Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η Βουλγαρία κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη

Μπορεί τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να μην αστυνομεύουν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η Κύπρος - μέλος της ΕΕ, δεν διαθέτει μια αεροπορική δύναμη, αλλά σύντομα αναμένεται να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας - σε συνεργασία με μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, ο υπηρεσιακός Υπουργός Άμυνας Σαλαμάνοφ μίλησε στους δημοσιογράφους για διάφορα θέματα. Ένα από αυτά ήταν η εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία όσον αφορά τον εξοπλισμό των στρατιωτικών αεροσκαφών, και ποιό μπορεί να είναι αυτό το όριο.

Ειδικά για τα μαχητικά αεροσκάφη, υπάρχει 100% εξάρτηση από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να είναι θέμα προτεραιότητας. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο κυβερνητικό αξιωματούχο, «το ζήτημα της αεροπορικής ασφάλειας είναι φυσικά μια εθνική προτεραιότητα, αλλά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι ένα σημαντικό καθήκον του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη Αυτό σημαίνει ότι εάν, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, ένα έθνος δεν μπορεί εγγυηθεί την κυριαρχία του αέρα, υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί μέσω προσωρινών σχεδίων στο πλαίσιο της Ευρω-Ατλαντικής αλληλεγγύης».

«Κρίση ροδάκινου» και κρίση πολιτικής

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η «κρίση του ροδάκινου» ήταν, ανεξάρτητα από το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς για τους αγρό­τες, αποκαλυπτική μιας βαριάς συστημικής και πο­λιτικής παθογένειας της χώρας. Αλλά και μιας φρι­κιαστικής αντίληψης, η οποία διαπνέει τόσο τους κυβερνώντες τη χώρα όσο και τους εξ επαγγέλμα­τος αγιογράφους τους.Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 50% της ελληνικής παραγωγής ροδάκινου πηγαίνει στη Ρωσία, δηλαδή σε μία μόνον αγορά, αλλά και το ότι ένας πολύ σοβαρός όγκος άλλων προϊόντων κατα­λήγει στον ίδιο προορισμό. Μόλις λοιπόν ανακοι­νώθηκε το εμπάργκο της Ρωσίας, ύστερα από τους θλιβερούς κυβερνητικούς χειρισμούς, πανικόβλη­τοι άπαντες ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διατρέχει έναν διπλό κίνδυνο: να μείνει χωρίς αγοραστές για τα φρούτα της και να υποκατασταθεί ως πελάτης από την Τουρκία.Κατά τους κυβερνητικούς αγιογράφους, ωστό­σο, η Ελλάδα δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς στο θέ­μα της Ρωσίας και οφείλει να υπακούει σε όλες τις γερμανικές αποφάσεις επειδή… «ανήκει στην Ε.Ε.». Λες και οι άλλες χώρες της Ε. Ε. δεν ασκούν εθνι­κή πολιτική. Λες και τα κριτήρια των ευρωπαϊκών αποφάσεων δεν αντικατοπτρίζουν τα εμπορικά και εθνικά συμφέροντα των ισχυρότερων χωρών της. Λες και η όποια διαπραγμάτευση στην οποία επιδίδονται συστηματικά άλλες χώρες… απαγορεύεται.

Όμως η έλλειψη εθνικής πολιτικής είναι η αιτία της τρομακτικής μείωσης των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Καμιά από τις τελευταίες κυβερνήσεις δεν διαμόρφωσε μια εθνι­κή εμπορική στρατηγική, όπως κάνει κάθε άλλη χώ­ρα.

Η χρηματοδότηση της XA από ακροδεξιούς 'Eλληνες και Ρώσους επιχειρηματίες


Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Τι γυρεύουν πρωτοκλασάτα στελέχη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στη Μόσχα; Γιατί το μεγαλύτερο τμήμα των φασιστικών και ακροδεξιών κομμάτων της E.E. έχει στραφεί προς το Κρεμλίνο; Υπάρχει προσωπική εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κατευθυνθεί ρωσικό χρήμα σε ακροδεξιές και εθνικιστικές ευρωπαϊκές oργανώσεις και κόμματα; Ποιοι έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το σχέδιο; Έρχονται «τσουβάλια» με ρούβλια και δολάρια στην Ελλάδα για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής κι αν ναι, πώς διακινούνται; Πώς κινούνται μικροί και μεγάλοι ρώσοι και έλληνες επιχειρηματίες για την οίκονομική ενίσχυση του ναζιστικού μορφώματος; Ποιες είναι οι ευρύτερες στοχεύσεις της ρωσικής κυβέρνησης και ολιγαρχίας από την πολύπλευρη στήριξη φασιστικών κομμάτων μέσα στους κόλπους της EE;

Η προσπάθεια να προσεγγίσουμε τα παραπάνω ερωτήματα μας οδηγεί κατευθείαν στον πυρήνα μιας οργανωμένης στρατηγικής που ακολουθεί η ρωσική κυβέρνηση, αλλά και στην εξήγηση (με υλικούς όρους) του φαινομένου της ανόδου της Χρυσής Αυγής. Η στρατηγική των Ρώσων έχει ως άμεσο στόχο τον πολιτικό προσεταιρισμό των ευρωπαϊκών ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων, προφανώς με ευρύτερες γεωπολιτικές στοχεύσεις. Οι γνώστες ισχυρίζονται ότι και οι φασιστικές ομάδες στην Ουκρανία γιγαντώθηκαν με ρωσικό χρήμα, ίσως ακριβώς για να παίξουν ένα ρόλο στην αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Από αυτό το κάδρο δεν θα μπορούσε να λείπει η Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να οργανώσει την κοινωνική ανυπακοή στη φορολογική ληστεία


Η στρατηγική του κοινωνικού ολοκαυτώματος που ακολουθεί η μαφιόζικη συγκυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου πρέπει να τερματιστεί τώρα.

Ο σχεδιασμένος αφανισμός των υποτελών τάξεων και η μεθοδευμένη τριτοκοσμιοποίηση της χώρας επιβάλλει εδώ και τώρα την έμπρακτη πολιτική δράση του κοινωνικού παράγοντα προκειμένου να ανακοπεί.

Δεν υπάρχει πλέον ο πολιτικός χρόνος αναμονής των υποτιθέμενων επερχόμενων εκλογών τις οποίες φαντάζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως το μόνο μέσο για να ανατρέψει, ενδεχομένως, την εγκληματική ομάδα που υποδύεται την κυβέρνηση της χώρας.

Αλλά ακόμα και αν οι εκλογές ήταν (και πράγματι είναι) σήμερα η μοναδική ειρηνική δυνατότητα διεξόδου, αυτές δεν πρόκειται ποτέ να προκληθούν οικειοθελώς από μια κυβέρνηση που κινείται όλο και περισσότερο εκτός νομιμότητας και εκτός συνταγματικών αρχών χωρίς την οργανωμένη αντίσταση της κοινωνίας που θα είναι απόλυτα προσανατολισμένη στο να μην επιτρέψει πλέον στη συγκυβέρνηση να κυβερνάει.

Ενώ άρθρα σαν το παρακάτω που αναδημοσιεύουμε βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση έχουν ένα κρίσιμο κενό που τα καθιστά ευχολόγιο καλοκαιρινής νύχτας.

Ο τουρισμός θα μας σώσει;


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Σε εργασιακές σχέσεις δουλοπαροικίας με εισαγόμενο ανειδίκευτο προσωπικό χτίζεται το τουριστικό θαύμα που επαινεί ο Σαμαράς

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας θεωρούνται τα λιγότερο ευάλωτα απέναντι στις πιέσεις των τουρ οπερέιτορ για μείωση των τιμών. Το γεγονός ότι η λειτουργία τους δεν είναι εποχιακή κι ότι μεγάλο μέρος των κρατήσεων γίνεται μέσω ίντερνετ από τους ίδιους τους πελάτες, δημιουργούν πολλές δικλείδες ασφαλείας στους ξενοδόχους ώστε να αποφεύγουν τον θανάσιμο εναγκαλισμό των τουρ οπερέιτορ. «Σε πρακτικό επίπεδο όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο δύσκολο είναι να πεις όχι», εκμυστηρεύονται επαγγελματίες που ξέρουν την αγορά. Κι αυτό μάλιστα ισχύει ακόμη και για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, όχι μόνο των νησιών. «Μεγάλο ξενοδοχείο στο Καβούρι πέρυσι, με τιμές απλησίαστες για τους Έλληνες, αποδέχθηκε πρόταση ρώσικου οργανισμού για μια μαζική κράτηση που είναι πολύ αμφίβολο αν κατάφερε να βγάλει τα έξοδα για το πλύσιμο των σεντονιών», δηλώνει στο Unfollow επαγγελματίας του τουρισμού, με αντικείμενο πωλήσεις σε ξένες αγορές.

Πρόκειται για λεπτομέρειες που αμφισβητούν ευθέως τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργεί η κυβέρνηση από την αναμενόμενη αύξηση των τουριστών που θα επισκεφθούν την χώρα φέτος το καλοκαίρι. Το 2013 οι επισκέπτες έφτασαν τα 20,1 εκ. άτομα, από 16,95 το 2012 (αύξηση κατά 18,7%). Οι εισπράξεις δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό, χωρίς ωστόσο να υπολείπονται σημαντικά. Από 10,44 δισ. ευρώ το 2012 πέρυσι έφτασαν τα 12,15 δισ. ευρώ, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 16,4% (όλα τα στοιχεία προέρχονται από Δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδας, της 29ης Απριλίου 2014). Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής προεξοφλούν ότι το 2014 θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των τουριστών. Συγκεκριμένα, το πρώτο πεντάμηνο του 2014 οι αφίξεις στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 34,4% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2013, ενώ στην Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 15,2%.

Λουόμενα γαϊδουράκια στη Ραιδεστό της Aνατολικής Θράκης


Μετά την Αργυρώ τη φώκια, που απολαμβάνει τις παραλίες της Σάμου, γαϊδούρια που… εκτιμούν τις αμμουδερές πλαζ της Ραιδεστού.

Τα συμπαθή τετράποδα που μεταφέρουν τους τουρίστες σε κοντινές διαδρομές, στην παραλία Γενίτζε της Ραιδεστού (Τεκίρνταγ), αφέθηκαν από το αφεντικό τους να ξεκουραστούν κι εκείνα είπαν να επωφεληθούν κάνοντας ηλιοθεραπεία στην αμμουδιά της παραλίας! Μάλιστα, σύμφωνα με τους λουομένους, τα γαϊδούρια, όταν έχει πολύ ζέστη, σηκώνονται από την ηλιοθεραπεία στην αμμουδιά και παίρνουν και το μπανάκι τους στη θάλασσα…

Εδώ δεν έχει εφαρμογή το ρητό «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε» γιατί οι όνοι αυτοδεσμεύονται χαλαρώντας ξαπλωμένοι.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ

Πηγή:http://www.pontos-news.gr/permalink/23158.html

“PROGRAM 1033”, Made In USA


Η έξαρση σε βαθμό υπέρμετρο ,της αστυνομικής βίας στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ, αναδεικνύει την ραγδαία μετάλλαξη του αμερικανικού κράτους σε ένα μόρφωμα, όπου οι αστυνομικές λειτουργίες του, θα λαμβάνουν όλο και περισσότερο χαρακτήρα στρατιωτικό. Το “Πρόγραμμα 1033” κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Δεδομένου ότι αφορά στην αξιοποίηση του μεταχειρισμένου στρατιωτικού εξοπλισμού από την αστυνομία, ώστε να επιβάλλεται με τον πλέον ωμό και ολοκληρωτικό τρόπο το δόγμα “Τάξη και ασφάλεια” τόσο σε επίπεδο προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό. 

Η δολοφονία του άοπλου αφροαμερικάνου Μάικλ Μπράουν, εκφράζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την μετατροπή του αμερικανικού κράτους, σε ένα μηχανισμό παραγωγής διαρκώς αυξανόμενης ποσότητας έννομης βίας. Στόχος, η δημιουργία ενός κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος, με πλέρια ανοχή σε κάθε μορφή οικονομικής αναρχίας, και ταυτόχρονη απόλυτη ανελαστικότητα, σε κάθε έκφραση πολιτικής και ιδεολογικής αμφισβήτησης, των πυρηνικών στοιχείων συγκρότησης του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου. 

Γιατί να διαβάσω, δάσκαλε;

Του Χρήστου Κάτσικα

Πληθαίνουν τα παιδιά που εγκαταλείπουν νωρίς κάθε προσπάθεια και οι μαθητές που δεν πασχίζουν για καλό βαθμό. Γυρίζουν την πλάτη στο σχολείο, γιατί δεν έχει πλέον να τους προσφέρει αυτό που ως επαγγελματική προοπτική πρόσφερε στο παρελθόν

 Οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο του επιχειρούμενου «ρεκτιφιέ» της μεταγυμνασιακής δημόσιας εκπαίδευσης, αντιμετωπίζουν χιλιάδες μαθητές ως «πλεονάζον προσωπικό» σε επιχείρηση που «εξυγιαίνεται»

«Σε βάθος μελέτη για μεγάλη παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου στην προ ημερών συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Εκεί που πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας να σκύψει με όλη του την προσοχή είναι στο Δημοτικό σχολείο και σε ό,τι συγκροτεί την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Και γι’ αυτό ετοιμαζόμαστε», τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο υπουργός Παιδείας και παράλληλα ανακοίνωσε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία το σχέδιο του υπουργείου.

Ακούγοντας τις ανακοινώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ο καθένας μπορεί να φανταστεί ό,τι θέλει, ωστόσο δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη ότι η κεντρική «γραμμή» των περικοπών και των παρεμβάσεων, σύμφωνα με όσα ορίζει το γνωστό ΕΣΠΑ, αποτελεί τη σταθερή, κεντρική κατεύθυνση του υπουργείου Παιδείας.

Η Αγγλοσαξονική βόμβα...


«Η συνδυασμένη εφαρμογή της θεωρίας του Keynes από την αμερικανική κυβέρνηση, με τη μονεταριστική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, καθώς επίσης η διάσωση των «συστημικών» τραπεζών, βοήθησε βραχυπρόθεσμα την αμερικανική οικονομία - μακροπρόθεσμα όμως θα έχει πολύ δυσμενή επακόλουθα, αφού λειτούργησε αφενός μεν εις βάρος της πλειοψηφίας των αμερικανών πολιτών, αφετέρου εις βάρος των δανειστών τους, επειδή δεν πρόκειται να αποφευχθεί η ραγδαία υποτίμηση του δολαρίου.
Ίσως οφείλουμε να προσθέσουμε εδώ ότι, η υποτίμηση ενός νομίσματος έχει σε τελική ανάλυση τα ίδια αποτελέσματα, με τη δήμευση των καταθέσεων - την οποία υιοθέτησε η Ευρωζώνη στην περίπτωση της Κύπρου.

Στη μία περίπτωση (υποτίμηση) μειώνεται η αγοραστική αξία των χρημάτων, άρα αντίστοιχα οι καταθέσεις, ενώ στην άλλη μειώνονται τα ίδια τα χρήματα (καταθέσεις), αλλά παραμένει σταθερή η αγοραστική τους αξία. Κάτι αντίστοιχο λοιπόν που συμβαίνει με την εσωτερική υποτίμηση που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, η οποία έχει πρακτικά τα ίδια επακόλουθα, με την επιλογή της μεθόδου του πληθωρισμού - με τη διαφορά ότι, ο πληθωρισμός προκαλεί μικρότερες αντιδράσεις των εργαζομένων, αφού δεν μειώνονται οι ονομαστικές τους αμοιβές. Εν τούτοις, υπάρχουν οι εξής μεγάλες διαφορές, μεταξύ των δύο επιλογών:

Η Έξοδος του Μένη...


Έκλεινε όπου να’ ναι, δυο χρόνια άνεργος. Από τον έκτο μήνα της ανεργίας του, μετά από πολλά τηλεφωνήματα σε παλιούς γνωστούς, συνεντεύξεις με κυνηγούς κεφαλών και πολλά άλλα που δεν ήθελε ούτε να τα θυμάται ούτε να τα σκέφτεται, είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα ήταν πολύ σκούρα. 

Η γκρίνια στο σπίτι, άρχισε από τις πρώτες εβδομάδες. Η Έλλη είχε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να τον ξεπροβοδίζει μέχρι την πόρτα το πρωί και μετά να κάνει τα δικά της, μέχρι το βράδυ που εκείνος γύριζε κουρασμένος από τη δουλειά. Συνήθιζαν να ανοίγουν ένα μπουκάλι κρασί και να συζητούν  πάνω από το φαγητό της ημέρας περί ανέμων και υδάτων. Ύστερα έβλεπαν την ταινία που είχε πάντα διαλεγμλενη από νωρίτερα η Έλλη. Καμιά φορά τον έπαιρνε ο ύπνος στον καναπέ, διαλυμένο από τον κάματο της ημέρας. Άλλες φορές παράταγαν την ταινία στη μέση κι έκαναν έρωτα στο πάτωμα. Κάπως έτσι περνούσε η γλυκιά ρουτίνα τους με μικρές εκδρομές μέχρι τη θάλασσα ή περιπάτους στο παρακείμενο δάσος μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Προκοπίου, τα σαββατοκύριακα.

Μετά που έχασε τη δουλειά του στην γερμανική αντιπροσωπεία που δούλευε -οι Γερμανοί τα μάζέψανε και φύγανε κι αυτοί με την οικονομική κρίση που μάστιζε τους πάντες και τα πάντα και τους κυνηγούσε όλους- ο Μένης βρέθηκε να είναι μέσα στα πόδια της Έλλης όλη μέρα, με τις εφημερίδες του απλωμένες πάνω στο φαρδύ τραπέζι της κουζίνας, ανοιγμένες στις σελίδες των αγγελιών∙  μαρκαρισμένες εδώ κι εκεί οι ελπίδες της ημέρας. Ελπίδες που συνεχώς λιγόστευαν, συνεχώς αποδεικνύονταν φρούδες, την ώρα που τα λεφτά της αποζημίωσης από την απόλυση, λιγόστευαν κι αυτά.

Καλαμάτα-Σούδα ορμητήριο των Αμερικανών...


ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Ήδη από τις 17 Ιουλίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση, την έγκριση στάθμευσης στην Ελλάδα των αμερικανικών μη-επανδρωμένων βομβαρδιστικών αεροσκαφών (UAV) και την παραχώρηση του ελληνικού εναέριου χώρου για τις επιχειρησιακές τους πτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Πέμπτη (21/8) ο Δ. Αβραμόπουλος θα έχει συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογο του Τσακ Χέιγκελ, με κύριο θέμα συζήτησης το αμερικανικό αίτημα για στάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στην Ελλάδα.

H ελληνική κυβέρνηση πιστή στην πρόσδεσή της με κάθε κόστος στις ευρωατλαντικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, αναμένεται να ικανοποιήσει την απαίτηση των ΗΠΑ για την "αναβάθμιση" των προσφερόμενων υπηρεσιών των ελληνικών βάσεων σε Σούδα και Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουλίου σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των υπουργών εξωτερικών και άμυνας, όπου και «κλείδωσαν» οι τελευταίες λεπτομέρειες!

Η Ουάσιγκτον μάλλον θεωρεί "τελειωμένη" την τωρινή κυβέρνηση


Καμία αναγνώριση για τις "υπηρεσίες" της Ελληνικής κυβέρνησης-μαριονέτας από τους Δυτικούς "συμμάχους"

Tου system failure

Η ανακοίνωση Ομπάμα σχετικά με την επιτυχημένη(;) διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πόσο πολύ υπολογίζουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ και οι "σύμμαχοι-εταίροι" της. Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τους πάντες, χωρίς ωστόσο να μπει στον κόπο να αναφερθεί ονομαστικά στην Ελλάδα: "Ευχαριστούμε επίσης τους στενούς μας συμμάχους και εταίρους - Δανία, Νορβηγία, Ιταλία, Φινλανδία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο - για την κομβική συνεισφορά τους σε αυτή την αποστολή και εκτιμούμε την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας." (http://en.ria.ru/world/20140819/192132242/Obama-Praises-Russias-Contribution-to-Syria-Chemicals-Destruction.html)

Είναι πραγματικά απίστευτο, ότι μετά από όλη την προθυμία της Ελληνικής κυβέρνησης-μαριονέτας και την βοήθεια που παρείχε στην υπόθεση της καταστροφής των χημικών της Συρίας, αλλά κυρίως, μετά την απαράδεκτη ανεκτικότητα που επέδειξε για το γεγονός ότι η διαδικασία της υδρόλυσης στο Αμερικανικό πλοίο Cape Ray, έγινε πολύ κοντά στις ακτές της Κρήτης, χωρίς ουσιαστικά καμία διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος σκέφτηκε μάλλον ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναφέρει έναν "δεδομένο σύμμαχο":

Πόλεμοι με άρωμα φυσικού αερίου


Του Σεργκέι Γκλαζίεφ

Ρώσος οικονομολόγος τονίζει σε βιβλίο του ότι «οι ΗΠΑ στρατιωτικοποιούν την Ουκρανία για να εισβάλουν στη Ρωσία».
«Η ιστορία έχει δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επωφεληθεί πολιτικά και οικονομικά από τους πολέμους στην Ευρώπη. Η τεράστια εκροή κεφαλαίων από την Ευρώπη μετά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δυνατότητα να εδραιωθούν ως υπερδύναμη… Σήμερα, η Αμερική είναι αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική ύφεση και προσπαθεί να βυθίσει την Ευρώπη σε έναν άλλο πόλεμο για την επίτευξη του ίδιου στόχου». Την άποψη αυτή διατυπώνει ο Ρώσος οικονομολόγος Σεργκέι Γκλαζίεφ στο βιβλίο του με τίτλο «Οι ΗΠΑ στρατιωτικοποιούν την Ουκρανία για να εισβάλουν στη Ρωσία». Ο τίτλος του βιβλίου μπορεί να φαντάζει υπερβολικός αλλά σίγουρα όχι οι απόψεις που παραθέτει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαράξει από τις αρχές του 21ου αιώνα τη στρατηγική τους για το νέο Ανατολικό Ζήτημα, που έχει να κάνει με τον πλήρη έλεγχο των ενεργειακών πηγών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, προκειμένου να διατηρήσουν ως ενεργειακούς ομήρους τους ανταγωνιστές τους – τη γερμανική Ευρώπη και την Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η επιχειρούμενη απομόνωση της Ρωσίας, ο εναγκαλισμός της Ουάσινγκτον με τον νέο φιλοαμερικανό ηγέτη του Ιράν, Χασάν Ροχανί, αλλά και οι πόλεμοι στη Συρία και τη Λιβύη. Οπως λέει ο Αμερικανός αναλυτής Κριστόφ Λίμαν στο περιοδικό Route, «το κλειδί για την κατανόηση της δυναμικής των συγκρούσεων που βλέπουμε σήμερα είναι η ανακάλυψη του μεγαλύτερου στον κόσμο –σε σχέση με τα γνωστά αποθέματα– ρεζερβουάρ φυσικού αερίου στον Περσικό Κόλπο στα χωρικά ύδατα του Κατάρ και του Ιράν, αλλά και οι νέες εκτιμήσεις από το 2007 ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ακτές της Συρίας και του Λιβάνου είναι κατά 70% περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί».

Η Ελλάδα χώρα της ξενιτιάς


Του Γιάννη Μπαμπαδήμα*

Στον τόπο μας, η φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό αποτελεί γνώριμο φαινόμενο, οφειλόμενο σε μια σειρά από δυσμενείς παράγοντες, που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία μας. Από τη μια, οι κατακτήσεις, οι πόλεμοι και η μόνιμη υπανάπτυξη, αποτέλεσμα της διπλής πίεσης από Ανατολή και Δύση, οδηγούσαν πολλούς Έλληνες στη μετανάστευση, γεγονός που προκαλούσε περιοδικά μια πραγματική δημογραφική και κοινωνική αιμορραγία. Από την άλλη, οι πολιτικές και πνευματικές ελίτ ήταν διαρκώς προσανατολισμένες προς τη Δύση, έχοντας δεσμούς με την Εσπερία, τόσο οικονομικούς, όσο και πνευματικούς. Για τους γόνους των οικογενειών αυτών, οι σπουδές και η εργασία στο εξωτερικό αντιμετωπίζονταν ως επιθυμητό προσόν και προνόμιο, αντίληψη που σταδιακά εξαπλώθηκε σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Πέρα από την κοσμοπολίτικη ζωή των ελίτ, όμως, η προσφυγιά θεωρούνταν ανέκαθεν κατάρα και οι ξενιτεμένοι ζούσαν με τον μόνιμο καημό της επιστροφής. Οι Έλληνες που ξενιτεύονταν, διατηρούσαν τους δεσμούς τους με την Πατρίδα και επιδίωκαν την οργάνωση σε παροικίες και ελληνικές συνοικίες. Παράλληλα, ενδιαφέρονταν να επιστρέψουν και να προσφέρουν στον τόπο τους με τα χρήματα ή τις γνώσεις που κέρδισαν στο εξωτερικό.

Σήμερα, τα χαρακτηριστικά αυτά ατονούν. Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του νεοφιλελευθερισμού, όπου η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα θεωρούνται σημαντικά εργασιακά προσόντα, η μετανάστευση αντιμετωπίζεται ως … ένα απλό στάδιο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.