Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΑΛΛΗΛΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ “ΘΕΣΜΩΝ” ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


[Πηγή:http://www.iskra.gr/index.phpoption=com_content&view=article&id=20770:allhloprotaseis-daneistes&catid=81:kivernisi&Itemid=198]

Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  

Στον απόηχο της συνάντησης Μέρκελ – Ολάντ - Λαγκάρντ - Ντράγκι – Γιούνκερ στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας (1/6)  πληθώρα δημοσιευμάτων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, κάνουν λόγο για ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ Αθήνας και ''Θεσμών" στην κατεύθυνση επίτευξης ''συμφωνίας''.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal οι πιστωτές της Ελλάδας φέρονται πλέον να ομονοούν και να ετοιμάζουν τελεσιγραφικό ''κοινό σχέδιο των 5'', το οποίο περιλαμβάνει απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις -απορρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά, στη βάση της ''αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος''. Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να αποσταλεί τις επόμενες ώρες στην Αθήνα , εν όψει και της αυριανής συνεδρίασης του Euroworking Group (3/6).

Αν και οι περισσότεροι εκπρόσωποι "εταίρων'' και "θεσμών'' υποκριτικά αποφεύγουν να κάνουν λόγο ανοιχτά για τελεσίγραφο, εξακολουθούν να διαμηνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον ελάχιστο χρόνο να διαπραγματευτεί και θα πρέπει είτε να δεχτεί το ''σχέδιο'' τους, είτε να το απορρίψει.

Ενδεικτικές ως προς τον εκβιαστικό και τελεσιγραφικό χαρακτήρα του σχεδίου των δανειστών είναι και οι αναφορές του γερμανικού τύπου από το πρωί της Τρίτης (2/6) . «Η Μέρκελ ολοκλήρωσε τη νυχτερινή Σύνοδο Κορυφής της τελευταίας ευκαιρίας», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine, ενώ η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν «μια τελευταία πρόταση». Όπως δήλωσαν στην Welt κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, «η συνάντηση είχε στόχο να γίνει μια τελευταία πρόταση στους Έλληνες, όμως που θα βασίζεται αυστηρά στις βάσεις του τρέχοντος προγράμματος».

Έπειτα από ένα τριήμερο συνεχών διαβουλεύσεων και συσκέψεων, η ελληνική πλευρά σύνταξε ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο απεστάλει το βράδυ της Δευτέρας (1/6) στο Brussels Group, ενώ η ελληνική πρόταση βρίσκεται ήδη και στα χέρια Ευρωπαίων ηγετών, καθώς και των επικεφαλής των ''θεσμών''. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης δεν είχε υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά των "θεσμών" προς την ελληνική κυβέρνηση. Όπως υπογραμμίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, το κείμενο που εστάλη αποτελεί αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα . Πρόκειται, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, για "συμβολή της ελληνικής πλευράς στο πλαίσο των πολιτικών της δυνατοτήτων".

Γ. ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: "ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΠΡΟΟΔΟΣ- ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ''

«Ανεπαρκή» έκρινε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Έχει καταγραφεί πρόοδος, αλλά είναι πράγματι ανεπαρκής» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο ολλανδικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

«Δεν έχουμε συγκλίνει επαρκώς (στις διαπραγματεύσεις), αυτό είναι το συμπέρασμά μας», πρόσθεσε και συμπλήρωσε : «Ο χρόνος πιέζει».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε ότι ''αν και οι θεσμοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς για το είδος των μέτρων θα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της έκτασης των μεταρρυθμίσεων''.

«Δεν μπορούμε να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου, το συνολικό πακέτο πρέπει να είναι φερέγγυο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η ΕΚΤ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ''ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ''

Στα 80,7 δισ. ευρώ αυξάνεται το όριο δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ το όριο.

Το περιθώριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένει στα 3 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρεί ως εκβιαστική εφεδρεία το κούρεμα των ενεχύρων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ELA, χωρίς να λάβει σχετική απόφαση, ούτε αυτήν την εβδομάδα.

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ "ΘΕΣΜΟΥΣ''

Αντιφατικές , στο μεταξύ , είναι οι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης της κυβέρνησης προς τους ''θεσμούς''.

Αναφορικά με την ελληνική πρόταση οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι περιλαμβάνει τα ζητήματα του χρέους, της ρευστότητας, του πρωτογενούς πλεονάσματος, των μεταρρυθμίσεων, του αναπτυξιακού πακέτου και του ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν πως ''είναι σημαντικό να επιλυθεί το ζήτημα συνολικά''. Τονίζουν δε ότι ''η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί ένα βραχυπροθεσμο σχέδιο, που να αποκαθιστά ρευστότητα για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά να προβλέπει κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016 και μια ισχυρή πολιτική δέσμευση και συγκεκριμένο οδικό χάρτη -όχι αόριστες υποσχέσεις''.

Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πρόταση το προσδιορίζει για κάτω του 1% για το 2015 και πάνω από 1% για το 2016.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 11% και 23% επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ''πρόταση που έχει μεγάλη φορολογική απόδοση και δημιουργεί ανακατανομή υπέρ των φτωχώτερων εισοδημάτων'', με το δημοσιονομικό όφελος από τον ΦΠΑ να υπολογίζεται ,κατά προσέγγιση, στο 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι βασικά προιοντα θα βρίσκονται στο χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις και ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού εξακολουθεί να αποτελεί "κόκκινη γραμμή''

Σε ό,τι αφορά στα επιπλέον ζητήματα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου παραπέμπουν στο πρόσφατο άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα Le Monde. Στο εν λόγω άρθρο ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί την υλοποίηση σειράς θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, αλλά και παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων, ώστε να αρθούν στρεβλώσεις και προνόμια.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Αλ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει διαφωνία στο μοντέλο αυτό, ωστόσο, πρόσθεσε: "Αποδεχθήκαμε να ολοκληρώσουμε, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη διάθεσή μας για βήματα προσέγγισης".

Στο συγκεκριμένο άρθρο ο Αλ. Τσίπρας είχε αναφερθεί και σε μέτρα περεταίρω αύξησης των εσόδων: "Έκτακτη εισφορά στα πολύ υψηλά κέρδη, φόρο στο ηλεκτρονικό στοίχημα, εντατικοποίηση των ελέγχων των μεγαλοκαταθετών/φοροφυγάδων, μέτρα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ειδικό φόρο πολυτελείας, διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες".

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "ενοποίηση ταμείων και την κατάργηση διατάξεων που κακώς επιτρέπουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που αυξάνει το πραγματικό όριο συνταξιοδότησης".Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για "εργασιακή μεταρρύθμιση μόνο μετά από διαβούλευση με τον ILO, που ήδη έχει τοποθετηθεί θετικά στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης".

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την επανεξέταση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα, απόρριψη της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς και των αξιώσεων των δανειστών που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης ''μικρής'' ΔΕΗ.

Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Τις τελευταίες ώρες γίνεται σαφές ότι ''εταίροι'' και ''θεσμοί'', με το όπλο της χρηματοδοτικής ασφυξίας στον κρόταφο της χώρας, επιχειρούν να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, νεοφιλελεύθερες αντεργατικές απορρυθμίσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Απέναντι τόσο στους απροκάλυπτους, όσο και στους κεκαλυμμένους εκβιασμούς των δανειστών η κυβέρνηση έχει μια και μόνη επιλογή διεξόδου και αυτήν θα ακολουθήσει: Την απόρριψη κάθε τελεσίγραφου που αξιώνει συμφωνία που αντιστρατεύεται τις προγραμματικές δεσμεύσεις της και τις ταυτοτικές αξίες της Αριστεράς.

Αξιώσεις για επέκταση της λιτότητας, με επώδυνα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, εκποίηση δημοσίου πλούτου και νέα επίθεση σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα δεν είναι δυνατό να γίνουν και δεν θα γίνουν αποδεκτές από μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η χώρα διαθέτει εναλλακτικές λύσεις που παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ελπιδοφόρες, προοδευτικές εξελίξεις από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Αυτές τις εναλλακτικές λύσεις είναι που τρέμουν οι δανειστές οι οποίες, όμως, γίνονται όλο και πιο προσφιλείς για το λαό, προκειμένου να ακολουθηθεί μια νέα ανορθωτική πορεία του τόπου.

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΑΚΟΣ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Σημείωση ιστολογίου: Απο λόγια έχουμε χορτάσει...Η "αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες της ...αλοιώς ας πάει να χαθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.