Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (31) : Oliver Nelson Septet - Stolen Moments

ΝΑΤΟ: Ο μηχανισμός που κρατά τη Γερμανία «κάτω», τη Ρωσία «έξω» και τις ΗΠΑ «μέσα» στην Ευρώπη

Αντιμετωπίζοντας  το ΝΑΤΟ απλώς ως ένα συμμαχικό στρατιωτικό μηχανισμό υποτιμά κανείς την  ευρύτερη διάστασή του. Πάνω απ όλα ξεχνά  την ουσία του: Το ΝΑΤΟ αποτελεί βασικό εργαλείο για την επιβολή και διαιώνιση της κυριαρχίας της Αμερικής, όχι απέναντι των εχθρών, αλλά των συμμάχων της!

Η τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, στη σκιά της Ουκρανικής κρίσης, είναι ένα καλό παράδειγμα το οποίο επιβεβαιώνει το ρόλο του ΝΑΤΟ ως εργαλείου της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Αντερς Φογκ Ράσμουσεν οι σύμμαχοι, ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισαν:

  • δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα αριθμεί 5.000 στρατιώτες, και σε λίγες ώρες θα μπορεί να αναπτυχθεί  σε ευρωπαικά εδάφη όπου είναι απαραίτητο για να αποκρουσθεί η «ρωσική επιθετικότητα»
  • εγκατάσταση κέντρων  διοίκησης και ελέγχου στο «ανατολικό τμήμα» της Συμμαχίας, διατηρώντας μια συνεχή παρουσία στην περιοχή.
  • άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της Γεωργίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Οι αποφάσεις αυτές μπορούν κατ αρχήν να εκληφθούν ως μια απάντηση των συμμάχων απέναντι στο «ρωσικό κίνδυνο». Πρόκειται, ωστόσο για μια εκτίμηση η οποία υποτιμά το εύρος τους  καθώς με αυτές τις αποφάσεις οι Αμερικανοί επιβεβαίωσαν  τη σημασία της (στρατιωτικής) παρουσίας τους στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Η σημασία της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση


Του John McCormick 

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, στο δημόσιο διάλογο κυριάρχησε ενα θέμα, η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να πραγματοποιηθεί; Τι θα συμβεί αν φύγουμε; Θα μας πετάξουν εκτός; Και τελικά, τι συνέχεις θα έχει η έξοδος;

Αν και μια παρόμοια συζήτηση, γαι εντελώς διαφορετικούς λόγους γινόταν συχνά στην Βρετανία, πρόσφατα η συζήτηση άναψε ξανά μετά απο δηλώσεις του David Cameron. Αναρωτηθήκαμε, λοιπόν, πως γίνεται ο δημόσιος διάλογος γύρω από το θέμα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Βρετανία. Για αυτό το λόγο μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο από το blog Euro Crisis in the Press του London School of Economics.

Από τον Ιανουάριο του 2013, και την ανακοίνωση, από μέρους του Βρετανού Πρωθυπουργού David Cameron, του σχεδίου του να προβεί σε δημοψήφισμα σχετικά με το αν θα συνεχίσει η Μεγάλη Βρετανία να αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει διευρυνθεί ο προβληματισμός σχετικά με τα ενδεχόμενα επακόλουθα της αποκαλούμενης “Brexit”. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από εικασίες, διότι κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτή τη «συμμαχία», αφήνοντάς μας να πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. 

Μαντίλες και κλειτορίδες ή αλλιώς πώς ο προοδευτικός χώρος δίνει βάση στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό

Βρίσκομαι συχνά σε συζήτηση με αυτό το θέμα, δηλαδή το ισλάμ. Γιατί μαντίλες και οι κλειτοριδεκτομές είναι το πρώτο πράγμα που θα σου πει κάποιος ή κάποια μόλις ανοίξει θέμα ισλάμ. Γιατί οι μαντίλες κι οι κλειτοριδεκτομές είναι ταυτόσημες με το ισλάμ. Γιατί οι μαντήλες και οι κλειτοριδεκτομές είναι το ισλάμ…

Γυναίκα με μπικίνι: “Καλυμμένα τα πάντα εκτός από τα μάτια της. Μα τι βάναυση ανδροκρατούμενη κουλτούρα!” Γυναίκα με μπούργκα: “Όλα ακάλυπτα εκτός από τα μάτια της. Μα τι βάναυση ανδροκρατούμενη κουλτούρα!”
Η παρούσα ανάρτηση δεν θα επιχειρήσει να υπερασπιστεί μια θρησκεία, όποια θρησκεία. Πρόκειται να υπερασπιστεί έναν πολιτισμικό χώρο που βάλλεται εδώ και αιώνες, που από τη δεκαετία του ’90 και μετά αντικατέστησε το σοσιαλιστικό μπλοκ στη δαιμονοποίηση, που συνιστά εδώ και αιώνες πεδίο ανταγωνισμού και ιμπεριαλισμού των μεγάλων δυνάμεων αυτού του κόσμου. Πρόκειται να υπερασπιστεί το αυτονόητο του συλλογικού αυτοκαθορισμού.

Ας ξεκινήσουμε με τρεις παραδοχές:

Παραδοχή πρώτη: Η Ευρώπη συνιστά ένα κλειστό κύκλωμα πληροφοριών, παρόλο που ευαγγελίζεται το αντίθετο. Οι πληροφορίες που μπαίνουν στην Ευρώπη είναι απολύτως ελεγχόμενες. Η πρόσβαση σε ουσιαστική γνώση, στην οποία να μην παρεμβάλλονται γεωπολιτικοί σχεδιασμοί, είναι σχεδόν αδύνατη.

Αναζητώντας λύση στο υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας


Του Γιάννη Τόλιου

[Σχόλιο «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ»: Συμφωνώντας στην κατεύθυνση του άρθρου για τον τρόπο μείωσης της ανεργίας μέσω παραγωγικής ανασυγκρότησης, υπενθυμίζουμε το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών μιας κυβέρνησης παλλαϊκού μετώπου που παρουσίασε το Ε.ΠΑ.Μ. τον Ιανουάριο του 2014 και την λεπτομερέστερη ανάλυση των κατευθύνσεων της παραγωγικής ανασυγκρότησης με βάση αυτό το πρόγραμμα, ως μια πιο ολοκληρωμένη ριζοσπαστική πρόταση, για να ξεφύγουμε από την αποτελμάτωση, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε τότε το Ε.ΠΑ.Μ. (Σχετικό video ΕΔΩ)]

Η ανεργία αποτελεί κοινωνική πληγή αλλά στην Ελλάδα, αληθινή μάστιγα. Το επίσημο ποσοστό (α' εξάμηνο 2014) έφθασε 28% (1.500.000 σε σχέση με το πραγματικό 2.000.000 άτομα). Στις γυναίκες φθάνει 35% και στους νέους ως 25 ετών 65%. Μόλις το 10,5% των ανέργων παίρνει επίδομα ανεργίας. Οι μακροχρόνια άνεργοι ξεπερνούν 1.000.000 άτομα σε σύνολο απασχολουμένων 3,5 εκατομμύρια. Η Ελλάδα θεωρείται «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην ανεργία, ενώ στους νέους «πρωταθλήτρια» κόσμου.! Βασικοί κλάδοι παραγωγής, όπως βιομηχανία, κατασκευές, γεωργία, μεταφορές, καθώς υπηρεσίες, εμπόριο και τουρισμός, υπάρχει μεγάλη καθίζηση θέσεων εργασίας. Από την άλλη 150.000 νέοι επιστήμονες βιώνουν τη «μεταναστευτική περιπλάνηση» στο εξωτερικό.!

Κλείνοντας μέτωπα για να αντιμετωπιστεί το ISIS


Tου system failure

Η πρόσφατη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Κατά την τελευταία "στρατιωτική επιχείρηση", οι Ισραηλινοί άφησαν πίσω τους πάνω από 2.000 νεκρούς αμάχους και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά. 

Το Ισραήλ επιτίθεται στη Γάζα κάθε 1-2 χρόνια και μετά προχωράει σε εκεχειρία. (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/07/blog-post_29.html) Αυτό που θα πρέπει να μας εκπλήσσει, είναι το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί αποδέχθηκαν κάποιους όρους που δεν είχαν γίνει δεκτοί σε προηγούμενες πρόσφατες συνομιλίες με την Χαμάς, ενώ οι πραγματικές τους προθέσεις είναι να σφίξουν ακόμα πιο πολύ τον κλοιό γύρω από την Γάζα και να επιφέρουν μια ολοκληρωτική καταστροφή, πλήττοντας ταυτόχρονα και την προσέγγιση Χαμάς-Φατάχ.

Η εξήγηση πίσω από αυτή την μάλλον απρόσμενη κίνηση του Ισραήλ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έχει να κάνει πιθανόν με την απειλή του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, ή αλλιώς, ISIS. Πρόσφατα περιστατικά δείχνουν ότι το ISIS, το οποίο φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, πλησιάζει απειλητικά και το Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με κάποιες πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Συριακών στρατιωτικών δυνάμεων και ανταρτών στα Υψίπεδα του Γκολάν, μια περιοχή που διεκδικούν Συρία και Ισραήλ και αποτελεί αντικείμενο χρόνιας διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών. (http://www.voanews.com/content/israel-concerned-over-syrian-rebels-in-golan/2436370.html) Ταυτόχρονα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ισραηλινός στρατός κατέρριψε πρόσφατα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), άγνωστης προέλευσης, στην ίδια περιοχή. (http://rt.com/news/line/2014-08-31/#69624)

Ουτοπικές προσδοκίες...


Του Βασίλη Βιλιάρδου

«Η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας, παρά το πλήθος των διαρθρωτικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν, παραμένει δραματική - ενώ η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη, μεταξύ των οποίων η Φιλανδία και η Ολλανδία, βυθίζονται στην κρίση.

Εν τούτοις, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παρουσιάζεται δημόσια ως επιλυθείσα, κυρίως από την πολιτική ηγεσία - ενώ το ΔΝΤ. στην πρόσφατη έκθεση τον για την Ευρωζώνη. διαπιστώνει ένα είδος κούρασης, όσον αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων.
Για τη χώρα του βέβαια, για τις εφιαλτικά υπερχρεωμένες Η.Π.A., δεν προτείνει ανάλογες κινήσεις - με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η παγκόσμια ειρήνη σε μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης η εσωτερική σταθερότητα της υπερδύναμης»

Ανάλυση

Η σχετική ησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη, οφείλεται σε έναν και μοναδικό θεσμό, στην ΕΚΤ - αρχικά μέσω της υπόσχεσης της να στηρίξει το ευρώ με κάθε θυσία, ενώ στη συνέχεια με την πρόθεση της να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών (ΟΜΤ πρόγραμμα), λόγω της οποίας μειώθηκαν δραματικά τα επιτόκια δανεισμού (αποδόσεις) των ομολόγων.

Έκτοτε βέβαια προσπαθεί, μέσω μίας συνεχώς διευρυμένης επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, να εμποδίσει την αύξηση των επιτοκίων - η οποία θα οδηγούσε την πραγματική οικονομία σε μία επόμενη κρίση, με τελική κατάληξη τις χρηματαγορές. Ουσιαστικά βέβαια, η ΕΚΤ κρατάει την άκρη της λεπτής κλωστής, από την οποία κρέμεται η Ευρωζώνη - αφού μόνη της δεν μπορεί να επιτύχει μία πραγματική σταθερότητα.

"Νόμος και Τάξη στο Ελληνικό El Dorado" (βίντεο - ντοκιμαντέρ)


Τί μπορεί να συμβαίνει σε μια μικρή επαρχία, ώστε να αριθμεί μεταξύ των κατοίκων της 350 υπόδικους; 

Ώστε ειδικές δυνάμεις με πλήρη εξοπλισμό να εισβάλλουν μέρα μεσημέρι στα χωριά για να κάνουν συλλήψεις, ενώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά να εξαφανίζονται, για να εντοπιστούν ώρες αργότερα στα υπόγεια του πλησιέστερου αστυνομικού μεγάρου; Πόλεμος, θα έλεγε κανείς, ή επιχείρηση καταστολής ενός τρομερού εσωτερικού εχθρού, όπου κάθε συνταγματική τάξη καταλύεται. Αυτή λοιπόν είναι η μεταχείριση που έχει επιφυλάξει το ελληνικό κράτος στους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής, που αντιδρούν στα μεταλλευτικά σχέδια που προχωρούν στον τόπο τους.

Οι περισσότεροι έχουμε παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των κυρίαρχων ΜΜΕ. 
Ίσως είναι όντως δύσκολο λοιπόν, ακόμα και για κάποιον με τις καλύτερες προθέσεις, να κατανοήσει πώς γίνεται στις μέρες της οικονομικής ανέχειας που διανύουμε, κάποιοι να αντιδρούν σε ένα έργο που υπόσχεται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. 
Τη στιγμή δε που η ελληνική κυβέρνηση διαλαλεί πως εργάζεται για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα, η εξόρυξη χαλκού και χρυσού που σχεδιάζει η καναδική πολυεθνική Eldorado Gold στη βόρεια Ελλάδα, στα σύνορα σχεδόν του Αγίου Όρους στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, έχει προταχθεί ως ένα έργο κομβικής σημασίας. 

"Η τρόϊκα θα πει για τα λεφτά των στρατιωτικών" απάντησε στο ΣτΕ το υπουργείο Οικονομικών!


Η τρόϊκα θα πει  στην κυβέρνηση αν και πόσα χρήματα θα  επιστρέψει  στους στρατιωτικούς. Η απίστευτη δικαιολογία προκύπτει από το υπόμνημα που κατέθεσαν σήμερα οι νομικοί εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών στην επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ!

Όπως αναφερει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣ “σήμερα Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 13.00΄, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας με το νομικό σύμβουλο αυτής, κ. Γεώργιο Αντωνακόπουλο, παρουσιάστηκαν ενώπιον του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να ακούσουν δια ζώσης τις απόψεις της διοίκησης (Υπουργείου Οικονομικών) για τους λόγους της μη, μέχρι και σήμερα, συμμόρφωσής της στην υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ούτε ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά ούτε και κάποιος εκπρόσωπός του, παρουσιάστηκε ενώπιον του ανωτέρω Τριμελούς Συμβουλίου, αλλά επιλέχτηκε η τακτική της υποβολής υπομνήματος. Το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης ξεκίνησε τη διάσκεψή του και αναμένεται η απόφασή του σε εύλογο χρόνο.

Ενδιαφέροντα σημεία του υπομνήματος, τα οποία και προσδιορίζουν την τακτική του Υπουργείου Οικονομικών είναι μεταξύ των άλλων: ".... Επισημαίνεται ότι οι απαραίτητες πιστώσεις για την αντιμετώπιση της προκαλούμενης δαπάνης από την εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης του Σ.Τ.Ε. δεν έχουν συμπεριληφθεί στις προβλέψεις για το ύψος των δαπανών του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ 2015 - 2018) ....

Γαλλικές κυβερνήσεις που φοιτούν στα… ΙΕΚ Σόϊμπλε

Του Άκη Κοσώνα

Έπεσε η κυβέρνηση Μανουέλ Βαλς μετά την κριτική του υπουργού Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ περί εξάρτησης από τη Γερμανία, ορκίστηκε άλλη κυβέρνηση Βαλς με υπουργό Οικονομικών τον απολύτως νεοφιλελεύθερο, πρώην στέλεχος των επιχειρήσεων Ρότσιλντ, Εμμανουέλ Μακρόν. Που δεν είναι καν μέλος του σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας (το οποίο όσο κι αν διαλανθάνει της προσοχής, κυβερνά!) είναι όμως συνεργάτης του προέδρου Ολάντ (σύμβουλός του περί τα οικονομικά έως λίγους μήνες πριν) και αποτελεί «το αυτί» των Γάλλων επιχειρηματιών στο προεδρικού μέγαρο σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο.

Δηλαδή ο πρόεδρος Ολάντ μετά την επιλογή του φιλελεύθερου Βαλς ως πρωθυπουργού (πολιτικά και αυτός και ο Ρέντσι στην Ιταλία αποτελούν «ιδεολογικά παιδιά» του Τόνι Μπλαιρ) επιλέγει δεξιά στροφή στην Οικονομία κάτι που δείχνει ότι είναι επιλογή του να ακολουθήσει την γερμανική πολιτική γραμμή για την Ευρώπη, τα ελλείμματα, τα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη, το χρέος, την κοινωνία.

Το μεγάλο πρόβλημα για τη Γαλλία είναι ότισύρθηκε (ως υπερδύναμη που πιστεύει πως είναι)σε μια πολιτική που χάραξε άλλος, η Γερμανία, και υποδύθηκε ότι είναι (και) δική της. Δεν ήταν. Δεν μπορούσε να είναι. Τι είπε ο Μοντεμπούρ και έπεσε η κυβέρνηση; Κυρίως δύο πράγματα.

Ντράγκι εκτός γραμμής Βερολίνου: Αποφάσεις για τόνωση αγοράς

Τη μείωση του βασικού επιτοκίου από 0,15%  στο ιστορικά χαμηλό 0,05% ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μαζί με μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την άνοδο του πληθωρισμού. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η απόφαση για την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ήταν όμοφωνη, γεγονός που δείχνει ότι  κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν. Όπως είπε ο Ντράγκι στόχος είναι η διευκόλυνση νέων πιστωτικών ροών προς την οικονομία, στη γραμμή των αποφάσεων του Ιουνίου.

"Υπάρχουν 2 γραμμές στη Budensbank. Σκληροπυρηνικοί που ειναι αντίθετοι και προοδευτικοί που είναι υπέρ", σχολιάζει στο Tvxs ο οικονομικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου. "Οι δεύτεροι συμφώνησαν σε μέτρα ρευστότητας αλλά όχι σε νομισματική χαλάρωση και αυτο έκανε ο Ντράγκι. Για να πληρωθούν τα χρέη χρειάζεται ανάπτυξη αλλά η ΕΕ πάσχει σε αυτόν αυτόν τομέα. Θα προσπαθήσουν μέσω των κινήσεων της ΕΚΤ να προκαλέσουν υποτίμηση του ευρώ, να διευκολύνουν τη ρευστότητα, με ελπίδα την ανάπτυξη.

Πρώτα θα ωφεληθούν οι χώρες εξαγωγοί, όπως η Γερμανία. Επειδή όμως εκεί ήδη υπάρχει εύκολη ρευστότητα από το 2010, οι μισθοί είναι σε άνοδο και παρουσιάζονται πληθωριστικές τάσεις - όπως στο χρηματιστήριο και την αγορά κατοικίας -  μια κίνηση όπως αυτή της ΕΚΤ κρύβει κινδύνους για τη Γερμανία. Είναι όμως εν δυνάμει ευνοϊκή για άλλες χώρες όπως η Ελλάδα. Αν προκληθεί πληθωρισμός και η Γερμανία αυξήσει περαιτέρω τους μισθούς, τότε η Ελλάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική και αποφεύγει να τους μειώσει η ίδια, για παράδειγμα. 

Οι τζιχαντιστές με βίντεο απειλούν τώρα και τον Πούτιν

Μέλη του Ισλαμικού Κράτους δημοσίευσαν βίντεο με το οποίο απειλούν τον Ρώσο πρόεδρο και τονίζουν πως θα μεταφέρουν τον πόλεμο στο βόρειο Καύκασο

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε από το Αλ Αραμπίγια και φαίνεται να έχει τραβηχτεί στη Συρία στην περιοχή Raqqa.
Ο μαχητής του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος μιλά εμφανίζεται να βρίσκεται σε ένα στρατιωτικό τζετ.
"Αυτό το μήνυμα είναι για σένα Βλαδίμηρε Πούτιν. Αυτά είναι τα αεροσκάφη που έστειλες στον Μπάσαρ και μεις θα τα στείλουμε σε σένα. Να τι θυμάσαι αυτό"!
Στο βίντεο ακούγεται και η φωνή Ρώσου εκφωνητή ο οποίος περιγράφει τα τζετ που έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

"Αυτή είναι ρωσική τεχνολογία", λέει.

"Με τη βοήθεια και την ευχή του Αλλάχ θα ελευθερώσουμε την Τσετσενία και όλο τον Καύκασο. Το Ισλαμικό Κράτος είναι εδώ και θα μείνει εδώ και θα εξαπλωθεί με τη δύναμη του Αλλάχ".
Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Πούτιν, ο μαχητής λέει:
"Ο θρόνος σου τρέμει ήδη (ταλαντεύεται), βρίσκεται υπό απειλή και θα πέσει με την άφιξη μας (εννοεί στην Ρωσία). Είμαστε ήδη καθ οδόν", καταλήγει.

Πηγή: Moscow Times

Πηγή:http://news247.gr

Swap με μπλε και πράσινους κόκκους


Της Βασιλικής Σιούτη*

ΑΝΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ

Διόγκωσε ή όχι το δημόσιο χρέος η συμφωνία της Ελλάδας με την Goldman Sachs; Πάντως το κρυφό swap των 2,8 δισ. ευρώ του 2001 αγοράστηκε, με εντολή του Γ. Αλογοσκούφη, από την Εθνική Τράπεζα 5,5 δισ. το 2005

«Εάν έχετε στοιχεία, να πάτε στον εισαγγελέα» ήταν η απάντηση του Κ. Σημίτη για κάθε κατηγορία που προσήπταν στην κυβέρνησή του. Την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή τη μήνυση του αυστριακού οικονομολόγου Φ. Καλί, ο οποίος υποστηρίζει ότι με το περίφημο swap του 2001 διαπράχθηκε αδίκημα εξαπάτησης της Ε.Ε. από την Ελλάδα και την Goldman Sachs, οι οποίες έκρυψαν μέρος του ελληνικού χρέους.

Ο Κ. Σημίτης, με έκδηλη την ενόχλησή του για την ανακίνηση του θέματος, δήλωσε: «…Οι υπεύθυνοι της Ε.Ε. έχουν ήδη αποφανθεί ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες».

Η Ε.Ε., πράγματι, κάλυψε την κυβέρνηση Σημίτη, όπως και τις κυβερνήσεις Καραμανλή. Ωστόσο, δεν πείστηκαν όλοι. Το πρακτορείο Bloomberg προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις για το πώς χρησιμοποίησε η Ελλάδα τα swaps για να αποκρύψει το έλλειμμα. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αρνείται όμως, γιατί «θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης».

Ημέρες οθωμανικού φορολογικού συστήματος…


Του Θανάση Ηλιοδρομίτη

Η Οθωμανική αυτοκρατορία φημιζόταν για την ‘’ποικιλία’’ των φόρων που επέβαλε στους υπηκόους της και κυρίως τους χριστιανούς.

Μου φαίνεται ότι το ‘’σύγχρονο’’ ελληνικό κράτος των σαμαρο-βενιζέλων έχει πλησιάσει αρκετά το οθωμανικό πρότυπο, αλλά ας μην αγχώνονται οι εγκέφαλοι του φορολογικού επιτελείου της κυβέρνησης. Έχουν ακόμη περιθώρια, μέχρι να φτάσουν το πρότυπό τους.
Ας πούμε οι πριν λίγες δεκαετίες καταργημένες αγγαρείες, μπορούν να επανέλθουν και να μετατραπούν σε ζεστό χρήμα..

Και τους τσερεμέδες που τους πάτε; Τα πρόστιμα, δηλαδή. Στο πεδίο αυτό θα σκίσει η εφευρετικότητα του Ευάγγελου. Και δεν χρειάζεται νόμος για να επιβληθούν, ούτε καν πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Έρχεται η ιδέα, υπογράφεται μια υπουργική απόφαση και το χρήμα αρχίζει να ρέει προς τον κορβανά της κυβέρνησης, και των δανειστών βεβαίως- βεβαίως.

Παρακάτω παραθέτω ένα μέρος των ποικίλων φόρων που πλήρωναν οι ραγιάδες, όπως τους ξεσήκωσα από το βιβλίο  «Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Τουρκοκρατία», του Λύσανδρου Παπανικολάου.

Η απειλή των δυτικών… τζιχαντιστών


Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι η ISIS στρατολογεί μαχητές όχι μόνον από αραβικές χώρες, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνα του King´s College του Λονδίνου, στις τάξεις των τζιχαντιστών δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 3.000 υπήκοοι χωρών της Δύσης. Πρόκειται, όπως λένε οι ειδικοί, για νεαρούς άνδρες, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που έχουν μεγαλώσει σε ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον. Στα πρόσωπα των ομοϊδεατών τους βλέπουν άτομα που προσφέρονται να τους βοηθήσουν, να τους σταθούν ως «οικογένεια» και κυρίως, να τους καθοδηγήσουν.

Αυτό που φοβούνται όμως περισσότερο οι αρχές ασφαλείας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι να αξιοποιήσουν οι ακραίοι ισλαμιστές που επιστρέφουν από την Εγγύς Ανατολή, την εμπειρία που απέκτησαν εκεί για μελλοντικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Για πολλούς παρατηρητές, οι εκτιμώμενοι 11.000 ξένοι μαχητές που έχουν εισρεύσει στην Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της, αποτελούν ανησυχητικά σημάδια μιας αυξανόμενης τάσης προς διεθνικές συγκρούσεις. Και κατά μια έννοια, έχουν δίκιο.

Ποιος γαλλο-γερμανικός άξονας;

Του Περικλή Γρύσπου *

Τη μοναξιά που αισθάνεται κάθε κυρίαρχος, ειδικά όταν καταφέρνει να επιβληθεί σε ισχυρούς φίλους, νιώθει η Ανγκελα Μέρκελ μετά την επιτυχία της να θυσιαστεί για χάρη της όλη η γαλλική κυβέρνηση.

Αλλωστε η ημέρα που παραιτήθηκε η κυβέρνηση Βαλς, 25η Αυγούστου, είναι η ημέρα που πριν από ακριβώς 70 χρόνια απελευθερωνόταν το Παρίσι από την τετράχρονη ναζιστική σκλαβιά. Είναι η ημέρα που έμπαινε θριαμβευτής στο Παρίσι ο στρατηγός Λεκλέρκ, επικεφαλής της 2ης μεραρχίας τεθωρακισμένων. Εβδομήντα χρόνια μετά, ένας Γάλλος πρόεδρος δεχόταν ταπεινωτικά την προτροπή του Βερολίνου να αλλάξει την κυβέρνησή του προς χάριν της γερμανικής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή της λιτότητας.

Ο συμβολισμός, αναπόφευκτα καθαρός και συνάμα λυπηρός για μια χώρα όπως η Γαλλία. Μια Γαλλία που από πόλος ανάπτυξης για τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου, όπως ήλπιζαν πολλοί, γίνεται εκφραστής πολιτικών που οδηγούν στη φτωχοποίηση και τη μιζέρια εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Η ισορροπία του γαλλο-γερμανικού άξονα, πάνω στην οποία βασίστηκε για χρόνια η οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έγειρε αφόρητα υπέρ της Γερμανίας.

Δάσκαλε, τι… δίδασκες

Πατηστε για zoom
Του Χρήστου Κάτσικα

Σε αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων σε Γυμνάσια. Λύκεια και ΕΠΑΛ προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας πράξη δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για κάλυψη των χιλιάδων κενών μέσω της υποχρέωσης των εκπαιδευτικών να διδάσκουν «τα εγγύτερα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα».

Με τρία απανωτά Εγγραφα, στο όνομα μιας δήθεν αξιοποίησης του υπάρχοντος δυναμικού -αλλά στην πραγματικότητα πριμοδοτώντας μια μηχανιστική λογική της κάλυψης κενών και της τυπικής διεκπεραίωσης του ωρολογίου προγράμματος και παραβλέποντας επιστημονικά και διδακτικά κριτήρια-, αλλάζει και μοιράζει πρώτες και δεύτερες αναθέσεις μαθημάτων σε ειδικότητες.

Οι τροποποιήσεις και οι αλλαγές στις αναθέσεις των μαθημάτων ξεκίνησαν εδώ και λίγους μήνες όταν το υπουργείο Παιδείας τροποποίησε σιγά σιγά στη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους αλλά και μέσα στο καλοκαίρι διάφορες αναθέσεις μαθημάτων.
Η παρακολούθηση της «ιστορίας» των αλλαγών στην ανάθεση, π.χ., του μαθήματος της Ιστορίας, είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της παράδοξης και πρωτοφανούς παιδαγωγικής αντίληψης του υπουργείου Παιδείας: μέχρι πέρσι το μάθημα το είχαν β’ ανάθεση οι καθηγητές των ξένων φιλολογιών (επειδή με την αυθαίρετη μείωση των ωρών των ξένων μαθημάτων περίσσευαν) και πέρσι στη διάρκεια του σχολικού έτους δόθηκε ως β’ ανάθεση σε άλλους κλάδους εκπαιδευτικών (νομικούς κ.λπ.) οι οποίοι περίσσευαν και αυτοί.

Ελληνική "γεωπολιτική αυτοκτονία" σε περιβάλλον αρχόμενης παγκόσμιας σύρραξης


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Αν έχει απομείνει κουκούτσι μυαλού στο ελληνικό (και κυπριακό) πολιτικό προσωπικό, οφείλει να ενεργήσει άμεσα τροποποιώντας ριζικά την πολιτική πλήρους και καθολικής συμπόρευσης με τις δυνάμεις που αρχίζουν τώρα στην Ευρώπη (μετά τη Μέση Ανατολή και την Αφρική) άτυπο, πλην πραγματικό «τρίτο (ή τέταρτο αν προτιμάτε) παγκόσμιο πόλεμο», έστω κι αν η ύπαρξη πυρηνικών όπλων εμποδίζει μάλλον την πλήρη ανάπτυξή του. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να πάρουν άμεσα πρωτοβουλία για διακοπή της ψυχρο- και θερμο-πολεμικής κλιμάκωσης στην Ευρώπη. Αν το κάνουν θα βρουν απροσδόκητους συμμάχους διεθνώς.

Μετά την οικονομική, όσα συμβαίνουν συνεπάγονται τη γεωπολιτική «αυτοκτονία» του ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου. Εδώ και πεντακόσια, αν όχι χίλια χρόνια, το «σχέδιο» της νεώτερης Ελλάδας, σχέδιο δημοκρατικό και «αντισταυροφορικό», «σχέδιο των ξεσηκωμένων» για τους μαθητές του Σβορώνου, στηρίζεται εξωτερικά σε δύο «πνεύμονες»:

α) στην «ομόδοξη» Ρωσία, γεωπολιτικό αντίβαρο της Τουρκίας, αλλά και μιας Δύσης που υπήρξε για τους ‘Ελληνες, όπως και για τους Ρώσους «μεγάλος δάσκαλος κι ακόμα μεγαλύτερος εχθρός» (Τρότσκι, Εισαγωγή στην Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης)

β) στον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό (που κινδυνεύει κι αυτός να μας τελειώσει, αρχής γενομένης από τα Μνημόνια και τις Δανειακές)

Το «Μεγάλο Κόλπο» της αναθεώρησης του Συντάγματος


*Του Κωνσταντίνου Νάκκα

Στις γραμμές που ακολουθούν θα προσπαθήσω να παρουσιάσω συνοπτικά μια σειρά ζητημάτων, φαινομενικά ασύνδετων μεταξύ τους, επιχειρώντας να αποκαλύψω την ουσιαστική τους σχέση αλλά και τις σημαντικές τους συνέπειες.

Στο πρώτο μέρος θα αναλύσω δύο μορφές πολιτεύματος, την Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και την Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία –για την οποία πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό– παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά τους ώστε να γίνουν σαφείς οι διαφορές τους.

Στο δεύτερο μέρος, θα επιχειρήσω να αναλύσω τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αναπτύσσοντας τόσο την διάσταση της αναθεωρητικής λειτουργίας όσο και αυτή της συντακτικής εξουσίας αποσκοπώντας στο να καταστήσω σαφές το διαφορετικό αποτέλεσμα των δύο διαδικασιών αλλά και τις διαφορετικές έννομες συνέπειες του παραγόμενου αποτελέσματός τους.

Στο τρίτο μέρος, θα παρουσιάσω συνοπτικά τις βασικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Πρωθυπουργό της Χώρας, Αντώνη Σαμαρά, δίνοντας έμφαση στα σημεία εκείνα που αφορούν τη λειτουργία του πολιτεύματος. Επικεντρώνω την προσοχή μου στις θέσεις του διότι ως Πρόεδρος της Κυβέρνησης και με δεδομένη τη δημόσια δηλωμένη πρόθεσή του η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά και την σχετική –ενδέχεται και αυτή των τριών πέμπτων– πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σαουδαραβία - Γαλλία ετοιμάζουν νέο γύρο πολέμου στον Λίβανο

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Ωραία που το έγραφε η χθεσινή «Mont»: «Η Σαουδική Αραβία πληρώνει, η Γαλλία προμηθεύει, ο Λίβανος εκφράζει τις ανάγκες του»! Αναφερόταν στον εξοπλισμό του λιβανικού στρατού με γαλλικά όπλα, τα οποία έχει συμφωνήσει να πληρώσει η Σαουδαραβία. 

Οπως μας πληροφορούσε η γαλλική εφημερίδα «Λεζ Εκό», πρόκειται για ένα συμβόλαιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει πολεμικά ελικόπτερα Γκαζέλ εξοπλισμένα με πυραύλους, ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού, τέσσερα περιπολικά σκάφη του πολεμικού ναυτικού εξοπλισμένα με πυραύλους Μιστράλ, ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα τηλεπικοινωνιών. Από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και υπουργός Αμυνας της χώρας του, Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ αλ - Σαούντ, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, αλλά οι πολυπόθητες υπογραφές δεν... έπεσαν ακόμη. 

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων και μάλιστα από τη Δευτέρα, αλλά παρόλο που η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήριζε «σχεδόν τελειωμένο» το συμβόλαιο, αυτό δεν υπογράφτηκε για την ώρα. «Αυτό το σχέδιο είναι στρατηγικής σημασίας» γράφει η «Μοντ», η οποία ομολογεί ότι «προκαλεί ανησυχίες στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής.

Κύματα κατασχέσεων σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ

ΤΟ 60% ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ 
ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ 7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Τις μέρες αυτές επαγγελματίες και έμποροι παραλαμβάνουν τις «Ατομικές ειδοποιήσεις» και τους δίνεται διορία 20 ημερών για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στον ΟΑΕΕ. Ενα ακόμη βήμα προς την ενεργοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων σε βάρος δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους, κάνει αυτές τις μέρες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στους ασφαλισμένους που οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ, αποστέλλεται η «Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών», με την οποία ενημερώνονται ότι αν σε 20 μέρες από την παραλαβή της ειδοποίησης δεν επιδιώξουν την εξόφληση ή κάποια ρύθμιση των χρεών τους, τότε «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας, καθώς και των κατά νόμον υπευθύνων (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων)».

Είχε προηγηθεί στις 15/7/2014 η αποστολή από τον ΟΑΕΕ στο ΚΕΑΟ μιας «παρτίδας» με 92.992 οφειλέτες, που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας και είτε παραμένουν ενεργοί, είτε είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους το προηγούμενο εξάμηνο. Η παρτίδα αυτή αύξησε στους 99.140 τους συνολικούς οφειλέτες του ΟΑΕΕ, τα χρέη των οποίων έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, από την έναρξη της λειτουργίας του.

Γ. Κουμουτσάκος "Σας σώσαμε..."




Τι μας λέει ο Γ. Κουμουτσάκος, ο Νέος "Στρατηγός" της Νέας Δημοκρατίας (Γεν. Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού) : " Σας σώσαμε..." "και έπεται συνέχεια..."-"Τώρα θα ξεδιπλωθεί το κοινωνικό πρόσωπο της Ν.Δ. ..." και άλλα πολλά...

Σχόλιο ιστολογίου: Η αλητεία* σε όλο της το μεγαλείο... 



*πολιτική