Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Οι ασφαλιστικές εισφορές γονατίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες


Γιώργος Παπασπυρόπουλος

Γιατί οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες σήμερα, δεν απέχουν εισοδηματικά από τους ανέργους παρότι εργάζονται. Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι… αυξάνοντας τα χρέη τους.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του ελεύθερου επαγγελματία καθορίζονται βάσει τριετιών στο επάγγελμα και ΟΧΙ ΒΑΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

Στον πίνακα 1 (αφορά Δημόσιο Υπάλληλο) βλέπουμε ασφαλιστικές εισφορές και φόρο εισοδήματος να μην ξεπερνούν ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος.

Τι ισχύει όμως για τον/την μικρομεσαίο/α ελεύθερο/η επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενο/η που αποτελούν το 97% της ελληνικής επιχειρηματικότητας;

Οι κατηγορίες  στον πίνακα 2 (Π) σημαίνουν 1η τριετία, 2η τριετία κλπ - δεξιά διαβάζεις την εισφορά - ενδιάμεσα την ανάλυση σε συνταξιοδοτική και ιατροφαρμακευτική. Αυθαίρετη και ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ; Αντισυνταγματική; Κι όμως, από την χούντα αυτό το καθεστώς ισχύει. Κι αν δεν φαινόταν πολύ η αδικία όταν υπήρχαν εισοδήματα (δηλωμένα ή αδήλωτα) από το 2009 που άρχισε η κρίση, είδαμε ολόκληρο το παγόβουνο του ΟΑΕΕ μπροστά μας.



ΠΙΝΑΚΑΣ 1 - Μικτό και καθαρό (πληρωτέο εισόδημα) ενός ΔΥ
κατηγορίας ΠΕ - βασικό. Προσέξτε τις κρατήσεις:
είναι αναλογικές του εισοδήματος στο 20% περίπου

Αν σκεφτεί κανείς ότι ένας νέος μια νέα επαγγελματίας πριν καλά καλά πάρει χρήματα στα χέρια του πρέπει να πληρώνει 245 στον ΟΑΕΕ ή ένας-μια παλιοί που τα έσοδά τους έχουν πια πέσει λόγω κρίσης, 500 και 600 ευρώ κατανοεί ότι πέραν του φόρου 28% και της προκαταβολής φόρου 75% φέτος και 100% του χρόνου, αρκεί η εισφορά στον ΟΑΕΕ για να στείλει τον ελεύθερο επαγγελματία στον τάφο έχει ή δεν έχει έσοδα...

Αυτά οι επαγγελματίες τα ξέρουν - τα γράφουμε για τους φίλους ΔΥ περισσότερο για να καταλάβουν ότι με μικτό εισόδημα 1092 ευρώ ένας ΔΥ παίρνει 817 ευρώ στο χέρι ενώ ένας ελεύθερος επαγγελματίας είναι μείον (-) στο "πληρωτέο ποσό" (και λόγω κρίσης είναι συχνό αυτό το μηνιαίο μικτό εισόδημα), και πρέπει για να επιβιώσει είτε να έχει ελάχιστο μικτό μηνιαίο εισόδημα/είσπραξη 3000 αν παρέχει υπηρεσίες και 4000-5000 αν παρέχει εργασία χρησιμοποιώντας και υλικά (τα οποία πρέπει να αποπληρώσει στον προμηθευτή) ή αλλιώς να μην πληρώνει καθόλου ΟΑΕΕ και μερικά φόρους που είναι η συνήθης καθημερινότητα.


ΠΙΝΑΚΑΣ 2 - Οι υποχρεωτικές εισφορές στον ΟΑΕΕ δεν είναι αναλογικές του εισοδήματος!
Έχει δεν έχει εισόδημα ο επαγγελματίας θα πληρώσει ή θα χρεωθεί με πρόστιμα
και απειλές κατασχέσεων ένα υψηλό χαράτσι ανάλογα τις τριετίες του στην εργασία!

Γιατί λόγω κρίσης τέτοια εισοδήματα δεν υπάρχουν για την μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών.
Ειδικά ΟΑΕΕ τα μισά μέλη του ταμείου (δλδ 330 χιλιάδες) έχουν σταματήσει να πληρώνουν  - και αυξάνονται - και οι ενώσεις των ανασφάλιστων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ είναι στα δικαστήρια μαζί του.

Νομίζουμε καταλαβαίνετε τον λόγο και το εξοργιστικό του ανελαστικού (ασύνδετου με το εισόδημα) χαρατσιού του (όπως έχει καταντήσει η ασφαλιστική εισφορά στον ΟΑΕΕ).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.