Η επιμένουσα άσκηση μνημονιακής πολιτικής, προσδοκώντας ανάπτυξη, συνιστά Εθνικό Παραλογισμό...
Σπύρος Στάλιας,
Οικονομολόγος Ph.D
Μετά εννέα χρόνια μνημονίων έχουμε ύφεση και ανεργία. Οι πολίτες χρεωστάνε στο Κράτος και στις Τράπεζες. Το Κράτος και οι Τράπεζες χρεωστάνε στους δανειστές τους. Κράτος και Τράπεζες λεηλατούν τους πολίτες. Τους παίρνουν σπίτια και τους μπλοκάρουν τους λογαριασμούς. To κρατικό και το ιδιωτικό χρέος είναι δυσβάστακτο και μη εξυπηρετήσαμε. Η κοινωνία φαίνεται να είναι στα όρια της, παρά την προπαγάνδα περί του αντιθέτου.
Μνημόνια επιβάλλονται από το 2010 που υποτίθεται ότι θα άλλαζαν την κατάσταση, ενώ αυτή γίνεται πιο ζοφερή. Βγήκαμε από τα Μνημόνια, μας διαβεβαίωσαν, ενώ επί της ουσίας εφαρμόζουμε ένα νέο Μνημόνιο, που λέγεται Μεταμνημονιακές Υποχρεώσεις, που περιγράφει με την ιδία αναλγησία ακριβώς. τι πρέπει να κάνουμε, όπως τα προηγούμενα Μνημόνια.
Επί της ουσίας τι λένε όλα τα Μνημόνια?
Υπάρχουν βαρίδια στην Ελληνική Οικονομία που παρεμποδίζουν στην οικονομία να αναπτυχθούν οι δυνάμεις προώθησης της, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπει στην ανάπτυξη.
Ποιες επί της ουσίας είναι αυτές οι οπισθοδρομικές δυνάμεις που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας μας;
Τα υψηλό μεροκάματα, οι υψηλοί μαθοί και οι παχυλές συντάξεις. Με μια λέξη οι αμοιβές.
Η εφαρμογή των Μνημονίων, επί της ουσίας, αποσκοπούσε στην καταστροφική μείωση των αμοιβών. Η νέα ελεύθερη αγορά εργασίας θα θεραπεύει τα πάντα μετά. Τόσο απλά. Η μείωση των αμοιβών συνιστούν ‘τις μεταρρυθμίσεις’ που ακούτε.