Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (35) :Thelonious Monk - Misterioso

AirBnb: συνεργατική οικονομία ή μαφία των διαμεσολαβητών;


Αυτό το καλοκαίρι νοικιάστηκε  η μισή Ελλάδα στην AirBnb αλλά αυτό τίποτα δεν έχει να κάνει με συνεργασία και αλληλέγγυα οικονομία...

Του Γιώργου Καλλή*

Πάνω από 300.000 σπίτια και δωμάτια νοικιάστηκαν τον προηγούμενο χρόνο μέσω της ιστοσελίδας της AirBnb, φιλοξενώντας 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Όταν τον Απρίλιο ανέλαβα να βάλω το εξοχικό των γονιών μου στη Σύρο προς ενοικίαση, βρήκα ήδη εκεί κάθε δεύτερο σπίτι στη γειτονιά μας· η μισή Ελλάδα πρέπει να νοικιαζόταν στην AirBnb αυτό το καλοκαίρι.

H AirBnb αποτελεί το πιο γνωστό παράδειγμα αυτού που έχει ονομαστεί η «οικονομία του μοιράσματος» (sharing economy) ή αλλιώς η οικονομία της «συνεργατικής κατανάλωσης» (collaborative consumption). Στην AirBnb, για παράδειγμα, μπορείς να νοικιάσεις με τη μέρα το αχρησιμοποίητο δωμάτιό σου σε ξένους και στο επόμενο ταξίδι σου στο εξωτερικό να νοικιάσεις εσύ το σπίτι μιας οικογένειας που λείπει σε διακοπές. Στην BlablaCar βρίσκεις επιβάτες για τις άδειες θέσεις στο αυτοκίνητό σου στο ταξίδι για Θεσσαλονίκη, ενώ στη Lyft και την Uber οδηγοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για μικρές διαδρομές μέσα στην πόλη. Στη RelayCar μπορείς να νοικιάσεις το αμάξι σου σε έναν άγνωστο όταν δεν το χρειάζεσαι και στη Liquid το ποδήλατό σου. Στην ελληνικής προέλευσης Cookisto παραγγέλνεις σπιτικό φαγητό από ερασιτέχνες μάγειρες που το φέρνουν σπίτι σου (ή, αν είσαι καλός στο μαγείρεμα, μπορείς να εξυπηρετήσεις εσύ άλλους), ενώ στο TaskRabbit γείτονες κάνουν με μικρή αμοιβή μικροδουλειές, απ’ το να σου βάλουν ράφια με μπλακεντέκερ, μέχρι να σου πλύνουν και να σου στεγνώσουν τα ρούχα ή να πάνε τον σκύλο βόλτα.

Επιδρομή στην πόλη:Οι άστεγοι ως τουριστική ατραξιόν...


Του Κωστή Μαργιόλη 

Το 2014 ανακοινώνεται στον τύπο* η έναρξη του «πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα» προγράμματος «Αόρατες διαδρομές» στην Αθήνα. Περίπου δέκα χρόνια μετά, το ίδιο πρόγραμμα επιδοτείται από ειδικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η οποία αναπτύσσεται πια με ρυθμούς αντίστοιχους των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας και δέχεται 30 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο έχοντας εξαλείψει  το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Ταυτόχρονα έχει ανακοπεί η εξάπλωση των ανθρώπων του περιθωρίου (ναρκομανείς, άστεγοι κτλ), κάτι που αποτελούσε ανασχετικό παράγοντα στην προσέλκυση τουριστών στο κέντρο.

Οι λιγοστοί «περιθωριακοί» που κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι στους δρόμους είναι την ίδια στιγμή αξιοθέατα (όπως τα λιοντάρια στο τσίρκο) και ξεναγοί του εαυτού τους, αφού όσοι από αυτούς περνούν τις εξετάσεις του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης έχουν το δικαίωμα να συνοδεύουν επί αμοιβή γκρουπ τουριστών που επιθυμούν να ζήσουν «μια μέρα μέσα στην άγρια ζούγκλα της Αθήνας».

Η επιστροφή του Τζορτζ Όργουελ και ο πόλεμος του Big Brother: Για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Αλήθεια

Πρόσφατα, είδα σε σκηνή του Λονδίνου μια παράσταση του 1984 του Τζωρτζ Όργουελ. Η προειδοποίηση του Όργουελ για το μέλλον έμοιαζε μακρινή, καθόλου απειλητική, σχεδόν καθησυχαστική. Ήταν σαν ο Έντουαρντ Σνόουντεν να μην είχε αποκαλύψει τίποτα, ο Big Brother να μην ήταν ψηφιακός ωτακουστής των πάντων και ο ίδιος ο Όργουελ να μην είχε πει, «Για να διαφθαρεί κάποιος από τον ολοκληρωτισμό, δεν χρειάζεται να ζει σε ολοκληρωτική χώρα».

Η  αξιοπρόσεκτη αυτή παραγωγή έδινε ένα μέτρο της πολιτικής κουλτούρας και στην εποχή μας. Όταν άναψαν τα φώτα, οι θεατές άρχισαν να φεύγουν. Δεν φαινόταν να είχαν συγκινηθεί καθόλου.

Καθώς οι πολίτες στις προηγμένες κοινωνίες αποπολιτικοποιούνται, συμβαίνουν αλλαγές ανεπαίσθητες, ίσως,  αλλά και θεαματικές. Η πολιτική γλώσσα είναι ενεργοποιημένη στο κεφάλι μας με όρους καθομιλουμένης, όπως προφήτεψε ο Όργουελ στο 1984. Η «Δημοκρατία» σήμερα είναι ρητορικό σχήμα. Η Ειρήνη είναι ο «διαρκής πόλεμος». Το «Παγκόσμιο» ταυτίζεται με το αυτοκρατορικό. Η κάποτε ελπιδοφόρα έννοια της «μεταρρύθμισης» σημαίνει τώρα παλινδρόμηση, ακόμη και καταστροφή. «Λιτότητα» είναι η επιβολή του ακραίου καπιταλισμού στους φτωχούς και το δώρο του σοσιαλισμού στους πλούσιους: ένα ευφυές σύστημα βάσει του οποίου η πλειοψηφία εξυπηρετεί τα χρέη των λίγων.

Σε 55 μέρες η καταλανική Consulta που απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω σε όλη την Ευρώπη…


Του Γιώργου Μητραλιά

Η προειδοποίηση που ακολουθεί απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε όλες τις «ευαισθησίες» της ελληνικής αριστεράς: Στους αμέσως επόμενους μήνες –ή ακόμα και εβδομάδες- δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην Ισπανία και ειδικότερα στη Καταλονία, αν δεν θέλετε να βρεθείτε προ μεγάλων εκπλήξεων που θα ανατρέψουν τα όποια -κυβερνητικά και άλλα- σχέδιά σας. Γιατί;  Μα, επειδή οι διαρκώς επιταχυνόμενες εξελίξεις στο Ισπανικό Κράτος, είναι πια ιστορικών διαστάσεων και απειλούν να αναδιαμορφώσουν το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό σε όλη την Ευρώπη, μεταβάλλοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων και βάζοντας σε κρίση παγιωμένες –εδώ και πολλές δεκαετίες- καταστάσεις, ισορροπίες  και… καθεστώτα. Με άλλα λόγια, μεγάλη προσοχή στα τεκταινόμενα της Ισπανίας αν δεν θέλετε να λογαριάζετε    –και εδώ στην Ελλάδα- χωρίς τον Ισπανό και Καταλανό ξενοδόχο…

Από πρώτη άποψη, οι 1.800.000 Καταλανοί πολίτες (σε συνολικό πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων!) που κατέκλυσαν προχτές 11 Σεπτεμβρίου τα 11 χλμ των δυο μεγάλων οδικών αξόνων της Βαρκελόνης,  δεν έκαναν παρά να μιμηθούν τους Σκωτσέζους που αυτές τις μέρες, ζητάνε κι αυτοί την ανεξαρτησία τους. Τεράστιο λάθος που το διέπραξαν πάμπολλα  ΜΜΕ τόσο εδώ όσο και αλλού. Φυσικά, οι Καταλανοί δεν περίμεναν τους Σκωτσέζους για να διαδηλώσουν υπέρ της απόσχισής τους από το Ισπανικό Κράτος. Αυτό κάνουν συνεχώς και με κάθε μέσο, από την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου 1714, δηλαδή σαν χτες πριν ακριβώς από 3 αιώνες, όταν ένας Ισπανός βασιλιάς, Φελίπε και Βουρβόνος κι αυτός σαν το σημερινό, κατέλαβε τη Βαρκελώνη μετά από πολιορκία 11 μηνών και κατάργησε όλους τους καταλανικούς θεσμούς αυτοδιοίκησης. Από τότε και μέχρι λίγο μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, στους Καταλανούς απαγορευόταν, μεταξύ πολλών άλλων, επί ποινή φυλάκισης ακόμα και η χρήση της γλώσσας τους…

Αλλαγή ρόλων


Είναι απογοητευτική, εξευτελιστική, τραγική ίσως η αλλαγή ρόλων, όσον αφορά τη Γαλλία, σε σχέση με τη Γερμανία - αφού η σημερινή κατάσταση στην Ευρωζώνη, θυμίζει από πολλές πλευρές τη δεκαετία του 1930 στην Ευρώπη.

Τότε βέβαια ήταν η Γαλλία αυτή που έδινε συμβουλές στη Γερμανία, κατηγορώντας την για υπερβολική σπατάλη και συστήνοντας της λιτότητα. Αντίθετα, σήμερα είναι η Γερμανία αυτή που κυριολεκτικά απαιτεί από τη Γαλλία την άμεση υιοθέτηση μέτρων - όπως τη μείωση των δημοσίων δαπανών, τη δρομολόγηση διαρθρωτικών αλλαγών κοκ.

Με δεδομένο δε τον αδύναμο, ανεπαρκή χαρακτήρα του Γάλλου προέδρου, ελάχιστοι αμφιβάλουν για τη συνέχιση της «πολιτικής των υποκλίσεων» απέναντι στη Γερμανία - όπως επίσης για τη διαδοχή του από το ακροδεξιό, εθνικό σοσιαλιστικό κόμμα της χώρας, το οποίο στην πραγματικότητα ελάχιστα διαφέρει (εάν), από το αντίστοιχο στην Ελλάδα.
Επιστρέφοντας στην προπολεμική δεκαετία, στα τέλη Μαρτίου του 1930, όταν η τότε μεγάλη συμπαράταξη υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Hermann Muller κατέρρευσε, η συντηρητική γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», για παράδειγμα, ανέφερε τα εξής σε ελεύθερη μετάφραση:

«Επανόρθωση» με… εντολή Σαμαρά

Μετά την καταλυτική παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου, που αποκάλεσε «άθλιο» το πρωτοσέλιδο σκίτσο του «Ποντικιού» την Πέμπτη, το σκίτσο άλλαξε και προσαρμόστηκε στην κυβερνητική επιθυμία.

Παραθέτουμε λοιπόν και το αρχικό σκίτσο και το διορθωμένο, ώστε να μπορούν οι αναγνώστες μας να διαπιστώσουν το μέγεθος της μεταμέλειάς μας

Το διορθωμένο σκίτσο:


Το αρχικό σκίτσο:


Πηγή:http://www.topontiki.gr/article/82784/Epanorthosi-me-entoli-Samara

Δες και:http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2014/09/blog-post_37.html

Λάρτζ


Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την δημιουργία ενός νομικού πλαισίου προστασίας από τους κερδοσκόπους και αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου αλλά δεν τα κατάφερε με τα υπόλοιπα μέσα γιατί στην Αμφίπολη βρήκαν το απολίθωμα της Άννας Παναγιωταρέα και ο πρίγκιπας Χάρυ είναι έγκυος και δεν γίνεται να χάνουμε την ώρα μας με ανούσιες ειδήσεις.

Άλλωστε, ένα από τα πρώτα μαθήματα δημοσιογραφίας είναι πως “είδηση είναι εάν άνθρωπος δάγκωσε σκύλο, και όχι το αντίθετο”.

Βέβαια, με τους ρυθμούς που βγαίνουν από τις φωλιές τους τα μισαλλόδοξα κτήνη που χρόνια κυκλοφορούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας μας, και γίνονται διάσημοι ο ένας μετά τον άλλο για την βαρβατίλα που εξέπεμψαν βασανίζοντας κάποιο ζώο, η Δημοσιογραφία ίσως αναγκαστεί να το ξανασκεφτεί.

Η Ελλάδα έκανε παρέα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ήθελαν να πάρουν θέση επί του θέματος. Μόνο η Γερμανία είχε άποψη, μαζί με τη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Φινλανδία.
Και μάντεψε…

13-21 Σεπτεμβρίου: αντιφασιστικές εκδηλώσεις σε Πέραμα και Κερατσίνι

Ένας χρόνος πέρασε από τη δολοφονία του  Παύλου Φύσσα  και οι αντιφασιστικές οργανώσεις διοργανώνουν πορείες, εκδηλώσεις και συναυλίες στο Πέραμα και το Κερατσίνι.

Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας αντιφασιστικής δράσης στις γειτονιές. Δράσεις που σαν σκοπό έχουν να αποκαλύψουν τον πραγματικό αντιλαϊκό ρόλο της Χρυσής Αυγής και της φασιστικής ιδεολογίας, την στενή σχέση των νεοναζί με τους εφοπλιστές, το κεφάλαιο, την εργοδοσία, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της αστυνομίας και του στρατού. 

Δράσεις που ανοίγουν μέτωπο με τις ρίζες του φασισμού στην κοινωνία, με τις πολιτικές των μνημονίων, της ΕΕ, του ΔΝΤ και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. 
Πολιτικές που εξαθλιώνουν τους πολίτες και πνίγουν πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα και στο Φαρμακονήσι», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το πρώτο ραντεβού δίνεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη, όπου θα γίνει συζήτηση και αντιφασιστική συναυλία.

Την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι, στο σημείο της δολοφονίας(Παναγή Τσαλδάρη και Πέτρου Ράλλη, 6:00 μμ)
Παναττική συγκέντρωση και πορεία
Την ίδια ημέρα στις 3 μμ, η κίνηση ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, οι φίλοι και η οικογένεια του Παύλου Φύσσα θα προχωρήσουν σε αποκαλυπτήρια μνημείου στη Π.Τσαλδάρη 60 και αμέσως μετά στις 4μμ πραγματοποιούν καλλιτεχνική εκδήλωση. 

Τα ξέρανε όλα


Οι ...αρχές γνώριζαν πρακτικές σχέδια και πιθανούς στόχους της 
Χρυσής Αυγής αλλά περίμεναν...

Του Νίκου Τσακανίκα

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση περίπου 50 μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον 20 μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το βράδυ της Πέμπτης στις 12 Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα στην οποία χρησιμοποιήθηκαν σιδερολοστοί και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει καρφιά, ακολούθησε μια άκρως αποκαλυπτική συνομιλία μεταξύ του Γιάννη Λαγού, βουλευτή της Χρυσής Αυγής και του Σωτήρη Δεβελέγκου, τοπικού στελέχους του Πειραιά. Σε αυτή τη συνομιλία αποκαλύφθηκαν τα πάντα, τόσο για το ποιος οργάνωσε την επίθεση όσο και τον τρόπο με την οποία αυτή έγινε.

Αλλωστε ο Γιάννης Λαγός που είχε την «επιτελική» ευθύνη της επιχείρησης είναι αποκαλυπτικός: «Βγήκανε για να σβήσουνε συνθήματα και τους πετύχανε φίλε. Δέκα αυτοκίνητα με 4 και με 5 άτομα, ισοπεδοθήκανε και τα 45 άτομα που ήτανε εκεί πέρα, τους λιώσανε, τους λιώσανε. Hτανε και ο πρόεδρος της Ζώνης κάτω που το παίζει εκεί πέρα ξέρεις ο πρόεδρος και καλά της Ναυπηγοεπισκευαστικής της Ζώνης, τον λιώσανε και αυτόν και του λέει ο Τάσος: άντε μείνε στο σπίτι σου μέσα την επόμενη φορά για να τελειώνουμε. Αυτά που ξέρατε τελειώσανε…Τους λιώσανε φίλε, 45 άτομα, δεν ξέρανε λέει από που να φύγουνε, τους βαράγανε 10 λεπτά. (…) Και όπως ήταν ένα κομβόι δέκα αυτοκίνητα τους κατεβάσανε κάτω απ” τα αυτοκίνητα και τους ισοπεδώνανε, τους σπάγαν τα αμάξια, τους βαράγανε».

Ο ελληνορωσικός χειμώνας


Της Κύρας Αδάμ*

Τρία απανωτά, αρνητικά και καθοριστικά χτυπήματα έχει υποστεί η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Ρωσία. Αυτά είναι ο αποκλεισμός των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ρωσικές αγορές, ο ορατός κίνδυνος να μην φτάσει το χειμώνα το φυσικό αέριο στους ελληνικούς αγωγούς και, φυσικά, οι αυξανόμενες πτωχεύσεις ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, που πλήττουν τον ελληνικό τουρισμό.

Η Αθήνα υποτάχθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα στις ειλημμένες αποφάσεις του Βερολίνου και του Παρισιού να χτυπήσουν καίρια τη ρωσική οικονομία, ως «τιμωρία» της Μόσχας για την ανάμιξή της στην απόσχιση της ρωσόφωνης Κριμαίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία. Με τη σειρά του, ο κατά τα άλλα αποθνήσκων γαλλογερμανικός άξονας υποτάχθηκε πλήρως στις αμερικανικές απαιτήσεις, που με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία βρήκε την ευκαιρία να χτυπήσει οικονομικά τη Μόσχα, στερώντας από τον Ιούνιο την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές των ρωσικών τραπεζών και από τις αρχές Σεπτεμβρίου την πρόσβαση και των υπό κρατικό έλεγχο γιγαντιαίων εταιρειών ρωσικού πετρελαίου, όπως η Rosneft, πιθανώς και των ρωσικών αμυντικών εταιρειών.

Χρήμα και Εξουσία


Αυτό που ισχύει στις περισσότερες χώρες, και η Ελλάδα είναι μια από αυτές, είναι οι βουλευτές να μπαίνουν φτωχοί στην πολιτική και να βγαίνουν πλούσιοι ή ζάπλουτοι. Ενώ οι όντως πλουσιοπάροχες αμοιβές και προνόμια δεν δικαιολογούν τη συσσώρευση τέτοιου φανερού και κρυφού πλούτου, το πολιτικό σύστημα είθισται να κάνει τα στραβά μάτια, μιας και τα δώρα ή δωράκια σύμφωνα με το εθιμικό δικαιο τείνουν να καταστούν μέρος του θεσμού.

Στις ΗΠΑ, όπως μάς λέει o Economist, τα πράγματα είναι ανάποδα. Από την έρευνα του πλούτου των μελών του Κονγκρέσου προκύπτει ότι αυτοί που μπαίνουν στην πολιτική και εκλέγονται είναι ήδη πλούσιοι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όταν βγαίνουν δεν είναι  πλουσιότεροι. Απλώς μεταπηδούν κλίμακα. Κανείς θα περίμενε οι πλουσιότεροι βουλευτές να προέρχονται από την επιχειρηματική τάξη.

Δεν συμβαίνει όμως έτσι. Ελάχιστοι είναι αυτοί. Όπως κι εδώ, περισσεύουν οι δικηγόροι. Αλλά η απόλυτη πλειοψηφία, (δέκα στους εικοσιπέντε πιο πλούσιους) ανήκει σ' αυτούς που είτε κληρονόμησαν τα πλούτη τους (κι εδώ επαληθεύεται ο Πικετί), είτε έκαναν ένα πλούσιο γάμο, όπως ο Βενιζέλος ας πούμε. Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στον παραπάνω πίνακα. Η πολλαπλή εμφάνιση της ένδειξης "rich spouse" (4/10) στη θέση της επαγγελματικής απασχόλησης βγάζει μάτι.

Υποτελείς

Tου Γιάννη Σιδέρη*

Η υποτέλεια των κυβερνώντων κατέστη εμφανής με το τελευταίο ψήφισμα του ΟΗΕ. Ενώ λοιπόν το ψήφισμα είναι σε κατεύθυνση σαφώς ευνοϊκή για την διαπραγμάτευση του χρέους της χώρας, αποφάσισε να απέχει της ψηφοφορίας, τασσόμενη ευθέως στο πλευρό των πιστωτών της, οι οποίοι μέσω ακριβώς αυτού του χρέους, επιβάλλουν την ασκούμενη πολιτική στη χώρα.

Αλλά περί τίνος πρόκειται;

Ειδικότερα, το εν λόγω ψήφισμα τονίζει την ιδιαίτερη σημασία της έγκαιρης, ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών με απώτερο στόχο την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τη βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες. Επιπλέον ζητά εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη των κρίσεων χρέους και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.

Σημειώνεται ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπέρ της πρότασης την οποία παρουσίασε η «ομάδα των 77» αναπτυσσόμενων χωρών, τάχθηκαν 124 χώρες, 11 κατά ενώ 41 απείχαν από την ψηφοφορία. Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν την απόφαση είναι οι χώρες του G7, ενώ μεταξύ των χωρών που απείχαν ήταν όλες οι χώρες της Ε.Ε. όπως και η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου, ως απάντηση στον σχολιασμό του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αρκέστηκε στην παρακάτω δήλωση:
“Η Ελλάδα συντάχθηκε με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΕΕ μεταξύ των οποίων είναι και τα άλλα κράτη που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, επισημαίνει η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη νομική κατοχύρωση των χρεοκοπημένων χωρών απέναντι στους κερδοσκόπους, απλό ευχολόγιο, χωρίς καμία νομική αξία που βρίθει ασαφειών και το οποίο κατατέθηκε στη γενική συνέλευση του Οργανισμού εσπευσμένα και πρόχειρα.”

Ο πατριωτισμός στην Ελλάδα τελεί υπό διωγμό...


Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΟ.

Aπό τον Δαμιανό Βασιλειάδη.

Εισαγωγή στο άρθρο του Γιώργου Καραμπελιά, που παραθέτω κατωτέρω και το προσυπογράφω με τα εξής σχόλια: 

Ο πατριωτισμός πράγματι τελεί υπό διωγμό στην Ελλάδα από εθνοκτόνες δυνάμεις και από αριστερά και από δεξιά. Όμως χωρίς ένα πατριωτικό κίνημα στην Ελλάδα, όπως το περιγράφω στο βιβλίο μου Πανεθνικό - Παλλαϊκό Κίνημα, που αποτελεί εγχειρίδιο θεωρητικής και πρακτικής πατριωτικής πάλης για όλες τις πατριωτικές δυνάμεις, απελευθέρωση της Ελλάδας από τα δεσμά που εχάλκευσαν τα εξωθεσμικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, δεν μπορεί να υπάρχει, ούτε σωτηρία από τα πολυποίκιλα δεινά.

Ο πατριωτισμός στην Ελλάδα και αυτή είναι η αλήθεια, τελεί υπό διωγμό από της εθνοκάπηλη, καπιταλιστική δεξιά, την παγκοσμιοποιημένη, ψευτοδιεθνιστική αριστερά, τους εθνικιστικούς, φασιστικούς κύκλους της άκρας δεξιάς, τους υπερ-εθνικιστικούς, επεκτατικούς κύκλους των γειτόνων μας και τις ιμπεριαλιστικές εθνικιστικές δυνάμεις που τους στηρίζουν.

Την αλήθεια αυτή μας παρουσιάζουν ανάγλυφα κορυφαίοι άνδρες της πολιτικής ακόμη και αυτός πρώην υπουργός εξωτερικών και σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας Νταβούτογλου, ο πνευματικός μέντορας του Ερντογάν, που είπε χαρακτηριστικά για όσους στοχοποιούν την πατρίδα και το έθνος:

Θα πάνε άκλαυτοι


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η πιο ενδιαφέρουσα φράση από αυτές που εξεστόμισε δακρύουσα η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή δεν ήταν το «Να πάει να γαμηθεί ο Χαρδούβελης», η οποία σχολιάστηκε όσο καμιά άλλη αυτές τις ημέρες. Η βουλευτής, σε καταφανή απόγνωση, είπε κάτι πολύ πιο ουσιώδες και πολιτικώς κρίσιμο: «Με αυτά που κάνετε δεν θα επανεκλεγούν πολλοί βουλευτές κι εγώ θα μείνω άνεργη»!

Ιδού λοιπόν που η προοπτική της ανεργίας, στην οποία έχει καταδικαστεί το ένα τρίτο των οικονομικώς ενεργών κατοίκων της χώρας, χωρίς μάλιστα ελπίδα επιστροφής στην εργασία, αγγίζει και το άβατο της πολιτικής ελίτ. Η ασταμάτητη κάθοδος της συγκυβέρνησης προς τα Τάρταρα της ανυποληψίας προκαλεί δικαιολογημένα πανικό.

Η απειλή της πολιτικής ανεργίας – πέρα από την πλάκα – αφορά πολλές δεκάδες από τους νυν βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Κοινοβούλιο, όποτε και αν γίνουν εκλογές, αν συνυπολογίσουμε την πτώση των ποσοστών των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, την απώλεια του μπόνους των 50 εδρών, αλλά και τη «φυσική» εκλογική ανανέωση της Βουλής, η οποία αποτελεί μια έντονη τάση τα τελευταία χρόνια.

Μαζική εκδήλωση για Ουκρανία. Αλληλεγγύη στην εξέγερση, πάλη ενάντια σε ολιγάρχες, ΕΕ-ΝΑΤΟ

Μεγάλη επιτυχία είχαν οι δράσεις που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα η «αντιφασιστική καμπάνια αλληλεγγύης στην Ουκρανία». 

Αρχικά, την Τετάρτη 10/9, με την μεγάλη διαδήλωση από το σταθμό μετρό Πανόρμου προς την Ουκρανική Πρεσβεία, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι. Η διαδήλωση ήταν μια από τις μεγαλύτερες για ζητήματα αλληλεγγύης και διεθνιστικής στήριξης σε κινήματα άλλων χωρών τα τελευταία χρόνια, είχε παλμό και συμμετείχαν ένα μεγάλο φάσμα οργανώσεων της Αριστεράς και συλλογικότητες του αγώνα.

Οι δράσεις συνεχίστηκαν με τις δυο εκδηλώσεις, μία την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με μαζική συμμετοχή, και η κεντρική εκδήλωση της καμπάνιας την Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πολυτεχνείο. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο Γκίνη, μίλησε ο Σεργκέι Κιριτσούκ, στέλεχος της αριστερής επαναστατικής οργάνωσης της Ουκρανίας «Μποροτμπά» (borotba-αγώνας), αναλύοντας την κατάσταση στην Ουκρανία, τις τελευταίες εξελίξεις και τις θέσεις της οργάνωσής του.

Στην μαζικότατη εκδήλωση, διαβάστηκε χαιρετισμός κομμουνιστών πολιτοφυλάκων από το Ντόνιετσκ της νοτιανατολικής Ουκρανίας. Στη συνέχεια χαιρέτησαν αριστεροί αγωνιστές από το Καζαχστάν, ενώ ομιλία-τοποθέτηση έγινε και από πλευράς της ελληνικής «αντιφασιστικής καμπάνιας» που διοργάνωσε την εκδήλωση.

"Unschooling" ή ποιοτικά σχολεία για όλους;


Της Γεωργίας Βαλωμένου

Υπάρχει στο facebook μια σελίδα με τον τίτλο Unschooling – Greece (Αποσχολειοποίηση)  “Για την προώθηση του unschooling και της ελευθερίας”. Εκεί διαβάζουμε ότι το σχολείο είναι φυλακή, ότι είναι μηχανισμός προπαγάνδας, ότι βλάπτει τα παιδιά. 

Παράλληλα μια πολύ αξιόλογη επιστήμονας, ερευνήτρια και αρθρογράφος, η Νέλλυ Ψαρρού, εξέδωσε πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο "12 Χρόνια Φυλακή", το οποίο αναφέρεται στη 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, και συγκεκριμένα στον τρόπο που το εκπαιδευτικό σύστημα προετοιμάζει τους πολίτες για την ομαλή και πειθήνια ένταξή τους στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με σοβαρά επιχειρήματα το αντίθετο. Το σχολείο είναι αναμφίβολα μηχανισμός πειθάρχησης και ιδεολογικής ενσωμάτωσης. Επίσης το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας με όλα της τα στραβα, αφού σ΄αυτό υπάρχουν και αναπαράγονται κοινωνικές ανισότητες, και εξουσιαστικές δομές. 
Γι’ αυτούς τους λόγους αλλά και για πολλούς άλλους είναι ανάγκη να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, και όχι μόνο το ελληνικό που τελευταίως βάλλεται και συρρικνώνεται.

Τέλος και… επίσημα για τις Κυριακές


Αναστέλλεται επισήμως η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, βάσει των «επτά Κυριακών». 

Tο υπουργείο Ανάπτυξης δημοσιοποίησε το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου αναφορικά με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας με βάση πρόσφατη υπουργική απόφαση. 

Όπως αναφέρει το έγγραφο: «Σας γνωρίζουμε ότι, με την υπαριθμ. 307/2014 Απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας, αναστέλλεται η εκτέλεση της υπαριθμ. Κ1-1119/7-7-2014 αποφάσεως του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της κατ΄ αυτής ασκηθείσας αίτησης ακυρώσεως». 

Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή 2 Νοεμβρίου

O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Π. Καρέλλας δήλωσε ότι η αγορά της Αθήνας θα είναι ανοικτή την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014, εφαρμόζοντας το νόμο που προβλέπει την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για επτά Κυριακές τον χρόνο. 

Όσον αφορά την 307/2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αναστέλλεται η ισχύς της υπουργικής απόφασης Κ1-1119/7-7-2014, που απελευθέρωνε την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 10 περιοχές της χώρας, ο κ. Καρέλλας ανέφερε στη δήλωσή του: