Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τέρμα η γωνία, κουφάλες


Του Κωνσταντίνου Πουλή

«Τέρμα η γωνία, κουφάλες. Κι όπως λέει η γηραιά κυρία της γειτονιάς μου, να είναι καλά τα παιδιά […] που δεν δραπέτευσαν στη μέση της μάχης εν ονόματι των αρχών».

Είναι ωραίο να νικάς και θλιβερό να θέλεις να χάνεις. Ιδίως είναι υποτιμητικό αν ψυχολογικά νιώθεις πιο άνετα στην ασφάλεια της ήττας. Στην ασφάλεια μιας θέσης δηλαδή που δεν έχει ευθύνες, δεν απαιτεί τίποτε άλλο από το να κατηγορείς τους άλλους που σε αδίκησαν.

Όλα αυτά είναι σωστά, υπό έναν όρο: Ότι την νίκη την επιτυγχάνεις ως αυτό που είσαι. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός, ο απαράβατος όρος για να έχουν νόημα αυτά που λέμε. Διαφορετικά, επαναλαμβάνεις το μόνιμο αδιέξοδο κάθε τέτοιας κίνησης: ότι η νίκη σου απαιτεί να γίνεις ίδιος με αυτόν που ανέτρεψες, πως παίρνεις τη θέση του μόνο αφού έχεις γίνει σαν τα μούτρα του.

Άκουγα τη βραδιά των εκλογών την Τασία Χριστοδουλοπούλου να λέει ότι η ιδέα πως ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχθηκε σε μνημονιακό κόμμα είναι μεταφυσική(!), διότι το κόμμα είναι οι άνθρωποι, και οι άνθρωποι δεν αλλάζουν.

Γιατί, παραλίγο, να μην ψηφίσω Λαϊκή Ενότητα


Του Γιάννη Φωτιάδη

Θέλω να μου επιτρέψετε να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες προσωπικές σκέψεις και αντιδράσεις σε σχέση με τα πολιτικά γεγονότα. Θα χαρώ ιδιαίτερα αν μερικοί βρουν κάποια χρησιμότητα σε αυτά.  

ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Καταρχήν ομολογώ ότι έχω κουραστεί από τους αντιμνημονιακούς αγώνες. Πάντα στο τέλος αποτυγχάνουν και μεταλλάσσονται με κορυφαία και ολοκληρωτική φάση αυτή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ένοιωσα και νοιώθω είναι ότι θέλω πλέον, από αυτούς που είναι αντιμνημονιακοί, μια ξεχωριστή παραπάνω ποιότητα νέων ιδεών που θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, μια εγγύηση ότι δεν είναι και αυτοί οι αντιμνημονιακοί του σωρού. Αν μου λέγατε να βρω μια προσιτή ψυχολογική αντιστοίχηση με αυτό που αισθάνομαι, θα σας απαντούσα με την ακόλουθη μεταφορά από τον ερωτικό τομέα: Όταν χωρίζεις προδομένος από μια γυναίκα μετά από μια θυελλώδη και παθιασμένη σχέση μεγάλου έρωτα, τότε πλην πλάκας για να ξεχνιόμαστε (περίπτωση κόμματος Λεβέντη), δεν έχεις όρεξη πλέον για άλλες γυναίκες και νέες σχέσεις (κάνεις αποχή). Εκτός αν, ξαφνικά, εμφανιστεί μια πραγματικά συναρπαστική περίπτωση που θα ανατρέψει τα μελαγχολικά και καταθλιπτικά δεδομένα σου. 
Δυστυχώς η Λαϊκή Ενότητα δεν μπόρεσε να είναι, για μένα τουλάχιστον, μια τέτοια συναρπαστική περίπτωση και μάλιστα όσο προχωρούσε η προεκλογική εκστρατεία τόσο έχανε, στα μάτια μου, τη λάμψη των προσώπων που την αποτελούσαν, λες και βιαζόταν να είναι μια ακόμη συνηθισμένη και τελικά βαρετή περίπτωση, χωρίς την ικανότητα να μου κάνει το αποφασιστικό κλικάρισμα.  

Νόαμ Τσόμσκι: Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από ΔΝΤ και ΕΕ με σκοπό την καταστροφή της Ελλάδας


Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από ΔΝΤ και ΕΕ με σκοπό την καταστροφή της Ελλάδας όπως αποκαλύπτει σε μια άκρως φιλελληνική και συγκλονιστική συνέντευξη ο κορυφαίος Αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι

Μιλά για την Ελλάδα και… υποστηρίζει ότι καταστρέφεται βάσει σχεδίου, με σκοπό την τελική υποδούλωση η οποία θα χρησιμεύσει σαν «μάθημα» σε οποιονδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να αντισταθεί. 

Με τον Νόαμ Τσόμσκι συμφωνεί και o καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, Μάικλ Χάντσον, ο οποίος κρίνει ότι η παραμονή στο ευρώ θα οδηγήσει το Βερολίνο στην επίτευξη του στόχου του που δεν είναι άλλος από το να συντρίψει την Ελλάδα

Ο Χάντσον θεωρεί ότι καλύτερη επιλογή για το χρέος είναι να προσφύγει η Ελλάδα νομικά στο Διεθνές Δικαστήριο καταγγέλλοντάς το ως απεχθές και στο διάστημα μέχρι να βγει η απόφαση, να προετοιμαστεί για την έξοδο από το ευρώ, καθώς κρίνει ότι η παραμονή σ’ αυτό θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου του Βερολίνου: να συντρίψει την Ελλάδα.

STOP στις ανεμογεννήτριες είπαν κάτοικοι στην Κρήτη


Του Λεωνίδα Λαγογιάννη

«Ηττημένα» φεύγουν από την Κρήτη τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων για την εγκατάσταση των βΑΠΕ.
Σήμερα το πρωί τα συνεργεία με τα φορτηγά βρίσκονταν στην περιοχή ανάμεσα σε Βάτο και Άρδακτο του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο προκειμένου να εγκαταστήσουν τις τρεις ανεμογεννήτριες ωστόσο οι κάτοικοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και αντέδρασαν μπλοκάροντας αυτή την κίνηση.

Μάλιστα δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στους κατοίκους και την αστυνομία η οποία δεν πήρε – ευτυχώς – μεγάλες διαστάσεις.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια τα πέντε φορτηγά πήραν τον δρόμο του… γυρισμού και έφτασαν στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου μπήκαν στο πλοίο της γραμμής και να αναχώρησαν για την Αθήνα.


BBC: Ένα εκατομμύριο αδέσποτα σκυλιά τα αφανή θύματα της ελληνικής κρίσης


Τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα, αποτελούν μία από τις παράπλευρες συνέπειες της οικονομικής κρίσης αφού ο αριθμός τους εκτινάχθηκε τα τελευταία 4 χρόνια. Περισσότεροι από 1 εκατ. σκύλοι ζουν πλέον μόνοι τους στους δρόμους, ενώ ο αριθμός συνολικά των αδέσποτων ζώων δεν αποκλείεται να αγγίζει τα 3 εκατ. Οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στη φροντίδα των μικρών τους τετράποδων κι όχι μόνο «φίλων».

 Το βρετανικό δίκτυο BBC σε εκτενές ρεπορτάζ του για τα αφανή θύματα της κρίσης, αφού απότισε φόρο τιμής στον θρυλικό Λουκάνικο - τον σκύλο που έγινε παγκοσμίως γνωστός όντας ο μπροστάρης των διαδηλώσεων κόντα στη λιτότητα - ταξίδεψε στην Ηλεία όπου συνάντησε την κτηνίατρο Παναγιώτα Τσάγκου.

Με πλούσιο φιλοζωικό έργο στο βιογραφικό της, η κτηνίατρος από την Ηλεία, τάισε μαζί με τους δημοσιογράφους του BBC τα αδέσποτα της περιοχής δηλώνοντας στο φακό του βρετανικού δικτύου ότι η κατάσταση έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.