Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Κ Λαπαβίτσας: "Οι οικονομικές προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν ανάλυση" (Ηχητικό)

Οι οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θεωρηθούν ως προγραμματικές από ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, δε συνιστούν όμως σε καμία περίπτωση οικονομικό πρόγραμμα. Λείπουν όμως οι πειστικές αναλογιστικές μελέτες.

Μας δείχνουν περισσότερο πως σχεδιάζει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση και για τον λόγο αυτόν απαιτούν προσεκτική ανάλυση, είπε μεταξύ άλλων στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας . Καλά κάνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει και στοχεύει στη μείωση του χρέους, κάτι που δεν είναι καθόλου ακραίο, αφού ακόμη και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή μέρους του χρέους της. Όμως επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα αποκλείοντας μονομερείς ενάργειες και συγκρούσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε έξοδο από το ευρώ. Όμως λύσεις υπέρ της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πλαίσιο της Ευρωζώνης είναι περίπου αδύνατες και καλό είναι να μη καλλιεργούμε αυταπάτες πως αρκεί η διαπραγμάτευση να είναι πιο σκληρή.
Η διαπραγμάτευση αναγγέλλεται «σκληρή», αλλά θα λάβει χώρα μέσα στα «ευρωπαϊκά» πλαίσια, επιδιώκοντας μια «ευρωπαϊκή» λύση. 


Το πρόβλημα είναι, βέβαια, το πως θα γίνει η «σκληρή» διαπραγμάτευση και ποια όπλα θα έχει μια ελληνική κυβέρνηση, πέραν του ενθουσιασμού των εκπροσώπων της. Δυστυχώς το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ δε μας λέει τίποτε επ’ αυτού, αναγνωρίζει όμως ότι μπορεί η λύση να καθυστερήσει λόγω των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.