Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

DEUTSCHE BANK: "Ενας πύργος απο ...χαρτιά..."..."σε ρευστό ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ!!!"



Σχόλιο του Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημ. Καζάκη για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο θέμα της πιθανής επικείμενης κατάρευσης του τραπεζικού γίγαντα της Γερμανίας.[e-roi.gr-Τρίτη 9 Φεβρ. 2016]

DEUTSCHE BANK: "Ενας πύργος απο ...χαρτιά..."..."...σε ρευστό οτι έχετε..."



............................................................................................................................

Η Deutsche Bank, η Γερμανία και η Ελλάδα

Του Ντένη Βιλιάρδου

Προβλέπεται νέα πτώση της μετοχής της τραπεζικής βόμβας μεγατόνων στα θεμέλια της γερμανικής οικονομίας, καθώς επίσης του DAX. Δύσκολα θα χρειαστεί η διάσωση των ελληνικών τραπεζών από τους καταθέτες.
Μετά την πτώση της μετοχής της Deutsche Bank το περασμένο Φθινόπωρο κάτω από τα 23 €, χάθηκαν εντελώς οι ελπίδες αντιστροφής της τάσης. Ακόμη χειρότερα, με τη νέα κάθοδο που ακολούθησε, η τιμή μετέδιδε βαριά μακροπρόθεσμα «σήματα πώλησης». Θύμιζε τα αντίστοιχα της Commerzbank την περίοδο της κρίσης του 2008 και των εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού, την εποχή της ενεργειακής αλλαγής (κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων).

Όταν μία μετοχή μεταδίδει τέτοια σήματα, τότε πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Ειδικά όταν, παρά το ότι η τράπεζα έχει υποστεί ήδη ζημίες ρεκόρ στον ισολογισμό της, τα ρίσκα που απομένουν είναι τόσο μεγάλα, ώστε δεν αναμένεται μία γρήγορη εξυγίανση της. Πολύ περισσότερο όταν η διοίκηση της έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία της, νοιώθοντας την ανάγκη να εκδώσει ένα δελτίο τύπου, σύμφωνα με το οποίο δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, αφού μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της (πηγή).
Θα μπορούσε βέβαια να ισχυρισθεί κανείς πως είναι αστείο η μεγαλύτερη τράπεζα της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης να έχει αξία μόλις 18 δις € (πηγή), όταν μόνο τα ετήσια καθαρά κέρδη της αμερικανικής AT&Tείναι αυτού του ύψους (20 δις προ φόρων). Εν τούτοις, δεν είναι φτηνή για τους επενδυτές επειδή υπάρχει φόβος είτε να χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου, είτε να διασωθεί από τους μετόχους της. Στη χειρότερη περίπτωση να επέμβει το κράτος μέσω των φορολογουμένων του, όπως συνέβη με την Commerzbank.
Η διαγραμματική εικόνα της μετοχής πάντως δείχνει την πτώση της κάτω από τα 10 €, οπότε το ρίσκο για τους μετόχους της είναι εξτρεμιστικό. Επομένως, μολονότι φαίνεται ως ευκαιρία, αρκετοί θα αποφύγουν την αγορά στις σημερινές τιμές, παρά τη χθεσινή κατάρρευση της κατά περίπου -9,5% (πηγή). Πολύ περισσότερο επειδή ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης υποφέρει, κρίνοντας από το ύψος των ασφαλιστηρίων (CDS), με κυριότερες τις εξής:

Όσον αφορά τώρα το γερμανικό δείκτη DAX, αφενός μεν η κατάρρευση της μετοχής της Volkswagen, ως αποτέλεσμα του σκανδάλου των ρύπων (άρθρο), αφετέρου της Deutsche Bank, τον έχουν οδηγήσει σε νέα χαμηλά. Εάν συμπεριλάβει όμως κανείς τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, στην οποία εξάγουν πολλές γερμανικές βιομηχανίες, καθώς επίσης τις αδύναμες προοπτικές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων του DAX κατά 15-20% είναι ουτοπικές.
Αντίθετα, φαίνεται πως τα κέρδη θα αυξηθούν ελάχιστα σε σχέση με το 2015, εάν δεν μειωθούν, οπότε με μία λογική αποτίμηση της τιμής προς τα κέρδη (Ρ/Ε) στο 12, ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 8.400 μονάδες. Εάν όμως μεσολαβήσει κάποια υπερβολή προς τα κάτω, όπως συνήθως συμβαίνει, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πτώση του στις 7.000 μονάδες, η οποία θα σήμαινε συνολικό Ρ/Ε της τάξης του 10.
Φυσικά τυχόν πτώση του σε τέτοια επίπεδα, τα οποία προβλέπονταν επίσης διαγραμματικά μετά την κάθοδο του από τις 9.800 μονάδες, δεν θα είναι γραμμική, αλλά κυκλική, με ελαφριές ανόδους και μεγαλύτερες καθόδους. Πάντως ο DAX δεν είναι ο μοναδικός δείκτης που κινδυνεύει με τέτοια πτώση, κρίνοντας από το γράφημα που ακολουθεί (αξία δείκτη ως προς το ΑΕΠ).

Όπως διαπιστώνεται, το ελβετικό χρηματιστήριο είναι αρκετά υπερτιμημένο, αφού η αξία του δείκτη του υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ της χώρας (το 150% θεωρείται ως ανώτατο όριο). Ακολουθούν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη φούσκα στην αγορά ακινήτων, ενώ οι τράπεζες του δεν έχουν αρκετά κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν με τα δάνεια στη βιομηχανία ενέργειας που κινδυνεύει λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου (πηγή).
Τη μικρότερη πάντως κεφαλαιοποίηση την έχει το ρωσικό χρηματιστήριο (κάτω του 20% του ΑΕΠ), λόγω της εξάρτησης της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Ως εκ τούτου θεωρείται ευκαιρία (άρθρο μου), ειδικά εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν στα 50-60 $ το βαρέλι στα τέλη του 2016, όπως προβλέπουν πολλοί αναλυτές.
Στο 20% του ΑΕΠ βρίσκεται και το ελληνικό χρηματιστήριο (35,3 δις € έναντι ΑΕΠ της τάξης των 175 δις €), φυσικά για άλλους λόγους (κίνδυνοι ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη). Μεγαλύτερο ρίσκο αποτελούν οι τράπεζες, λόγω των κόκκινων δανείων που αυξάνονται συνέχεια.
Λογικά λοιπόν πιέζονται οι τιμές τους (είδηση), επειδή οι επενδυτές φοβούνται επόμενες ανάγκες κεφαλαιοποίησης τους. Προβληματίζονται επίσης οι καταθέτες, οι οποίοι θα ήταν οι επόμενοι υποψήφιοι για τη διάσωση των τραπεζών, αφού οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει ήδη πάνω από 40 δις € (άρθρο), ενώ κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί με τις εγγυήσεις του δημοσίου (203 δις €).
Κλείνοντας, η λογικότερη τοποθέτηση των επενδυτών κάτω από τις σημερινές συνθήκες κραχ είναι οι εταιρείες με υψηλά μερίσματα, όπου θα επέλεγε κανείς αυτές που δίνουν συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς επίσης τα πολύτιμα μέταλλα. Εδώ θα ήταν σε πρώτη προτίμηση η πλατίνα, επειδή η τιμή της είναι χαμηλότερη από το χρυσό, όταν πριν το 2012 ήταν διαρκώς ψηλότερη (πηγή). Επίσης επειδή η ζήτηση της λέγεται πως καλύπτεται μόνο από την εξόρυξη, αφού τα αποθέματα είναι ελάχιστα.
Πάντως, εάν η Fed δεν αύξανε το βασικό της επιτόκιο, θέλοντας να διορθώσει το μεγάλο λάθος της (αύξηση για πρώτη φορά σε περίοδο ύφεσης), τότε η ισοτιμία του δολαρίου θα υποχωρούσε, οπότε θα αυξανόταν η τιμή του χρυσού. Επίσης του ασημιού που συνήθως τον ακολουθεί.
Από την άλλη πλευρά, όλα τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μία έντονη ανοδική πορεία, παρά το ότι είναι υπερτιμημένα, εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν ξανά τη ρευστότητα ή χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια. Ως εκ τούτου, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει μία νέα φούσκα, εάν οι κεντρικές τράπεζες το θελήσουν.
ΥΓ: Οι τιμές των μετατρέψιμων ομολόγων της Deutsche Bank, συνολικού ύψους 1,75 δις $, έπεσαν στα 0,75 Σεντ ανά 1 ευρώ, χάνοντας το 19% της αξίας τους από τις αρχές του χρόνου. Της ισπανικής Banco Santander έπεσαν στα 0,85 και της ιταλικής UniCredit στα 0,76.
Τα μετατρέψιμα ομόλογα (CoCo-Bonds) είναι μακροπρόθεσμα δάνεια με συνήθως σταθερό κουπόνι (τόκος), τα οποία μπορούν να μετατραπούν αυτόματα από ξένα σε ίδια κεφάλαια. Ονομάζονται υβριδικά ομόλογα, επειδή υποχρεώνουν τους δανειστές να γίνουν υπεύθυνοι μέτοχοι, σε μία προκαθορισμένη τιμή, όταν υπάρξει ανάγκη. Χρησιμοποιούνται για να καλυτερεύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των εκδοτών τους (τράπεζες εδώ), σε οικονομικά δύσκολες εποχές.
Πηγή:http://www.analyst.gr/2016/02/09/i-deutsche-bank-i-germania-kai-i-ellada/
....................................................................................................

Μια φούσκα που ετοιμάζεται να σκάσει με πολύ θόρυβο! 
ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
Πολύ συχνά τις τελευταίες ημέρες, διαβάζω μία σημαντικότατη είδηση που στην Ελλάδα των ατέλειωτων μνημονίων δεν αξίζει μία, καθώς αυτό που έχει σημασία στην υπό κατοχή  μπανανία μας, είναι μόνο το σύμφωνο συμβίωσης. Η είδηση είναι η εξής: Η Deutsche Bank ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ. Να βαρέσει κανόνι. Να τα τινάξει. Να ρίξει φέσι. Δεν ξέρω πώς να το κάνω πιο σαφές!!! 
Το 2015 έκλεισε για την εν  λόγω τράπεζα με ζημιές 6 δις ευρώ. Τουλάχιστον αυτά μόνο παρουσιάζουν. Την άνοιξη του 2015, έφαγε ένα προστιματάκι από αμερικάνους και βρετανούς, μόλις 2,5 δις δολάρια για χειραγώγηση των επιτοκίων LIBOR (το διατραπεζικό επιτόκιο)  και μετά δέχθηκε μια αγωγή από το αμερικάνικο δημόσιο για 3 δις δολάρια, επειδή άφησε ακάλυπτα κάποια ενυπόθηκα δάνεια. Αυτά είναι πταίσματα. Τα παρακάτω είναι το πραγματικό ζόρι.  Η μετοχή της τράπεζας, από 30 ντόλαρς που άξιζε πριν τρεις μήνες, σήμερα αξίζει 15 ντόλαρς. Αυτό λέγεται βουτιά. Και όταν μιλάμε για ένα κολοσσό σαν την εν λόγω τράπεζα, μιλάμε για καταστροφή.
Έχει δεχτεί ήδη μια υποβάθμιση από τον διεθνή "οίκο ανοχής" και αξιολόγησης Standard & Poor’s και επίκειται και δεύτερη υποβάθμιση, ενώ είναι τρεις βαθμίδες πάνω από το junk ή κοινώς «σκουπίδια». Τα ασφάλιστρα κινδύνου για την καλή μας τράπεζα, εκτοξεύονται προς τα πάνω καθημερινά. Έχουν μυριστεί αίμα τα funds και ορμάνε και δεν κάνουν διακρίσεις. Όπως στις καουμπόικες ταινίες, τα όρνεα καταλαβαίνουν ποιος είναι έτοιμος να αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο και κάνουν κύκλους από πάνω του, μέχρι να παραδοθεί το πνεύμα του στις αγκάλες του Κυρίου και το σώμα του στις ορέξεις τους. 
Το στοιχείο, όμως, που κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση από όλα τα άλλα, είναι ότι η θέση της Deutsche Bank σε παράγωγα, είναι στα 75 τρισεκατομμύρια ντόλαρς, σύμφωνα με το αμερικάνικο Investment Watch. Το πιάνετε το νούμερο; 75 τρις $. Σκεφτείτε πως το ΑΕΠ της Γερμανίας δε φτάνει τα 3 τρις, ενώ της Ευρώπης δε φτάνει με τίποτα τα 15 τρις. Να το χοντρύνουμε κι άλλο; Το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι γύρω στα 70 τρις. Πρέπει να αντιληφθούμε το μέγεθος της φούσκας. Πιο φούσκα..., εδώ πεθαίνεις. Έχει ξεφτιλιστεί ακόμα και αυτός ο όρος της φούσκας. 25 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας, 5 φορές το ΑΕΠ της Ευρώπης και 1 φορά το παγκόσμιο ΑΕΠ, έχει σε παράγωγα. Και όταν λέμε παράγωγα, εννοούμε φυσικά τζόγο. Στοιχήματα. Σα να παίζουν μπαρμπούτι υψηλής κλάσης και αισθητικής. Δεν αντιστοιχούν σε τίποτα, μόνο αέρας κοπανιστός είναι. 
Τι μέλλον μπορεί να έχει αυτή η τράπεζα; Σίγουρα, πολύ αβέβαιο. Γι΄ αυτό, έχουν αρχίσει να γράφονται ατέλειωτα άρθρα για το αν η Deutsche Bank θα είναι η νέα Lehman Brothers, που θα συμπαρασύρει το σύμπαν στη διάλυσή της. Κάνουν ότι μπορούν μέχρι τώρα, για να καιροπετάξουν το μπαμ. Όσο χρήμα και να κόψουν στους υπολογιστές τους είτε η FED είτε η ΕΚΤ, είναι μόνο ασπιρίνες. Η τρύπα είναι χαώδης και δεν κλείνει με τίποτα. Για να κερδίσουν λίγο χρόνο ακόμα, άρχισαν να απορροφούν ολόκληρες χώρες με μία ρουφηξιά, με πρώτη και καλύτερη, βεβαίως, βεβαίως, τη χώρα που όλοι φαντάζεστε και ξέρετε. Όπως και να το κάνουμε, όταν εκποιείς μια χώρα και μάλιστα μια χώρα μαγαζί γωνία όπως η Ελλάδα, μια παράταση την παίρνεις. Δυστυχώς για αυτούς, η παράταση είναι μικρή. Το κανόνι θα σκάσει οσονούπω και θα συμπαρασύρει στη διάλυση ευρώ και δολάριο, ενωμένες ευρώπες και ευρωζώνες και δε συμμαζεύεται. Βάλτε τη λογική σας κάτω και σκεφτείτε: ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Όσο Μέγκα και ΑΝΤ1 να βλέπετε, ακόμα και αν ξυπνάτε με Παπαδάκη και κοιμάστε με Ντερμπεντέρη, μπορείτε από μόνοι σας να δώσετε την απάντηση. 
Οπότε, το ερώτημα που τίθεται είναι άμεσο και επιτακτικό. Εμείς τι κάνουμε; Λατρεύουμε το ευρώ και συνεχίζουμε έτσι; Θα περιμένουμε πότε θα ξεφτιλιστεί το ευρώ και η ευρώπη τους (δε βάζω κεφαλαίο Ε, γιατί δεν αναφέρομαι στην ήπειρο, αλλά στην έννοια που προσλαμβάνει θεϊκές διαστάσεις για κάποιους δωσίλογους), πότε θα ανατιναχθούν οι τράπεζες που σώζουμε συνεχώς με το αίμα μας και την Πατρίδα μας; Είναι πραγματικά επιλογή αυτή η κόλαση; Γιατί δεν επιλέγουμε κάτι άλλο;
Ποιο άλλο θα μου πείτε. 
Μα είναι απλό, ρε παιδιά. Το να ακυρώσουμε όλες τις συνθήκες που υπέγραψαν οι δωσίλογοι πολιτικοί μας μέχρι τώρα, να διαγράψουμε το χρέος όπως ακριβώς προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο,  να αποχωρήσουμε από το ευρώ, και την ΕΕ (και όχι από την Ευρώπη, καθότι αυτό δε γίνεται…) και να αρχίσουμε αμέσως να ανοικοδομούμε τη χώρα μας, από την καταστροφή που υπέστη από τους σωτήρες της. Όταν θα έχουμε το δικό μας νόμισμα - πείτε το νέα δραχμή ή οβολό ή φοίνικα ή ότι άλλο θέλετε - δεν θα εξαρτόμαστε από τις ορέξεις του κάθε «εταίρου», αλλά θα χαράξουμε εμείς την πορεία μας και ας κουρεύονται οι γερμανοί και οι τράπεζές τους. Δεν θα μπορεί να μας αγγίξει τίποτα από τον κόσμο της φούσκας και της απάτης, γιατί εμείς θα έχουμε μπει στον κόσμο της δημιουργίας και της αξιοπρέπειας. Εμείς θα ανοίξουμε συναλλαγές με όλο τον κόσμο, πράγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα, βεβαίως. Αυτοί θα βυθίζονται καθημερινά, μέχρι να διαλυθούν εντελώς και εμείς θα αρχίσουμε από την πρώτη μέρα να παίρνουμε τη ζωή μας πίσω και να ζούμε καλύτερα από ότι πριν μας φέρουν τα μνημόνια. 
Έρχεται η ώρα, που πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση. Θα τους ακολουθήσουμε στην καταστροφή τους ή θα ζήσουμε σαν άνθρωποι στην ομορφότερη χώρα του κόσμου; Ελάτε τώρα, η απάντηση είναι πανεύκολη. Απλά, πάρτε το απόφαση επιτέλους ρε αδέλφια.
Καλή λευτεριά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.