Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Η Ε.Ε, στα πόδια του σουλτάνου Ερντογάν...

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι... Διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλοι οι σοβαροί διεθνείς αναλυτές και σχεδόν όλες οι ισχυρής επιρροής εφημερίδες της Ευρώπης εκφράζουν αποτροπιασμό για την επονείδιστη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, όπως και για την κυνική αντιμετώπιση της Ελλάδας. Όλοι, πλην Λακεδαιμονίων... Σταχυολογούμε:  
Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατήγγειλε ότι η συμφωνία παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης (1951) για τους πρόσφυγες, αφού προβλέπει την αναγκαστική μεταφορά τους από ευρωπαϊκά εδάφη (της Ελλάδας), όπου θα έπρεπε να τους χορηγηθεί άσυλο, στην Τουρκία, μια χώρα που σύμφωνα με τις εκθέσεις της ίδιας της Κομισιόν, παραβιάζει κατά συρροήν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη και για την Ελλάδα να χαρακτηρίζουν την Τουρκία του Ερντογάν “ασφαλή χώρα” και να αποκλείουν τη χορήγηση ασύλου σε Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές.
- Κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης θέτει στη γαλλική Le Monde (Μαρτίου) το εύλογο, όσο και ανατριχιαστικό ερώτημα: “Μπορεί στ' αλήθεια κανείς να μεταφέρει μαζικά πρόσφυγες (από την Ελλάδα) στην Τουρκία; Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με απέλαση”. Αρθρογράφοι της ίδιας εφημερίδας εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις αναπόφευκτες (θα προσθέταμε, νόμιμες)αντιδράσεις των απελπισμένων προσφύγων εναντίον της βίαιης απέλασής τους από τις ελληνικές αρχές και τη Frontex.  

- Με άρθρο του στον βρετανικό Guardian (Μαρτίου) ο εκδότης της γερμανικής Die ZeitΓιόζεφ Γιόφε, υποστηρίζει ότι “το σχέδιο Μέρκελ για το μεταναστευτικό μετατρέπει την Ελλάδα, ένα χρεοκοπημένο κράτος, σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων”. Ο Γερμανός αναλυτής προσθέτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη ντε φάκτο εκτός ζώνης Σένγκεν, η οποία λειτουργεί πλέον ως “Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα”.  
- Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε εκτενή ανάλυσή του (4 Μαρτίου, στην ηλεκτρονική έκδοση) σημειώνει ότι η Ε.Ε. οικοδομεί την “Ευρώπη-φρούριο”, της οποίας τα σύνορα μετατοπίζονται στην ΠΓΔΜ και τις άλλες χώρες του (κλειστού) Βαλκανικού Διαδρόμου, “με την Ελλάδα να λειτουργεί ως η αίθουσα υποδοχής της Ευρώπης”. Η Τουρκία γίνεται η “Υψηλή Πύλη” της Ευρώπης, ο Ερντογάν κρατάει τα κλειδιά και η Ελλάδα αποτελεί πλέον το ταπεινό... χωλάκι της!  
- Ιδιαίτερα καυστικά για το κατάντημα της Ε.Ε. είναι τα ρεπορτάζ του γαλλικού Τύπου. Οι αρθρογράφοι σημειώνουν ότι, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ ταξίδεψε, παραμονές της συνόδου, στην Άγκυρα, όπου συμφώνησε με την τουρκική ηγεσία τα βασικά σημεία του (ήδη απαράδεκτου) “κοινού σχέδιου δράσης” για το προσφυγικό, ο Νταβούτογλου, με το που πάτησε το πόδι του στις Βρυξέλλες, “άδειασε” τους Ευρωπαίους, ανεβάζοντας κατά πολύ τον πήχυ των τουρκικών αξιώσεων και προτείνοντας το απερίγραπτου κυνισμού σχέδιο “θα παίρνετε πίσω έναν Σύρο για καθέναν που θα μας φέρνετε από τα ελληνικά νησιά”. Έντρομη, η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Νταβούτογλου την παραμονή της συνόδου σε εστιατόριο των Βρυξελλών και συμφώνησε μαζί του το σχέδιο απόφασης, εν αγνοία ακόμη και του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έμαθε τα καθέκαστα μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες, την επομένη, στη διάρκεια της συνόδου.  
Στην τελική ευθεία για την επόμενη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας (17 και 18 Μαρτίου) γίνεται ολοένα και σαφέστερο ότι η απόφαση της προηγούμενης συνόδου, εκτός από κυνική για τους Ευρωπαίους και απάνθρωπη για τους πρόσφυγες, είναι σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστη. Από πολιτική άποψη, όμως, αποτελεί τεράστιας αξίας δώρο στο καθεστώς των Ερντογάν-Νταβούτογλου. Στις μέρες που μεσολάβησαν, αυτό το απολυταρχικό καθεστώς:  
Προχώρησε σε νέα μέτρα φίμωσης του Τύπου, με δικαστικές αποφάσεις που μετέτρεψαναντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδα Zaman, πρακτορείο ειδήσεων Cihan) σε χαλκείακυβερνητικής προπαγάνδας. Περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, ενώ δύο διευθυντικά στελέχη της ιστορικής εφημερίδας Cumhuriyet αντιμετωπίζουν κατηγορίες που επισείουνισόβια κάθειρξη.  
Ζήτησε από τη Βουλή να άρει τη βουλευτική ασυλία του ηγέτη του φιλοκουρδικού, αριστερού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και άλλων βουλευτών του κόμματος, το οποίο, αν και εκπροσωπεί το 11% του εκλογικού σώματος, κινδυνεύει να τεθεί άμεσα εκτός νόμου.  
Αξιοποιεί την απόφαση της συνόδου για “συνεργασία Ε.Ε.- Τουρκίας με στόχο τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών για τους πρόσφυγες εντός Συρίας” για να προωθήσει τα σχέδιά της για στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία, με πραγματική επιδίωξη τη συντριβή των Κούρδων, μιας από τις κυριότερες δυνάμεις που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.  
Πιέζει για το άμεσο άνοιγμα πρόσθετων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν μπλοκαριστεί από την Ε.Ε. λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά και της άρνησής της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτό τον τρόπο, η Ε.Ε. ενισχύει εξ αντικειμένου την Τουρκία σε μια κρίσιμη συγκυρία των διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.  
- Τελευταία, μέχρι στιγμής, ψυχρολουσία για τους Ευρωπαίους και κυρίως για την Ελλάδα ήταν η τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος ξεκαθάρισε ορθά-κοφτά πως η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν πρόσφυγα ή οικονομικό μετανάστη από αυτούς που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και από αυτούς που θα προστεθούν μέχρις ότου αρχίσει κάποτε (αν αρχίσει...) να εφαρμόζεται η συμφωνία.  
Το ερώτημα που τίθεται, κατόπιν αυτών, είναι τι εξασφάλισε η κυβέρνηση Τσίπρα από τους Ευρωπαίους ώστε να δικαιολογεί την επιλογή της να μην ασκήσει βέτο στην επαίσχυντη απόφαση της Ε.Ε.,μια απόφαση που συνεπάγεται τόσα βάρη και κινδύνους για τη χώρα μας και την Κύπρο; Εκτός, βέβαια, από την... επιστροφή του Κουαρτέτου στην Αθήνα!
Πηγή:http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23725:eu-erdogan&catid=38:di-kosmos&Itemid=173
ΣΧΕΤΙΚΑ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.