Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Αλλάζει το δόγμα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, βάσει της νέας Λευκής Βίβλου


Η νέα Λευκή Βίβλος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας αλλάζει τα εν ισχύ δεδομένα. Η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, η διεύρυνση της συμμετοχής τους σε διεθνείς αποστολές με ανάληψη ηγετικού ρόλου και η ενίσχυση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της νέας Λευκής Βίβλου για την Άμυνα και την Ασφάλεια που παρουσίασε πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους συνδικαλιστές – κυρίως λόγω των ταμπού που επιχειρεί να σπάσει, αλλά και της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτεί. 

Η Λευκή Βίβλος, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει αυτήν του 2006, όταν ακόμη δεν υπήρχε το «Ισλαμικό Κράτος», ο πόλεμος στη Συρία και η ένταση με τη Μόσχα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πρόταση «ανοίγματος» των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μη-Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι θα προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκεπτικό, το οποίο για την Γερμανία δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς υπάρχουν ήδη σχετικές συνεργασίες με την Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, αφορά κυρίως την προώθηση της δημιουργίας του περίφημου ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος θα μπορούσε, σύμφωνα με το Βερολίνο, να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στις νέες διεθνείς προκλήσεις. 
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Αντρέ Βούστνερ, ο οποίος, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), επιχειρηματολόγησε ότι 
«η γερμανική υπηκοότητα για μας είναι και πρέπει να παραμείνει θεμελιώδης (προϋπόθεση), λόγω της ειδικής αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και στρατιώτη και λόγω νομικής οριοθέτησής της», 
ενώ τόνισε ότι το επάγγελμα του στρατιώτη δεν είναι ένα οποιοδήποτε επάγγελμα. Προκειμένου πάντως να εφαρμοστεί η σκέψη της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χρειάζεται αλλαγή του Νόμου περί Στρατιωτών, όπου ορίζεται ότι η γερμανική υπηκοότητα θεωρείται απαραίτητη για την κατάταξη στις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά όχι και του Συντάγματος. 

Οι αντιρρήσεις της Αριστεράς (Die Linke) έχουν διαφορετικό υπόβαθρο: 
ο αρμόδιος για θέματα Άμυνας Αλεξάντερ Νόι επισημαίνει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι οι καλύτερες οικονομικές απολαβές της Γερμανίας θα αποτελούσαν πειρασμό για πολίτες π.χ. από τις βαλκανικές χώρες, αλλά δεν θα βοηθούσαν την οικονομία στις χώρες τους. Η ίδια η υπουργός πάντως υπερασπίστηκε την πρότασή της, επισημαίνοντας ότι «οι στρατιώτες έχουν βαθιά πεποίθηση σε ό,τι αφορά το τι εκπροσωπούν και αυτό δεν είναι τα εδάφη, αλλά οι αξίες», έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για κάτι που σε κάθε περίπτωση θα συμβεί σύντομα. 

Σε κεντρικό θέμα της αντιπαράθεσης, λόγω και των πρόσφατων αιματηρών επιθέσεων στο Μόναχο και στο Άνσμπαχ, αλλά και της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ισλαμιστική τρομοκρατία στην Ευρώπη, έχει αναδειχθεί η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της Γερμανίας, η οποία κατά βάση απαγορεύεται συνταγματικά. Το Σύνταγμα διευκρινίζει άλλωστε και την διάκριση μεταξύ αστυνομίας και στρατού, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού της χώρας από την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της ναζιστικής περιόδου. 

Ήδη πάντως πραγματοποιούνται κοινές ασκήσεις στρατού-αστυνομίας, ενώ έγινε γνωστό ότι, όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου, είχε τεθεί σε επιφυλακή μονάδα ειδικών δυνάμεων του στρατού, η οποία όμως τελικά δεν χρειάστηκε να παρέμβει. 

Τόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επισημαίνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε θέση να δράσουν σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικής επίθεσης στην Γερμανία, κάτι που δεν θα απαιτούσε αλλαγές στο Σύνταγμα, τονίζουν ωστόσο ότι ο στρατός δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «βοηθητική δύναμη» της αστυνομίας ή, όπως έγραφε προ εβδομάδων σε άρθρο γνώμης το περιοδικό Der Spiegel, να προχωρήσουμε σε «ισραηλοποίηση» των γερμανικών πόλεων, με οπλισμένους στρατιώτες στους δρόμους και έξω από επιχειρήσεις και εστιατόρια. 
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βλέπουμε στην Γαλλία μπορεί εύκολα να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς αυτή τη στιγμή, η γερμανική πολιτική υπαγορεύεται από τον φόβο των πολιτών», 
αναφέρει το περιοδικό. 

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης σημείωσαν δε ότι θα ήταν προτιμότερο να ενισχυθεί η αστυνομία και να αποκτήσει εξειδικευμένη εκπαίδευση. Η κριτική του SPD επεκτείνεται ακόμη στην χρηματοδότηση των νέων δράσεων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες, αν αποκτήσουν πράγματι τον νέο «παγκόσμιο ρόλο» που διακηρύσσει η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, θα αυξηθούν σημαντικά. Ήδη οι γερμανικές δυνάμεις θεωρούνται υπο-χρηματοδοτούμενες και εκτιμάται ότι με δυσκολία αντεπεξέρχονται στις διεθνείς υποχρεώσεις τους. «Η Λευκή Βίβλος δεν είναι ειλικρινής σε ό,τι αφορά τα οικονομικά», εκτιμά ο αρμόδιος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα Άμυνας Ράινερ Άρνολντ, με δήλωσή του στην Rheinische Post και επισημαίνει ότι η Γερμανία θα μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ και στο μέλλον, ενώ προτείνει να τεθούν προτεραιότητες, καθώς «δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε σε όλα». 

Η κατάρτιση της νέας Λευκής Βίβλου έγινε από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, με την συμμετοχή τεσσάρων ομάδων εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων, στρατιωτικοί, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες στα θέματα ασφάλειας και άμυνας. 

Φ. Καραβίτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Γερμανία

Πηγή:
http://mignatiou.com/2016/08/allazi-to-dogma-ton-germanikon-enoplon-dinameon-vasi-tis-neas-lefkis-vivlou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.