Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (3):Greeks Indians - Poimeniko - Ελληνες και Ινδοι - Ποιμενικό

Ποιμενικό (Ράγκα Μπούπαλι)
Πετρόπουλος Χαλκιάς/Ζωντανή ηχογράφηση, Λάρισα 1999

Κλαρίνο clarinette: Πετρολούκας Χαλκιάς Petroloukas Xalkias Halkias
Κρητική λύρα Traditional Cretan Lyra: Ross Daly 
Κλαρίνο/φωνή Clarinette / vocals: Γρηγόρης Καψάλης Grigoris Kapsalis

Σενόι Senoi: Daya Shankar
Μπαμπού Φλάουτο Bamboo flute: Rakesh Chaurasia
Τάμπλα Tambla: Shubankar Banerjee
Σιτάρ Sitar: Rabindra Goswami
Τραγούδι-Φωνητικά Vocals: Devashish Dey



Greeks & Indians 

Μια ιδιότυπη συνδεύρεση πολιτισμών, λιγότερο βάρβαρη από αυτή που επιχείρησαν κάποιοι αρκετές δεκαετίες πριν κλέβοντας την ινδική παράδοση προς όφελος της ελληνικής μουσικής.


Οι Έλληνες και οι Ινδοί πορεύονται μαζί, όχι αναζητώντας νέους δρόμους, αλλά προσπαθώντας να επισημάνουν τις οργανικές συμφωνίες και την κοινη αισθητική αντίληψη σημαντικών μουσικών τους.

Οι δύο παραδόσεις βρίσκονται κοντά στο βαθμό που ανακαλύπτει κανείς τις παράλληλες πορείες τους όχι με αρπαχτές σουξέ, αλλά στο βαθμό που προσπαθούν να βρεθούν κοντά ακόμα και μακριά από την τωρινή εξέλιξή τους -με περίσσειο σεβασμό και όχι και μεγάλη διάθεση για παρεκτροπή. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά και μεράκι από τους υπεύθυνους.

Τα δύο album 'Ελληνες και Ινδοι' είναι ηχογραφημένα ζωντανα σε περιοχές όπως τα Χανιά, τα Ιωάννινα, η Λαρισα, το Χαλάνδρι αλλά και στο Καπανδρίτι,όπου βρίσκεται και η έδρα του πολιτιστικού φορέα Saraswati που ανελαβε την πρωτοβουλία και την παραγωγη των δυο cd. Για την Ελλάδα την ομάδα αποτελούν οι Πετρολουκας Χαλκιάς και Γρηγόρης Καψαλης στο κλαρίνο,αλλά και ο πανταχού παρών Ιρλανδός Ross Daly στην κρητικη λυρα,ενώ οι Ινδοί εκπροσωπούνται από τους Daya Shankar (σενάι), Rakesh Chaurasia (μπαμπού απο φλάουτο), Shubankar Banerjee (τάμπλα), Rabindra Goswami (σιτάρ) και Devashish Dey (τραγούδι)

Στα δύο album θα ακούσετε κομμάτια παρμένα από τον μουσικό πλούτο των δύο πολιτισμών με όργανα επίσης ενδεικτικά των προθέσεων, συν ένα νέο κομμάτι του Ross Daly, το 'Μακρινιτσα', ένα υπέροχο makam nikriz.Θα βρείτε μουσικούς να δέχονται τη ζωντανή μαγεία ως τη μοναδική διέξοδο των στιγμιαίων συναισθημάτων που παράγουν τα όργανα και κυρίως το μυαλό τους,θα ακούσετε μοναδικές αυτοσχέδιες κορυφώσεις προερχόμενες από τη μούσα που εμπνέει τους έμπειρους και ταλαντούχους,συνάμα,μουσικούς.Ένα σημαντικό δημιούργημα,αλλά για ανοιχτά και μη προκατειλλημένα αυτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.