Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Η Ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα


Το παρακάτω κείμενο αποτελεί τη μεταγραφή στα ελληνικά της ομιλίας της Φλώρας Παπαδέδε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο στις 2.11.2015 που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Die Linke. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια, λιμάνια και σιδηρόδρομο. Η ομιλία εκφωνήθηκε στα Αγγλικά. 

Tης Φλώρας Παπαδέδε*

Αξιότιμα Μέλη της Μπούντεσταγκ, Αγαπητοί Φίλοι,

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας δίνετε να σας μιλήσουμε για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός.

Εργάζομαι στη ΔΕΗ από το 1991. Η ΔΕΗ είναι η δημόσια επιχείρηση που παράγει, μεταφέρει και διανέμει την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1950 και αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και τη μοναδική της βαριά βιομηχανία.

Μετά τη διάσπαση της ΔΕΗ, το 2012 και την υποβάθμιση των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών της σε ξεχωριστές θυγατρικές, εργάζομαι στο Σύστημα Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ). Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί το κομμάτι εκείνο της ΔΕΗ που απειλείται άμεσα με απόσχιση και εκποίηση.
Το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ηλεκτροδότησης σε κάθε χώρα, ένα στρατηγικό τομέα, όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη μα και για την εθνική άμυνα και την εθνική κυριαρχία.

Μέτωπο κάνεις με τους άλλους...


17 Προτάσεις για τον χαρακτήρα της Λαϊκής Ενότητας ως Πολιτικού Μετώπου ευρύτερων Δημοκρατικών Δυνάμεων
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ   

Του Γιάννη Σχίζα

(Kείμενο με αφορμή την συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας στις 21/22 Νοεμβρίου)

1. Μέτωπο κάνεις με τους άλλους, που δεν είναι αναγκαστικά αριστεροί, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, αλλά ενδεχομένως είναι δημοκράτες, πράσινοι, πατριώτες, αντικομφορμιστές, αντιεξουσιαστές, υποστηρικτές πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέτωπο κάνεις όταν επιδιώκεις την ανάδειξη της πολιτικής σου άποψης μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς ηγεμονισμούς, σε μια ευρύτερη συλλογικότητα που υπηρετείς σαν πολιτική οικογένεια. Μέτωπο κάνεις με τους άλλους, που ΔΕΝ είναι αυτό που είσαι...

2. Η ανατροπή ξεκινάει εδώ και τώρα, από τον σεβασμό στο δικαίωμα των άλλων στην επικοινωνία και στο λόγο: Δηλαδή από την οικονομία του λόγου όλων. Η ΛΑΕ οφείλει καταστατική αντίρρηση στη φλυαρία του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάστρωνε και εκφωνούσε (άσφαιρα, κατά πως αποδείχθηκαν) προγράμματα χιλιάδων λέξεων. Πρέπει να αποφύγει τον στείρο ακαδημαϊσμό, εκφωνώντας θέσεις εφαρμόσιμες και όχι πολιτικά δοκίμια. Να αντιταχθεί σθεναρά στο σοφολογιοτατισμό και στις αυθεντίες, παγιώνοντας την αρχή της ισηγορίας και το σεβασμό του άλλου.

Keith Jarrett Trio - Bye Bye Blackbird

Πολεμικά μέτωπα


Του Αλέξη Ζακυνθινού

Η πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση της υπερδύναμης αυξάνει τον κίνδυνο μίας παγκόσμιας πυρηνικής συμπλοκής, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει τον πλανήτη – πόσο μάλλον αφού δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα
«Το διεθνές τραπεζικό καρτέλ χρηματοδοτεί τον αμερικανικό στρατό, ενώ ο αμερικανικός στρατός προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα του τραπεζικού καρτέλ. Πρόκειται για έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί μόνο για εκείνο το χρονικό διάστημα που είναι εξασφαλισμένη η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου – του τρίτου «θεμελιώδη λίθου» του αμερικανικού νεοφιλελεύθερου συστήματος.
Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, το 90% της αξίας, της ισοτιμίας καλύτερα του δολαρίου, προέρχεται από τον αμερικανικό στρατό (A. Fits) – ο οποίος χρησιμοποιείται διεθνώς από τις Η.Π.Α. για την καταναγκαστική επιβολή του δολαρίου, ως το ισχυρότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Με απλά λόγια, ο αμερικανικός στρατός αποτελεί το βαριά οπλισμένο χέρι του διεθνούς καρτέλ των τραπεζών – ολοκληρώνοντας το τρίπτυχο της παντοδυναμίας των Η.Π.Α.».

Άρθρο

Το 1973 ιδρύθηκε στις Βρυξέλες το διεθνές σύστημα συναλλαγών Swift, το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να διενεργούν ηλεκτρονικά εμβάσματα μεταξύ τους – όταν προηγουμένως επικοινωνούσαν με αμφίδρομα τηλέφωνα και τέλεξ. Με αυτήν την έννοια, το Swift αποτελεί μία πολύ σημαντική τεχνολογική εξέλιξη, επειδή έχει αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ταχύτητα των παγκοσμίων εμπορικών συναλλαγών, καθώς επίσης των επενδύσεων – μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος τους σε επίπεδα που ήταν κάποτε αδιανόητα (γράφημα).

Εντύπωση αθωότητος

Του Γιάννη Μακριδάκη

Από την Ινδονησία όπου οι πυρκαγιές κατακαίνε τα δάση εδώ κ δύο μήνες αφανίζοντας 8.000 είδη ζωής κ μολύνοντας την ατμόσφαιρα μέχρι την Εγνατία οδό όπου χθες πάλι μια αρκούδα έπεσε θύμα τροχαίου, η ανθρωπότητα δηλαδή ο καθένας μας, πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται κ οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον πόλεμο για έλεγχο των ολοένα κ πιο περιορισμένων φυσικών πόρων, στις ομαδικές μετακινήσεις κ στον βίαιο αποδεκατισμό πληθυσμών, στον τελικό κανιβαλισμό.

Το φυσικό ον άνθρωπος, μεταλλαγμένο σε καταναλωτή όπως κατήντησε, παραδομένο εντελώς στη λογική κ στην ηθική του χρήματος απομυζεί το οικοσύστημα και ρημάζει τον εαυτό του κάνοντας ότι ζει.
Μια πεταλούδα που ανοιγοκλείνει τα φτερά της μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στην άλλη άκρη του πλανήτη. Αυτό είναι το Χάος κ το μεγαλείο της ανθρωπότητας είναι ότι το συνέλαβε, το όρισε, το μελέτησε κ το εξήγησε. Παρόλα αυτά η ίδια πορεύεται καθημερινά με κινητήρια δύναμη την μικρότητα κ όχι το μεγαλείο της.

ΑΙΓΙΟ: Η Εκδήλωση με θέμα τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΒΙΝΤΕΟ).


Το Σάββατο 7/11/2015 το απόγευμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου (Παλαιό Νοσοκομείο), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από το ΕΠΑΜ Αχαΐας επιστημονική εκδήλωση με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι:
  • Δαμιανός Βασιλειάδης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα,
  • Χαρίλαος Ερμείδης, πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και
  • Αναστάσιος Κώνστας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.ΠΑ.Μ. που διοργανώνει και τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Συντονιστής τον ο Λ. Χρυσανθόπουλος πρέσβης επί τιμή και μέλος της Π.Γ. του Ε.Πα.Μ.
  

Ο Χαρίλαος Ερμείδης είναι πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Γιατί αποτυγχάνει η «προσπάθεια σωτηρίας της Eλλάδας» στα πλαίσια της Eυρωζώνης;


Του Γιώργου Κολέμπα*

Μας ήρθε λοιπόν και το 3ο Μνημόνιο, το οποίο καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί-βλέπε δηλώσεις Σουλτς- ελπίζουν να το φέρει καλύτερα σε πέρας.

Όχι όλοι βέβαια, ιδίως κάποιοι κύκλοι και λόμπυ από τα κόμματα CDU, SPD και CSU, που συμμετέχουν στη γερμανική κυβέρνηση και που δεν έχουν πεισθεί ακόμα για την ειλικρίνεια του έλληνα πρωθυπουργού. Αυτοί οι κύκλοι –με προεξάρχοντα τον Σόυμπλε-θέλουν έτσι και αλλιώς την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη,  σαν παράδειγμα «τιμωρίας» και αποφυγής για τους νοτιοευρωπαίους «ναυαγούς» των δημοσιονομικών χρεών.

Το ίδιο συμβαίνει όμως και με διάφορους οικονομικούς κύκλους. Σημαντικά γερμανικά «Think tank”, αλλά και διεθνείς οικονομολόγοι, όπως ο Γκρούγκμαν και ο Στίγκλιτζ, θεωρούν ότι η Ευρωζώνη υποφέρει από τις στρεβλώσεις των εσωτερικών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αυτό είναι και η αιτία για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, στα πλαίσιά της.

Έτσι για την Ελλάδα θεωρούν σαν λύση την έξοδο από την Ευρωζώνη και την επαναφορά της δραχμής, όχι σαν τιμωρία, αλλά σαν διέξοδο.