Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Γιατί η αγορά φοβάται ντόμινο χρεοκοπιών...


Σχόλιο του Δ. Καζάκη σε εκπομπή του Π. Ιωάννου (5 Ιουλίου 2016):
["Οι αυτοφοράκηδες"...]


***
Του Βασίλη Γεώργα

Σε συναγερμό θέτει την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τον επιχειρηματικό κόσμο η γενικευμένη αίσθηση επιταχυνόμενων εξελίξεων στο μέτωπο των επιχειρηματικών χρεοκοπιών. Εξελίξεις που συγχρονίζονται με τη ραγδαία επιδείνωση του επενδυτικού και οικονομικού κλίματος τόσο στο εσωτερικό, όσο κυρίως στις διεθνείς αγορές, όπου η αγωνιώδης προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων για την υποστήριξη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος προκαλεί παγκόσμια ανατριχίλα.

Στην κυβέρνηση ανησυχούν για τη δημιουργία συνθηκών ντόμινο στην αγορά από τη στιγμή που άνοιξε το καπάκι της χύτρας με τον Μαρινόπουλο, την Jet Oil και λίγες εβδομάδες νωρίτερα την Πυρσός και την Athens Ledra. Ενδεικτικό είναι ότι κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με το τραπεζικό σύστημα για τον χειρισμό «ευαίσθητων περιπτώσεων» που βρίσκονται στον προθάλαμο του Πτωχευτικού Κώδικα και η «πτώση» τους θα μπορούσε να προξενήσει αλυσιδωτές συνέπειες στην οικονομία. Η εκτίμηση είναι πως παρά τις προσδοκίες βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων που έχουν καλλιεργηθεί ως απότοκος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η πραγματικότητα της ύφεσης θα αποδειχθεί σκληρή, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής των οικονομικών δεδομένων, αλλά αντίθετα πληθαίνουν τα σημάδια πως το όριο αντοχής για πολλές επιχειρήσεις έχει ξεπεραστεί.

Τα κανόνια ακούγονται από μακριά...

Στην αγορά την ίδια στιγμή έχει φουντώσει πλέον η σπερμολογία για «κανόνια» ή νέες προσφυγές σημαντικών επιχειρήσεων στο άρθρο 99 το προσεχές διάστημα, και είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 24ωρα συζητούνται έντονα περιπτώσεις συγκεκριμένων εταιρειών από τους κλάδους της Υγείας, της Βιομηχανίας, των Τροφίμων και των Καυσίμων οι οποίες αντιμετωπίζουν χρόνια και σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και επί της ουσίας κρατιούνται μέχρι σήμερα τεχνητά στη ζωή από τις τράπεζες.

...ενώ και η Κερκόπορτα των «κόκκινων» δανείων μπορεί να ανοίξει

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης των τραπεζικών διοικήσεων και της αναδόμησης του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελούν επίσης πηγή παρασκηνιακών διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και τον Ενιαίο Μηχανοσμό Εποπτείας (SSM), σε μια περίοδο που κοινή συναινέσει όλων των πλευρών η οικονομία εισέρχεται πλέον στην επίπονη φάση ξεκαθαρίσματος των τραπεζικών χαρτοφυλακίων μέσα από την ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» και επισφαλών δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ, και στον επαναπροσδιορισμό του επιχειρηματικού χάρτη.

Εδραία πεποίθηση είναι πως, μέσα στο σκηνικό πιέσεων που δημιουργείται με φόντο τη γειτονική Ιταλία και τα εκεί προβλήματα των «κόκκινων» δανείων, γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν όχι μόνο μετοχικά οι ελληνικές τράπεζες από τα hedge funds που προσβλέπουν σε κέρδη από τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, αλλά συνολικά να επηρεαστούν τα κέντρα αποφάσεων στο τραπεζικό σύστημα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που αντιπροσωπεύει τη δημόσια συμμετοχή στις τράπεζες. Πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν ότι η κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από την αιφνιδιαστική απόφαση της ανεξάρτητης Επιτροπής Αξιολόγησης να κινήσει τις διαδικασίες για το ΤΧΣ πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών, ενώ συνολικά εκτιμάται πως οι διαδικασίες θα παραταθούν κατά τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες.

Οι τράπεζες καθησυχάζουν, οι επιχειρηματίες ανησυχούν

Τραπεζικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές ως προς την επίδραση που θα έχει στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μια έξαρση χρεοκοπιών τους προσεχείς μήνες (σ.σ όπως λένε χαρακτηριστικά, «οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις και έχουν υπολογίσει τις συνέπειες»), εντούτοις υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων προβληματίζονται πλέον έντονα για τις επιπτώσεις που θα έχει στο ήδη βεβαρημένο επενδυτικό κλίμα ο συνδυασμός της επιδείνωσης του ρίσκου χώρας λόγω Brexit και του ογκούμενου κύματος πτωχεύσεων. Ήδη στον απόηχο των συνθηκών που διαμορφώνονται μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, τα μηνύματα είναι πως μεγάλες επιχειρήσεις αναστέλλουν μέχρι νεοτέρας τον σχεδιασμό τους για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές εταιρικών ομολόγων, ενώ παράλληλα έχουν παγώσει οι συζητήσεις για τους όρους αναχρηματοδότησης υφιστάμενων υποχρεώσεων.

Σε αναμένα κάρβουνα η κυβέρνηση, ενόψει και της πολύ δύσκολης δεύτερης αξιολόγησης

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά προκαλούν πρόσθετη ανησυχία και σε ό,τι αφορά στον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει σε αυτήν τη χρονική συγκυρία μια μαζικότερη εξώθηση προβληματικών επιχειρήσεων σε πτώχευση από τους πιστωτές και προμηθευτές τους. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι, εκτός από το γενικότερο επενδυτικό κλίμα, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν βλαπτική και για την ίδια την κυβέρνηση, η οποία στο επόμενο διάστημα καλείται να διαχειριστεί πολιτικά τη δυσαρέσκεια για τα εισπρακτικά μέτρα που πλέον έχουν αρχίσει να παράγουν αποτέλεσμα, τις δύσκολες αποφάσεις για τα εργασιακά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, και το μόνο που δεν θα ήθελε να δει είναι μια βόμβα χρεοκοπιών και χαμένων θέσεων εργασίας να εκρήγνυται στα χέρια της.

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/62592/oikonomia/2016/giati-i-agora-fobatai-ntomino-chreokopion.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.