Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Ποιοι θέλουν να «σκοτώσουν» το bail-in


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μπορεί η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, να εξέφρασε προχθές την πεποίθησή της ότι η δημιουργία ενιαίου συστήματος εγγύησης καταθέσεων, στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης, είναι θέμα χρόνου, όμως η Ευρωζώνη θα πρέπει πρώτα να μάθει να ζει με – ή να αλλάξει - τους κανόνες που η ίδια έχει φτιάξει.

Τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών και ο μεγάλος κίνδυνος ανάφλεξης μίας νέας κρίσης στην περίπτωση εφαρμογής του bail-in στην Ιταλία, έχουν φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων μία σειρά προτάσεων. Στόχος των προτάσεων αυτών είναι να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της Οδηγίας BRRD, η οποία δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2014, ένα χρόνο μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, και τέθηκε σε εφαρμογή την πρωτοχρονιά του 2016.

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του Giuseppe Vegas, επικεφαλής της Consob, της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας. Πριν από περίπου 15 ημέρες ο Vegas ζήτησε την προσαρμογή του κανόνα για την προστασία των «μικρών» επενδύσεων έως 100.000 ευρώ, όπως συμβαίνει και με τις καταθέσεις. Διότι αν εφαρμοστεί το bail-in σε ιταλική τράπεζα είναι δεδομένο ότι θα πληγούν νοικοκυριά που αγόραζαν τους συγκεκριμένους τίτλους όταν αυτοί θεωρούνταν χαμηλού ρίσκου και σίγουρα πριν την εφαρμογή της Οδηγίας που προβλέπει το «κούρεμά» τους στην περίπτωση αδυναμίας της τράπεζας να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές.

Έκθεση βόμβα της Ε.Ε. αποκαλύπτει τον ενεργειακό σχεδιασμό για την ανατολική Mεσόγειο.


...ΆΡΟΝ ΆΡΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Αποκαλυπτική έκθεση της Ε.Ε. δια της αρμόδιου επιτροπής εξωτερικής πολιτικής μας ενημερώνει για τον σημαντικό παράγοντα των ενεργειακών κοιτασμάτων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο και τον σχεδιασμό της Ευρώπης για την εκμετάλλευσή του...

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την αναβάθμιση του ρόλου της Αιγύπτου και την πρόσφατη ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος στην ΑΟΖ της...ο ρόλος που έπαιξαν οι Τζιχαντιστές στον σχεδιασμό των αγωγών και η καθυστέρηση επενδύσεων λόγω της Αραβικής άνοιξης
Όσο αφορά την Κύπρο ο σχεδιασμός της Ε.Ε. είναι η άμεση επίλυση του Κυπριακού με κάθε μέσο και κάθε τρόπο προκειμένου να προσχωρήσουν οι επενδύσεις.

Τέλος η Ελλάδα σε αυτό το παιχνίδι θα συμμετέχει δια των εγκαταστάσεων μονάδων lng και καμία μνεία δεν γίνεται για την εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων…
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του χάρτη στην περιοχή νοτίως της Ρόδου όπου η Ε.Ε. δεν μας αποκαλύπτει την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ:



Πηγή:http://bankstersae.blogspot.com/2017/05/blog-post_19.html

Geoff Pyatt: Ως νέος Peurifoy, κρίνει, επικρίνει και υποδεικνύει στην κυβέρνηση τι να πράξει!



Του Βασίλη Μακρίδη

Στον ένα χρόνο και κάτι μέρες από τότε που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoff Pyatt, έχουμε παρατηρήσει την υπερβολική «δραστηριοποίηση» και τον ωμό παρεμβατισμό του Αμερικανού διπλωμάτη στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, που θυμίζει τις εποχές του διαβόητου προκατόχου του John Peurifoy, στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο και τοπικός «ενορχηστρωτής» του ουκρανικού Maidan, που έφερε στις αρχές του 2014 στην εξουσία τη σημερινή νεοφιλελεύθερη – νεοναζιστική ηγεσία του Ποροσένκο, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα δεν χάνει ευκαιρία, όχι απλώς να εκφράσει την άποψή του για τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα μας, αλλά και να υποδείξει στη νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου τις «ενδεδειγμένες» κινήσεις, προκειμένου –δήθεν– η χώρα μας να βγει από την κρίση και να γίνει «ελκυστικός προορισμός» για τους ξένους «επενδυτές» (βλέπε: βορά για τους τυχάρπαστους καιροσκόπους και κερδοσκόπους σε βάρος της χώρας και του λαού μας).

Μιλώντας σε συνέδριο με τον βαρύγδουπο τίτλο «Για τις επενδυτικές ευκαιρίες και προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας», ο Pyatt ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «είναι θέμα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να κάνει αλλαγές που θα δείξουν ότι η Ελλάδα είναι καλό μέρος για επενδύσεις» και ζήτησε μετ’ επιτάσεως «να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν»!!!