Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Κοροϊδεύει τους φιλάθλους της ΑΕΚ ο Μελισσανίδης: «Κατέβασαν τα μολύβια» οι υπάλληλοι της ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ – Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει άδεια


Εδώ και τρεις μήνες γράφουμε ότι σ’ αυτή τη φάση ο Δ. Μελισσανίδης δε θέλει να κατασκευάσει το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση στη Νέα Φιλαδέλφεια, γιατί δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια, και ότι χρησιμοποιεί την «υπόθεση γήπεδο» για να παραμυθιάζει τους οπαδούς της ΑΕΚ, που φλέγονται απ’ αυτό τον πόθο, για να τους έχει δεμένους στο άρμα του και να τους πουλάει πανάκριβα τα «διαρκείας», ώστε μέσω των χρημάτων που συγκεντρώνει να λειτουργεί το ποδοσφαιρικό τμήμα, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να βάλει κεφάλαια από τα ταμεία του επιχειρηματικού ομίλου του. Γι’ αυτό, άλλωστε, απαίτησε να πέσει η ιστορική ομάδα στη Γ’ Εθνική. Για να την πάρει χωρίς χρέη, να τη λειτουργήσει τα πρώτα χρόνια χωρίς να επενδύσει δεκάρα τσακιστή και να δει μετά τι θα κάνει, ανάλογα με τα γενικότερα επιχειρηματικά του σχέδια (ας μην ξεχνούν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ πως ο Μελισσανίδης πούλησε την ομάδα στον Τροχανά, για να ξεκινήσει έκτοτε μια μακρά περίοδος παρακμής).

Πλέον, και να ήθελε να βγάλει οικοδομική άδεια ο Μελισσανίδης, δεν μπορεί, γιατί δεν του το επιτρέπει ο νόμος!

Οσο κυλούσαν οι διαδικασίες ψήφισης στη Βουλή του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής, στο οποίο προστέθηκε κεφάλαιο με τις προκλητικές (συνάμα παράνομες και αντισυνταγματικές) ρυθμίσεις υπέρ Μελισσανίδη, τα παπαγαλάκια των οπαδικών Μέσων κρατούσαν τον «Τίγρη» τους αλώβητο στα μάτια των οπαδών, οι οποίοι, τυφλωμένοι, δεν έβλεπαν πέρα από τη μύτη τους, ενώ μια μερίδα απ’ αυτούς δε δίστασε να οργανώσει πογκρόμ ενάντια στους κατοίκους της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και στην πρωτοπορία του αγώνα για την υπεράσπιση του Αλσους της πόλης, τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «Στρούγκα».

Οταν, στις αρχές Αυγούστου αποκαλύψαμε ότι το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση του Μελισσανίδη είναι στον αέρα, γιατί δεν μπορεί να πάρει οικοδομική άδεια, λόγω του ότι οι χαριστικές διατάξεις του νόμου για το Ρυθμιστικό (Ν. 4277/ 2014) έχουν επί της ουσίας καταργηθεί από το δασοκτόνο νόμο που ψηφίστηκε μερικές μέρες μετά (Ν. 4280/2014), γνωρίζουμε ότι επικράτησε πανικός. Η γκρίνια των οπαδών άρχισε να απλώνεται και μάλιστα πάνω στο φόρτε της πώλησης των «διαρκείας». Την επόμενη κιόλας μέρα, προπαραμονή δεκαπενταύγουστου, η εταιρία του Μελισσανίδη, ασθμαίνουσα, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στην αρμόδια υπηρεσία (ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ) φάκελο για την έκδοση οικοδομικής άδειας και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου.

Αδειος φάκελος
Σε λίγες μέρες αποκαλύψαμε δύο γεγονότα.

Πρώτον, ότι η ΔΟΚΚ παρέλαβε τα δημοσιεύματά μας, τα έκρινε αξιόπιστα και απευθύνθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου (υπουργό, αναπληρωτή υπουργό, υφυπουργό, γενικούς γραμματείς)  και στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις, ζητώντας να μελετήσουν τα δημοσιεύματα και να προβούν στις ανάλογες ενέργειες. Ως εφαρμοστική Διεύθυνση, η ΔΟΚΚ δε θα μπορούσε να προχωρήσει και να δώσει έγκριση και άδεια δόμησης σε μια εταιρία, όταν εγείρονται βάσιμα μια σειρά τεράστια νομικά ζητήματα. Δημοσιοποιήσαμε και το σχετικό έγγραφο της ΔΟΚΚ, για να μην μας πουν τα παπαγαλάκια ότι γράφουμε ό,τι μας κατέβει.

Δεύτερον, ότι η εταιρία του Μελισσανίδη δεν κατέθεσε φάκελο στη ΔΟΚΚ, αλλά μόνο μια αίτηση μιας σελίδας, ίσα-ίσα για να πάρει έναν αριθμό πρωτοκόλλου, ο οποίος μάλιστα ελέγχεται για τη νομιμότητα της χορήγησής του! Τόσο μεγάλη είναι η πρεμούρα του Μελισσανίδη για την έκδοση της άδειας και την ανέγερση του γηπέδου-εμπορική επιχείρηση, που δεν έχουν ετοιμάσει το φάκελο (θα δούμε παρακάτω τι έπρεπε αυτός να περιλαμβάνει).

Ο πανικός μεγάλωσε. Πλέον, ακόμη και οι τυφλοί μπορούσαν να βάλουν το απλό ερώτημα: αν ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος και όλα καθαρά και τακτοποιημένα, τότε γιατί η αρμόδια υπηρεσία στέλνει στον υπουργό και όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες το δημοσίευμα των «Οικοταλιμπάν» της «Κόντρας» και ζητάει να αποφασίσουν αυτοί, βάσει του νόμου, αν η εταιρία δικαιούται ή δε δικαιούται άδεια;

Τα παπαγαλάκια πήραν εντολή ν’ αρχίσουν τα καθησυχαστικά δημοσιεύματα, φλομώνοντας με νέα ψέματα τους φιλάθλους της ΑΕΚ: οι υπάλληλοι έλειπαν σε άδειες, μόλις γυρίσουν θ’ ασχοληθούν με το φάκελο και σε περίπου τρεις μήνες θα έχουμε την άδεια και θα μπουν οι μπουλντόζες. Και δόστου νέα δημοσιεύματα: γύρισαν οι υπάλληλοι της ΔΟΚΚ από τις άδειες, έπεσαν με τα μούτρα στο φάκελο και τέλη Νοέμβρη θα έχουμε την άδεια, καθώς οι συνεργάτες του Μελισσανίδη βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τη ΔΟΚΚ και δίνουν αμέσως ό,τι έγγραφο ζητούν οι ελεγκτές μηχανικοί. Μόνο τι καφέ και με πόση ζάχαρη πίνουν οι μηχανικοί της ΔΟΚΚ δεν έγραψαν για να γίνουν πιστευτοί!

Παιδιά, δε θέλουμε να σας στεναχωρήσουμε, αλλά σας δουλεύουν κανονικότατα. Σας περνάνε για Χαχόλους. Η ΔΟΚΚ δεν έχει ανοίξει κανένα φάκελο, γιατί φάκελος δεν υπάρχει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η ΔΟΚΚ έχει παγώσει κάθε διαδικασία, αμφισβητώντας το ίδιο το δικαίωμα της «Δικέφαλος 1924» ΑΕ να υποβάλει αίτηση για άδεια. Κι επειδή εμάς δεν μας πιστεύετε (κακό του κεφαλιού σας), θα σας δώσουμε μερικά ακόμη επίσημα έγγραφα για να πιστέψετε αυτά.

Σιωπή από την πολιτική ηγεσία

Στις 8.9.2014 (την περασμένη Δευτέρα δηλαδή), υποβάλαμε στη ΔΟΚΚ αίτηση με την οποία ζητούσαμε να μας ενημερώσει για τυχόν απαντήσεις που έλαβε στο καλοκαιρινό της έγγραφο (αυτό που έστειλε σε υπουργό κλπ. και ζητούσε να ξεκαθαρίσει το θέμα αν μπορεί να εκδοθεί η άδεια που ζητούσε ο Μελισσανίδης), καθώς και για «οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με την αιτηθείσα από τη “Δικέφαλος 1924” ΑΕ έγκριση και άδεια δόμησης».

Την επόμενη κιόλας μέρα (9.9.2014), όπως είχε υποχρέωση, η ΔΟΚΚ έστειλε στο Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΚΑ έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 42023, το οποίο την επομένη κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο Υπουργού με αριθμό πρωτοκόλλου 4998 (το δίνουμε στη δημοσιότητα, για να μη κουραστούν τα παπαγαλάκια να μας διαψεύσουν). Η ΔΟΚΚ ζητά από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΚΑ, μετά από την αίτησή μας, να μας ενημερώσει για τα εξής δύο πράγματα:


1. Οτι δεν της έχει αποσταλεί απάντηση στο έγγραφο που έστειλε στις 8 Αυγούστου σε υπουργό κλπ., ζητώντας τους να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση, μετά τα δημοσιεύματα της «Κόντρας». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η ΔΟΚΚ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα, αν προηγουμένως δεν ξεκαθαριστεί το νόμιμο ή όχι της οικοδομικής άδειας που έχει ζητήσει.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πονηριά για να αντιληφθεί κάποιος και την έμμεση μομφή της ΔΟΚΚ προς την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, που ένα μήνα δεν έχουν απαντήσει στο έγγραφό της. Γιατί, ενώ έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η ΔΟΚΚ έστειλε εγγράφως το αίτημά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σιωπά; Εκείνο που γνωρίζουμε επισήμως (από την απάντηση της ΔΟΚΚ) είναι ότι σιωπά κι αυτό σημαίνει πως όσο διαρκεί αυτή η σιωπή η ΔΟΚΚ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα. Οσο για την πολιτική ηγεσία, σιωπά γιατί ξέρει πολύ καλά πως μόνο μια απάντηση μπορεί να δώσει, μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νόμου 4280/2014. Οτι ο Μελισσανίδης δεν μπορεί να πάρει οικοδομική άδεια. Οσο βλέπουν τον Μελισσανίδη να μην βιάζεται, δεν βιάζονται κι αυτοί.

2. Οτι από τις 29 Αυγούστου η ΔΟΚΚ απέστειλε στη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ έγγραφο, με αριθμό πρωτοκόλλου 39151, με το οποίο αμφισβητεί (είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός) το δικαίωμα της εταιρίας Μελισσανίδη να υποβάλει αίτηση για έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης.

Στον αέρα και η αίτηση!

Το έγγραφο της ΔΟΚΚ προς τη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ (δημοσιεύουμε φωτογραφία του) αναφέρει:



«Με την παραπάνω σχετική αίτηση, κατατέθηκε φάκελος από την “ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924” ΑΕ, που αφορά στην χορήγηση Εγκρισης & Αδειας Δόμησης για την κατασκευή ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΝΗΜΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αττικής.

Προκειμένου η Υπηρεσία μας να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο, σας γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να προσκομιστούν τα δικαιολογητικά με τα οποία τεκμηριώνεται το δικαίωμα υποβολής της παραπάνω σχετικής αιτήσεως» (η έμφαση δική μας).

Οι ελεγκτές της ΔΟΚΚ έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Από τη μια περιμένουν απάντηση από την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και από την άλλη αρνούνται ν’ ασχοληθούν μ’ έναν άδειο φάκελο, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ό,τι πρέπει να συvοδεύει μια αίτηση για έκδοση Εγκρισης και Αδειας Δόμησης. Ζητώντας «τα δικαιολογητικά με τα οποία τεκμηριώνεται το δικαίωμα υποβολής της αιτήσεως», η ΔΟΚΚ αποκαλύπτει ότι η εταιρία του Μελισσανίδη κατέθεσε άδειο φάκελο, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Κόντρας».

Από την άλλη, είναι φανερή η προσπάθεια της ΔΟΚΚ να απεμπλακεί απ’ αυτή τη βρόμικη υπόθεση. Ο συνεχής δημοσιογραφικός έλεγχος, η καθημερινή πίεση του ρεπορτάζ που κάνουμε, έχουν καταστήσει τα στελέχη της ΔΟΚΚ προσεκτικά ως προς την τήρηση της νομιμότητας.

Αφαίρεση του αριθ. πρωτοκόλλου
Για να είμαστε αυστηροί, πρέπει να πούμε ότι κανονικά πρέπει να αφαιρεθεί από τη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ και ο αριθμός πρωτοκόλλου που πήρε καταθέτοντας έναν άδειο φάκελο.

Η Κοινή Υπουργή Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ για τη «Διαδικασία έντυπης υποβολής Εγκρισης Δόμησης και Αδειας Δόμησης» (ΦΕΚ 251Β’, 13.2.2012) δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η αίτηση πρωτοκολλείται μόνο αν έχει ελεγχθεί και περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία (παρ. 2.2). «Σε περίπτωση που η αίτηση για έγκριση δόμησης δεν συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά στοιχεία της παραγράφου 2.1 δεν γίνεται δεκτή και επιστρέφεται ακόμη και αν έχει πρωτοκολληθεί» (παρ. 3.1-α). Αυτή είναι η διαδικασία που ισχύει για κάθε έγκριση και άδεια δόμησης, ανεξάρτητα αν την ελέγχει ένα πολεοδομικό γραφείο ή η ΔΟΚΚ. Δεν έπρεπε, λοιπόν, να παραληφθεί ο άδειος φάκελος της «Δικέφαλος 1924» ΑΕ. Πλέον, από τη στιγμή που η ίδια η ΔΟΚΚ διαπιστώνει ότι δεν περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οφείλει να επιστρέψει τον άδειο φάκελο και να αφαιρέσει τον αριθμό πρωτοκόλλου.

Μήπως, όμως, πρόκειται για κάποια ασήμαντη παρατυπία και οι άνθρωποι του Μελισσανίδη θα τρέξουν να μαζέψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε όλα να εξελιχθούν κατ’ ευχήν; Οσο και να τρέξουν, δεν μπορούν να μαζέψουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Μπορεί τα παπαγαλάκια να παραμυθιάζουν τους οπαδούς, γράφοντας ότι κατατέθηκε η αίτηση στη ΔΕΗ για την έγκριση υποσταθμού, όμως το πρόβλημα δεν είναι η ΔΕΗ, ούτε άλλες άδειες που μπορούν να πάρουν μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες.

Πρόσκρουση σε βράχο

Το πρόβλημα γι’ αυτούς είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν άδεια ούτε για την παραχώρηση των 6 στρεμμάτων άλσους, ούτε για την άρση του δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα αυτών των 6 στρεμμάτων. Καμιά υπηρεσία δεν μπορεί να δώσει τέτοιο χαρτί, γιατί απλούστατα προσκρούει στις διατάξεις του νόμου 4280/2014, ο οποίος, ως μεταγενέστερος, κατισχύει του νόμου 4277/2014 (Ρυθμιστικό).

Ούτε ως υπόθεση εργασίας δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο Μελισσανίδης θα ξεπεράσει το δασικό κομμάτι. Παραχώρηση τμήματος άλσους για κατασκευή γηπέδου απαγορεύεται ρητά. Αρση του δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα επίσης απαγορεύεται ρητά. Αυτά προβλέπουν τα άρθρα 58 και 59 του βασικού δασικού νόμου 998/1979, όπως διαμορφώθηκαν με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4280/2014. Οι διατάξεις αυτές κατήργησαν τις υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις του Ρυθμιστικού (άρθρα 42 και 43 του νόμου 4277/ 2014). Μεταξύ της δημοσίευσης των δύο αυτών πρόσφατων νόμων στο ΦΕΚ μεσολάβησαν εφτά μέρες (δημοσιεύτηκαν 1 και 8 Αυγούστου). Ο Μελισσανίδης δεν μπήκε καν στον κόπο να καταθέσει αίτηση για άδεια σ’ αυτό το μεσοδιάστημα, για να μπορεί –σε μια απέλπιδα και αναποτελεσματική προσπάθεια– να επικαλείται αναδρομικότητα (που και πάλι δε θα ίσχυε). Κατέθεσε την αίτηση και τον άδειο φάκελο στις 13 Αυγούστου, οπότε ισχύουν απόλυτα οι διατάξεις του Ν. 4280/2014.

Ο Μελισσανίδης δεν έτρεξε να καταθέσει φάκελο στο διάστημα 1-7 Αυγούστου, γιατί απλούστατα, το θέμα δεν τον έκαιγε. Κι επειδή θέλουμε το ρεπορτάζ μας να είναι πλήρες, σας ενημερώνουμε ότι η «Δικέφαλος 1924» ΑΕ δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον ούτε μετά το έγγραφο-καταπέλτη της ΔΟΚΚ, που της ζητά να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Τόσο πολύ βιάζεται για την άδεια! Οχι μόνο δεν έχει τις απαιτούμενες εγκρίσεις, αλλά δεν έχει ούτε σχέδια έτοιμα (κοστίζουν και γιατί να κάνεις το έξοδο, όταν δεν έχεις σκοπό να φτιάξεις γήπεδο;).

Να τα ξαναπούμε σε τίτλους, για να τα θυμηθούμε:

– Η ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία να της δώσει σαφή απάντηση, μετά τα δημοσιεύματα της «Κόντρας».

– Η ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ ζητά από την εταιρία του Μελισσανίδη να της προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που δεν προσκόμισε.

– Ο Μελισσανίδης δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά και να πάρει άδεια, γιατί κατισχύει ο τελευταίος νόμος (Ν. 4280/2014), ο οποίος απαγορεύει παραχώρηση τμήματος άλσους για κατασκευή γηπέδου, όπως επίσης απαγορεύει και άρση του δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα του.

– Κατόπιν όλων αυτών, δεν χρειάζεται καμιά προσφυγή στο ΣτΕ κατά των διατάξεων του Ν. 4277/2014, διότι απλούστατα οι διατάξεις του έχουν καταργηθεί από το μεταγενέστερο Ν. 4280/2014. Αν στον Μελισσανίδη δοθεί άδεια (που δε θα δοθεί), τότε αυτή η άδεια θα προσβληθεί επειδή προσκρούει στις διατάξεις του Ν. 4280/2014.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και, φυσικά, θα επανέλθουμε.

Πηγή:http://www.eksegersi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.