Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ντράγκι εκτός γραμμής Βερολίνου: Αποφάσεις για τόνωση αγοράς

Τη μείωση του βασικού επιτοκίου από 0,15%  στο ιστορικά χαμηλό 0,05% ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μαζί με μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την άνοδο του πληθωρισμού. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η απόφαση για την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ήταν όμοφωνη, γεγονός που δείχνει ότι  κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν. Όπως είπε ο Ντράγκι στόχος είναι η διευκόλυνση νέων πιστωτικών ροών προς την οικονομία, στη γραμμή των αποφάσεων του Ιουνίου.

"Υπάρχουν 2 γραμμές στη Budensbank. Σκληροπυρηνικοί που ειναι αντίθετοι και προοδευτικοί που είναι υπέρ", σχολιάζει στο Tvxs ο οικονομικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου. "Οι δεύτεροι συμφώνησαν σε μέτρα ρευστότητας αλλά όχι σε νομισματική χαλάρωση και αυτο έκανε ο Ντράγκι. Για να πληρωθούν τα χρέη χρειάζεται ανάπτυξη αλλά η ΕΕ πάσχει σε αυτόν αυτόν τομέα. Θα προσπαθήσουν μέσω των κινήσεων της ΕΚΤ να προκαλέσουν υποτίμηση του ευρώ, να διευκολύνουν τη ρευστότητα, με ελπίδα την ανάπτυξη.

Πρώτα θα ωφεληθούν οι χώρες εξαγωγοί, όπως η Γερμανία. Επειδή όμως εκεί ήδη υπάρχει εύκολη ρευστότητα από το 2010, οι μισθοί είναι σε άνοδο και παρουσιάζονται πληθωριστικές τάσεις - όπως στο χρηματιστήριο και την αγορά κατοικίας -  μια κίνηση όπως αυτή της ΕΚΤ κρύβει κινδύνους για τη Γερμανία. Είναι όμως εν δυνάμει ευνοϊκή για άλλες χώρες όπως η Ελλάδα. Αν προκληθεί πληθωρισμός και η Γερμανία αυξήσει περαιτέρω τους μισθούς, τότε η Ελλάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική και αποφεύγει να τους μειώσει η ίδια, για παράδειγμα. 

Βέβαια είναι βάσιμος και πάλι ο φόβος πως όλα αυτά είναι too little too late (δεν φθάνουν και έρχονται με καθυστέρηση), είναι ωστόσο μια αρχή. Τέλος, η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη μέσω της πολιτικής της να πετυχαίνει σταθερότητα των τιμών στην ΕΕ και αυτο μεταξυ άλλων σημαίνει πληθωρισμό κοντά στο 2%. Όμως ο πληθωρισμός κινείται πολύ χαμηλότερα και βαίνει μειούμενος. Άρα η ΕΚΤ ήταν κατά μια έννοια υποχρεωμένη να λάβει μέτρα, όπως έκανε.  Συμπερασματικά: οι κινήσεις Ντράγκι μοιάζει να είναι συντηρητικές και μετρημένες, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Μην ξεχνάμε ότι οι κινήσεις του προκατόχου του, του Τρισέ, κόστισαν πολύ στην ΕΕ και την Ελλάδα". 

Τα υπόλοιπα μέτρα της ΕΚΤ

Εκτός από τη αγορά μη χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα, όπως καλυμμένοι τίτλοι (asset-backed securities - ABS) με υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία, η ΕΚΤ θα αγοράσει επίσης ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καλυμμένων ομολογιών που εκδίδονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στη ζώνη του ευρώ στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (CBPP3). Ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι οι πράξεις αναχρηματοδότησης στοχεύουν μακροπρόθεσμα, ενώ θα έχουν σημαντική επίπτωση στον ισολογισμό της ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η κίνηση αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και θα υποστηρίξει την παροχή πιστώσεων στην ευρύτερη οικονομία. Στην ανάλυσή της, η ΕΚΤ έλαβε υπ' όψιν τις αναιμικές προοπτικές για τον πληθωρισμό, την εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης και την υποτονική νομισματική και πιστωτική δυναμική.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τα στοιχεία για το ΑΕΠ, προβλέποντας ετήσια αύξηση 0,9% το 2014, 1,6% το 2015 και 1,9% το 2016. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ στην Ευρωζώνη ήταν 0,3% τον Αύγουστο του 2014, μετά από το 0,4% τον Ιούλιο. Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, πριν αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2015 και 2016.

Πηγή:http://tvxs.gr/news/ellada/nea-meiosi-sto-005-basiko-epitokio-tis-ekt

Σχετικά δες και ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.