Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Δεν υπάρχει... σάλιο και επισήμως


Του Μάριου Χριστοδούλου

«Σήμα κινδύνου» για την πληρωμή των τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ, οι οποίες έχουν ομαδοποιηθεί σε μία που φτάνει το 1,53 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθεί στο τέλος Ιουνίου, εκπέμπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στελέχη του Λογιστηρίου έχουν ήδη ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και αυτός με τη σειρά του τον πρωθυπουργό για το εξής δυσάρεστο γεγονός: ότι στον προϋπολογισμό δεν περισσεύουν λεφτά για να πληρωθεί το επόμενο μεγάλο «γραμμάτιο» που έχει η χώρα προς το Ταμείο.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η κατάσταση με τις πληρωμές είναι απελπιστική, με τους διευθυντές του υπουργείου να δίνουν καθημερινά... πόλεμο με τα έξοδα που πρέπει να καλυφθούν. Πρώτο μέλημα για τις υπηρεσίες είναι η ιεράρχηση των δαπανών στις απολύτως απαραίτητες, ακόμη και αν πρόκειται για εργαζομένους που βρίσκονται στο στάδιο της συνταξιοδότησης.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να μην καταθέσουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, παρά τις «σειρήνες» περί αλλαγών που θα φέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται επί θύραις, λόγω της τρομακτικής καθυστέρησης που υπάρχει με την έκδοση της σύνταξης. Εφόσον δε πρόκειται για εργαζομένους με διαδοχική ασφάλιση, οι αναφορές από τους υπόχρεους που περιμένουν βασανιστικά τη σύνταξή τους δίνουν και παίρνουν.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και με τους φορολογουμένους ή τις επιχειρήσεις που περιμένουν επιστροφή φόρου. Η Εφορία συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα τους, αφού κάνει πως δεν… ακούει στην επιστροφή λίγων και μόνο ευρώ, όταν η ίδια περιμένει στη γωνία για να τιμωρήσει όσους καθυστέρησαν να πληρώσουν τη δόση από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΦΠΑ.

Η προηγούμενη εικόνα δεν αποτελεί μικρογραφία αλλά σκιαγραφεί τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και ειδικότερα ο προϋπολογισμός, που ζει ένα μαρτύριο με τις πληρωμές, ενώ κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για την εκπλήρωση των χρηματοδοτικών του αναγκών.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει «δύσπνοια» και να δυσκολεύεται να πάρει «ανάσα» από τη στιγμή που δεν έχει επιλύσει το χρηματοδοτικό της πρόβλημα, με τη μεγαλύτερη «θηλιά» να συνιστούν οι πληρωμές του καλοκαιριού που ανέρχονται σε 11,4 δισ. ευρώ. Το θέμα της αποπληρωμής αυτών των δανείων, που μαζί με τους τόκους επιμερίζονται σε 2,61 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο, 5,1 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο και 3,69 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο, συζητήθηκε στις επαφές που είχε η ομάδα Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες.

Για την κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη απαιτείται αναδιάρθρωση του χρέους των 27 δισ. ευρώ που χρωστά η Αθήνα στην ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μια καλή λύση για την Αθήνα θα ήταν ένα νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM, με το οποίο η χώρα θα εξαγόραζε το χρέος της προς την ΕΚΤ

Πηγή:http://www.efsyn.gr/arthro/den-yparhei-salio-kai-episimos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.