Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Με το πιστόλι του ΔΝΤ στον κρόταφο πουλάνε «κόκκινα» και «πράσινα» δάνεια


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Οι ασφυκτικές πιέσεις του ΔΝΤ και ο αντικειμενικά δύσκολος στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 15 δισ. ευρώ μέσα στο 2018 φέρνουν τις τράπεζες αντιμέτωπες με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Κάθε φορά που το ΔΝΤ «φωνάζει» για την ανάγκη άντλησης 10 δισ. ευρώ ή και περισσότερων, η αγορά ψάχνει να βρει αν άλλαξε κάτι, ή αν μας κρύβει κάτι το σύστημα και οι καταθέτες θα πρέπει να ανησυχούν. Η αλήθεια είναι ότι ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφωνούν πως αν οι τράπεζες πιάσουν τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια, δεν θα χρειαστούν κεφάλαια. Οι στόχοι όμως είναι αρκετά δύσκολοι.

Μετά τις συναντήσεις που είχαν οι τραπεζικές διοικήσεις σε ανώτερο επίπεδο, αρχικά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, και στη συνέχεια με στελέχη της ΕΚΤ και του SSM στη Φρανκφούρτη, καλούνται να αποφασίσουν για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν.

Τα πράγματα είναι απλά: ή θα αποδείξουν άμεσα ότι μπορούν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια με τολμηρές κινήσεις που απέφευγαν στο παρελθόν ή θα αναγκαστούν να πουλήσουν όχι μόνο προβληματικά αλλά και υγιή δάνεια – έτσι ώστε οι πωλήσεις να μη συνοδεύονται από ζημιές – και να αποφύγουν τη «μέγγενη» του ΔΝΤ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι πρώτες πωλήσεις να γίνουν πριν το τέλος του 2017.