Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η παντοδυναμία των αγορών...


Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Το σημερινό οικονομικό σύστημα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το φιλελευθερισμό – αφού πρόκειται για ένα κεντρικά κατευθυνόμενο σύστημα των ελίτ, μέσω του οποίου το 0,1% των ανθρώπων κυβερνάει απολυταρχικά το υπόλοιπο 99,9%, χωρίς να ελέγχεται από κανέναν.
«Εμείς, η κυρίαρχη τάξη, διεξάγουμε σε παγκόσμια κλίμακα έναν πόλεμο εναντίον της εξαρτημένης τάξης, έχοντας φτάσει τελικά σε σημείο να τον κερδίσουμε...» 
(W. Buffet).
«Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών...» 
(A. Merkel).
Ανάλυση

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που προκλήθηκε κυρίως από τις αμερικανικές τράπεζες, τα χρεοκοπημένα πιστωτικά ιδρύματα κατάφεραν τελικά να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών, όπως των Η.Π.Α., της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας κοκ. να τα διασώσουν. Κάτι σχετικά ανάλογο συνέβη αργότερα με τη Deutsche Bank στο παρασκήνιο, την οποία η ίδια η αστυνομία της χώρας της χαρακτήρισε ως εγκληματική συμμορία – αφού η γερμανική κυβέρνηση μπορεί μεν να εκβιάζει ασύστολα κράτη όπως η Ελλάδα, αλλά δεν τολμάει καν να αντιπαρατεθεί με την τράπεζα των σκανδάλων.

Η αδυναμία των κυβερνήσεων να αντισταθούν απέναντι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα φαίνεται σήμερα καθαρά στην περίπτωση της Ιταλίας – όπου, παρά το ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει πλέον από την αρχή του 2016 τη διάσωση τραπεζών από τους φορολογουμένους, η χρεοκοπημένη Monte dei Paschi πιθανότατα θα εθνικοποιηθεί (πηγή). Επομένως θα διασωθεί από τους Ιταλούς Πολίτες, ενάντια στους κανόνες της Ευρωζώνης – οι οποίοι φαίνεται πώς ισχύουν μόνο για την πατρίδα μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...


ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ (ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ)

Tου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναιρεί πλέον κάθε μέρα που περνάει και από μία από τις βασικότερες κόκκινες γραμμές για το Κυπριακό, που απετέλεσαν συνεχώς, από το 1974, τα ανυποχώρητα σημεία όλων των ελληνικών και κυπριακών κυβερνήσεων. Βασίζεται στο σοκ, στις γιορτές και στη στήριξη και τεχνολογία των πιο έμπειρων δυνάμεων στον κόσμο σε πορτοκαλί επαναστάσεις, παραπλάνηση και μεταμοντέρνα πραξικοπήματα.
‘Oλα όσα γίνονται τώρα σχετικά με το κυπριακό προσβάλλουν βαριά την κυπριακή συνταγματική τάξη και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, 
υπογραμμίζει ο κορυφαίος ‘Ελληνας συνταγματολόγος, Πρόεδρος της Διεθνούς ‘Ενωσης Συνταγματικού Δικαίου και Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης. Ο κ. Κασιμάτης, που υπήρξε ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και κατήρτισε το σχέδιο αναθεώρησης του ελληνικού Συντάγματος του 1986, επισημαίνει ότι είναι βαρύτατες οι ευθύνες όσων συναινούν σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Του ζητήσαμε τη γνώμη του για τη νομική πλευρά της σχεδιαζόμενης διάσκεψης της Γενεύης της 12ης Ιανουαρίου και είχε την καλωσύνη να μας την παράσχει. Την παραθέτουμε στο τέλος του κειμένου.

Η Τρόικα της Μόσχας


Παρά τα δύο έκτακτα γεγονότα που συνέβησαν τους τελευταίους 13 μήνες στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις (κατάρριψη του Su-24 και δολοφονία του πρέσβη) η αδύναμη πλευρά του τριγώνου Ρωσίας- Τουρκίας- Ιράν είναι άλλη: οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις. Στη περίπτωση του πολέμου στη Συρία οι δύο χώρες βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Εκτός αυτού, και οι δύο όχι μόνον χώρες αλλά πολιτισμοί έχουν χρόνιο ανταγωνισμό και τώρα είναι δύο από τις τέσσερις ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις (μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο) και έχουν πολλά αντίπαλα μεταξύ τους συμφέροντα. 

Επίσης, η Τουρκία, που για αιώνες κατείχε τον αραβικό κόσμο ο οποίος ήταν σε μόνιμη αντίθεση αλλά και αλληλεπίδραση με τους Πέρσες, τώρα διεκδικεί το ρόλο του άτυπου ηγέτη των αραβικών χωρών. Αλλά και το Ιράν, ως το σημαντικότερο σιιτικό κράτος, διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο όχι μόνον μεταξύ των σιιτών όπου γης, αλλά και συγκεκριμένη επιρροή σε όλο τον ισλαμικό κόσμο. Ο Ερντογάν είναι κοντά στους «Αδελφούς-Μουσουλμάνους», πολιτική κίνηση πολύ δημοφιλής στους σουνίτες, και εκφράζεται κριτικά απέναντι στα καθεστώτα του αραβικού κόσμου ως μη αρκετά μουσουλμανικά – αλλά παράλληλα δεν επιδιώκει τον απόλυτο εξισλαμισμό του τουρκικού κράτους, θέλοντας απλώς να επαναφέρει στη Τουρκία την ισλαμική ταυτότητα. Το Ιράν επίσης προβάλει σε όλους τους μουσουλμάνους το δικό του μοντέλο ισλαμικού κράτους, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουλεμάδων, δηλαδή των μουσουλμάνων διδασκάλων.

Επιτακτική η ανάγκη ανάκτησης της λαϊκής κυριαρχίας


Για το βιβλίο του Φρεντερίκ Λορντόν με τίτλο Σκοτώνουν τους Έλληνες… Χρονικά του ευρώ 2015.

Του Ορέστη Σταμόπουλου

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε στην χώρα μας το βιβλίο του, Γάλλου οικονομολόγου και κοινωνιολόγου, Φρεντερίκ Λορντόν με τίτλο "Σκοτώνουν τους Έλληνες… Χρονικά του ευρώ 2015". Το βιβλίο αποτελεί συλλογή άρθρων – αναλύσεων του Λορντόν αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα την προηγούμενη πολυτάραχη χρονιά. Τα άρθρα, γραμμένα σε μαχητικό και κριτικό τόνο, αναρτήθηκαν στο blog La Pompe Phynance (Η αντλία της φυλλοξήρας) του γαλλικού εντύπου Le Monde Diplomatique.

Ο Λορντόν, είναι ένας ριζοσπάστης διανοούμενος που ανήκει στην επονομαζόμενη Σχολή της Ρύθμισης που έχει τις ρίζες της στην σκέψη των Μαρξ και Κέυνς. Επίσης, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της συσπείρωσης των Economistes Atterres (Αηδιασμένων οικονομολόγων). Ο Λορντόν ήταν, επίσης, από αυτούς που προοϊκονομούσαν την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν αυτός βρισκόταν στον προθάλαμο της κυβερνητικής εξουσίας, τον Γενάρη του 2015.

Από το πρώτο κιόλας άρθρο του βιβλίου, "Οι εναλλακτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ: να κρυφτεί κάτω από το τραπέζι ή να το αναποδογυρίσει", ο Λορντόν παραθέτει εκτενώς στον αναγνώστη την ρηξιακή συλλογιστική του. Τα άρθρα του αφενός διαπνέονται από την συνεπή και τεκμηριωμένη κριτική στην ιδέα του «φαντασιακού ευρωπαϊσμού», και αφετέρου από την κριτική στην θέση του «εφικτού άλλου ευρώ».

►Επιστροφή στην πολιτική κυριαρχία

Το μείζον, όμως, πολιτικό διακύβευμα για τον συγγραφέα, το οποίο και υπερσκελίζει όλα τα υπόλοιπα, είναι ένα: 
η επιστροφή εδώ και τώρα της λαϊκής – πολιτικής κυριαρχίας όλων των λαών της Ευρώπης. Τον πυρήνα της σκέψης του διαπερνά σταθερά η προσπάθεια αποδόμησης του πολιτικού αφηγήματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για άρση της λιτότητας εντός της ευρωζώνης, αλλά και της συνακόλουθης δυνατότητας για «δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης».