ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ
Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν- όχι τόσο στο λαό, όσο στον ευατό τους- τη συνθηκολόγηση του περασμένου Ιουλίου, κάποιοι παλιοί μας σύντροφοι, που επέλεξαν να μείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, επέμεναν ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν κάτι σαν οικονομικό Μπρεστ- Λιτόσφκ. (Ιερόσυλη σύγκριση, αλλά όπως έλεγε και ο Χέγκελ, για όλα τα πράγματα υπάρχουν επιχειρήματα). Πιστεύοντας όχι αυτό που βρισκόταν μπροστά στα μάτια τους, αλλά εκείνο που ήθελαν σώνει και καλά να πιστέψουν (όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε...) επέμεναν ότι επρόκειτο για μια προσωρινή, αναγκαστική- λόγω ανωτέρας βίας-συνθηκολόγηση, αποκλειστικά στο οικονομικό πεδίο, που εξασφάλιζε την επιβίωση της “αριστερής κυβέρνησης” και το κέρδισμα χρόνου για μια μελλοντική ανασύνταξη και αντεπίθεση. Στο ενδιάμεσο, αυτή η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα, υποτίθεται, να μείνει πιστή στις αριστερές αξίες της σε άλλα, σημαντικά πεδία, πέραν της οικονομίας, όπως εκείνα της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της εξωτερικής πολιτικής.
Το χθεσινό, κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών (πλην ΚΚΕ), μετά την αξιοθρήνητη σύναξη στο προεδρικό μέγαρο, διαλύει κάθε αυταπάτη, τουλάχιστον στη συνείδηση όσων εξακολουθούν να κατοικούν στον πλανήτη Γη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπόλοιπη “τρόικα εσωτερικού” πάνω σε μια επονείδιστη, δήθεν “εθνική” γραμμή αναφορικά με το δράμα των προσφύγων. Οι νεομνημονιακοί και παλαιομνημονιακοί ηγέτες, που καταδίκαζαν στο πυρ το εξώτερο όσους μιλούσαν για “Σχέδιο Β” απέναντι στον οικονομικό εκβιασμό της ευρωζώνης, αποδέχθηκαν πλήρως το “Σχέδιο Β” που είχαν συνομολογήσει πριν από αυτούς, γι αυτούς, η κ. Μέρκελ με τον κ. Ερντογάν για το προσφυγικό. Ένα ολέθριο “Σχέδιο Β” που θεωρεί τετελεσμένο γεγονός το κλείσιμο των συνόρων και τη μετατροπή της Ελλάδας (όπως και της Τουρκίας) σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, όπως προκλητικά προείπε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, για τον οποίο η χώρα μας οφείλει να γίνει “Ιφιγένεια” και να θυσιαστεί προς όφελος της Ε.Ε.
Ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αποδέχθηκαν αυτό το ρόλο φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στο κοινό ανακοινωθέν που να ζητά το άμεσο άνοιγμα των συνόρων. Όπως δεν υπάρχει λέξη για την ανάγκη να εφαρμοστεί η συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών, του 1951, για τους πρόσφυγες, να πέσουν όλοι οι φράκτες και να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες εκείνες (Αυστρία, ομάδα Βίζενγκραντ, ΠΓΔΜ) που πήραν τις γνωστές, μονομερείς αποφάσεις.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας προσχώρησε πλήρως στη γραμμή Σαμαρά- Μητοστάκη για δημιουργία κλειστών κέντρων τύπου Αμυγδαλέζας, όπου οι “παράτυποι μετανάστες” θα τελούν υπό αυστηρή φρούρηση ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, ως δυνάμει επικίνδυνοι εγκληματίες. Με το ίδιο κοινό ανακοινωθέν, οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύονται ότι η Ελλάδα “θα σεβαστεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε.”, συναινούν να παραδοθεί ο έλεγχος των συνόρων μας σε μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή και υπόσχονται κάθε βοήθεια στην αποστολή του ΝΑΤΟ, στο οποίο έχει παραδοθεί ο έλεγχος του Αιγαίου.
Η δραματική αυτή εξέλιξη διαμηνύει ότι δεν υπάρχει τελευταίο σκαλοπάτι στου κακού τη σκάλα.Παραδομένος μια φορά, στο πεδίο της οικονομίας, παραδομένος για πάντα, σε όλα τα πεδία. Αυτή είναι η πολύ σκληρή αλήθεια, την οποία οφείλουν να αντικρίσουν κατάματα, αν δεν θέλουν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και να εξαπατούν τους γύρω τους, όσοι διατηρούν αν μη τι άλλο στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια- ό,τι ενστάσεις κι αν έχουν για όσους τους ασκούν εξ αριστερών κριτική.
Όσο για τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις, καλείται να αντικρίσει μια άλλη ενοχλητική αλήθεια, αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στην “υπαρκτή Ε.Ε.”. Κι η αλήθεια αυτή μας λέει ότι η Ελλάδα έχει ήδη μετατραπεί σε μια χώρα “εντός- εκτός” ευρωζώνης και Ε.Ε., με όλα τα μειονεκτήματα της παραμονής της, αλλά χωρίς κανένα πλεονέκτημα από αυτήν. Στο οικονομικό πεδίο, μένουμε στην ευρωζώνη, αλλά με capital controls, χωρίς ρευστότητα, με μνημόνια, υφεσιακή καταστολή της οικονομίας και επιτροπεία- δηλαδή, έχουμε ήδη απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της εξόδου από την ευρωζώνη, χωρίς κανένα από τα πλεονεκτήματα που αυτή θας μας έδινε. Αντίστοιχα, η Ελλάδα είναι “εντός- εκτός” Σέγκεν, με τα σύνορά της κλειστά για τους πρόσφυγες, με μία, δύο, τρεις, πολλές... Αμυγδαλέζες, χωρίς κανένα από τα πλεονεκτήματα που θα είχε ο έλεγχος των εθνικών μας συνόρων (κατάργηση βίζας για τρίτες χώρες, με προνομιακές οικονομικές και τουριστικές συμφωνίες κ.α.). Η ανάγκη μιας λυτρωτικής εξόδου από αυτό το λαβύρινθο ποτέ δεν ήταν περισσότερο αναγκαία.
Σάββατο 5 Μαρτίου 2016
Πηγή:http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23661:pap-symvoulio-arxigwn&catid=81:kivernisi&Itemid=198
.........................................................................
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό [06 03 2016]
Το προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόψε, μετά το πέρας της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, το οποίο αποκάλυψε χθες η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το real.gr.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόψε, μετά το πέρας της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, το οποίο αποκάλυψε χθες η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το real.gr.
Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται συγκεκριμένα το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και την έναρξη των συνόρων από τη Frontex και στην ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ειδομένης.
"Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed", αναφέρει το κείμενο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της real.gr, στο σχέδιο προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).
Ακόμη αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
*Δείτε το προσχέδιο στη στήλη ΕΔΩ
..............................................................
Κοινό ανακοινωθέν υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι 4 πολιτικοί αρχηγοί, πλην ΚΚΕ, μετά την σχεδόν 7ωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν εκείνος που ζήτησε να μπουν οι υπογραφές των πολιτικών αρχηγών κάτω από το κοινό ανακοινωθέν.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
- Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
- Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
- Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
- Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
- Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
- Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
- Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».
Η ανακοίνωση Σακελλαρίδη: Ο Τσίπρας ζήτησε να «βάλουν πλάτη» οι αρχηγοί
Στη παραδοχή ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στον απόηχο του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας με δήλωσή του ότι ότι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αφορούν σε πρωτοβουλίες για την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας.
«Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού.
Την εντολή, δηλαδή, για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».
Πηγή:http://www.iefimerida.gr/news/255084/synergatis-prothypoyrgoy-einai-oristiko-mi-anastrepsimo-kleisimo-ton-synoron
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.