Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

Άρχισε η Σύνοδος Κορυφής και από τις δηλώσεις δεν διαφαίνεται καταληκτική συμφωνία για νέο πρόγραμμα από τον ΕΜΣ.


Του Δημήτρη Καζάκη
[ωρα 7.09 μ.μ.]

Σύμφωνα με τον ακροδεξιό υπουργό οικονομικών της Φιλανδίας και γιουσουφάκι του Σόιμπλε, Alexander Stubb, η σημερινή Ευρωομάδα κατέληξε σε "εκτεταμένους όρους" για μια νέα ελληνική διάσωση. Αυτό δήλωσε μετά την πρωινή συνάντηση των υπουργών οικονομικών και λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν "νόμους που πρέπει να προωθηθούν μέχρι την 15η Ιουλίου", υπό "δύσκολες συνθήκες" για τις συντάξεις, τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, το ΦΠΑ και τους φόρους, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι νόμοι αυτοί μάλλον θα θεωρηθούν ως προαπαίτηση για να συνεχιστεί ο "διάλογος" για το νέο πρόγραμμα διάσωσης από τον ΕΜΣ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τη σειρά της δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει μια συμφωνία "με οποιοδήποτε τίμημα" στη σύνοδο κορυφής σήμερα. Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα "εξετάσουν κατά πόσον [η Ελλάδα] μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα διάσωσης», αλλά το αν θα τα καταφέρουμε μένει να το δούμε, δήλωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι η εμπιστοσύνη,"η πιο σημαντική αξία", λείπει.

Το τελευταίο εκλαμβάνεται ως ευθεία εντολή ανασχηματισμού της κυβέρνησης Τσίπρα από Δευτέρα. Αρχικά για να διωχθούν όσα από τα κυβερνητικά στελέχη ψήφισαν παρών. Ωστόσο, οι Γερμανοί απαιτούν κυβέρνηση ευρυτερης συνεργασίας με τη συμμετοχή του Σταύρου Θεοδωράκη του Ποταμιού. Μαζί και οι ΑΝΕΛ με ταυτόχρονη στήριξη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Πάντως οι συζητήσεις γίνονται αποκλειστικά πάνω στην πρόταση Σόιμπλε. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία υπερψήφισε και το κοινοβούλιο, βρίσκεται ήδη στα σκουπίδια του Eurogroup. Μπροστά στην παράδοση άνευ όρων του Τσίπρα, αυτή του Τσολάκογλου φαντάζει παιδική χαρά.

Πηγή:http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/07/blog-post_12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.