Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Συνοδοιπόροι ορεινοί


Του Γιάννη Μακριδάκη

Βρίσκομαι στην πρωτεύουσα, μετά από ένα ταξίδι τριών ημερών στο Καρπενήσι, προσκεκλημένος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και των ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους) και ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Ευρυτανίας.

Αυτό που παρατήρησα τις πρώτες κιόλας ώρες της ύπαρξής μου στην μεγάλη πόλη είναι ότι ο κυνισμός γίνεται ολοένα και πιο καταφανής και ο κανιβαλισμός βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

Έγινα ήδη μάρτυρας επεισοδίων χυδαίας εξύβρισης από τους βιαστικούς και προγραμματισμένους επιβάτες του μετρό μίας γηραιάς κυρίας, η οποία σταμάτησε τον συρμό επειδή της έκλεψαν το πορτοφόλι και τους καθυστερούσε και, το χειρότερο, ενός ανθρώπου που έβηξε κάμποσες φορές ανάμεσά μας και δεν φορούσε, όπως απαιτούσαν οι άλλοι έξαλλοι και αλλόφρονες, μάσκα για τη μη μετάδοση των μικροβίων!

Έφυγα προχθές από την πρωτεύουσα τρέχοντας, ομολογώ, για Καρπενήσι αλλά επέστρεψα σήμερα ξανά αφού την Πέμπτη έχουμε εκδήλωση εφ όλης της ύλης στο καφέ Πόλις.




Το Καρπενήσι και η Ευρυτανία ολόκληρη ένας μικρός παράδεισος. Ο πλούτος της Ελλάδας ο αμύθητος και ο αειφόρος βρίσκεται εκεί σε όλο του το μεγαλείο. Βουνά αγέρωχα, περήφανα, κατάφυτα. Ποτάμια δροσερά και βουερά. Η πρωινή πάχνη να σηκώνεται από τις ρεματιές και να εξυψώνει τον άνθρωπο και όλα τα πλάσματα που είχε τυλιγμένα μέσα της όλη τη νύχτα.

Ευρυτανία. Ένας τόπος υπέροχος, πάμπλουτος και ταυτόχρονα χαρακτηρισμένος από το σύστημα ως νομός ορεινός και προβληματικός αλλά και ως φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης. Σύμφωνα φυσικά με τις αξίες τις κάλπικες που ορίζουν το εξίσου κάλπικο και χυδαίο σύστημα. Σύμφωνα με τον ορισμό του πλούτου ως συγκέντρωση και κυκλοφορία κουπονιών χρήματος.

Ευρυτανία. Ένα πεδίο επέλασης της “ανάπτυξης” των διεστραμμένων νόων, οι οποίοι στον βωμό των χρηματικών κουπονιών προσπαθούν και εδώ, όπως και σε όλη την Ελλάδα, να ξεπουλήσουν τα αγέρωχα δασωμένα βουνά και να στήσουν επ’ αυτών βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες ανασκολωπίζοντάς τα, καταστρέφοντας την υπέροχη φύση της περιοχής, τον διαρκή και αδιαμφισβήτητο πλούτο της.

Στο Καρπενήσι γνώρισα ανθρώπους γλυκούς. Αναγνώστες των βιβλίων μου αλλά και συνοδοιπόρους στις ιδέες και την στάση ζωής. Συζητήσαμε, ιδιωτικά και δημόσια στις δύο εκδηλώσεις και στην ραδιοφωνική συνέντευξη, επί όλων των πεδίων. Περί της μόνης υπαρκτής αργής φυσικής ανάπτυξης, περί της φυσικής ζωής, διατροφής και καλλιέργειας, περί του φυσικού εαυτού μας και του οικοσυστήματος αλλά και περί του καταναλωτικού μας εαυτού, αυτού του χυδαίου υβριστή της ζωής, ο οποίος αυτοκαταστρέφεται και καταστρέφει ταυτοχρόνως την πατρίδα μας και όλον τον πλανήτη απομυζώντας τους πόρους του.

“Η Ευρυτανία είναι τα βουνά και τα ποτάμια της. Δεν πωλείται”, έγραφε το πανό έξω από την αίθουσα της Βιβλιοθήκης, όπου έγινε η κεντρική μας εκδήλωση και έγινα κι εγώ εκεί μάρτυρας της αγωνίας των ανθρώπων για την επέλαση των πολυεθνικών που σχεδιάζουν με τις ευλογίες του νεοελληνικού κράτους να ισοπεδώσουν τα βουνά και τα ελατοδάση. Γράψε στο μπλογκ σου για τον αγώνα που δίνουμε ενάντια στα σχέδια αυτά, μου είπαν, να τον γνωρίσουν κι άλλοι άνθρωποι (τον αγώνα), να μην νιώθουμε μόνοι μας. Δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα αυτόν οι άνθρωποι του Καρπενησίου βέβαια. Από την Κρήτη μέχρι την Θράκη υπάρχουμε πολλοί που αντιστεκόμαστε ενεργά και δυναμικά στην χυδαιότητα και την ύβρη, υπάρχουμε πάρα πολλοί που δεν έχουμε επιτρέψει ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε την ισοπέδωση των τόπων μας σε οποιονδήποτε βωμό, πόσω μάλλον στον βωμό των κουπονιών του χρήματος και της ανυπόστατης βίαιης ανάπτυξης του χρηματοοικονομικού συστήματος..

Όλους αυτούς τους ανθρώπους αλλά και άλλους που έχουν ήδη κάνει την επανάσταση εντός τους και έχουν ήδη στραφεί στις πραγματικές αξίες, έχω στην σκέψη μου γράφοντας αυτές τις γραμμές. Ευχαριστώ από καρδιάς τους ανθρώπους που με προσκάλεσαν, τους ανθρώπους που έσπευσαν να έρθουν στις εκδηλώσεις για να γνωριστούμε και να κουβεντιάσουμε, τους ανθρώπους που με φιλοξένησαν, τον Στέφανο και την Ηώ, στο πρότυπο κτήμα τους, στο χωριό Νόστιμο, όπου κάναμε την Κυριακή μια ανοιχτή δράση γνωριμίας με την φυσική ζωή, την φυσική και την αειφόρο καλλιέργεια αλλά και με την φυσική διατροφή.

Εις το επανιδείν φίλοι μου και συνοδοιπόροι...

Πηγή:http://yiannismakridakis.gr/?p=4996


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.