Του Βασίλη Βιλιάρδου
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στον πλανήτη, στην οποία θα καταργηθεί η πολιτική των διαπραγματεύσεων και των εκβιασμών, για την πληρωμή των δόσεων – όταν εγκατασταθεί ο μόνιμος μηχανισμός επιτήρησης από τους δανειστές της
«Η Γερμανία (η βιομηχανική ελίτ που κυβερνάει ανέκαθεν τη χώρα, ερήμην των πολιτών και με εντολοδόχους τους πολιτικούς), έχει μάλλον ξεκινήσει τον τρίτο πόλεμο στην ιστορία της, για την κατάκτηση της Ευρώπης – την οποία θεωρεί πως έχει του χεριού της. Όπως και στο παρελθόν ρισκάρει πάρα πολλά, με την ελπίδα ότι το εγχείρημά της αυτό δεν θα μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο, με πολλά μέτωπα, στον οποίο θα ξαναβγεί αυτή ηττημένη και η Ευρώπη κατεστραμμένη» (πηγή).
Ανάλυση
Φαίνεται τελικά πως η αριστερά είναι το ιδανικό καθεστώς για τις υπερχρεωμένες χώρες, αφού διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ψήφιση νόμων και θεσμών που επιτρέπουν τόσο τη λεηλασία, όσο και την υποδούλωση τους από τους δανειστές. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση λέγεται πως θα υπογράψει μία νέα σύμβαση με τον ESM – ο οποίος φιλοδοξεί να αναδειχθεί στο ΔΝΤ της Ευρώπης, με πρώτο «πειραματόζωο» την Ελλάδα.
Με τη συμφωνία αυτή, η οποία μάλλον θα επικυρωθεί αργότερα από τη Βουλή, η Ελλάδα θα αποδεχθεί την εγκατάσταση ενός νέου, ανεξάρτητου από την ίδια μηχανισμού επιτήρησης και αυτόματων προσαρμογών του προϋπολογισμού – ο οποίος θα ελέγχεται από τον ESM που θα υποστηρίζεται τεχνικά από το ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό θα εγκαινιασθεί ένα καινούργιο αποικιοκρατικό σύστημα, πολύ πιο σύγχρονο από τα παλαιότερα – γεγονός που θα έπρεπε να ανησυχεί ιδιαίτερα πολλές άλλες χώρες, κυρίως την Ιταλία και την Πορτογαλία.
Ο λόγος της ανησυχίας τους θα έπρεπε να είναι το ότι, η κρίση χρέους και τραπεζών της Ευρωζώνης δεν έχει καθόλου ξεπεραστεί – πόσο μάλλον αφού οι βασικές αιτίες της, η μη ισορροπημένη κατανομή πλεονασμάτων και ελλειμμάτων μεταξύ των χωρών-μελών της, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη του εξισορροπητικού μηχανισμού των νομισματικών ισοτιμιών, δεν έχουν καθόλου αντιμετωπισθεί.
Αντίθετα, διευρύνονται όλο και περισσότερο, κρίνοντας από τα τεράστια πλεονάσματα της Γερμανίας, όσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της – γεγονός που σημαίνει πως ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, ίσως χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια και σε άλλες χώρες, όταν βυθιστούν με τη σειρά τους σε ανάλογα προβλήματα.
Περαιτέρω, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά αυτού του μηχανισμού επιτήρησης, τον οποίο γνωρίζουν πιθανότατα λεπτομερώς μόνο τα υψηλά ιστάμενα στελέχη της κυβέρνησης, είναι η σύνδεση του με το Υπέρ-Ταμείο. Στο συγκεκριμένο ταμείο υπάγεται ως γνωστόν το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων), το ΤΧΣ (βασικός μέτοχος των μεγάλων ελληνικών τραπεζών), καθώς επίσης ο ενεργειακός πλούτος της χώρας μας – ενώ λειτουργεί ως εγγύηση, για την αποπληρωμή των δανειστών της Ελλάδας.
Με απλά λόγια, τα έσοδα από τη «λεηλασία» του κράτους θα οδηγούνται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους – κάτι που θα συμβαίνει επίσης με τα αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ.), αφού τα χρέη του είναι είτε απέναντι στο δημόσιο και στους οργανισμούς του, είτε στις τράπεζες, με εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων ιδιωτών, καθώς επίσης τα εισοδήματα τους.
Με δεδομένο τώρα το ότι, μόνο τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη έχουν υπερβεί τα 200 δις €, ενώ οι τιμές των παγίων περιουσιακών στοιχείων έχουν καταρρεύσει σε επίπεδα της τάξης του -60%, τα εισοδήματα επίσης,κατανοεί κανείς το μέγεθος της σφαγής που θα ακολουθήσει – γεγονός για το οποίο υποθέτουμε πως είναι ενήμερη και η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση εξουθενωθεί, θα κληθεί με τη σειρά της να υπηρετήσει ανάλογα τους δανειστές.
Ορισμένοι βέβαια θεωρούν πως προστατεύεται επαρκώς η πρώτη κατοικία τους – αφού αυτό έχει λεχθεί από την κυβέρνηση, για να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.
Ειδικότερα, οι τράπεζες δεν πρόκειται να προβούν ακόμη σε κατασχέσεις και σε πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας, εάν προηγουμένως δεν έχουν βρεθεί αγοραστές – αφού δεν έχουν κανένα λόγο να επωμισθούν τα βάρη των ακινήτων (φόροι, δημοτικά τέλη κλπ.).
Οι αγοραστές όμως θα εμφανισθούν τότε μόνο, όταν οι δανειστές καταστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της χώρας – άρα αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη την Κυριακή, με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, καθώς επίσης του φορολογικού (τότε θα ξεκινήσει ενδεχομένως και η άνοδος του χρηματιστηρίου, με ατμομηχανή τις τράπεζες).
Όσον αφορά το κούρεμα των καταθέσεων, αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των τραπεζών, αφού αξιολογηθούν – ενώ ο νόμος που το επιτρέπει (Bail in) έχει ήδη δρομολογηθεί από τις αρχές του 2016, με μία μερική εφαρμογή του στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.
Οι ιδιαιτερότητες του νέου μηχανισμού
Συνεχίζοντας, για τη λειτουργία του νέου μηχανισμού που θα δρομολογηθεί, δεν θα υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός, όπως συνέβαινε με τα μνημόνια – γεγονός που σημαίνει ότι, η κυβέρνηση δεν θα «κουράζεται» πλέον με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, με τους ελέγχους των κλιμακίων ή/και με τα ταξίδια της Τρόικας και των υπουργών, έχοντας περισσότερο χρόνο για να χειραγωγεί τους Πολίτες.
Θα λειτουργεί λοιπόν στο διηνεκές, αφού η Ελλάδα θα είναι η πρώτη επίσημη αποικία της Γερμανίας – κατ’ επέκταση των Η.Π.Α., οι οποίες δεν θα έχουν πλέον τον κίνδυνο «αυτομόλησης» της, με κατεύθυνση τη Ρωσία. Εκτός αυτού, η Ελλάδα θα υποχρεώνεται να έχει πρωτογενή πλεονάσματα – όχι φυσικά με τη χρήση των σημερινών τεχνασμάτων, όπου απλά αυξάνονται τα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες, αλλά πραγματικά.
Βέβαια δεν διαφαίνεται άλλη μεγάλη μείωση των μισθών και συντάξεων, αφού με τα νέα μέτρα θα φτάσουν στα επίπεδα της Βουλγαρίας, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο – εάν υπολογίσει κανείς τα εισοδήματα σε όρους πραγματικής αγοραστικής αξίας, συμπεριλαμβάνοντας βέβαια τους χαμηλότερους φόρους που πληρώνουν οι Βούλγαροι (γράφημα, δεξιά στήλη και διακεκομμένη καμπύλη η Βουλγαρία – η καθοδική πορεία της Ελλάδας μετά το 2010, απέναντι στην ανοδική της Βουλγαρίας, σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος).
Περαιτέρω, ως αντάλλαγμα για όλες αυτές τις παραχωρήσεις, η Ελλάδα θα λάβει κάποιες υποσχέσεις επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της, με χαμηλά επιτόκια – μετά το καθιερωμένο σόου των «διαπραγματεύσεων μέχρι θανάτου» στο Euro Group. Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε τα λόγια του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα οποία «μπορεί να είχε αυταπάτες όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις, αλλά δεν ήταν ψεύτης» – αφού απλά δεν γνώριζε πόσο και πώς θα τον εκβίαζαν ή τι θα ήταν ικανός να υπογράψει.
Η κυβέρνηση τώρα, συνεπικουρούμενη ίσως από την αξιωματική αντιπολίτευση, θα προσπαθήσει να πείσει τους Έλληνες πως η επιμήκυνση είναι ακριβώς το ίδιο με τη διαγραφή – χρησιμοποιώντας πομπώδεις ορολογίες του τύπου «χρέος σε όρους παρούσης αξίας», αφού πιστεύει πως απευθύνεται σε διανοητικά καθυστερημένους.
Φυσικά θα τονίζει πως η ονομαστική διαγραφή, η μοναδική αληθινή, δεν είναι εφικτή, αφού θα έπρεπε να συμφωνήσουν τα κοινοβούλια των άλλων κρατών – ενώ κανένας δεν ρωτήθηκε, όταν έγινε η μεταφορά των χρεών από τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες προς τους φορολογουμένους Ευρωπαίους, για να διασωθούν βέβαια οι τράπεζες. Επίσης πως δεν γίνεται αλλιώς, αφού η πλειοψηφία επιμένει στην παραμονή της στο ευρώ με κάθε θυσία – ακόμη και αν δεν έχει κανένα ευρώ στην τσέπη της.
Ο απόλυτος εξευτελισμός
Συνεχίζοντας, ο εμπνευστής όλου του σχεδίου, ο οποίος ήταν τόσο τυχερός ώστε να βρει τον κατάλληλο πολιτικό για να το εφαρμόσει στη χώρα μας, είναι προφανώς ο κ. Σόιμπλε – ο οποίος θα ορίσει επιτρόπους παρακολούθησης σε κάθε υπουργείο, ειδικά στο Οικονομικών, καθώς επίσης στη γενική γραμματεία εσόδων, έτσι ώστε να τηρούνται επακριβώς τα συμφωνηθέντα και να εισπράττονται τα προσδοκώμενα (οι κεφαλικοί φόροι).
Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη στρατιωτική εισβολή στην Ελλάδα, επειδή θα δημιουργούνταν αμέσως απελευθερωτικά κινήματα – ενώ η «μιλιταριστική» κατοχή έχει συνήθως ημερομηνία λήξης, κάτι που δεν ισχύει για την οικονομική, αφού θεωρείται αυτονόητο πως τα χρέη πρέπει να πληρώνονται.
Εάν δε αγοράσει κανείς τα εδάφη μίας χώρας, καθώς επίσης τις επιχειρήσεις της, όπως συνέβη στην Ουρουγουάη (άρθρο) και αλλού, τότε δεν τον υποχρεώνει κανένας να τα παραδώσει πίσω – οπότε ο γερμανός υπουργός είναι κατά πολύ πιο έξυπνος από τους προγόνους του, γεγονός που είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε.
Όσον αφορά τώρα τη δόση των 5 δις € περίπου που περιμένουμε, αφού ολοκληρωθεί η κατ’ ευφημισμό αξιολόγηση, ψηφιστούν όλες οι ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις και τα επόμενα νομοσχέδια που είναι προαπαιτούμενα (κόκκινα δάνεια κλπ.), εγκριθεί από το επίσημο Euro Group και επικυρωθεί η νέα σύμβαση από τους ευρωπαίους ηγέτες (ο απόλυτος εξευτελισμός μίας χώρας!), θα μεσολαβήσει ακόμη κάποιος χρόνος – επειδή θα πρέπει να εγκριθεί από μία σειρά ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.
Πιθανότατα λοιπόν θα εκταμιευθεί στο σύνολο της μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, όπως ήταν άλλωστε προσχεδιασμένο, για λόγους ασφαλείας – ενώ το είχε «ανακαλύψει» η κυβέρνηση από την υποκλοπή της συνομιλίας του ΔΝΤ, έχοντας ως εκ τούτου δρομολογήσει έγκαιρα την αφαίμαξη των αποθεματικών όλων των οργανισμών του δημοσίου, για να μην στερέψουν τα δημόσια ταμεία.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας, μετά από όλα αυτά και εκτός απροόπτου, όπως θα ήταν τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ή μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις, η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια, όπως ανέφερε σωστά ο υπουργός άμυνας (πηγή) – οπότε θα πάψει να αποτελεί ένα συνεχές πρόβλημα και μία διαρκή εστία πυρκαγιάς για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Από τη στιγμή εκείνη και μετά, η εθνική μας κυριαρχία, μαζί με τη δημοκρατία, την ελευθερία και όλα τα υπόλοιπα, θα έχουν καταργηθεί εντελώς – ένα ενδεχόμενο που θα είναι μάλλον πρωτόγνωρο για τον πλανήτη, τουλάχιστον όσον αφορά μία ευρωπαϊκή χώρα.
Μπορεί φυσικά να κάνουμε λάθος, να είμαστε υπερβολικοί ή/και να είναι εσφαλμένη η πληροφόρηση μας – κάτι που πραγματικά ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά, αφού διαφορετικά δεν θα μπορεί κανένας Έλληνας στο μέλλον να κοιτάζει στα μάτια τα παιδιά του. Οφείλουμε όμως να περιγράφουμε τα χειρότερα, με την ελπίδα πως έτσι δεν θα συμβούν – αφού οι ενημερωμένοι Πολίτες είναι πολύ πιο υπεύθυνοι, αντιδρώντας μαζικά με αρετή και τόλμη, όταν κινδυνεύει η πατρίδα τους σε τέτοιο βαθμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.