45.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑ
ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Κατάρρευση σημειώνουν οι τιμές παραγωγού για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, καθώς από τα 60-70 λεπτά το κιλό της περσινής περιόδου οι τιμές πλέον έχουν καταβαραθρωθεί στα εξευτελιστικά επίπεδα των 5-10 λεπτών.
Την ίδια ώρα, καμία μείωση δεν παρατηρείται στις τιμές λιανικής πώλησης, ως συνέπεια των ολιγοπωλιακών πρακτικών από την πλευρά των εμπόρων, οι οποίοι κερδίζουν από αυτή τη δραματική κατάσταση...
Την αρχική κάμψη στις τιμές του ροδάκινου στην Ελλάδα, που επέφερε τους προηγούμενους μήνες η υπερπαραγωγή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ανταγωνίστριες χώρες Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, ακολούθησε η πλήρης καταβαράθρωση εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και πλέον να μην προχωρούν καν στη συγκομιδή της παραγωγής.
Πριν από την επιβολή των ρωσικών αντίμετρων στις αμερικανο-ΕΕ κυρώσεις, οι τιμές παραγωγού στο ροδάκινο κινούνταν στα επίπεδα των 0,25 ευρώ το κιλό, ενώ πλέον έχουν καταρρεύσει στα 0,10 λεπτά. Στα δε νεκταρίνια οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στα πρωτοφανή επίπεδα των 5 λεπτών.
«Οι τιμές στα ροδάκινα από την αρχή της χρονιάς είναι χαμηλές και φτάσαμε να τα δίνουμε στους εμπόρους σε ανοιχτή τιμή, για να εισπράξουμε 25 λεπτά το κιλό, όταν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη πωλούνται έως και 2 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι για το ίδιο προϊόν εισπράτταμε 60 έως 70 λεπτά το κιλό», αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, και συμπληρώνει πως «ακόμα και στη Βέροια, που απέχει επτά χιλιόμετρα από την Κουλούρα, την περιοχή στην οποία παράγουμε ροδάκινα, η διαφορά στις τιμές παραγωγού και λιανικής είναι ίδιες».
Όπως επισημαίνει ο Τάσος Χαλκίδης «το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη φετινή παραγωγή. Ενα πολύ μεγάλο τμήμα της εγχώριας παραγωγής εξάγεται κάθε χρόνο στη Ρωσία και ο μεγαλύτερος φόβος όλων είναι ότι η αγορά αυτή κινδυνεύει να χαθεί. Ηδη όπως πληροφορούμαστε η Ρωσία αναζητεί νέες αγορές για να καλύψει τις ανάγκες της».
45.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑ
Αστρονομικά είναι τα ποσά των αδιάθετων φρούτων κυρίως ροδάκινων και νεκταρινιών λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Μόλις σε Πέλλα και Ημαθία το προιόν φτάνει τους 45.000 τόνους.
Σε περίπου 22.000 ανέρχονται οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών στο νομό Πέλλας, λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Σύμφωνα με την απογραφή της Διεύθυνσης Γεωργίας του νομού, 11.000 τόνοι φρούτα βρίσκονται στα ψυγεία και άλλοι τόσοι στα δέντρα. Οι αντίστοιχες ποσότητες στην Ημαθία ανέρχονται, βάσει της εκεί απογραφής, σε 23.000 τόνους.
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας ΚΑΣΟ Μέγας Αλέξανδρος, Στράτος Αυγουστής δήλωσε στο ΑΜΠΕ πως τις τελευταίες ημέρες επιστρέφουν ολοένα περισσότερες νταλίκες με το φορτίο που δεν διατέθηκε στη ρωσική αγορά.
Από το τελωνείο Σκύδρας είχαν αναχωρήσει από την 1η Αυγούστου 50 φορτία με προορισμό τη ρωσική αγορά.
ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Οριστικό αντίο στη ρωσική αγορά και σε εξαγωγές χιλιάδων τόνων ψαριών κινδυνεύουν να πουν και οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας εξαιτίας των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα.
Η απαγόρευση εισαγωγής ψαριών στη ρωσική αγορά εντείνει τα προβλήματα που είχαν ήδη ξεκινήσει πέρυσι. Η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο του 2013 και οι διαπραγματεύσεις συμμόρφωσης που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός ρωσικής αγοράς τα ελληνικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας για σημαντικό διάστημα.
Πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η προσπάθεια που κατέβαλλαν τα τελευταία έξι χρόνια οι εταιρείες του κλάδου να διεκδικήσουν σοβαρό μερίδιο της ρωσικής αγοράς. Από το 2008 όταν οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας ανέρχονταν μόλις σε 500 τόνους, το 2010 το ελληνικό ψάρι έφθασε να αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% της κατανάλωσης τσιπούρας και λαυρακίου στην Ρωσία.
Η επιθετική πολιτική των Τούρκων ανταγωνιστών (με τη βοήθεια και του τουρκικού κράτους) είχε ως αποτέλεσμα το 2012 το μερίδιο των ελληνικών ψαριών να φθάσει τους 2.454 τόνους (42%) της αγοράς, έναντι 3.100 τόνων των τουρκικών (53% της αγοράς). Το 2013 η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο (για λόγους ελέγχου ποιότητας) είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις να περιοριστούν στους 700 τόνους και το χαμένο ελληνικό μερίδιο να αποσπάσουν οι Τούρκοι που πλέον ηγούνται της αγοράς προϊόντων μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας στη Ρωσία.
Τα πρώτα στοιχεία για το 2014 είναι ενδεικτικά: Στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2014 στη ρωσική αγορά έγιναν πωλήσεις 2.400 τόνων τουρκικών ψαριών, έναντι μόλις 200 ελληνικών.
Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) είχε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου, όχι μόνον στις εγχώριες αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και άλλους αρμόδιους φορείς, ο ΣΕΘ είχε εκφράσει τις σοβαρές του ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον ελληνικό κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία. Κάνοντας λόγο για τις σοβαρές προσπάθειες και επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις να διεισδύσουν στη ρωσική αγορά, ο ΣΕΘ είχε προφητικά αναφέρει (κάτι που έπραξε και προς την ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένα και με νέα επιστολή προ ημερών) πως οποιεσδήποτε κυρώσεις προς τη Ρωσία θα μεταφράζονταν σε σοβαρό πλεονέκτημα των ανταγωνιστών από χώρες εκτός Ε.Ε.
Η απάντηση από την ευρωπαϊκή επιτροπή πέραν του ότι διαβεβαίωνε την ελληνική πλευρά πως οι ανησυχίες της θα λαμβάνονταν υπόψη, δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό και εν τέλει η επιβολή κυρώσεων οδήγησε στα επώδυνα για τον κλάδο ρωσικά αντίμετρα.
ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Με το ρούβλι θα αποτιμά τους φυσικούς της πόρους η Ρωσία. Αυτή είναι η πρόθεση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τη Γιάλτα σε μια κίνηση που εκτιμάται ως κίνηση υψηλού συμβολισμού.
Συγκεκριμένα ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα θα κάνει προσπάθεια να διαθέσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εξορύσσει διεθνώς αποτιμώντας τους φυσικούς πόρους σε ρούβλια και όχι σε δολάρια, διότι «το μονοπώλιο του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά ενέργειας πλήττει την οικονομία της Ρωσίας».
«Θα έπρεπε να ενεργήσουμε προσεκτικά. Προς το παρόν προσπαθούμε να συμφωνήσουμε με ορισμένες χώρες να συναλλασσόμαστε εμπορικά στα εθνικά μας νομίσματα» σημείωσε.
ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Ανοιχτό άφησε,δε, το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με Ρώσους βουλευτές στην Κριμαία, όπου και πραγματοποιεί επίσκεψη.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι το δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης «δεν προστατεύει δικαιώματα, αλλά απλώς εκπληρώνει μια ορισμένη πολιτική λειτουργία», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης, αν οι πρακτικές που ακολουθεί κλιμακωθούν στο προσεχές διάστημα.
Πηγή:http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17340:agrotes&catid=86:expolitiki&Itemid=268
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.