Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Πραξικόπημα «οπερέτα», ή κάτι άλλο;


Tου Όθωνα Κουμαρέλλα*

Πριν καν "καθίσει ο κουρνιαχτός" πολλά λέγονται και ακούγονται για το πραξικόπημα στην Τουρκία, τη δύναμη του λαού, που αντιστάθηκε στα τανκς -σε αντιπαραβολή με τους Έλληνες, που παραμένουν παθητικοί σε αυτό που τους συμβαίνει- και την ακόμα μεγαλύτερη δύναμη του internet.

Το ότι ήταν ένα προκατασκευασμένο πραξικόπημα οπερέτα με άγνωστους υποκινητές και επίσης άγνωστες -μέχρι στιγμής- στοχεύσεις, με τα 3/4 –τουλάχιστον- του στρατού ξηράς υπό τον έλεγχο και πιστά στον Ερντογάν, καθώς επίσης με το ναυτικό και την αεροπορία, με την τελευταία να καταρρίπτει τα ελικόπτερα των πραξικοπηματιών και χωρίς να έχουν -οι επίδοξοι πραξικοπηματίες- την παραμικρή πρόσβαση στην αστυνομία και στον κρατικό μηχανισμό -τουλάχιστον απ’ ό,τι φάνηκε-, μας περνάει καθόλου από το μυαλό;

Η μόνη παρουσία του στρατού στην Κωνσταντινούπολη ήταν στις δύο γέφυρες, το κρατικό κανάλι και το αεροδρόμιο, με τους φαντάρους να μην ξέρουν τι τους γίνεται, χωρίς σχέδιο και σαφείς εντολές.

Κι αναρωτιέμαι:
1. Γίνονται πραξικοπήματα απόγευμα προς βράδυ με ανοικτά τα μαγαζιά και τον κόσμο στους δρόμους; Και μόνο η κυκλοφοριακή συμφόρηση που υπήρχε θα εμπόδιζε τους πραξικοπηματίες να καταλάβουν τις θέσεις που έπρεπε, χωρίς να καταφύγουν σε λουτρό αίματος. Η εικόνα (από νωρίς) με τον ένα κλάδο της μιας γέφυρας κατειλημμένο από τον στρατό άδειο και τον άλλο κλάδο με ατέλειωτες ουρές ακινητοποιημένων οχημάτων και χιλιάδες κόσμο να κυκλοφορεί είναι απολύτως χαρακτηριστικό και -για όποιον καταλαβαίνει- έδειχνε που θα πήγαινε το πράγμα....
2. Γίνονται πραξικοπήματα με το κοινοβούλιο εν λειτουργία να συνεδριάζει και προστατευμένο απόλυτα από τις φίλιες δυνάμεις; Μερικούς πολυβολισμούς και μία βόμβα δέχτηκε, από ένα ελικόπτερο των “πραξικοπηματιών” που το κατέρριψαν αμέσως τα F16 της αεροπορίας.

3. Γίνονται πραξικοπήματα με τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και τις ειδικές δυνάμεις του στρατού πιστές και στον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης;

4. Γίνονται πραξικοπήματα χωρίς τον πλήρη έλεγχο των τηλεπικοινωνιών; (του internet συμπεριλαμ-βανομένου, ελέγχοντας τους κεντρικούς κόμβους, ή μήπως αυτό είναι δύσκολο αν ξέρεις τι σου γίνεται και διαθέτεις τις δυνάμεις;). Κανένα internet δεν έσωσε τίποτε. Η ανεπάρκεια προετοιμασίας και η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού από την πλευρά των πραξικοπηματιών, που φάνηκε να πήγαν “ξυπόλητοι στ’ αγκάθια”, ήταν χαρακτηριστική και φάνηκε από πολύ νωρίς....

5. Γίνονται πραξικοπήματα με τον αρχηγό του κράτους, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να βγάζουν διαγγέλματα;
Απαράβατος κανόνας: Συλλαμβάνεις -πρώτα και πριν απ’ οτιδήποτε άλλο- τους πάντες που δεν ελέγχεις, αφήνοντας ακέφαλο το κράτος, προκειμένου να μπορέσεις να το ελέγξεις! Καιαφήνοντας το λαό βεβαίως χωρίς φυσικούς ηγέτες!!!

Είναι το πρώτο πράγμα κι αν δεν το κάνεις αυτό, είτε λόγω έλλειψης σχεδίου και επαρκών δυνάμεων, είτε λόγω δισταγμών, είτε γιατί υπολόγιζες σε κάποιους να συνταχθούν μαζί σου κι αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν την κρίσιμη στιγμή, τότε το έχασες από χέρι!

Και πολλά ακόμη ερωτηματικά που μπορεί να προσθέσει κάποιος, για τη σοβαρότητα του όλου εγχειρήματος.

Όσον αφορά στον τούρκικο λαό, μπράβο του που αντέδρασε και μάλιστα άμεσα. Ωστόσο βρήκε ελεύθερο έδαφος, με την αστυνομία στο πλάι του και τους φαντάρους πάνω στα τανκς να τα έχουν χαμένα. Έτσι δεν ήθελε και πολύ, όταν η νόμιμη φυσική του ηγεσία τον κάλεσε να κατέβη στους δρόμους. Αλλά ούτε κι ο Ερντογάν θα τον καλούσε, αν δεν είχε τις πιθανότητες -τουλάχιστον- με το μέρος του, έστω κι αν είχε καταφέρει μέχρι τότε να διαφύγει τη σύλληψη.

Καμιά σχέση, λοιπόν, με το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα του 1967, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις -της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης-, όπως κάποιοι έσπευσαν να κάνουν συγκρίσεις, για να υποτιμήσουν τον ελληνικό λαό που δεν αντιδρά στο σημερινό καθεστώς κατοχής, σιχτιρίζοντάς τον που δεν κάνει τα γιούργια, που έχουν στο μυαλό τους...

Ας μην παραμυθιαζόμαστε. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Το πραξικόπημα αυτό έγινε ακριβώς για να αποτύχει! Διότι δεν πιστεύω στην ηλιθιότητα αυτών που το διοργάνωσαν!

Το τι κρύβεται από πίσω θα δείξει σε βάθος χρόνου. Το γεγονός όμως είναι ένα: Η Τουρκία βαδίζει επί ξηρού άκμής κι εμείς ας προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας....

*Ο Όθωνας Κουμαρέλλας είναι μέλος της ΠΓ του ΕΠΑΜ

Πηγή:http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2016/07/blog-post_95.html

***


Το ερασιτεχνικό πραξικόπημα καθιστά κυρίαρχο τον Ερντογάν!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα στην Τουρκία ξημέρωσε μια τελείως διαφορετική ημέρα. Παρακολουθήσαμε όλη την νύχτα σε «ζωντανή μετάδοση» την απόπειρα ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος για το οποίο υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα σε ότι αφορά στην ταυτότητα και προέλευση των πραξικοπηματιών, στην πρόχειρη σχεδίαση και στην οπωσδήποτε οπερετική του εκτέλεση. Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται και το ακόμα πιο καίριο, για το που θα πάει την ήδη καχεκτική τουρκική δημοκρατία ο αυταρχισμός του από σήμερα ακόμα πιο πανίσχυρου Πρόεδρου Ερντογάν.

Αν και είναι ενωρίς να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα που θα μας βοηθούσαν σε μία ασφαλή αποτίμηση κρίθηκε σκόπιμο να μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας κάποιες σκέψεις για αυτά που έγιναν αλλά και αυτά που δεν…έγιναν χθες το βράδυ στην Τουρκία.

Για κάποιον λόγο φαίνεται ότι οι πραξικοπηματίες βιαζόντουσαν  και μάλιστα πολύ και ίσως για τον λόγο αυτό η σχεδίαση μάλλον έγινε «στο πόδι» ενώ τους ακολούθησαν  πολύ λίγες δυνάμεις και  μικρός αριθμός ανώτατων και ανωτέρων αξιωματικών. Κάποιοι Ανώτατοι Διοικητές όπως ο Διοικητής της πανίσχυρης 1ης Τουρκικής Στρατιάς που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη Στρατηγός Umit Dunbar αλλά και  ο Αρχηγός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Bülent Bostanoglou πολύ τάχθηκαν πολύ νωρίς εναντίον και εκτιμάται ότι  έτσι οδήγησαν πολλούς στρατιωτικούς που στην πλειονότητα τους  τηρούσαν στάση αναμονής στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης. Σε ότι αφορά στην «εκτέλεση» γράφτηκαν πολλά και συνοπτικά θα πούμε ότι χαρακτηρίστηκε από έναν ερασιτεχνισμό. Αναμφίβολα θα υπάρχουν σχετικά σχέδια αναπτύξεως στρατιωτικών δυνάμεων για λόγους εσωτερικής ασφάλειας αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν εφαρμόστηκαν.

Με λίγα λόγια για να μην επαναλαμβάνουμε τι έκαναν και τι δεν έκαναν θα σταθούμε ότι προσπάθησαν με «γιουρούσι» να καταλάβουν το Κοινοβούλιο αλλά και τα Στρατηγεία της αφοσιωμένης στον Ερντογάν Τουρκικής Αστυνομίας και Στρατοχωροφυλακής ενώ όπως αποδείχθηκε δεν υλοποιήθηκε κανένα σχέδιο σύλληψης του Ερντογάν, του Πρωθυπουργού και άλλων Υπουργών της Κυβέρνησης ενώ οι τηλεπικοινωνίες και το internet λειτούργησαν επ’ ωφελεία της κυβέρνησης.  Η σπασμωδική ενέργεια να καταληφθεί το CNN Turk αφού όλα σχεδόν είχαν κριθεί δείχνει και την προχειρότητα του όλου εγχειρήματος.

Ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς κατόρθωσαν να συλλάβουν τον Αρχηγό του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Hulusi Akar!  Αποτελεί επιτυχία των πραξικοπηματιών  ενώ δημιουργεί προβληματισμό για το πόσο εύκολα συνελήφθη και κρατήθηκε για ώρες όμηρος ο Αρχηγός των ΤΕΔ! Αν και είναι προσωπικός φίλος του Ερντογάν θεωρείται τελειωμένος και μάλλον πολύ σύντομα, ίσως και σήμερα θα επισημοποιηθεί η αντικατάσταση του από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς!

Ένα έμπειρο και διερευνητικό μάτι θα έβλεπε την ανοργανωσιά των στρατιωτικών τμημάτων που αναπτύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μιας και από εκεί είχαμε τηλεοπτική εικόνα, την απορία ζωγραφισμένη στα μάτια των στρατιωτών οι οποίοι κινούνταν  σαν να πήγαιναν …περίπατο. Ήταν λοιπόν μία μάλλον «εύκολη δουλειά» για τους οπαδούς του Ερντογάν που ξεχύθηκαν στους δρόμους και στις πλατείες σαν ποτάμι μετά το ζωντανό μήνυμα-διάταγμα του Προέδρου τους με το facetime,  να εξουδετερώσουν τα στρατιωτικά τμήματα που στασίασαν που στο κάτω κάτω έδειξαν ότι δεν είχαν και την διάθεση να…αντισταθούν. Το αντίθετο θα έλεγα!

Είναι δεδομένο ότι έχουμε πλέον μία νέα κατάσταση στην Τουρκία με το φως της ημέρας! Μας μένουν εικόνες με όπλα και κράνη στρατιωτών πεταμένα στον δρόμο, αστυνομικούς αλλά και "πολίτες" να συλλαμβάνουν στρατιωτικούς, απλοί στρατιώτες να έχουν εγκαταλειφθεί  από τους Αξιωματικούς τους, άρματα μάχης αφημένα στην μέση του δρόμου χωρίς τα πληρώματα τους, Τούρκος Συνταγματάρχης να είναι μπροστά στις κάμερες συντετριμμένος με χειροπέδες. Αν αυτή η κατάσταση δεν είναι πλήγμα για τις Τουρκικές ΕΔ που αποτελεί παραδοσιακά θεματοφύλακα των αξιών του τουρκικού έθνους τότε τι είναι;

Δεν χωράει αμφιβολία ότι  ο Ερντογάν με στήριξη ή ανοχή της διεθνούς κοινότητας  θα εκμεταλλευτεί την όλη κατάσταση και θα προσπαθήσει να κάνει την ήδη όπως προανέφερα καχεκτική τουρκική δημοκρατία πιο… «πειθαρχημένη» αλλά και πιο ισλαμική! «Ουαί τοις ηττημένοις»!  Από σήμερα οι ΤΕΔ θα πρέπει να αποδεικνύουν την πίστη τους στην συνταγματική νομιμότητα προσηλωμένες στις απειλές που δέχεται το Τουρκικό Κράτος!

Όπως επεσήμανα την χθεσινή νύχτα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της Τουρκίας  ενέχει μεγάλους ή μικρούς κινδύνους για την χώρα μας.  Για τον λόγο αυτό  είναι απόλυτα δικαιολογημένη τόσο η ανησυχία της Κυβέρνησης και τα όσα μέτρα λαμβάνονται, όσο και των πολιτών. Απέχει όμως πολύ η κατάσταση από τον κόκκινο συναγερμό στον οποίο αναφέρθηκαν κάποιοι  δημοσιογράφοι  προκαλώντας  πρόσθετη ανησυχία στην ελληνική κοινή γνώμη. Γεννάται όμως το ερώτημα αν τελικά έγκαιρα οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έγκαιρα «πήραν χαμπάρι» τι γινόταν στην γειτονική μας χώρα.  Η σπουδή και το άγχος των κυβερνητικών κύκλων για να μας πείσουν για κάτι τέτοιο και τα απανωτά τηλεγραφήματα του ΑΠΕ μάλλον μας δίνουν την απάντηση στο ερώτημα μας.

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/65460/apopsi/arthra/to-erasitechniko-praxikopima-kathista-kuriarcho-ton-erntogan.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.