Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Το Πείραμα της ΒΙΟΜΕ



Μέσα στο χώρο του φεστιβάλ, στο "αυτόνομο χωριό" θα γίνουν συζητήσεις αλλά και πρακτικά εργαστήρια όπου ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να ανταλλάξει απόψεις,να μάθει πως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε τροφή, υγεία, εκπαίδευση, εργασία, ενέργεια κ.α 

Στην θεματική για την εργασία θα αναπτυχθούν τα ζητήματα της αυτοδιαχείρισης της εργασίας, οι Κοινωνικές επιχειρήσεις, οι Κολλεκτίβες εργασίας, κ.α.
Με αφορμή αυτή τη διοργάνωση είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τις περιπέτειες των ανέργων στη χώρα μας. Στο www.vice.com είχε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στη ΒΙΟ.ΜΕ. που αξίζει το χρόνο μας.Τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει μετά το κλείσιμο του εργοστασίου είναι ενδεικτικά του κράτους που λειτουργεί σαν Λερναία Ύδρα, ακυρώνοντας τις ζωές όσων βρεθούν στην ανεργία

Δείτε εδώ το αφιέρωμα στο vice

Και εδώ ένα παλιότερο από το 2013.




Υπάρχουν σήμερα 23 εκατομμύρια άνεργοι και πάνω από 113 εκατομμύρια άτομα απειλούνται από τη φτώχεια ή τον αποκλεισμό,όπως παραδέχεται το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)* (το 2012 αυτοί οι αριθμοί)στην "ευημερούσα" Ευρώπη!!.
Στην παράγραφο (17) αναφέρει:τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν για μόχλευση του ΕΚΤ με τη βοήθεια χρηματοδοτικών μέσων, ώστε να δοθεί υποστήριξη π.χ. σε σπουδαστές, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την κινητικότητα των εργαζομένων, την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική επιχειρηματικότητα!!! Μπορούμε να γελάμε μέρες με όσα ζούμε σαν πολίτες της Ε.Ε., αλλά μετά τα γέλια ας δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από την εμπειρία των απολυμένων.
Η εμπειρία τους αξίζει να καταγραφεί. Μια μικρή γεύση μπορεί να πάρει κανείς από το βίντεο,αλλά και από κοντά (φαντάζομαι) για περισσότερες λεπτομέρειες στο Φεστιβάλ.

Κείμενο στήριξης και υπογραφής

Εμείς οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. εγκαταλειμμένοι από την εργοδοσία που μας χρωστάει τεράστια ποσά – δεδουλευμένα και υπερήμερα- αποφασίσαμε να κρατήσουμε το εργοστάσιο και να επιβιώσουμε, κόντρα σε αυτό που επιβάλουν οι καιροί της καπιταλιστικής κρίσης και των αντεργατικών μέτρων.

Μέσα από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και πλήρους οριζοντιότητας , προσπαθούμε δυο-μισή χρόνια τώρα (και ενώ όλη η κοινωνία υποφέρει ) να κρατηθούμε ζωντανοί, δυνατοί , με πλήρη ενέργεια και μακριά από τον φόβο της κατάθλιψης.

Αποφασίσαμε μέσα σε αυτό το εργοστάσιο που έχουμε κατειλημμένο να κάνουμε αυτό που κυβερνώντες, καθεστωτικά ΜΜΕ και τα τσιράκια τους, θέλουν να πείσουν την εργατική τάξη πως είναι αδύνατο.
Καταφέρνουμε να επιβιώσουμε και παράλληλα να επιβάλουμε μια λύση, για την επαναλειτουργία του εργοστασίου κάτω από: «εργατικό έλεγχο της παραγωγής και αυτό-διεύθυνση μέσα από την συνέλευση των εργαζομένων».
Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με το υπουργείο εργασίας, και με τον καθημερινό μας αγώνα, καταφέραμε να προωθήσουμε μια λύση που μας επιτρέπει να το κάνουμε πράξη .
Σήμερα ζητάμε την υποστήριξη συνανθρώπων μας που έτσι κι αλλιώς είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή και μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε.

  • Ζητάμε την υπογραφή σας για την στήριξη στον αγώνα που δίνουμε μαζί.
  • Ζητάμε με την υπογραφή σας να γίνετε «Αλληλέγγυος υποστηρικτής -τρια» * για να έχει η πλειοψηφία της κοινωνίας την ευκαιρία να συμμετέχει στις δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας του εργοστασίου.
  • Ζητάμε να γίνεται συμμέτοχοι στο άνοιγμα του δρόμου για να περάσουν τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών, για μια κοινωνία χωρίς αφεντικά και εκμετάλλευση.

Αγωνιστικά οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ.

Τι είναι «Αλληλέγγυος υποστηρικτής -τρια»:

Στα πλαίσια της συνεχούς επαφής με όλα τα κομμάτια της κοινωνίας, ο συνεταιρισμός της ΒΙΟΜΕ αναγνωρίζει στο νέο καταστατικό του το ρόλο του «αλληλέγγυου υποστηρικτή», που με μία μικρή συνδρομή, ανταλλάξιμη με προϊόντα του εργοστασίου, έχει δικαίωμα να ενημερώνεται για κάθε εξέλιξη, τόσο στον αγώνα όσο και στην παραγωγή, να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει στις ανοιχτές συνελεύσεις του συνεταιρισμού και να συνδιαμορφώνει την εξέλιξη του εγχειρήματος με το δικαίωμα συμβουλευτικής ψήφου. Χτίζεται έτσι μία γέφυρα ανάμεσα στον εργατικό και τον κοινωνικό έλεγχο της παραγωγής, και δίνεται η δυνατότητα σε όλους μας να συμμετάσχουμε ενεργά στο σημαντικότερο εγχείρημα εργατικής αυτοδιεύθυνσης στη χώρα μας.
Δείτε (εδώ) περισσότερα

*ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 14.3.2012

Πηγή:http://amazonsday.blogspot.gr/2015/10/blog-post_72.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.