Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

E.ΠΑ.Μ.:Διαχείριση κόκκινων δανείων

«Όταν αναλάβουμε την κυβέρνηση το πρώτο χρονικό διάστημα θα παγώσουν τα χρέη μέχρι να ελεγχθούν οι τράπεζες» υπογράμμισε σε συνέντευξη στην "ΔΕΣΜΕΥΣΗ" ο Γενικός Γραμματέας του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης.

Ερ. Ποιό είναι το πρόγραμμα σας για τα κόκκινα δάνεια;

Απ. Όταν αναλάβουμε την κυβέρνηση θα υπάρξει πολιτική απόφαση για εθνικό νόμισμα. Στις τράπεζες που ήδη υπάρχουν θα γίνει εν λειτουργία εκκαθάριση πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαπιστωθεί ποιός χρωστάει και πόσα χρωστάει. Επίσης το πρώτο χρονικό διάστημα παγώνουν όλες οι οφειλές μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Δεν θα ασκηθούν εξώσεις και δικαστικά μέτρα κατά των οφειλετών. Παράλληλα όσοι έχουν πληρώσει 1,5 φορά, δηλαδή το κεφάλαιο συν 50% σταματάνε να έχουν χρέος. Στόχος μας είναι να σβήσουν όλα τα χρέη των νοικοκυριών, των ελευθεροεπαγγελματιών, των αγροτών και των μικρομεσαίων, έτσι ώστε να ανασάνει η κοινωνία και η αγορά. Με εξαίρεση βέβαια εκείνους που πήραν χαριστικά δάνεια, ή θαλασσοδάνεια.

Ερ. Ποιός θα είναι ο νέος σχεδιασμός για το τραπεζικό σύστημα;

Απ. Οι συστημικές τράπεζες θα παύσουν να υπάρχουν και αυτή είναι η τελευταία κατάληξη μιας ιδιαίτερα πονεμένης ιστορίας. Πρέπει να απαλλαγεί οριστικά η οικονομία και η κοινωνία από τις σημερινές τοκογλυφικές, σαράφικες τράπεζες, που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και τα ελλείμματα της οικονομίας.  Πριν λοιπόν την νέα μορφολογία του τραπεζικού συστήματος οι παραπάνω τράπεζες θα εκκαθαριστούν εν λειτουργία.

Τι λένε τα Panama Papers


[ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ]

Την Κυριακή 3 Απριλίου το Διεθνές Κονσόρσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων έδωσε στην δημοσιότητα την μεγαλύτερη διαρροή της ιστορίας που ονομάζεται Panama Files. Πρόκειται για περίπου 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που προήλθαν από την 4η μεγαλύτερη συμβουλευτική εταιρία υπεράκτιων εταιριών στον κόσμο. Τα έγγραφα της διαρροής αναμένεται να έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο αφού σε αυτά υπάρχουν στοιχεία για πολιτικούς, δισεκατομμυριούχους, αξιωματούχους, αστέρες των σπορ και του κινηματογράφου από 200 χώρες. Αυτός είναι ο βασικός οδηγός των #PanamaFiles:
  • Τα έγγραφα αφορούν τις υπεράκτιες εταιρίες που ανήκουν σε 140 πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα από όλο τον κόσμο
  • Σε αυτά περιλαμβάνονται στοιχεία για σύγχρονους ή πρώην ηγέτες, τους πρωθυπουργούς της Ισλανδίας και του Πακιστάν, τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.
  • Εμφανίζονται περισσότερες από 214.000 υπεράκτιες οντότητες που συνδέονται με ανθρώπους σε περισσότερα από 200 κράτη και περιοχές.
  • Μεγάλες τράπεζες έχουν αναλάβει την δημιουργία ενός δύσκολο στον εντοπισμό δικτύου εταιριών σε φορολογικούς παραδείσους.
Ποιούς αφορόυν


Μετάφραση από το ICIJ 

Η μεγάλη διαρροή των εγγράφων αποκαλύπτει ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιριών 12 ενεργών ή πρώην ηγετών σε όλο τον κόσμο και δείχνει πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, μυστικά έκρυψε έως και 2 δισ. δολάρια μέσα από τράπεζες και εταιρίες φαντάσματα.         

Υπόθεση ΔΝΤ: Πώς να κατασκευάζεις κρίσεις και στο τέλος να βάζεις αυτογκόλ


Toυ Θέμη Τζήμα

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι μια τρομερή έκπληξη για τον πρωθυπουργό μας, αλλά ναι: το ΔΝΤ είναι ένας νεοφιλελεύθερος θεσμός. Θέλει να «πατήσει κάτω», να εκβιάσει κάθε ελληνική κυβέρνηση - και κάθε κυβέρνηση εν γένει - προκειμένου να αποδεχτεί βίαιες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στην ελληνική περίπτωση, περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή εκτεταμένη φτωχοποίηση. Επίσης, τόσο το ΔΝΤ, όσο και οι άλλοι θεσμοί της τρόικας - που θα έφευγε αλλά αντί αυτού έγινε κουαρτέτο - χρησιμοποιούν με κάθε κυβέρνηση ως βασικό μέσο πίεσης την απειλή πιστωτικής ασφυξίας, δηλαδή «γεγονότος».

Αν ο κος Τσίπρας ξέχασε τις μέρες που κυβερνούσαν άλλοι θα έπρεπε τουλάχιστον να θυμάται τι έγινε το 
πρώτο εξάμηνο του 2015 με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο δημοψήφισμα. Γιατί ακριβώς αυτό είναι το επίσημο και το ανεπίσημο μήνυμα της τρόικας εδώ και χρόνια και βεβαίως από πέρυσι: «χωρίς μέτρα θα σας εξωθήσουμε σε στάση πληρωμών». Αυτό ακριβώς επαναλαμβάνουν οι εν λόγω υποκλαπείσες συνομιλίες.

Δεύτερον, ο Τόμσεν ναι μεν επαναλαμβάνει όλα τα παραπάνω, ωστόσο ο ίδιος όπως και το ΔΝΤ εν γένει φαίνεται, από τις εν λόγω συνομιλίες επίσης, ότι είναι υπέρμαχοι του νέου «εθνικού στόχου» του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή της ελάφρυνσης του χρέους. Επιπλέον, το ΔΝΤ «ακούγεται» να διάκειται θετικά προς τη βελτίωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι λοιπόν αλήθεια σίγουρος ο πρωθυπουργός ότι, με βάση τους δικούς του υπολογισμούς, θέλει το ΔΝΤ έξω, και το Σόιμπλε με τη Μέρκελ μέσα;