Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ;-Χρηματοδοτική δέσμευση στην Ελλάδα μελετά η Παγκόσμια Τράπεζα


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Ακούστε ένα πρώτο σχόλιο για την πολύ σμαντική αυτή εξέλιξη, απο τον Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ., Δημήτρη Καζάκη.Περισότερες λεπτομέρειες θα ακουστούν στην σημερινή (30-10-2015) εκπομπή "Στο μικρόφωνο" του διαδικτυακού σταθμού τουΕ.ΠΑ.Μ. e-roi γύρω στις 2.00 μ.μ.. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΗΝ...


............................................................................................................................................................................


Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόκειται να κάνει μια χρηματοδοτική δέσμευση στην Ελλάδα, διαμέσου του σκέλους της το οποίο ειδικεύεται στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας έτσι μια παρέκβαση από τον παραδοσιακό της ρόλο, ο οποίος είναι να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως γνωστοποίησε ένα στέλεχος του θεσμού σήμερα σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όμως δεν έχει χορηγήσει χρηματοδότηση στη χώρα αυτή εδώ και πολλές δεκαετίες.

«Σχεδιάζουμε μια περιορισμένη δέσμευση στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, ο οποίος διευθύνει τις διεθνείς δραστηριότητες του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (ΔΟΧ ή IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Ο ρόλος αυτού του σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας συνίσταται στον δανεισμό κεφαλαίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους αναπτυξιακά σχέδια και έργα στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

«Με όλα όσα έχουν συμβεί (σ.σ. στην Ελλάδα) κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τις συνέπειες για την οικονομία, την πτώση του ΑΕΠ, είναι ενδιαφέρον να αναζητηθούν ευκαιρίες στο πλαίσιο μιας περιορισμένης δέσμευσης η οποία προορίζεται να (…) τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα», προσέθεσε ο κ. Τσιτσιράγκος.

Αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές δανεισμού, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βασίστηκε για τη χρηματοδότησή της στα τρία προγράμματα στήριξης που συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές με αντάλλαγμα την εφαρμογή δραστικών πολιτικών λιτότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΔΟΧ ελπίζει ακόμη να διαδραματίσει ρόλο «καταλύτη» για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θεωρείται ότι ακόμη είναι πολύ εξασθενημένες για να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ανέφερε ο ίδιος.

Βάσει του καταστατικού του, αυτό το σκέλος της ΠΤ δεν δραστηριοποιείται σε οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη, αλλά οι χώρες μέλη του διεθνούς αυτού χρηματοοικονομικού οργανισμού ενέκριναν την «πολύ προσωρινή» δέσμευσή του στην Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στις ανεπτυγμένες χώρες, διευκρίνισε.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 μια ακόμη βιομηχανική χώρα, η Νότια Κορέα, είχε επίσης λάβει κατ” εξαίρεση την υποστήριξη του ΔΟΧ.

Το ύψος του ποσού που θα επενδυθεί στην Ελλάδα και το χρονοδιάγραμμα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Το συνεχιζόμενο κλίμα αβεβαιότητας στη χώρα και η αλληλουχία των αξιολογήσεων καθυστέρησε την πρόοδο ορισμένων σχεδίων, όμως «υπάρχει ένα ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα», ειδικά μετά την συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που συνήφθη με τους θεσμούς τον Αύγουστο, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσιτσιράγκος.

«Οι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους», τόνισε πάντως ο ίδιος.

Πηγή:http://www.ert.gr/galliko-praktorio-chrimatodotiki-desmefsi-stin-ellada-meleta-i-pagkosmia-trapeza/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.