Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Μεγάλη βδομάδα, μεγάλη Εικόνα του κόσμου...

Του Πέτρου Αργυρίου

Μεγάλη βδομάδα σε μια χώρα που από το εθνικιστικό φάσμα μέχρι το αριστερίστικο υποφέρει από ιδέες μεγαλείου παρά τις αλλεπάλληλες ταπεινώσεις από τις πραγματικά μεγάλες δυνάμεις.
Δεν είναι απλά ότι «παραιτηθήκαμε». Ηττηθήκαμε κατά κράτος.
Η παρούσα κυβέρνηση συνέχισε και αυτό το διάστημα να κάνει το μόνο που ξέρει: να συγκαλύπτει και να πουλάει εμπόριο αισιοδοξίας. Με ή χωρίς τον «αυτόματο μηχανισμό εξισορρόπησης» για μια ακόμη φορά, πήγε με «καλή πίστη» και βγήκε δαρμένη.
Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες και η συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση περιλάμβανε μέτρα σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η κατάσχεση των τελευταίων διαθέσιμων ταμειακών αποθεμάτων του δημοσίου προοιωνίζει ότι χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα περάσουμε καλοκαίρι εφιαλτικότερο του προηγουμένου με καθυστέρηση καταβολών μισθών και συντάξεων δημοσίου και με εκλογές που θα έχουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επομένως εκτάκτων μέτρων.

Σενάρια πολέμου


Του Απόστολου Διαμαντή

Η σαφής τουρκική στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ελλάδας, σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, είναι ο βασικότερος παράγων μόνιμου κινδύνου για ελληνοτουρκικό πόλεμο στο Αιγαίο.

Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει πρώτον εξαιτίας των τουρκικών διεκδικήσεων και δεύτερον εξαιτίας της δυνατότητας εκμετάλλευσης των θαλάσσιων κοιτασμάτων.

Ο μόνος αποτρεπτικός παράγων αυτή τη στιγμή είναι οι ΗΠΑ, τα συμφέροντα των οποίων αυτή της στιγμή δεν ευνοούν μια πολεμική σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας.

Ωστόσο, και σ' αυτό το σημείο, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευτυχισμένοι με το καθεστώς Ερντογάν και ουδείς γνωρίζει πως σχεδιάζουν την αντικατάστασή του και με ποια μέσα. Επομένως, η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει, στηριζόμενη στην ευμενή ουδετερότητα του αμερικανικού παράγοντα.

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; Εδώ που βρίσκεται σχεδόν τίποτα. Όχι μόνον τις τελευταίες δεκαετίες αποδέχθηκε την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων, αδυνατώντας να παρακολουθήσει την κούρσα των εξοπλισμών, αλλά καθοδηγούμενη από ένα διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό που σπατάλησε τις στρατιωτικές δαπάνες σε μίζες, παρέδωσε τη χώρα στο έλεος του τουρκικού κατεστημένου και της αμερικανικής πολιτικής.