Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015

STOP στις ανεμογεννήτριες είπαν κάτοικοι στην Κρήτη


Του Λεωνίδα Λαγογιάννη

«Ηττημένα» φεύγουν από την Κρήτη τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων για την εγκατάσταση των βΑΠΕ.
Σήμερα το πρωί τα συνεργεία με τα φορτηγά βρίσκονταν στην περιοχή ανάμεσα σε Βάτο και Άρδακτο του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο προκειμένου να εγκαταστήσουν τις τρεις ανεμογεννήτριες ωστόσο οι κάτοικοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και αντέδρασαν μπλοκάροντας αυτή την κίνηση.

Μάλιστα δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στους κατοίκους και την αστυνομία η οποία δεν πήρε – ευτυχώς – μεγάλες διαστάσεις.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια τα πέντε φορτηγά πήραν τον δρόμο του… γυρισμού και έφτασαν στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου μπήκαν στο πλοίο της γραμμής και να αναχώρησαν για την Αθήνα.


Πώς να σωπάσω

Μια συμπαραγωγή του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ και της Τηλεόρασης από τους Πολίτες για το θέμα της επέλασης της «πράσινης» ενέργειας στην Κρήτη. Η κατάληψη ζωτικού χώρου εις βάρος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (γεωργία – κτηνοτροφία) και οι επιπτώσεις στους ανθρώπους, στα σπάνια πτηνά και ευρύτερα στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης.

Ένα βίντεο καταγγελία για την χωρίς μέτρο και σχεδιασμό χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές με μόνο σκοπό τα οφέλη των εταιριών από την πώληση του ρεύματος, στο όνομα μιας απροσδιόριστης και νόθας «ανάπτυξης».

Για την ταινία παραχωρήθηκαν βίντεο αρχείου από την IndigoView (Θ. Παπαδουλάκης) και από το αρχείο της Τηλεόρασης από τους Πολίτες. Επίσης αποσπάσματα από την ταινία «Αποπηγάδι: Σήμερα εμείς αύριο εσείς» καθώς και διάφορα πλάνα και φωτογραφίες σχετικά με τις ΑΠΕ από το διαδίκτυο.
Ακούγονται μουσικά αποσπάσματα:
Στέλιος Πετράκης: «Βόρεια Μονοπάτια» 
Σ. Ξαρχάκος – Κ. Κινδύνης – Ν. Ξυλούρης: «Πώς να σωπάσω»
Μοντάζ: Γιάννης Αλικιώτης
Σενάριο: Χρύσα Μαυρόκωστα
Αφήγηση: Νεκταρία Μαυρουδή
Δημοσιογρ. Επιμέλεια: Μάριος Διονέλλης

Παραγωγή: Σεπτέμβριος 2012

Πώς να σωπάσω from politestv on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.