Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Το «τρένο του μίσους» απειλεί να «εκτροχιάσει» τις σχέσεις Σερβίας – Κοσσόβου


Το τρένο αναχώρησε λίγο πριν το μεσημέρι χθες από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου με προορισμό το βόρειο Κόσσοβο και ήταν γεμάτο συμβολισμούς.

Η εξωτερική πλευρά των βαγονιών καλυπτόταν από την ζωγραφισμένη σερβική σημαία,  οι εσωτερικές αίθουσες  ήταν διακοσμημένες με… αγιογραφίες, όλος ο συρμός είχε κατασκευαστεί στη Ρωσία και επιβάτες ήταν υπουργοί,  κρατικοί αξιωματούχοι, μυστικοί αστυνομικοί και φυσικά τηλεοπτικά συνεργεία.

«Θεέ μου τα βαγόνια έμοιαζαν με φέρετρα», είπε στην Κ» δυτικός διπλωμάτης  που  αντίκρισε  την επιβατική αμαξοστοιχία «ειδικού σκοπού».

Για τους Σέρβους όμως ήταν το «τρένο του έθνους». Αυτό που θα  έδενε-  και σιδηροδρομικά- την πρωτεύουσα της «μητέρας πατρίδας», με τον βόρειο τομέα του Κοσόβου, όπου ζουν σε  μια de facto προωθημένη αυτονομία, στα όρια του  νεόκοπου κράτους του Κοσόβου, γύρω στους εκατόν είκοσι χιλιάδες «αλύτρωτοι αδερφοί» Σέρβοι.

Σιδηροδρομική γραμμή  που συνδέει την Σερβία με τον σερβικό τομέα στο Βόρειο Κόσσοβο, προϋπήρχε και κάπου-κάπου εκτελούσαν δρομολόγια με ελάχιστους επιβάτες μερικοί παμπάλαιοι σερβικοί συρμοί.

Τούτη η κίνηση του Βελιγραδίου, όμως,  να δρομολογήσει ειδική αμαξοστοιχία, με σημαίες και αγίους και πρώτους επιβάτες  υπουργούς, όμως, ξέφευγε κατά πολύ από την συνήθεις μεταξύ όμορων κρατών συγκοινωνιακές πρακτικές.

Οι Σέρβοι ήθελαν να δείξουν ότι το Κόσσοβο ήταν και παραμένει σερβικό έδαφος και επομένως δεν χρειαζόταν να ρωτήσουν κανέναν για μια τέτοια πρωτοβουλία. Πίστευε η ηγεσία τους πως με μια τέτοια κίνηση θα τόνωνε το εθνικό και πατριωτικό αίσθημα και θα δήλωνε, τόσο προς το εσωτερικό όσο και διεθνώς, ότι οι Σέρβοι δεν  έχουν ξεχάσει το λίκνο του έθνους τους, όταν μάλιστα στη Σερβία επίκεινται εθνικές εκλογές.

Για τους Αλβανούς της Πρίστινα, όμως, που επίσης εισέρχονται στον αστερισμό εκλογών, ήταν μια πρόκληση την οποία  δεν μπορούσαν να επιτρέψουν.

Έτσι, απέστειλαν  στην μεθοριακή διάβαση απ όπου θα διερχόταν το σερβικό τρένο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, πάνοπλες, υποστηριζόμενες από ελαφρά άρματα και θωρακισμένα οχήματα και με εντολή να μην επιτρέψουν με κανέναν τρόπο τη διέλευση του συρμού, έστω και αν χρειαστεί να τον εκτροχιάσουν!

Ταυτόχρονα, ο  πρωθυπουργός του Κοσσόβου κ. Ισα Μουσταφά ενημέρωσε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για την «επικίνδυνη σερβική πρόκληση» με την επίτροπο Εξωτερικών και Άμυνας κ. Φ. Μογκερίνι, να αναλαμβάνει δράση ώστε να αποτραπεί κλιμάκωση που θα προκαλούσε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Καθώς η αμαξοστοιχία πλησίαζε τα σύνορα, ο μηχανοδηγός ειδοποιήθηκε να σταματήσει και να οδηγήσει πίσω το τρένο.

Οι πιέσεις στο Βελιγράδι «να μην κάνει καμία τρέλα» απέδωσαν, με τον Βούτσιτς να ανακοινώνει την αναστολή εκτέλεσης του δρομολογίου καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση της Πρίστινας ήταν αποφασισμένη να ανατινάξει την σιδηροδρομική γραμμή στη μεθόριο και να συλλάβει τον μηχανοδηγό εξωθώντας την Σερβία «σε ευρεία σύγκρουση».

Η αμαξοστοιχία επέστρεψε στο Βελιγράδι και τα χειρότερα, που θα έβαζαν ενδεχομένως σε μπελάδες την ευρύτερη ασταθή περιοχή, αποφεύχθηκαν. Το μίσος όμως ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς δυνάμωσε.

http://www.kathimerini.gr/

***

Σύγκριση στρατιωτικών δυνάμεων Αλβανίας- Σερβίας

«Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα

Ιανουάριος 16, 2017. 17:31

Η επιστροφή των εντάσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, έχει στρέψει  την προσοχή του κόσμου στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Έτσι, υπάρχει  το ερώτημα για τη σύγκριση  των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή,  όπως είναι μεταξύ της Αλβανίας και της  Σερβίας.

Ποια είναι η δύναμη κάθε χώρας;

Σύμφωνα με μια παγκόσμια κατάταξη της «Global Fireworks» σε σύνολο  106 χωρών η Αλβανία κατατάσσεται στην 100η θέση, ενώ η Σερβία στην 70η .

Ενώ η Αλβανία δαπανά ετησίως 110 εκατομμύρια δολάρια για την Άμυνά της, η Σερβία δαπανά κατ’ έτος 830 εκατ. δολάρια.

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η Σερβία δεν είναι.

 Ας δούμε τα δεδομένα:

Αλβανία: 


Πληθυσμός: 3.020.209 κάτοικοι

Έκταση : 28.748 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Ενεργός στρατός: 14.500 στρατιώτες

Εν εφεδρεία:  5.000

Αεροσκάφη: 0

Ελικόπτερα: 21

 Άρματα μάχης: 0

Αεροδρόμια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: 4

Θαλάσσια σκάφη: 17

Παραγωγή πετρελαίου: 23.930 βαρέλια ημερησίως

Οδοί: 18.000 χιλιόμετρα

Σιδηρόδρομοι: 339 χιλιόμετρα.

Στρατιωτικός προϋπολογισμός: 110 εκατομμύρια δολάρια


Σερβία

Πληθυσμός: 7.209.764 κάτοικοι

Έκταση: 77.474 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Ενεργός στρατός: 52.000 στρατιώτες

Εν εφεδρεία:  170.000

Αεροσκάφη: 119

Ελικόπτερα: 39

 Άρματα μάχης: 225

Αεροδρόμια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: 26

Θαλάσσια σκάφη: 0

Παραγωγή πετρελαίου: 11.500 βαρέλια ημερησίως

Οδοί: 41.913 χιλιόμετρα

Σιδηρόδρομοι: 3379  χιλιόμετρα

Πυραυλικά συστήματα: 82

Στρατιωτικός προϋπολογισμός: 110 εκατομμύρια δολάρια

Πηγή:http://www.echedoros-a.gr/2017/01/blog-post_0.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.