Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Αναβιώνει η ιδέα περί «Μεγάλης Αλβανίας» στα Βαλκάνια; - Τι λένε οι διεθνείς παρατηρητές


Η ιδέα της ένωσης όλων των Αλβανών σε ένα κράτος είναι ξανά θέμα συζήτησης στα Βαλκάνια. Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για πάγια πολιτική τακτική με στόχο την ψηφοθηρία.
Η εξασθένηση της επιρροής της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια επιτρέπει παλιές διαμάχες να αναδυθούν ξανά στην επιφάνεια. Ηγέτες της περιοχής καταφεύγουν ξανά σε εθνικιστικούς μύθους προκειμένου να αποσπάσουν ψήφους.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο περιοδικό «Politico», όπου δεν απέκλεισε τον σχηματισμό μιας «μικρής ένωσης» μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου σε περίπτωση που η Ε.Ε αποφασίσει να αποσύρει το ζήτημα της ένταξης στην Ε.Ε για τη μικρή χώρα, όπου είναι κυρίαρχο το αλβανικό στοιχείο.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος διεμήνυσε ότι «όλοι οι Αλβανοί της περιοχής θα ζήσουν σε μία, ενωμένη χώρα» εάν η ΕΕ κλείσει τις πόρτες της.

Πάντως, ο Κοσοβάρος ηγέτης αρνήθηκε ότι έθεσε ζήτημα «Μεγάλης Αλβανίας» απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle. Μάλιστα, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Πρίστινα χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «εφεύρεση του Βελιγραδίου με στόχο να δικαιολογηθούν οι φιλοδοξίες περί Μεγάλης Σερβίας».

TO ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


Με απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου απορρίφθηκε αίτηση Ελλήνων πολιτών κατά του Ελληνικού δημοσίου σχετικά με τις μειώσεις των συντάξεων τους..

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΓΔΕΕ: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-Απορρίπονται οι αγωγές Ελλήνων συνταξιούχων-Δεν υφίσταται εκ μέρους του Συμβουλίου ΕΕ κατάφωρη παράβαση κανόνα δικαίου που απονέμει δικαιώματα στους ιδιώτες (Τ-531/14, Σωτηροπούλου κ.λπ)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
Λουξεμβούργο, 3 Μαΐου 2017

Απόφαση στην υπόθεση Τ-531/14, Λεϊμονιά Σωτηροπούλου και άλλοι 63 ενάγοντες κατά Συμβουλίου της ΕΕ

Οι ενάγοντες, ήταν εργαζόμενοι στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος ΑΕ και έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Υπάγονται σε δύο οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, ήτοι, αφενός, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ), φορέα κύριας ασφάλισης, από το οποίο λαμβάνουν κύρια σύνταξη γήρατος, και, αφετέρου, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ, το οποίο υπάγεται στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, φορέα επικουρικής ασφάλισης, από το οποίο λαμβάνουν επικουρική σύνταξη γήρατος. Καταγγέλλουν ότι από το 2010 έως και το 2014, κατ' εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής και μακροοικονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ [1], οι συντάξεις τους γήρατος υπέστησαν δραματικές περικοπές και μειώσεις που έφθασαν σε συνολική μείωση που υπερβαίνει το 40% επί του συνολικού ποσού των συντάξεων (μόνον οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 70%).