Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

TTIP: αδιαφάνεια, κοινωνική απειλή και διεύρυνση της ανισότητας.


Του Γ. Κουτσαντώνη

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες με συναδέλφους μεταφραστές απ’ όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μετάφρασης σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες των κειμένων που σχετίζονται με τα σχέδια της επικείμενης συμφωνίας TTIP (η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί το 2015), ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. 

Οι διαπραγματεύσεις αυτής της συμφωνίας (o 6ος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε στις 18/07/2014) η οποία είναι γνωστή ως Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP: Transatlantic Trade and Investment Partnership) γίνονται με απόλυτη μυστικότητα και αδιαφάνεια.

Μάλιστα σε επιστολή προς τον Αμερικανό ομόλογό του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Ιγνάθιο Γκαρθία Μπερθέρο επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εμποδίσει την πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση ή την εξέλιξη της TTIP και ότι αυτά θα παραμείνουν απόρρητα για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει τα τριάντα χρόνια.  

Πρέπει να τονιστεί εξαρχής ότι η TTIP είναι τόσο σημαντική που θεωρείται ότι θα αλλάξει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη καθώς ανάλογη συμφωνία δεν έχει ποτέ επαναληφθεί στην οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας. 


Τα δελτία τύπου της Ευρωπαϊκής πλευράς διαπραγματεύσεων αποτελούν ουσιαστικά μέσο προπαγάνδας καθώς δεν παρέχουν τις πληροφορίες στην πληρότητά τους, παρά μόνο συνθέτουν ένα σύνολο γενικόλογων αναφορών και συχνά παραπλανητικών στοιχείων. 

O επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Κάρελ ντε Χουχτ ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο ότι η Επιτροπή θα τηρήσει για την TTIP την ίδια μυστικότητα που τήρησε και για προηγούμενες εμπορικές συμφωνίες, και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να ταχθούν υπέρ της «εμπιστευτικότητας» των διαπραγματεύσεων.
Αποκλειστικά και μόνο ομάδες μεγάλων συμφερόντων έχουν προνομιούχα πρόσβαση στο σύνολο αυτών των εγγράφων.

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δεν παραβιάζουν απλά το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη αλλά και το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία για θέματα που αφορούν το μέλλον όλων των Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών. 

Ωστόσο τα κείμενα που έχουν ήδη διαρρεύσει καθώς και πολυάριθμες, με αυτά, σχετιζόμενες μελέτες αρκούν ώστε να σχηματιστεί η εικόνα της στρατηγικής αυτής της συμφωνίας καθώς και οι πραγματικοί της στόχοι.

Έχοντας υπόψη την πολυπλοκότητα αυτών των κειμένων καθώς και την αδυναμία πρόσβασης στο σύνολο των εγγράφων και των ιδιωτικών διαπραγματεύσεων, αρχικά προτείνεται η ανάγνωση του κειμένου του John Hilary (War on Want)  από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Rosa Luxemburg

Κατεβάστε το κείμενο εδώ >> (θα το βρείτε με τίτλο Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας - pdf, στα ελληνικά, 4 mb)

Ο John Hilary, εξηγεί ότι η προσπάθεια να καταστεί θεσμική η παντοδυναμία των αγορών (μέσω του WTO, του Free Trade of the Americas κ.ά.) έχει αποτύχει μέχρι σήμερα εξαιτίας των συντονισμένων κοινωνικών αντιδράσεων. Με την TTIP επανέρχεται ο ίδιος στόχος και είναι καθήκον μας αυτή τη φορά να τη σταματήσουμε.

Είναι προφανής η βιασύνη των ενδιαφερομένων να πέσουν οι υπογραφές της Κομισιόν και του Κογκρέσου το ταχύτερο δυνατόν, έτσι ώστε να μην προλάβουν οι λαοί των χωρών να ενημερωθούν, να κατανοήσουν την απειλή και να αντιδράσουν μαζικά. 

Ακριβώς με την ίδια βιασύνη πρέπει να οργανωθεί και η αντίδραση των πολιτών της Ευρώπης. 



Περισσότερες πληροφορίες:

http://occupylondon.org.uk/on-ttip-and-the-nhs-they-are-trying-to-bamboozle-us/ 

http://stop-ttip-italia.net/ 

http://rosalux-europa.info/userfiles/file/FreeTrade_UHerrmann.pdf 


http://www.wdm.org.uk/trade-campaign/transatlantic-trade-and-investment-partnership-ttip 


Πηγή:http://www.artversion.eu/index.php?article51/ttip

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.