Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

Απειθαρχία!


Του Νίκου Μπογιόπουλου

Ο,τι συμβαίνει στο Αιγαίο με τα πνιγμένα μωρά δεν είναι «ατύχημα». Είναι δολοφονία. Τα κύματα των απελπισμένων φτάνουν στην Ελλάδα εξαιτίας της φτώχειας, των πολέμων, των αντιδραστικών καθεστώτων και των «Φρανκενστάιν» τύπου ισλαμοφασίστες του ISIS που δημιουργούν οι... εταίροι μας.

Η πολιτική της Ε.Ε., από τη μία προκαλεί τα προσφυγικά ρεύματα με τις ιμπεριαλιστικές της επεμβάσεις, από την άλλη αφήνει τους πρόσφυγες να πνίγονται για να «παραδειγματίσει» και να αποτρέψει νέες ροές.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει συμμετοχή σ’ αυτό το έγκλημα. Ούτε βάζοντας τις ζωές ανθρώπων στο ζύγι της «διαπραγμάτευσης» του μνημονίου και του δημόσιου χρέους, ούτε μετατρεπόμενη σε έναν απέραντο καταυλισμό ψυχών με αντίτιμο τρία ευρώ το κεφάλι!

Η Ελλάδα πρέπει, αμέσως, να απειθαρχήσει στον Κανονισμό του Δουβλίνου. Να παράσχει έγγραφα και μέσα για να μπορούν να μετακινηθούν οι πρόσφυγες εκτός Ελλάδας, όπως ζητούν. Να εξασφαλίσει ασφαλή περάσματα και να ενισχύσει τα μέσα διάσωσης για τους πρόσφυγες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.


Να καταγγείλει με κάθε τρόπο όσους κάνουν σκέψεις συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία στο όνομα του προσφυγικού και να διεκδικήσει πόρους από τους υπαίτιους του εγκλήματος για δημιουργία ανθρώπινων χώρων προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.
Να προχωρήσει σε παραδειγματικό τσάκισμα των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας ανθρώπων που δρουν στο έδαφός της. Και φυσικά να αρνηθεί -έμπρακτα- κάθε συνδρομή, στρατιωτική ή άλλη, στα εγκλήματα που δια πράττονται στις  χώρες των μεταναστών.

Πηγή:Realnews μέσω http://tsak-giorgis.blogspot.de/2015/11/blog-post_500.html

...//...

Θυμίζουμε την ανακοίνωση του Ε.ΠΑ.Μ. για το θέμα:

Πρόταση του ΕΠΑΜ, για να σταματήσουν οι πνιγμοί αθώων ανθρώπων

Ανακοίνωση

Ενώ η Ε.Ε. προσποιείται ότι ασχολείται με το προσφυγικό με διασκέψεις κορυφής και με έγερση τειχών, καθημερινά αθώοι άνθρωποι και παιδιά πνίγονται στο Αιγαίο, προσπαθώντας να ζήσουν σε ασφάλεια και μακρυά από πολέμους. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση χύνει κροκοδείλια δάκρυα  καθώς με λόγια άνευ περιεχομένου προσποιείται και αυτή. H Τουρκία, επιτρέπει την ανεμπόδιστη δράση των δουλεμπόρων που οδηγούν εκατοντάδες πρόσφυγες στο θάνατο.

Το ΕΠΑΜ προτείνει τα εξής μέτρα για να σταματήσουν οι θάνατοι:

1. Να καταγγελθεί η Τουρκία και να της επιβληθούν κυρώσεις για την ανοικτή συνεργασία των αρχών με τους δουλέμπορους, συνεργασία που υπάρχει εδώ και χρόνια.

2. Να εφαρμοστεί αυστηρά το διεθνές δίκαιο και οι συμβάσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ για την μεταχείριση των προσφύγων από όλες τις χώρες υποδοχής. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες δικαιούνται άσυλο από την πρώτη χώρα στην οποία καταφεύγουν. Κι αυτή είναι η Τουρκία. Άρνηση της χώρας αυτής να υποδεχθεί τους πρόσφυγες με την απόδοση ασύλου -όπως προβλέπεται από το δίκαιο και τους νόμους- και καταλλήλων ταξιδιωτικών εγγράφων, πρέπει να συνεπάγεται κυρώσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

3. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα των ελληνικών αρχών να έχουν την αποκλειστική ευθύνη διεύθυνσης και διαχείρισης της κρίσης, εντάσσοντας εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ, ιδιωτικές πρωτοβουλίες και διεθνείς συνδρομές υπό τον άμεσο έλεγχο και συντονισμό της δράσης τους. Πρέπει να σταματήσει το ασύδοτο σαφάρι δήθεν εθελοντικών και άλλων ύποπτων "ανθρωπιστικών" οργανώσεων με θύματα αθώους πρόσφυγες για να εισπράξουν επιδοτήσεις, ή να εξυπηρετήσουν γεωστρατηγικές σκοπιμότητες.

4. Να καταγγελθεί ή να ανασταλεί η Σύμβαση Δουβλίνου 2 και να αντιμετωπιστεί η κρίση όχι ως ένα εσωτερικό πρόβλημα της ΕΕ, αλλά ως διεθνές. Επομένως την ευθύνη της διευθέτησης, αλλά και της μεταφοράς του κόσμου αυτού οφείλει να απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα με ευθύνη του ΟΗΕ. Δεν μπορούν να υπάρχουν κράτη, όπως οι ΗΠΑ, εμπλεκόμενα στους πολέμους που δημιουργούν την πρωτοφανή αυτή μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών και να "νίπτουν τας χείρας τους".

5. Εάν αρνηθούν ορισμένα Κράτη-Μέλη να δεχθούν πρόσφυγες, τότε να καταγγελθούν αυτά στην διεθνή κοινότητα και διεθνείς οργανισμούς για συνεργασία σέ μαζική δολοφονία ανθρώπων, η οποία στοιχειοθετεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Με λόγια και διασκέψεις δεν σώζονται ανθρώπινες ψυχές. Μόνο με πράξεις και δράσεις αποφεύγονται οι θάνατοι.

Και το ΕΠΑΜ προτείνει συγκεκριμένες δράσεις.

Αθήνα 5/11/2015

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

...//...

Διάβασε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.