Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Η αξία του Εθνικού Νομίσματος και το Ισοζύγιο Πληρωμών


Σπύρος Στάλιας, 
[Οικονομολόγος Ph.D]

►Οι Συναλλαγές μας με τους Ξένους/Εξωτερικό Εμπόριο

Από εδώ πηγάζει η πηγή του φόβου των Ελλήνων για την δραχμή, με την έννοια, πως θα μπορούμε να αγοράζουμε οτιδήποτε θέλουμε από το εξωτερικό, αφού η δραχμή δεν θα έχει αξία. Αν ρωτήσετε γιατί δεν θα έχει αξία παίρνεις απίθανες απαντήσεις άσχετες με το θέμα. 
Ακούς, ας πούμε, ότι δεν έχουμε χρυσό!... Αν τους πεις ότι δεν χρειάζεται ούτε ένα γραμμάριο χρυσό για να εκδώσεις χρήμα σε κοιτούν με δυσπιστία και πολλοί με φόβο. Κατάλοιπα βαρβαρικών εποχών που ζουν ακόμα στον 21ο αιώνα. Πάντως ο φόβος που καλλιεργείται στους Έλληνες, από το κατεστημένο του ευρώ, έχει στον πυρήνα της αυτή την αντίληψη. Η δραχμή δεν θα έχει αξία, πράγμα που καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων στον εαυτό τους.

Φυσικά μια πρόχειρη παρατήρηση στο ότι λένε θα ήταν, πως οι 186 χώρες από τις 205 που παρέλασαν πριν λίγο καιρό στο Ρίο συναλλάσσονται μεταξύ τους, αλλά και με τις υπόλοιπες 19 χώρες που ανήκουν στη ευρωζώνη (σύνολο 205 αν δεν κάνω λάθος). Για να συναλλάσσονται πάει να πει ότι έχει αξία το νόμισμα τους, καίτοι η πλειοψηφία αυτών των χωρών δεν έχει χρυσό. Άρα η δραχμή γιατί να μην έχει αξία;

►Ας πάμε καλύτερα στα οικονομικά.

Οι συναλλαγές μεταξύ χωρών αποκαλούνται διεθνείς εμπορευματικές συναλλαγές. 
Οι εξαγωγές δηλώνουν εμπορεύματα και υπηρεσίες που παρήχθησαν στη χώρα για να φύγουν από την χώρα, ενώ οι εισαγωγές είναι υπηρεσίες και εμπορεύματα που παρήχθησαν σε ξένες χώρες που εισέρχονται στη χώρα. 

Από την Ιρλανδία με αγάπη...


Του Αλέξανδρου Ζέρβα

Θέλετε να μας δώσετε το σπίτι σας με το καλό ή να φροντίσουμε να σας βγάλουν σηκωτούς;». Κάπως έτσι φαίνεται να οραματίζονται πολλοί μεγαλοτραπεζίτες το «φιλικό διακανονισμό» με όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του δανείου τους. Βλέπετε, το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο», του οποίου την κεντρική ιδέα περιγράψαμε σε αδρές γραμμές πιο πάνω, δίνει την αίσθηση ότι όλα θα γίνουν αθόρυβα, ήσυχα και παστρικά.

Ούτε  πλειστηριασμοί, ούτε συγκεντρώσεις κι ένταση στα δικαστήρια, ούτε αύξηση της κοινωνικής αγανάκτησης για τους μεγαλοτραπεζίτες, ούτε επιπλέον προβλήματα για την «πολύπαθη» κυβέρνηση Τσίπρα (πάνω που βγήκε στις αγορές). Άσε που θα μπορέσουν τα επενδυτικά funds να πιάσουν μια ώρα αρχύτερα δουλειά. Τζάμπα ακονίζουν τα νύχια τους ενάμιση χρόνο τώρα;

Άλλωστε, εδώ κι αρκετό καιρό διακινείτο ευρέως μεταξύ διαφόρων «ειδήμονων» επί των τραπεζικών η άποψη ότι η προστασία που παρεχόταν σε χιλιάδες (απελπισμένων στην κυριολεξία) δανειολήπτες αποτελούσε σημαντική τροχοπέδη στη διαδικασία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Προεξοφλούσαν δε πως η μεγάλη πλειοψηφία όσων έκαναν (ή κάνουν) χρήση αυτής της δυνατότητας ανήκαν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με κατεδαφίσεις στις Δρυμάδες Χειμάρρας...


...ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης. Προϋπόθεση, όμως, της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Η παραβίαση των ως άνω αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο.

Υπενθυμίζουμε ότι η οικοδόμηση κράτος δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

Δυστυχώς, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, οι αλβανικές Αρχές ξεκίνησαν, σήμερα, την κατεδάφιση, στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις.

Το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.