Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (57) :Lester Bowie-For Louie

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Ε.ΠΑ.Μ., 1/11/14


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014
και ώρα 17:00 - 21:00, 
θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Ν. Ηρακλείου, 
"Βίλλα Στέλλα", 
συνέλευση των πυρήνων που απαρτίζουν τον  Βορειοδυτικό Τομέα του Ε.ΠΑ.Μ.

Οι πυρήνες αυτοί είναι οι εξής:
- πυρήνας Αχαρνών / Καματερού
- πυρήνας Γαλατσίου 
- πυρήνας Μεταμόρφωσης / Ν. Φιλαδέλφειας
- πυρήνας Ν. Ηρακλείου
- πυρήνας Ν. Ιωνίας

Καλούνται όλα τα Μέλη και οι Φίλοι των πυρήνων να παραστούν, με την επισήμανση ότι δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα Μέλη του Ε.ΠΑ.Μ.. Με μεγάλη χαρά όμως οι Φίλοι των πυρήνων θα είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στη συζήτηση και να εκφράσουν την άποψή τους!

Θέματα ημερήσιας διάταξης: 
- εκλογή συνδέσμου/ εκπροσώπου του Τομέα προς τα κεντικά όργανα του Ε.ΠΑ.Μ.
- απολογισμός / συζήτηση για τα πεπραγμένα του Γ'  Συνεδρίου του Ε.ΠΑ.Μ.
- συντονισμός δράσεων των πυρήνων

Η διεύθυνση της "Βίλας Στέλλα" είναι στη συμβολή των οδών Γαλήνης και Σοφίας κοντά στο σταθμό του τρένου του Ν. Ηρακλείου.


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!!!

Βiβλιοφιλικό παζάρι Ε.Λ.Ι.Α.

ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ Ε.Λ.Ι.Α.

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο
διοργανώνει βιβλιοφιλικό παζάρι

την Παρασκευή 7 από τις 14:00 έως τις 18:00,
το Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Νοεμβρίου
από τις 12.00 έως τις 17.00

στο αίθριο του ΜΙΕΤ, στην οδό Θουκυδίδου 13, 
στην Πλάκα, πίσω από την Μητρόπολη Αθηνών.


 Ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και περιοδικά
του 19ου  και του 20ού αιώνα,
  παλιές εφημερίδες, καρτ ποστάλ,
θεατρικά προγράμματα και κινηματογραφικές αφίσες,
παρτιτούρες και μετοχές
παλαιά ραδιόφωνα και άλλα αντικείμενα εποχής
θα πωλούνται σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

Μεγάλη ποικιλία εντύπων, τεκμηρίων και αντικειμένων που δεν βρίσκονται πια στην αγορά και στην καθημερινή ζωή μάς μεταδίδουν την αισθητική και την ατμόσφαιρα, τις επιστημονικές ζητήσεις, τις λογοτεχνικές προτιμήσεις, τα καλλιτεχνικά ρεύματα, την επικαιρότητα και την ψυχαγωγία της εποχής τους.

Τα είδη θα διατίθενται σε τιμές που θα ξεκινούν από 2 €

Το εξπρές… της αξιολόγησης

Πατήστε για μεγέθυνση
ΕΡΕΥΝΑ Του Χρήστου Κάτσικα

Τη στιγμή που χιλιάδες κενά συνεχίζουν να υπάρχουν στα σχολεία όλης της Ελλάδας, τμήματα συμπτύσσονται με 27-28 παιδιά και ολοήμερα σχολεία αναστέλλουν τη λειτουργία τους εξαιτίας των μηδενικών διορισμών και της υποχρηματοδότησης του δημόσιου σχολείου, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να προωθήσει, με διαδικασίες εξπρές, τον νέο επιθεωρητισμό, ξεκινώντας άμεσα τις διαδικασίες αξιολόγησης των διευθυντών και των προϊσταμένων των σχολικών μονάδων.

Σε εγκύκλιο που προωθεί ανακοινώνεται η έναρξη της αξιολόγησης των 12.000 διευθυντών σχολικών μονάδων, οι διαδικασίες της οποίας πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Σε πρώτη φάση η αξιολόγηση αφορά τις κατηγορίες: α. Ασκηση διοικητικού και οργανωτικού έργου, β. Ασκηση του έργου της εποπτείας και της αξιολόγησης, και γ. Επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Η αγωνία του υπουργείου να αποδείξει ότι η πολιτική του προωθείται απρόσκοπτη, χωρίς αντιστάσεις, παρά το γεγονός ότι ένας αριθμός διευθυντών δεν έχει κάνει καν την εξ αποστάσεως επιμόρφωση, το οδηγεί να παρακάμψει ακόμη και το ίδιο το δημιούργημά του: το Π.Δ 152/2013 που περιλαμβάνει σαφώς και την αξιολόγηση του παιδαγωγικού έργου του διευθυντών και προϊσταμένων νηπιαγωγείων. Διαδικασία ασφαλώς πολύ πιο σύνθετη και μακρόχρονη.

Οι διαδικασίες εξπρές, οι οποίες απαξιώνουν το «εμβριθές επιστημονικό έργο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)», στην πράξη εκφράζουν τις πραγματικές πολιτικές προθέσεις του υπουργείου: να καμφθεί κάθε αντίσταση από τη μεριά των περίπου 115.000 εκπαιδευτικών και να επιταχυνθεί η ατομική αξιολόγησή τους – η μοναδική τελικά που ενδιαφέρει το υπουργείο.

Ο κ. Φορτσάκης και η εκδίκηση των Mικροαστών


Του Σταύρου Παναγιωτίδη

Ο Μαξίμ Γκόρκι έλεγε στους Μικροαστούς του:

“Φοιτητής σημαίνει μαθητευόμενος κι όχι ρυθμιστής στη ζωή. Αν κάθε νεαρός στα είκοσί του χρόνια θέλει να γίνει κανονιστής της τάξης, τότε όλα θα γίνουν άνω-κάτω. [...] Σπούδασε, γίνε μάστορας στη δουλειά σου και τότε συζήτα... ως τότε όμως, κάθε ένας έχει κάθε δικαίωμα στις συζητήσεις σου να σου πει κάνε μόκο”.1

Οι γραμμές αυτές στηλιτεύουν το συντηρητικό, αντιδραστικό πνεύμα των ανθρώπων που ενοχλούνται από οτιδήποτε διαταράσσει το υψηλό ιδανικό της τάξης, από ό,τι απειλεί να ταράξει την επιβεβαίωση των προσωπικών τους αξιών. Στην πραγματικότητα, των ανθρώπων που ενοχλούνται από τον ριζοσπαστισμό, από την εξέλιξη που νιώθουν πως ξεφεύγει μέσα από τα χέρια τους, από την απώλεια του ελέγχου. Γιατί αυτό είναι το πάθος του μικροαστού: ο έλεγχος.

Μιλάμε για λέξεις που μπήκαν στο χαρτί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Το θεατρικό έργο του Γκόρκι ανέβηκε στο σανίδι πρώτη φορά το 1902. Από το τότε έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι, κι όσο κι αν η ηρακλήτεια ρήση αντηχεί, θυμίζοντας επιμόνως πως δεν μπορείς να πλυθείς δυο φορές στο ίδιο ποτάμι, φαίνεται πως πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα αρνούνται αυτήν την αλήθεια, που θεωρούν πως πολύ κακώς αφήσαμε πίσω μας εκείνα τα χρόνια, που πάντα θα προσπαθούν να γυρίσουν στη θαλπωρή των γνώριμων νερών της συντήρησης και του ελέγχου.

Η «Αυτοκρατορία» κλιμακώνει την επίθεση στον Ελληνισμό


Toυ Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου 

Πού κρύφτηκαν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία; Σε τι ακριβώς χρησιμεύουν τα πολεμικά μας σκάφη και αεροπλάνα –πιο ακριβά από το βάρος τους σε χρυσάφι-, αν τη στιγμή που η Τουρκία προκαλεί στην Κύπρο εξαφανίζονται από προσώπου Γης!
Μόνο για «μίζες» και εξάρτηση χρειαζόμαστε αυτή την τεράστια, πανάκριβη στρατιωτική μηχανή, που δεν θέλουμε όχι να χρησιμοποιήσουμε, αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί, αλλά ούτε καν να επιδείξουμε;

Δεν εννοούμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν σε αυτή τη φάση τη manu military ανακοπή των τουρκικών «δραστηριοτήτων» στις Κυπριακές θάλασσες. Εννοούμε ότι, για να μην χρειαστεί να το κάνουν αύριο, θα έπρεπε σήμερα να «δείχνουν τη σημαία τους» στην Κύπρο και να συντηρούν έναν βαθμό αβεβαιότητας στον αντίπαλο. 
Ισραηλινοί, Ρώσοι, Βρετανοί, αλωνίζουν στις κυπριακές θάλασσες, Γερμανοί και Γάλλοι χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο «Ανδρέας Παπανδρέου» (θα τρίζουν τα κόκαλα του μακαρίτη). Μόνον οι Έλληνες απουσιάζουν από την περιοχή. Τα βλέπει αυτά η Άγκυρα και έτσι που πάμε θα στείλει αλεξιπτωτιστές στο Σύνταγμα…

Η νύχτα των εκλογών εγκυμονεί κινδύνους...


Του Απόστολου Αποστολόπουλου

Πολυδιαφημίστηκε η συνάντηση Σαμαρά-Καραμανλή αλλά όχι για το καλό της κυβέρνησης. Αρχικά, διαρροές, έκαναν γνωστό ότι πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθεια Καραμανλή ώστε να βρεθούν οι πολύτιμοι 180 βουλευτές για την εκλογή ΠτΔ. Και αμέσως μετά τη συνάντηση ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος, φίλος του Καραμανλή, δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει καμία παρέμβαση. Ο κ Σαμαράς εμφανίστηκε στην αρχή να προσέρχεται ως ικέτης και στο τέλος να αποχωρεί με άδεια χέρια. Την κυβέρνηση άδειασε και ο Σόϊμπλε διευκρινίζοντας ότι σε τίποτε δεν συμφώνησε με τον κ. Χαρδούβελη. Εντός και εκτός της χώρας η κυβέρνηση έχει χάσει και τα τελευταία της πολιτικά και οικονομικά ερείσματα.

Μια μέρα πριν να φύγει από το Υπ. Άμυνας ο κ. Αβραμόπουλος έγινε άσκηση ανακατάληψης νησιού από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Διαψεύδοντας όσους εφησυχάζουν ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι πολύ απασχολημένη με όσα γίνονται στα σύνορα με τη Συρία τους Κούρδους και τους Τζιχαντιστές ώστε να αποτελεί άμεση απειλή για μας. Μόνο αν ο αντίπαλος αντιληφθεί ότι καμία επιθετική του ενέργεια δεν θα είναι αναίμακτος περίπατος ίσως ξανασκεφθεί το ζήτημα. Το επίμαχο είναι να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει αντίπαλος και ότι με τα όπλα παραπόδας δεν αντιμετωπίζεται η επιβουλή.

Ο μύθος της συλλογικής ευθύνης


Του Χρήστου Λαδά

Βλέποντας σήμερα τα πράγματα μέσα από την απαραίτητη απόσταση του χρόνου, 5 χρόνια μετά το διάγγελμα από το Καστελόριζο, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η διαχείριση της κρίσης από το ίδιο πτωχευμένο σύστημα που εξακολουθεί να διοικεί την χώρα ήταν αναμενόμενα καταστροφική. Το λένε βέβαια και τα νούμερα. Όταν η Ελλάδα προσέφευγε πανικόβλητη στον μηχανισμό στήριξης είχε χρέος 130% επί του Α.Ε.Π., ανεργία περίπου στο 7% και επιτόκια δανεισμού από τις αγορές περίπου 10% που ορίζονταν ως καταστροφικά. Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα από κάθε άποψη. Έχουμε ένα χρέος περίπου 170% επί του Α.Ε.Π., επίσημη ανεργία περίπου στο 30% με τη μαζική όμως φυγή των πιο λαμπρών και παραγωγικών μας νέων στο εξωτερικό ενώ τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, δηλωτικά της πλήρους αναξιοπιστίας και των ζοφερών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχει ακόμα μια ειδοποιός διαφορά όμως που κάνει τα πράγματα χειρότερα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχουν πλέον πτωχεύσει μόνο το κράτος, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Έχουν πτωχεύσει ή φτωχοποιηθεί και οι πολίτες της χώρας. Το Ελληνικό δημόσιο χρωστά πολλαπλάσια, τα επιτόκια δανεισμού προσθέτουν στο χρέος και στο έλλειμμα της χώρας, οι τράπεζες ρουφούν χρήμα στον πίθο της Αριάδνης, ο στασιμοπληθωρισμός είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας και το ζωντανό κεφάλαιο αυτής της χώρας, οι πολίτες θα μπορούσαμε να εργαστούμε αποδοτικά για ένα καλύτερο μέλλον είμαστε πλέον τσακισμένοι οικονομικά και με διάφορα χρέη να αποπληρώσουμε τα επόμενα χρόνια. Άλλοι στο κράτος, άλλοι στις τράπεζες, άλλοι στα ασφαλιστικά ταμεία και όλοι σε οιαδήποτε υποχρέωση επιπλέον γεννηθεί. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτή η ανόητη καταστροφή θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί.

Ο Σ.Λυγερός για την Κύπρο και την οικονομία (Ηχητικό)

Η πολιτική της Τουρκίας και ακολούθως η στάση της Ελλάδας και της Λευκωσίας αντικείμενο της ανάλυσης του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης και η οικονομική κατάσταση της χώρας, παράλληλα με τις αποφάσεις των δανειστών για τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Ουαί φαρισαίοι και γενίτσαροι υποκριταί...


Του Δημήτρη Καζάκη

Ο κ. Παύλος Τσίμας, ο γνωστός θεράπων της διατεταγμένης δημοσιογραφίας από την εποχή που βρισκόταν στον Ριζοσπάστη έως σήμερα, δήλωσε στο κανάλι του Αλαφούζου ότι η αναφορά στο ΕΑΜ μας φαίρνει πίσω στην εποχή του εμφυλίου και αυτό είναι απαράδεχτο. Η δήλωση αυτή που εξισώνει το ΕΑΜ, δηλαδή την εθνική αντίσταση, με τον εμφύλιο πόλεμο, έγινε με αφορμή την ανάκρουση του ύμνου του ΕΑΜ κατά την μαθητική παρέλαση στο Δήμο Χαλανδρίου.

Δεν μας ξενίζει το γεγονός ότι ο εν λόγω επαγγελματίας ταυτίστηκε τόσο εύκολα με την κυβερνώσα φασιστική κλίκα του υιού Πλεύρη και Άδωνη, οι οποίοι ως γνήσιοι νοσταλγοί και γόνοι δοσιλόγων εξανέστησαν για το όλο συμβάν. Γι' αυτό άλλωστε πληρώνεται και με το παραπάνω. Ούτε μας ξενίζει το γεγονός ότι ταυτίζει την αναγνωρισμένη με νόμο εθνική αντίσταση, της οποίας το ΕΑΜ υπήρξε η μεγαλύτερη, πολυπληθέστερη και η πιο μαχητική οργάνωση του ελληνικού λαού, με τον εμφύλιο πόλεμο.

Πολύ περισσότερο δεν ζητάμε να γνωρίζει ο εν λόγω κύριος ότι το ΕΑΜ δεν υπήρχε καν κατά την διάρκεια του εμφυλίου. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους έχουν ως επάγγελμα την διαστροφή της αλήθειας. Απλά θέλουμε ρητορικά να ρωτήσουμε, από που κι ως που είναι απαράδεχτο να ακουστεί ο ύμνος εκείνης της οργάνωσης που αποτέλεσε το έμβλημα της εποποιίας της εθνικής αντίστασης;

Διώξεις εναντίον διαδηλωτών κατά του ΤΑΙΠΕΔ στο Ναύπλιο


Τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου μερίδα της τοπικής κοινωνίας που συμμετέχει στην “Ανοιχτή Συνέλευση Συλλογικοτήτων, Φορέων και Πολιτών Αργολίδας” αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει σημαντικές εκτάσεις της περιοχής σε ιδιώτες. Στις εκτάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται περιοχές φιλέτα όπως η παραλία στο Κονδύλι και η Καραθώνα αλλα και περιοχές που προστατεύονται απο το καθεστώς Natura ή είναι χαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι με ιδιαίτερη αξία, όπως η περιοχή της Ακροναυπλίας. 

Η Ανοιχτή Συνέλευση κατάφερε στους πρώτους μήνες δράσης της να συσπειρώσει κόσμο απο όλους τους πολιτικούς χώρους και με μαζική παρουσία και πίεση κατάφερε να περάσει τις προτάσεις της ως ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων. Με ενημερωτικές καμπάνιες, συγκεντρωσεις και πορείες, ακτιβιστικές δράσεις και συλλογή υπογραφών τα μέλη της Συνέλευσης προσπαθούν εδω και μήνες να οργανώσουν αντιστάσεις στα κυβερνητικά σχέδια και να μπλοκάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις.
 Στις 25 Ιουλίου, υλοποιώντας την απόφαση της Ανοιχτής Συνέλευσης αλλα και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παλιά πόλη, μπροστά σε ενα απο τα υπο εκποίηση κτίρια. 3 μήνες μετά η αστυνομία καλεί 6 μέλη της συνέλευσης να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Ήδη πολλά μέλη σωματείων αλλά και όλες οι πολιτικές συλλογικότητες της περιοχής έχουν καταδικάσει αυτή την αυταρχική προσπάθεια της αστυνομίας να στοχοποιήσει αγωνιστές και να ποινικοποιήσει τις αντιδράσεις των κατοίκων του Ναυπλίου ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης:

Μόνη «κανονικότητα» η διαρκής «ανωμαλία»


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Μνημόσυνο με… δικά μας κόλλυβα υπόσχονται οι δανειστές με την «προληπτική γραμμή» τους και ασκούν απροκάλυπτο εκβιασμό σε οποιαδήποτε μέλλουσα κυβέρνηση.

Είναι από τις φορές που πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Retour ala normale (= επιστροφή στην κανονικότητα) ήταν ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύθηκε στις ίδιες σελίδες του Δρόμου την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τα φαινόμενα, το Μαξίμου «πήρε γραμμή» και χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς διατύπωση για να εκφράσει την «κωλοτούμπα» με την οποία η ηρωική «έξοδος από το Mνημόνιο» προσγειώθηκε σε μια «συνετή έξοδο της Ελλάδας στην κανονικότητα» (sic!). Ο γράφων σας διαβεβαιώνει ότι δεν μετέχει στο μυστικοσυμβούλιο του Α. Σαμαρά.

Αυτά αφορούν την ανεκδοτολογική εκδοχή της επικαιρότητας. Η ρεαλιστική εκδοχή της για την συγκυβέρνηση περιλαμβάνει ένα στενό μαρκάρισμα από τους δανειστές, ακόμη και από τις πιο «φιλικές» συνιστώσες τους. Η «προληπτική γραμμή πίστωσης» που υπέδειξαν οι εταίροι, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην απονενοημένη έξοδο στις αγορές και στην διακοπή του δανεισμού από το ΔΝΤ, έγινε και επίσημα η νέα σταθερά της εξίσωσης. Το οικονομικό περιεχόμενό της, ωστόσο, είναι ένα αληθινό κάζο για την κυβέρνηση.

Πάνω από 3.000.000 οι ανασφάλιστοι πολίτες


Ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια οι ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας, ενώ χιλιάδες είναι ασφαλισμένοι αλλά αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας, εξετάσεων και φαρμάκων που απαιτούνται. Έρευνες της Ε.Ε. αποκαλύπτουν ότι οι μισοί πολίτες (το 47%) δηλώνουν ότι δεν λαμβάνουν την αναγκαία περίθαλψη.

Εκτός από την έλλειψη ασφάλισης, σημαντικό εμπόδιο για πολλούς είναι η δραστική αύξηση στη συμμετοχή των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα». Έτσι, τα μέτρα οδήγησαν στην αύξηση της συμμετοχής για αγορά φαρμάκων, φτάνοντας σήμερα στο 29% από 12% που κυμαινόταν προ κρίσης.

Γιατροί που συμμετείχαν σε έρευνα της IPSOS δήλωσαν ότι το 17% των ασθενών τους που ακολουθούσαν χρόνια αγωγή έμεινε ανασφάλιστο κατά το προηγούμενο έτος. Αποτέλεσμα ήταν οι περίπου τέσσερις στους 10 από αυτούς να διακόψουν την αγωγή λόγω οικονομικής στενότητας.

Όπως αναφέρθηκε, παρά τη χρόνια πάθηση, χρειάστηκε είτε να τροποποιήσουν την αγωγή αφού δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατρούς και φάρμακα είτε ακόμη και να πάψουν να την ακολουθούν. Οι γιατροί που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν πως ένας στους τρεις από τις περιπτώσεις των ασθενών αυτών παρουσίασε επιδείνωση της υγείας του.

Το δίχτυ της αράχνης


Η δύναμη των περιβόητων αγορών και η αναζήτηση μιας κόντρα πολιτικής

Του Κώστα Μελά*

Η δύναμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος προέρχεται από τη θέση του ως βασικής συνιστώσας στη διαδικασία αναπαραγωγής των σχέσεων εξουσίας του πλανητικού συστήματος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στην σημερινή εποχή. Δηλαδή, αποτελεί τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται η αναπαραγωγή της εξουσίας του συστήματος της Δύσης και προεξάρχοντος των ΗΠΑ οι οποίες αποτελούν τον αναμφισβήτητο ηγέτη του συγκεκριμένου συστήματος. Η εξάπλωση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος προς Ανατολάς προκάλεσε μια σημαντική ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στις χώρες αυτές (βιομηχανική παραγωγή με όρους σύγχρονης ψηφιακής εποχής και συγχρόνως πολλαπλά στοιχεία που θυμίζουν έντονα την εποχή της πρωταρχικής συσσώρευσης στην Αγγλία τον 18ο αιώνα).

Στο χώρο των δυτικών κρατών αναπτύχθηκαν δραστηριότητες υψηλής τεχνολογίας, δραστηριότητες ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας , αεροναυπηγική και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Οι τελευταίες διαπερνούν ολόκληρο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, το καθιστούν δέσμιο δημιουργώντας δεσμούς αλληλεξάρτησης και δίκτυα άυλα, όμως πολύ ανθεκτικά και τα οποία δύσκολα μπορούν να υποκατασταθούν λόγω της ύπαρξης συγκεκριμένων διεθνών θεσμών, πολυμερών οργανισμών οι οποίοι ελέγχονται από τη Δύση και έχουν τη βάση τους στη Δύση. Αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κυριαρχίας της Δύσης. Παράλληλα, αποτελούν το αντίπαλο δέος των ανερχόμενων βιομηχανικά ανατολικών χωρών και στη σημερινή φάση συμβάλλουν αποφασιστικά στην καθημερινή ροή των κεφαλαίων προς τους χρηματοπιστωτικούς πόλους της δύσης τροφοδοτώντας την με τα απαραίτητα κεφάλαια για τη συνέχιση της αναπαραγωγής της.

Fast Track τζόγος: Πώς οι οικονομικοί τρομοκράτες αποτελειώνουν την Ελλάδα


Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*

Το ανθρώπινο μέλλον και οι τρομακτικές του προοπτικές έχουν περιγραφεί προφητικά σε δύο πολύ γνωστά βιβλία: στο 1984 του Τζωρτζ Όργουελ (πρώτη έκδοση το 1949) και στο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος του Άλντους Χάξλεϋ (πρώτη έκδοση το 1932).

Τα δύο αυτά βιβλία ήταν πολύ πιο μπροστά από οποιονδήποτε άλλον εκείνη την εποχή, επειδή επειδή επικεντρώνονταν σε δύο διαφορετικές τεχνολογίες που στις επόμενες γενηές θα διαμόρφωναν τον κόσμο. Το 1984 αναφερόταν σε αυτό που αποκαλούμε τεχνολογία των πληροφοριών: βασική στην επιτυχία της τεράστιας, ολοκληρωτικής αυτοκρατορίας ήταν μια συσκευή που αποκαλείτο τηλε-οθόνη, μια επίπεδη διαδραστική οθόνη, η οποία κάλυπτε όλο τον τοίχο και μπορούσε ταυτόχρονα να στέλνει και να λαμβάνει εικόνες από κάθε μεμονωμένο νοικοκυριό στον Μεγάλο Αδελφό.

Στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο, αντίθετα με το 1984, το κακό δεν είναι τόσο φανερό επειδή κανένας δεν υποφέρει. Πραγματικά, πρόκειται για έναν κόσμο όπου ο καθένας παίρνει αυτό που θέλει. Όπως σημειώνει ένας από τους ήρωες: «Οι Ελεγκτές συνειδητοποίησαν ότι ο εξαναγκασμός δεν ήταν η καλύτερη μέθοδος», και ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε μάλλον να εκμαυλισθούν παρά να εξαναγκασθούν να ζήσουν σε μια πειθαρχημένη κοινωνία.