Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Δεύτερη "φουρνιά" ιδιωτικοποιήσεων με 11 αεροδρόμια και 10 λιμάνια βγάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Δεύτερο κύμα παραχώρησης 11 αεροδρομίων, σε συνδυασμό με την πώληση 10 μεγάλων λιμανιών της χώρας εξετάζουν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του liberal.gr κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Τόσο τα αεροδρόμια, όσο και τα λιμάνια αναμένεται να είναι από τις πρώτες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις της νέας χρονιάς για το ΤΑΙΠΕΔ αφού θεωρούνται από τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να προσελκύσουν άμεσα επενδυτικό ενδιαφέρον, και να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

Δεν ισχύει το ίδιο για τις δύσκολες πολιτικά ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια ή στα νερά. Κάτι η επικείμενη λειτουργία του υπερ Ταμείου που έχει χαλαρώσει τη θηλιά των δανειστών, κάτι ότι πολλές απ’ αυτές αποτελούν σύνθετα (και) πολιτικά κουβάρια (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), η προκήρυξη των διαγωνισμών αυτών παραπέμπεται για όλο και πιο "βαθιά" μέσα στο 2017.

Σε αυτό το κλίμα, η επόμενη χρονιά θα κάνει ποδαρικό στις ιδιωτικοποιήσεις με τα εναπομείναντα αεροδρόμια που δεν παραχωρήθηκαν στη Fraport. Επί ενός συνόλου 23 πανελλαδικά, επενδυτικό ενδιαφέρον εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν τα 11.

►Τα δύο σενάρια για τα αεροδρόμια…

Έκθεση που παρέλαβε πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ από τον τεχνικό σύμβουλο για την μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους, προκρίνει σύμφωνα με πληροφορίες, διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν δύο:

Στο πρώτο, θα παραχωρηθούν π.χ. για σαράντα έτη, μεμονωμένα ή σε ομάδες, μόνο 7 αεροδρόμια, όσα δηλαδή ανάμεσα στα 23 έχουν καθαρή θετική θέση (net present value), και επομένως είναι κερδοφόρα. Πρόκειται για της Πάρου, της Χίου, της Καλαμάτας, της Νάξου, του Αραξου, της Καρπάθου και της Ικαρίας.

Συνέντευξη Νίκου Ιγγλέση για το ευρώ

Συνέντευξη του Νίκου Ιγγλέση στον Λάμπρο Καλαρρύτη στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1, στις 12-12-2016



ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:Στην ετικέτα του ιστολογίου:ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Η Τουρκία οδεύει στο χάος μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη


(Photo by Erhan Ortac/Getty Images/Ideal Image)

Του Αλέξανδρου Δρίβα*

Το Διπλωματικό Δίκαιο, φαίνεται να υφίσταται τρυγμούς στην Τουρκία. Μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο, η Τουρκία επισήμως, απαντά...ημί-επισήμως. Ο δήμαρχος της Άγκυρας, δηλώνει πως πρόκειται ουσιαστικά για προβοκάτσια με στόχο την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Κι όμως, από ο,τι φαίνεται, είμαστε πολύ κοντά στο να πάρει φωτιά η Τουρκία καθώς πυροβολισμοί, ακούστηκαν σύμφωνα με το State Department και κοντά στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα.

►Οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις

Από τον περασμένο Νοέμβρη και την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις, πέρασαν μέχρι σήμερα, ένα απότομο ιστορικό χαμηλό και από την «συγγνώμη» του Ερντογάν στη Ρωσία λίγο πριν λάβει χώρα το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης, που έφτασε στις συζητήσεις για τον Turkish Stream και για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία με αγορά ρωσικής τεχνογνωσίας.

Το βασικό ρωσικό συμφέρον, συνίσταται στο appeasement της Τουρκίας έτσι ώστε να πλησιάσει στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Στη Ρωσία, δεν έχουν χάσει τη σχέση με το λογική. Απεναντίας, γνωρίζουν ότι το να βρίσκεται η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και να αποκτήσει ξαφνικά την ευθύνη (και τα οφέλη) ρωσικών γεω-οικονομικών συμφερόντων, δεν ανήκουν στη σφαίρα που θα μας οδηγήσει να πούμε ξανά πως «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Στο «παιχνίδι», υπάρχουν ορισμένοι κανόνες. Πράγματι, υπάρχει μια τάση αλλαγής κανόνων παγκοσμίως στο πολιτικό παιχνίδι, όμως αυτή η αλλαγή, έρχεται μεταβατικά.