Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Κροκοδείλια δάκρυα «ανθρωπισμού»


«…η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή Ελλάδα σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις, είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε και υπάρχουν άγνωστοι πολλοί που δεν ξέρουν, αλλά που αξίζουν…». 

Γιώργος Σεφέρης, στο ημερολόγιό του στα τέλη του 1945.

Όσα συμβαίνουν σήμερα κάνουν τα λόγια του Σεφέρη να μοιάζουν, εβδομήντα χρόνια μετά, απολύτως επίκαιρα. Η αποστροφή για όσους (και σήμερα) κυβερνούν, ανακατεύεται με τη διαπίστωση του «τίποτα» που αντιπροσωπεύουν. Όλα παρουσιάζονται στην αρχή σαν επιτυχίες, στη συνέχεια σαν αναγκαία συνθηκολόγηση και στο τέλος ως επιταγή ρεαλισμού. Στην τελική, με Βούτσειο ή Δρίτσειο ύφος, θα αναφωνήσουν: «Τι θέλετε; Παραδεχτήκαμε ότι ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε. Έχετε κάτι καλύτερο να προτείνετε;».

Ο ζαμανφουτισμός του κυβερνητικού επιτελείου, που φαντάζει σαν να μην καταλαβαίνει τι κάνει, φορά συνήθως τη λεοντή του κεντροαριστερού και κοινωνικά ευαίσθητου λόγου. Τώρα, προσπαθεί να καπελώσει την απλόχερη ανθρωπιά που δείχνει ο λαός μας απέναντι στους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση λέει σε όλα «ναι»: Στην τρόικα, στον «φίλο Αχμέτ» και τον σουλτάνο Ερντογάν, στο ΝΑΤΟ, στις κυρώσεις για τη Ρωσία, στη μετατροπή της χώρας σε απέραντο στρατόπεδο. Το καλοκαίρι, μετέτρεψε το «όχι» του λαού σε «ναι» και ήττα. Τώρα, με την πολιτική της αποδέχεται να γίνει ο φράκτης της Ευρώπης, θέλει να ντύσει αυτήν την πολιτική με μια ελεγεία στον ανθρωπισμό και τις αρετές του λαού.

Tα βροχο...μύρια του Ντράγκι...


Σχολιασμός της προχθεσινής απόφασης του επικεφαλής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι  (προσπάθειά ενίσχυσης του  πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, μηδενικά επιτόκια και  συνέχιση  του μέτρου της "ποσοτικής χαλάρωσης" (Quantitative Easing)).
Σχολιάζουν : 
Ο Δημ. Καζάκης, οικονομολόγος-αναλυτής και Γ.Γ.του Ε.Πα.Μ. 
και ο οικονομολόγος, μέλος του Ε.Πα.Μ., Δημ. Καρούσος.
Το ηχητικό είναι απο την εκπομπή "Στο μικρόφωνο" στον διαδικτυακό σταθμό του Ε.Πα.Μ. 
e-roi.gr [Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016]

Μέρος 1

Μέρος 2


Η Ε.Ε, στα πόδια του σουλτάνου Ερντογάν...

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι... Διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλοι οι σοβαροί διεθνείς αναλυτές και σχεδόν όλες οι ισχυρής επιρροής εφημερίδες της Ευρώπης εκφράζουν αποτροπιασμό για την επονείδιστη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, όπως και για την κυνική αντιμετώπιση της Ελλάδας. Όλοι, πλην Λακεδαιμονίων... Σταχυολογούμε:  
Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατήγγειλε ότι η συμφωνία παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης (1951) για τους πρόσφυγες, αφού προβλέπει την αναγκαστική μεταφορά τους από ευρωπαϊκά εδάφη (της Ελλάδας), όπου θα έπρεπε να τους χορηγηθεί άσυλο, στην Τουρκία, μια χώρα που σύμφωνα με τις εκθέσεις της ίδιας της Κομισιόν, παραβιάζει κατά συρροήν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη και για την Ελλάδα να χαρακτηρίζουν την Τουρκία του Ερντογάν “ασφαλή χώρα” και να αποκλείουν τη χορήγηση ασύλου σε Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές.
- Κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης θέτει στη γαλλική Le Monde (Μαρτίου) το εύλογο, όσο και ανατριχιαστικό ερώτημα: “Μπορεί στ' αλήθεια κανείς να μεταφέρει μαζικά πρόσφυγες (από την Ελλάδα) στην Τουρκία; Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με απέλαση”. Αρθρογράφοι της ίδιας εφημερίδας εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις αναπόφευκτες (θα προσθέταμε, νόμιμες)αντιδράσεις των απελπισμένων προσφύγων εναντίον της βίαιης απέλασής τους από τις ελληνικές αρχές και τη Frontex.  

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ξανά μανά μια από τα ίδια...


Του Δημήτρη Καζάκη

ΣΧΟΛΙΟ του Γ.Γ. του Ε.Πα.Μ. Δημ. Καζάκη στην εκπομπή "Στο μικρόφωνο" [e-roi.gr] την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016. [Συμμετέχει ο Δημ. Καρούσος-οικονομολογος-μέλος του Ε.Πα.Μ.]

Ο κ. Παπαχελάς είναι γνωστός και μη εξαιρετέος. Δεν μπορώ να θυμηθώ δική του εκπομπή "πολιτικού διαλόγου", η οποία να μην υπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, άλλες της πολιτικής ενημέρωσης. Δεν μπορώ να ξεχάσω το γεγονός ότι ο κ. Παπαχελάς ήταν από τους πρώτους και σε ανύποπτο χρόνο, που πλασάρισαν συστηματικά τον κ. Βαρουφάκη ως "αντίποδα" των μνημονιακών.

Μια ακόμη στημένη αντιμνημονιακή φωνή

Το ποια κατάληξη είχε αυτό το πλασάρισμα, το ζήσαμε όλοι μας με το χειρότερο δυνατό τρόπο στο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσιπροκαμμένου. Κι απ' ότι φαίνεται θα έχει δυστυχώς συνέχεια, γιατί ο κ. Βαρουφάκης και τα αφεντικά του δεν θα ησυχάσουν αν δεν μας φορτώσουν μνημόνιο με διπλό ή παράλληλο νόμισμα.
Τώρα, απ' ότι φαίνεται, ο κ. Παπαχελάς ανέλαβε το πλασάρισμα ενός άλλου "αντιμνημονιακού δέους". Της κ. Κωνσταντοπούλου. Και λέμε απ' ότι φαίνεται, γιατί στον "πολιτικό διάλογο" που είχε μαζί της πριν δυο μέρες, έλειπαν όλες οι αυτονόητες ερωτήσεις. Εκείνες δηλαδή, που ίσως να έφερναν σε δύσκολη θέση την κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά έρχονται αυθόρμητα στο νου οποιουδήποτε έχει παρακολουθήσει την πολιτική πορεία της πρώην προέδρου της Βουλής.