Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Θα πουλήσουν και τη μάνα τους!!!


Ποιές είναι οι κορυφαίες ελληνικές εταιρείες που καλούνται να βγάλουν στο σφυρί οι Τράπεζες. Στη λίστα είναι 75 εμβληματικές, αλλά υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και γνωστά εμπορικά ονόματα... 

Βάσει δέσμευσης που έχουν οι ελληνικές τράπεζες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάσσεται η μείωση του συνόλου των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών θα προκύψουν από πώληση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων των οποίων τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Βασίλης Κώτσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων (NPLs) το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν στα 42,7 δισ. ευρώ. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε διατραπεζικό επίπεδο σύστησαν το NPLs Forum με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων. Έχουν μάλιστα καταρτίσει λίστα 75 επιχειρήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια των οποίων ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 20% των NPLs. 

Στην λίστα αυτή έχουν μπει εταιρείες όπου έχουν κοινή έκθεση σε τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρωτοβουλίες θα ληφθούν για εταιρείες όπως ο ξενοδοχειακός όμιλος Μαντωνανάκη (Elounda, Grand Resort Lagonisssi), η Χαλυβουργική της οικογένειας του Κ. Αγγελόπουλου, η Χαλυβουργία Ελλάδος του Νίκου Μάνεση. O όμιλος παροχής υπηρεσιών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κλινικές κ.ά.) του Θ. Λιακουνάκου, επίσης με δάνεια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.  Στην λίστα έχουν παρουσία  και δύο ισχυρά σήματα από τον χώρο των τροφίμων, ο όμιλος Χαϊτογλου από την Βόρεια Ελλάδα και η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κατεψυγμένων ιχθυρών Καλλιμάνης. 

Από τον χώρο του αυτοκινήτου ξεχωρίζει η εταιρεία Agripan SA Παντελεημονίτης ενώ η περίπτωση του ομίλου Θεοχαράκη είναι από τις λεγόμενες «ειδικές» καθώς το άνοιγμα της ανέρχεται σε 5 δισ. ευρω. 

Τέλος μεταξύ των άλλων στην λίστα συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη ισχυροί όμιλοι, της Jetoil- Mamidoil στον χώρο των καυσίμων και ο Χαραγκιώνης από το real estate. Βγαίνουν προς πώληση και υγιείς θυγατρικές Οι τράπεζες, εκτός από τις επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια, βρίσκονται σε διαδικασία ρευστοποίησης συμμετοχών που δεν έχουν σχέση με τραπεζικές δραστηριότητες.Και εκεί οι διεργασίες χτυπούν κόκκινο καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για εταιρείες υγιείς με καλές προοπτικές στον κλάδο τους. Ηδη άλλαξε χέρια η Εθνική Ασφαλιστική. Η Εθνική Τράπεζα μεταβίβασε το 75% στον όμιλο EXIN – Kalamos έναντι 718 εκατ. ευρώ. 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Το Βήμα... 

Πηγή:: http://www.mixanitouxronou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.