Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ο Πούτιν τα βάζει με το δολάριο και η Ουκρανία με τη Gazprom


Εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας διατράνωσε σήμερα την πρόθεσή του να αποτιμούνται με το ρούβλι οι φυσικοί πόροι της χώρας, δηλαδή φυσικό αέριο και πετρέλαιο, και να παρακαμφθεί με τον τρόπο αυτό το δολάριο. Στο μεταξύ το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την Πέμπτη, σε δεύτερη ανάγνωση, το νόμο που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους πολίτες και εταιρείες. Το Κίεβο έχει καταρτίσει ήδη μια «μαύρη λίστα» στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα 127 προσώπων και 65 εταιρειών μεταξύ αυτών και της Gazprom, με την κατηγορία της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

 Οι προθέσεις της Μόσχας

Με το ρούβλι θα αποτιμά τους φυσικούς της πόρους η Ρωσία. Αυτή είναι η πρόθεση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τη Γιάλτα σε μια κίνηση που εκτιμάται ως κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα θα κάνει προσπάθεια να διαθέσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εξορύσσει διεθνώς αποτιμώντας τους φυσικούς πόρους σε ρούβλια και όχι σε δολάρια, διότι «το μονοπώλιο του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά ενέργειας πλήττει την οικονομία της Ρωσίας».

«Θα έπρεπε να ενεργήσουμε προσεκτικά. Προς το παρόν προσπαθούμε να συμφωνήσουμε με ορισμένες χώρες να συναλλασσόμαστε εμπορικά στα εθνικά μας νομίσματα» σημείωσε.

Οι προθέσεις του Κιέβου

Στο μεταξύ το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την Πέμπτη, σε δεύτερη ανάγνωση, το νόμο που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή μιας σειράς κυρώσεων σε ρώσους πολίτες και σε εταιρείες. Το Κίεβο έχει καταρτίσει ήδη μια «μαύρη λίστα» στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα 127 προσώπων και 65 εταιρειών μεταξύ αυτών και της Gazprom, με την κατηγορία της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Με το νέο νόμο δίνεται στην κυβέρνηση, στο κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας - το οποίο ελέγχεται από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο - το δικαίωμα να εφαρμόσουν τιμωρητικά μέτρα. Η έγκριση του νόμου δεν σημαίνει ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται αυτομάτως. Τίθεται όμως μια νομική βάση για τη μελλοντική εφαρμογή τους.

«Ο νόμος για τις κυρώσεις υιοθετήθηκε. Η χώρα μας θα αμυνθεί απέναντι στον επιτιθέμενο, στους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Εκτός από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπό διερεύνηση προσώπων και εταιρειών, ο νόμος δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να απαγορεύει και τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του ουκρανικού εδάφους, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει και τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η ανησυχία της ΕΕ

Η ανησυχία στην Ευρώπη είναι έντονη καθώς το Κίεβο προειδοποίησε την Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των συμβολαίων τους, εφόσον αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τις κυρώσεις σε βάρος της Gazprom.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη και καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της ζήτησης. Σχεδόν η μισή ποσότητα του φυσικού αερίου που προορίζεται για τους ευρωπαίους πελάτες της Μόσχας περνά από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία.

Η ουκρανική Naftogaz, που διαχειρίζεται το δίκτυο των αγωγών εντός της Ουκρανίας, άφησε να εννοηθεί ότι από τις κυρώσεις μπορεί να εξαιρεθούν ορισμένες εταιρείες, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην Gazprom. «Η βασική ιδέα είναι ότι η διαμετακόμιση θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα εάν το φυσικό αέριο αγοραζόταν στα ανατολικά σύνορά μας (με τη Ρωσία), από, για παράδειγμα, ευρωπαϊκές εταιρείες» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

Για να γίνει πάντως αυτό πρέπει να αλλάξουν οι όροι των συμβολαίων καθώς τώρα προβλέπουν παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες μέσω της Ουκρανίας. «Η πρόταση της Naftogaz να αγοράζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου το ρωσικό φυσικό αέριο στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, αντί να τους παραδίδεται περνώντας από την Ουκρανία, απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων διαμετακόμισης» επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, είναι ένα ζήτημα που θα χρειαστεί να συζητηθεί σε μια τριμερή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ότι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν μια τέτοια συνάντηση στις αρχές του φθινοπώρου.

Πηγή:http://tvxs.gr/news/kosmos/o-poytin-ta-bazei-me-dolario-fysiko-aerio-kai-petrelaio-me-roybli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.