Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Εκατοντάδες Χιώτες στους δρόμους για το προσφυγικό: "Κάνουν το νησί αποθήκη ψυχών..."


Εκατοντάδες πολίτες της Χίου διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Στην πορεία, σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Χίου πήραν μέρος πάνω από 3.000 άτομα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα οι κάτοικοι του νησιού περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Χίο, κάνοντας λόγο πλέον για «αποθήκη ψυχών», για γκέτο και για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.

«Τα χωριά μας έχουν μετατραπεί σε γκέτο παραβατικών με τους κατοίκους να αγωνιούν καθημερινά. Κάτοικοι απειλούνται με μαχαίρια όταν διανοηθούν να προστατέψουν την περιουσία του, καθημερινές διαρρήξεις, κλοπές ζώων και κτηνοτροφικών μονάδων, καταπάτηση και λεηλασία αγρών, συχνές πυρκαγιές περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ. συνθέτουν την καθημερινή εικόνα του Χαλκειούς που έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. Μετανάστες υπό την επήρεια αλκοόλ τρομοκρατούν οδηγούς και πετροβολούν διερχόμενα οχήματα», ανέφερε στην ομιλία της η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των Καμποχώρων.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στον καταυλισμό της Σούδας, διαβιούν σε άθλιες συνθήκες με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα από τη γειτνίασή μας, που ξεκινούν από την καταστροφή και υποβάθμιση περιβάλλοντος, την έλλειψη ιδιωτικού χώρου, τη διαρκή αγωνία για την υγεία μας και φθάνουν μέχρι την πλήρη απώλεια του αισθήματος της ασφάλειας», 

είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Κάστρου, σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Χίου.

«Η Χίος σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού μαζί με τη Λέσβο. Αμέσως μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία φθάσαμε από τα 185 άτομα τον μήνα μέχρι και 2.500 την ημέρα», ανέφερε ο Μ. Σιδεράτος εκ μέρους της Παγχιακής επιτροπής αγώνα και συνέχισε λέγοντας ότι: «Δεν είναι δυνατό οι ξένες δυνάμεις να μας επιβάλλουν στον τόπο μας τι πρέπει να κάνουμε. Σήμερα μας ζητάνε τη δημιουργία ακόμα δύο νέων hotspot. Σήμερα τους λέμε καμία νέα δομή στη Χίο. Αν δεν ξηλωθούν οι φαβέλες της πόλης, το κέντρο του Μερσινιδίου και το ανεξάρτητο κρατίδιο της ΒΙ.ΑΛ. η κατάσταση δεν θα καλυτερεύσει. Καλούμε τις τοπικές αρχές να συμπαραταχθούν με τα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας. Το νησί μεταβάλλεται σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και σε γκρίζα ζώνη. Τι δηλώνει άλλωστε η παρουσία της Europol, της Frontex και του ΝΑΤΟ;».

[Φωτογραφίες: Πολίτης]

Πηγή: 
http://www.iefimerida.gr/news/291327/ekatontades-hiotes-stoys-dromoys-gia-prosfygiko-kanoyn-nisi-apothiki-psyhon-eikones#ixzz4LcMOncfcs

***

Κόψτε τον λαιμό σας

Του Γιάννη Μακριδάκη

Η κατάσταση με το προσφυγικό ζήτημα στο Βόρειο Αιγαίο είναι τραγική, μέχρι να γίνει ακόμη χειρότερη. Διότι προοπτική εκτόνωσης δεν υπάρχει, αφού δεν υπάρχει πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Απεναντίας, όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε βίαιες συγκρούσεις και νεκρούς εντός των νησιωτικών κοινωνιών.

Στη Χίο είναι εγκλωβισμένοι εδώ και ένα εξάμηνο περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 2.000 εκ των οποίων ζουν σε πρόχειρα τσαντίρια και σε λυόμενους οικίσκους εντός δύο καταυλισμών στο κέντρο της πόλης. Άνθρωποι απελπισμένοι, δίχως καμιά ελπίδα ζωής και δίχως χρήματα είναι παρκαρισμένοι πρόχειρα εδώ από την ευρωπαϊκή και την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες έχουν υιοθετήσει μία και μόνη πολιτική στάση αντιμετώπισης των προσφύγων και των ντόπιων: “Κόψτε τον λαιμό σας”.

Αυτό θα γίνει λοιπόν πολύ σύντομα και ας μην αναρωτηθεί κανείς εκ των υστέρων για ποιον λόγο συνέβη.

Στη Χίο ήδη πολλοί κάτοικοι του κέντρου της πόλης αλλά και των χωριών που βρίσκονται κοντά στο λεγόμενο χοτ-σποτ ζουν ανασφαλώς, κάτι που είναι πρωτόγνωρο και φυσικά πολύ άβολο γι’ αυτούς. Σε ένα νησί όπου οι κάτοικοι είχαν συνηθίσει να κοιμούνται ή να φεύγουν από τις κατοικίες τους και να αφήνουν το κλειδί στην πόρτα, επικρατεί ξαφνικά μια κατάσταση ανασφάλειας, μικροεγκληματικότητας, η οποία μπορεί να γίνει και μεγάλη υπό κατάλληλες συνθήκες και όλο αυτό εκπορεύεται από την απουσία του ελληνικού κράτους ή μάλλον από την επιλογή του να θυσιάσει την τοπική κοινωνία και τους ίδιους τους πρόσφυγες για να κάνει πολιτική σφουγκοκωλάριου της κυρίας Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που η μικροεγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η τοπική κοινωνία, η οποία είναι παραδοσιακά φιλήσυχη και συντηρητική, έχει αρχίσει να διαμαρτύρεται ήπια για την κατάσταση, την ίδια αυτή στιγμή έχουμε άλλες δύο παραμέτρους που κάνουν το μείγμα εκρηκτικό. 
Η μία είναι η ύπαρξη μερίδας αμόρφωτων οπαδών της βίας, οι οποίοι την έχουν δει “πατριώτες και εκκαθαριστές του τόπου από τα μιάσματα”,  
και η άλλη είναι το ποιόν των τοπικών αρχών, οι οποίες αποτελούνται από έναν καθυστερημένο βουλευτή της αντιπολίτευσης, έναν αδίστακτο αριβίστα βουλευτή της κυβέρνησης, έναν λαϊκιστή υποκινητή διαφόρων καταστάσεων πατριδοκαπηλείας αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος έφτασε ακόμη και στο σημείο να γράψει στο φβ ότι καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος, (άσχετο αλλά και σχετικό: την ίδια ώρα που η αγορά του νησιού ζει μόνο από τους Τούρκους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται το νησί κατά χιλιάδες), έναν ολίγιστο απολιτίκ δήμαρχο, ο οποίος μέσα στην αγωνία του να μην τον πούνε αριστερό και χάσει την εκτίμηση του μητροπολίτη μπήκε επικεφαλής των “αγανακτισμένων πολιτών” για να σπάσει την κατάληψη διαμαρτυρίας των προσφύγων στο λιμάνι, και τέλος έναν δεσπότη που εκφράζει απολύτως την λαϊκή ρήση “ο Θεός να σε φυλάει από δραστήριο βλάκα”, ο οποίος θέλοντας κι αυτός να ακουστεί η φωνή του όπως κάποιων ομοίων του ανά την επικράτεια, εκτοξεύει εριστικές πολιτικές κορώνες κατά καιρούς βάζοντας το λιθαράκι του στην κοινωνική κατάρρευση που επίκειται σφοδρή και με θύματα. Θα μου πείτε, η κάθε κοινωνία έχει τις αρχές που την εκφράζουν και είναι ο καθρέπτης της, και δεν θα διαφωνήσω.
Τα επεισόδια λοιπόν που έλαβαν χώρα την Τετάρτη το βράδυ, με τα ΜΑΤ να ρίχνουν χημικά στην κεντρική πλατεία της πόλης για να αποτρέψουν μερικούς θερμόαιμους “πατριώτες” να πλησιάσουν τα προσφυγικά τσαντίρια και να δείρουν γυναικόπαιδα που δεν καταλάβαιναν καν τι συμβαίνει αλλά και κάποιους νεαρούς πρόσφυγες εξίσου θερμόαιμους που κάνουν τσαμπουκάδες εξοργισμένοι καθώς είναι κι αυτοί από την ζωή χωρίς παρόν και μέλλον που τους επιφύλαξε η Ευρώπη, και το τελικό ξέσπασμα της βίας των “πατριωτών” επί κάποιων τοπικών δημοσιογράφων ελλείψει άλλου “εχθρού”, μιας και πολύ σοφά το μεγάλο μέρος της κοινωνίας τους έχει περιθωριοποιημένους αλλά και οι ομάδες αλληλεγγύης και οι ενεργοί πολίτες δεν προβαίνουν σε κινήσεις αντιδιαδηλώσεων, είναι μόνον η αρχή.

Η κατάσταση μυρίζει όχι μπαρούτι, αλλά αίμα. Πολύ σύντομα θα υπάρξει νεκρός, είτε ντόπιος, είτε πρόσφυγας είτε εκ των ξένων μελών των ΜΚΟ που έχουν εγκατασταθεί εδώ, και θα φανούν οι καρποί της πολιτικής του “κόψτε τον λαιμό σας”, την οποία εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολύν καιρό στο νησί.

Δημοσιεύτηκε στο ΤΡΡ στις 17 Σεπτ. 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.