Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Υπ. Εξωτερικών Τσεχίας: «Η πρόταση Ζέμαν δεν συνιστά επίσημη πολιτική»


Τη μεταφορά όσων οικονομικών μεταναστών δεν εξασφαλίζουν άσυλο στις χώρες της Ευρώπης σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά ή σε «άδεια» μέρη της Αφρικής, πρότεινε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο Τσέχος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι το ένα τρίτο των προσφύγων που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 και το 2016, ήταν οικονομικοί μετανάστες.

Λίγες ώρες αργότερα όμως η τσέχικη κυβέρνηση «άδειασε» τον Τσέχο πρόεδρο, αφού ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας, Λούμπομιρ Ζαοραλεκ, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Η πρόταση του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν, να απελαθούν οι οικονομικοί μετανάστες και να μεταφερθούν σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά δεν είναι η επίσημη πολιτική θέση της Πράγας στο ζήτημα του μεταναστευτικού, και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε καμία τέτοια πρόταση».

Παρ' όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη έχει περιορισμένη δυνατότητα υποδοχής και πιθανόν στο μέλλον να μην μπορεί να υποδεχθεί άλλους μετανάστες.

Η «πρόταση» Ζέμαν

Ο Zέμαν πρότεινε ότι όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο και απορρίπτονται, να μετακινούνται σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά ή σε «άδειες» περιοχές της Αφρικής.

«Φυσικά και αναγνωρίζω τη σκληρότητα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά δεν μιλάμε γι' αυτούς τους ανθρώπους», έσπευσε να διευκρινίσει ο Τσέχος πρόεδρος.

Προκειμένου να στηρίξει την ιδέα του περί μεταφοράς των μεταναστών που δεν εξασφαλίζουν άσυλο στα ευρωπαϊκά κράτη, ο Μίλος Ζέμαν ενέπλεξε το ζήτημα του ελληνικού χρέους με το προσφυγικό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει σπίτια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά της, ως ένα είδος αποπληρωμής του χρέους της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα έχει πολλά ακατοίκητα νησιά και μεγάλο εξωτερικό χρέος. Έτσι, αν δημιουργηθούν hot spot στα νησιά αυτά, θα καλυφθεί ένα μέρος του χρέους», πρόσθεσε ο άλλοτε κομμουνιστής πολιτικός, τονίζοντας ότι η μουσουλμανική κουλτούρα πολλών από εκείνων που έρχονται στην Ευρώπη, δεν ταιριάζουν με την τοπική κουλτούρα. Συνέδεσε, δε, το «κύμα» των προσφύγων, με το «κύμα» των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, λέγοντας πως «υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ τους».

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/877524/article/epikairothta/ellada/yp-e3wterikwn-tsexias-h-protash-zeman-den-synista-epishmh-politikh

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Ευρώπη γεμάτη κατακάθια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.