Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τεχνολογία και αριστερά


Βασίλης Κωστάκης & Michel Bauwens


Οι ψηφιακές τεχνολογίες επιτρέπουν τη δημιουργία ενός νέου τρόπου παραγωγής πέρα από την αγορά και το κράτος.

Ομότιμος - η: 
ένα πρόσωπο με ίση τιμή, βαθμό ή δυνατότητα όπως ένα άλλο πρόσωπο

Όταν ο Μαρξ αναγνώρισε το πρότυπο της νέας καπιταλιστικής κοινωνίας στα εργοστάσια του Μάντσεστερ, επρόκειτο να μεταμορφωθούν τα θεμέλια των κοινωνιών βαθιά. Η μαρξιστική πολιτική οικονομία - και όχι μόνο - μίλησε για εκμετάλλευση, για τον παραλογισμό και την ανελευθερία του καπιταλισμού, για τις σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής, για τις τάξεις και την υπεραξία, δίνοντας τα φώτα στις επαναστάσεις που απαιτούσαν, στις επαναστάσεις-αντιστάσεις, οι οποίες δημιούργησαν νέα κινήματα.

Στις επαναστάσεις του «αντί» οι καταπιεσμένοι άνθρωποι δήλωναν την ανάγκη για ελευθερία «από κάτι» και πολλές φορές αυτοπροσδιοριζόταν απ’ αυτό που πολεμούσαν: αντικαπιταλιστές, αντιπαγκοσμιοποίηση κ.α. Η διαδικασία αυτή ήταν αναγκαία στη διαμόρφωση μιας νέας υποκειμενικότητας και κινημάτων, βαδίζοντας στη σκέψη του Georg Hegel, ότι δηλαδή η πρόοδος της ανθρωπότητας δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η πρόοδος της συνειδητοποίησης της ελευθερίας.

Το ομότιμο κίνημα

Το ομότιμο κίνημα, βασιζόμενο σε ένα «ήθος» συνεργασίας, αλληλεγγύης και κοινοκτημοσύνης, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την αριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Πιέσεις για να αποδεχτούμε το θάνατο της Κυπριακής Δημοκρατίας


Επιχειρείται η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της με όλα τα στοιχεία που συνιστούν ένα νέο κράτος, με πρωτογενές δίκαιο.

Φοβάμαι, πως οι Έλληνες δεν καταλάβαμε ότι η σημερινή μέρα, έναρξης της Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία, μπορεί να αποβεί καθοριστική για το μέλλον μας. Είναι περισσότερο σημαντική από τις καταγγελίες για παρέμβαση του Καμμένου στο έργο της Δικαιοσύνης, και προφανώς από την αποκομιδή των απορριμμάτων, θέματα που κυριάρχησαν εχθές στην επικαιρότητα.

Για πολλοστή φορά -ούτε θυμάμαι πόσες, έχασα το μέτρημα- επιχειρείται η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της με όλα τα στοιχεία που συνιστούν ένα νέο κράτος, με πρωτογενές δίκαιο, όπως απαιτούν οι Τούρκοι. Και όταν λέμε απαιτούν οι Τούρκοι, εννοούμε ότι το πράττουν βάσει του σχεδίου που κατάρτισε ο Βρετανός διπλωμάτης Τζόναθαν Άλαν (και περίληψή του παρουσίασε με έγγραφο ένας συνήθης αχυράνθρωπος -εκ των πολλών που έχει ορίσει μέχρι τώρα ο ΟΗΕ- ο ειδικός σύμβουλος Μπαρθ Άιντε).

Ο εν λόγω κύριος, Τζόναθαν Άλαν, που διαχειρίζεται το Κυπριακό στο Φόρεϊν Όφις, έχει θητεύσει δίπλα στον Λόρδο Χάνεϊ, εμπνευστή του Σχεδίου Ανάν. Στο έγγραφο Άιντε αντέδρασαν η Αθήνα και η Λευκωσία, με οργή και ανάλογη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, ως και των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.