Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ώρα μηδέν για τον πλανήτη


Του Βασίλη Βιλιάρδου

Η «απροκάλυπτη μονεταριστική χρηματοδότηση» (OMF) θα σήμαινε το τέλος του σημερινού, βασισμένου στην ελεύθερη αγορά χρηματοπιστωτικού και νομισματικού συστήματος – καθώς επίσης των χάρτινων, χωρίς αντίκρισμα χρημάτων
«Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας καταρρέει, ενώ η χώρα βιώνει ουσιαστικά μία κυλιόμενη χρεοκοπία, ευρισκόμενη στο έλεος των δανειστών της. Οφείλει όμως να επικεντρωθεί στις μελλοντικές εξελίξεις,αποφεύγοντας με κάθε θυσία τη λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας της – η οποία είναι η μοναδική που έχει πραγματική αξία, ενώ οι τιμές της θα μπορούσαν να αυξηθούν κατακόρυφα, εάν επιλεγεί η έξυπνη νομισματική διεύρυνση εκ μέρους των μεγάλων κεντρικών τραπεζών».

Ανάλυση

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, όλες οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών των Η.Π.Α., της Ιαπωνίας και της Ευρώπης, έχουν επικεντρωθεί στην προστασία των κρατών από μία βαθιά δομική και οικονομική κρίση – με τη χρησιμοποίηση μίας εξτρεμιστικής, μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής, όπου τα βασικά επιτόκια διατηρούνται γύρω από το μηδέν, ενώ η ρευστότητα αυξάνεται διαρκώς, με τη βοήθεια των νέων πακέτων ποσοτικής διευκόλυνσης (QE).
Το παγκόσμιο αυτό μονεταριστικό πείραμα, μοναδικό στην ιστορία, έχει υιοθετήσει ακόμη και αρνητικά επιτόκια για τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στις κεντρικές, έτσι ώστε να υποχρεωθούν να δανείσουν την πραγματική οικονομία – χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, αφού οι τράπεζες, ειδικά στην Ευρώπη, είναι εξαιρετικά αδύναμες (πριν από όλα οι ιταλικές), ενώ δεν είναι πρόθυμες να δανείζουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συνθήκες ύφεσης και υπερχρέωσης. Πόσο μάλλον όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους (κόκκινα), έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε ορισμένες χώρες όπως στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία κοκ. – οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων, αλλά αξιόχρεων ή πρόθυμων να δανειστούν οφειλετών.

Έπεται συνέχεια, να είστε έτοιμοι…


Του Γιάννη Μακριδάκη
"Γεννήθηκα πρόσφυγας. Μέσα στη λασπουριά ενός αυτοσχέδιου καταυλισμού με έφερε στον κόσμο η μάνα μου. Είχαν ξεσπιτωθεί από τον πόλεμο και την πείνα. Μπήκανε σε μια βάρκα μαζί με τον πατέρα μου και τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια μου, ήτανε μέσα και άλλοι πολλοί, και περάσανε μετά φόβου Θεού τη θάλασσα. Άλλες βάρκες είχανε βουλιάξει, μαθαίνανε οι γονείς μου τα μαντάτα των πνιγμένων αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Μόνο μπροστά μπορούσαν να πάνε, στο άγνωστο. Γιατί πίσω δεν υπήρχε ζωή. Μόνο θάνατος. 
Ένα μπόγο κουβέρτες είχε στην πλάτη ο πατέρας μου, όλο μας το βιος. Μας δώσανε και μια σκηνή κάτι καλοί άνθρωποι, για να μπει μέσα η έγκυος και τα παιδιά της να προφυλαχτούνε από τους καιρούς. Μέσα σ’ αυτή τη σκηνή γεννήθηκα. Το πρώτο μου σπίτι. Μια νύχτα του Μάρτη με χαλάζι, που είχε μετατρέψει ολόγυρα τον κάμπο σε βαλτότοπο. Βουλιάζανε τα ποδάρια του πατέρα μου ίσαμε το γόνατο μέσα στον βόρβορο. Αυτές ήταν οι πρώτες εικόνες μου από τους ανθρώπους και τη ζωή."
Γιάννης Β. πρόσφυγας από την Ελλάδα στο Χαλέπι της Συρίας το 1941

Αχμέτ. Τ. πρόσφυγας από τη Συρία στην Ειδομένη της Ελλάδας το 2016

Έπεται συνέχεια, να είστε έτοιμοι…

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι, Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, έγραφα το 2006 που εκδόθηκε τα εξής:

Δυστυχώς κύριε Ντράγκι...ο αποπληθωρισμός τιθασεύεται μόνο με πόλεμο!


[1]: Η είδηση...

ΕΚΤ: Μειώνει επιτόκια δανεισμού, αυξάνει αγορές ομολόγων

Ομοβροντία μέτρων στήριξης της οικονομίας εξαπέλυσε η ΕΚΤ στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αλλά και να διαφυλάξει την αξιοπιστία της, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες πολλοί επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν κατά πόσο είχε την θέληση να οδηγήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Ωστόσο, το σχόλιο του επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν προτίθεται να χαμηλώσει περαιτέρω τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, προκάλεσε άμεση αντιστροφή του κλίματος στις αγορές, δηλαδή ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών. 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει από τον Απρίλιο το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 60 δισ ευρώ στα 80 δισ. Παράλληλα, η Τράπεζα θα αγοράζει ιδιωτικά ομόλογα που εμπίπτουν στην επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον, μείωσε ακόμη περισσότερο, στο -0,4% από -0,3%, το επιτόκιο για τις καταθέσεις τραπεζών στην ίδια την Κεντρική Τράπεζα, ενώ μείωσε στο 0% από 0,05% το βασικό επιτόκιο των καταθέσεων.