Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016
Μήπως οι Ρώσοι είναι πιο έξυπνοι;
Bruno Guigue*, Arrêt sur Info (Ελβετία)
Ο Μπαράκ Ομπάμα μόλις δήλωσε ότι η Ρωσία είναι « μια μικρή χώρα που δεν παράγει τίποτα, η οποία εξάγει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και όπλα ...μια χώρα που δεν καινοτομεί... ». Η Ρωσία δεν αποβλέπει στην οικονομικά ηγεμονία, πράγματι. Γνωρίζει τα όριά της. Αλλά δεν κλέβει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από άλλες χώρες υποθάλποντας εμφύλιους πολέμους, όπως η Δύση έκανε στη Λιβύη. Δεν σπέρνει το χάος στο εξωτερικό υπό τον υποκριτικό πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν εισβάλλει ή δεν αποσταθεροποιεί κανένα κυρίαρχο κράτος, δεν χρηματοδοτεί καμία οργάνωση για να σπείρει διαταραχές σε καμία χώρα. Παρεμβαίνει στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της νόμιμης κυβέρνησης, και πολεμά τους τρομοκράτες αντί να τους προσφέρει όπλα, ενώ προσποιείται ότι τους πολεμά.
Οι Ρώσοι δεν είναι στρατιωτικά οι ισχυρότεροι. Δεν κατέχουν ούτε το δέκατο της δυνατότητας εξωτερικής προβολής των δυνάμεων που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Σε πλήρη εκσυγχρονισμό εδώ και μια δεκαετία, η στρατιωτική τους μηχανή υπάρχει για να προστατεύσει την τεράστια επικράτεια της Ομοσπονδίας. Η στρατηγική τους είναι αμυντική, όχι επιθετική. Έχουν δύο στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 725. Οι Ρώσοι δεν αφήνουν κανένα να τους πατήσει τα πόδια, αλλά έχουν την αίσθηση του μέτρου. Το ΝΑΤΟ ήταν που αναβίωσε τη κούρσα των εξοπλισμών με την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας, και όχι η Ρωσία. Κατηγορείται ότι απειλεί την ειρήνη, αλλά ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της (48 δισεκατομμύρια) είναι χαμηλότερος απ’ αυτόν του Ηνωμένου Βασιλείου (53 δισεκατομμύρια) και αντιπροσωπεύει το 8% αυτού των ΗΠΑ (622 δισεκατομμύρια).
Ετικέτες
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,
ΔΙΕΘΝΗ,
Η.Π.Α.,
ΡΩΣΙΑ
Νέα δεδομένα στην Σινική θάλασσα – Το Liaoning αλλάζει τις ισορροπίες
Το μοναδικό κινεζικό αεροπλανοφόρο κατευθύνεται στον Ειρηνικό για την πρώτη του έξοδο στον ωκεανό, μετέδωσε ο κινεζικός Τύπος, τη στιγμή όπου η ένταση με την Ταϊβάν έχει αναζωπυρωθεί μετά τα σχόλια του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Είναι η πρώτη έξοδος του αεροπλανοφόρου εκτός των χωρικών υδάτων της Κίνας, γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Global Times.
Το πλοίο κατασκευάστηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση, αγοράστηκε από την Κίνα και εντάχθηκε στην ενεργό υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2012.
«Ένας στολίσκος του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, που περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Liaoning, κατευθύνεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για προγραμματισμένες ασκήσεις»,
ανακοίνωσε αργά το βράδυ το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.
Δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η έξοδος του αεροπλανοφόρου στον Ειρηνικό, ούτε η πορεία που θα ακολουθήσει ο στολίσκος. Καθώς η βάση του Liaoning είναι στη Νταλιάν στη βορειοανατολική Κίνα, το αεροπλανοφόρο λογικά θα πρέπει να εισέλθει στον Ειρηνικό διασχίζοντας το σύμπλεγμα των νησιών που χωρίζει την Ταϊβάν από τη νότια Ιαπωνία.
«Δίκοπο μαχαίρι» το υποχρεωτικό πλαστικό χρήμα
Δύο όψεις έχει ο νέος νόµος για το πλαστικό χρήµα, καθώς εκατοµµύρια µισθοσυντήρητοι απειλούνται µε πρόσθετους φόρους και έξτρα χρεώσεις για τις αγορές που θα κάνουν µε κάρτες από 1.1.2017.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», από τη μία απειλούνται με πρόστιμα αν δεν κάνουν δαπάνες με τραπεζικά μέσα πληρωμών, από την άλλη όμως κινδυνεύουν με αυξημένα τεκμήρια – ή με «πανωτόκια», αν χάσουν τον έλεγχο και φουσκώσουν τις κάρτες τους.
Βάσει των νέων διατάξεων που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, σύζυγοι που έχουν κοινό ταμείο θα αναγκαστούν να χωρίσουν λογαριασμούς και κάρτες, ενώ υπερήλικες και βαριά ανάπηροι θα πρέπει να συλλέγουν ξανά χάρτινες αποδείξεις – υποχρέωση δηλαδή που δεν έχει κανένας πια εδώ και χρόνια.
►Ειδικότερα, από 1/1/2017:
- Απειλούνται με πρόστιμο 22% όσοι δεν πραγματοποιούν μέσω κάρτας τις δαπάνες που ζητά το κράτος.
- Υποχρεώνονται ακόμα και οι άποροι να πραγματοποιούν αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και με χρήματα που δεν έχουν για το τεκμαρτό εισόδημα που τους βαραίνει.
- Ανεργοι ή νοικοκυρές χωρίς εισόδημα δεν καλύπτονται από τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο/η σύζυγός τους που έχει κάρτα και εισοδήματα, αλλά απαιτείται να εμφανίσουν δικές τους δαπάνες.
- Βαριά ανάπηροι ή ηλικιωμένοι που ζουν καθηλωμένοι στα σπίτια τους ή σε μικρά χωριά απαιτείται και πάλι να προσκομίζουν αποδείξεις (!) για να καλύψουν το 10%-20% του πραγματικού ή πλασματικού εισοδήματός τους, όπως το υπολογίζει η εφορία.
Τα συντρίμμια της Ευρώπης...
25 χρόνια από την Συνθήκη του Μάαστριχτ
Του Τάσου Βαρούνη
Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η εκδήλωση που οργανώθηκε στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας στις 9 Δεκεμβρίου για να «εορταστεί» η επέτειος της ίδρυσης της Ε.Ε. και του ευρώ, 25 χρόνια μετά. Κάτω από τη σκιά του ευρωσκεπτικισμού και του «λαϊκισμού», αυτού του νέου μεγάλου εχθρού, οι Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, πήραν μέρος στην σεμνή, λιτή τελετή που μάλλον μνημόσυνο παρά γιορτή θύμιζε. Ο Γιούνκερ μίλησε σε δύο γλώσσες, αγγλικά και γερμανικά, για να υποσημειώσει ότι δεν είναι μόνο τα αγγλικά διεθνής γλώσσα και μάλιστα τώρα που το Ενωμένο Βασίλειο αποφάσισε να εξέλθει από την Αγία Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Και ένιωσε υπερήφανος που από τη μακρινή εκείνη ημερομηνία, στη δημόσια ζωή μόνο ο ίδιος και… το ευρώ επέζησαν, αφού αυτός ως υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, είχε πάρει μέρος στην Σύνοδο του Μάαστριχτ.
►Απολογισμός οπισθοδρόμησης
Το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, όλη η αρχιτεκτονική του και τα στίφη της γραφειοκρατίας που δημιούργησε, έχουν να αναμετρηθούν με δύο σχετιζόμενες αλλά εξίσου επικίνδυνες καταστάσεις. Την εχθρότητα των λαών της Ευρώπης απέναντί τους και τον πολλαπλασιασμό των διχασμών και διαιρέσεων που αντανακλούν ασυμβίβαστα συμφέροντα και ανυπέρβλητες αντιθέσεις. Η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική επέφερε συγκεριμένα αποτελέσματα στις κοινωνίες, γιγαντώνοντας τις αποκλίσεις τόσο ανάμεσα στις χώρες, όσο και στο εσωτερικό καθεμιάς. Έτσι, μέσα από μια αντιφατική πορεία, η Ευρώπη οδηγήθηκε στην εγκαθίδρυση της γερμανικής χρηματιστικής επιβολής.
Τι σημάδεψε τα 25 αυτά χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα;
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)