Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Νέες τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου, για το φυσικό αέριο...


Με την λήψη «προληπτικών μέτρων» εναντίον της Κύπρου, προκειμένου να εμποδίσει την προσπάθεια της Λευκωσίας για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, απείλησε και πάλι η Άγκυρα.

Με αφορμή τον Γ’ Γύρο αδειοδοτήσεων για τα οικόπεδα 6,8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, που πετρελαϊκοί κολοσσοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για απόκτηση άδειας, το τούρκικο ΥΠΕΞ επανέρχεται στην πολιτική των απειλών και των διεκδικήσεων κάνοντας λόγο για «μονομερείς πρωτοβουλίες (της Κύπρου) και παράνομες δραστηριότητες των διεθνών εταιριών για εντοπισμό υδρογονανθράκων» στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, κ. Μπιλγκιτς, με δήλωσή του στρέφεται εναντίον της Κύπρου αλλά συγχρόνως και εναντίον των πετρελαϊκών εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, καθώς όπως επισημαίνει, η Τουρκία «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της εντός της υφαλοκρηπίδας της».

Η Αγκυρα επαναφέρει τον γνωστό ισχυρισμό ότι το Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ επικαλύπτει την... τουρκική υφαλοκρηπίδα, πάρα το γεγονός ότι το Οικόπεδο αυτό εκτείνεται νοτιοδυτικά της Πάφου. Η Τουρκία όμως στο πλαίσιο της γενικής αναθεωρητικής πολιτικής της υποστηρίζει ότι ούτε η Κύπρος ούτε τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη επήρεια για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, πέραν των χωρικών υδάτων τους, διεκδικώντας έτσι σχεδόν όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο…

«Ό,τι πουν οι τράπεζες» λοιπόν...«ό,τι πουν οι τράπεζες»!!! Ξέρουν αυτές...


Νέος Κώδικας Δεοντολογίας: Μοντέλο «ό,τι πουν οι τράπεζες» 
για τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων

Του Βασίλη Γεώργα

Πράσινο φως στις τράπεζες να προχωρούν σε ρυθμίσεις κόκκινων δανείων χωρίς τον «βραχνά» συγκεκριμένων δεσμεύσεων και τύπων ρυθμίσεων για τις διάφορες κατηγορίες δανειοληπτών όπως επεδίωκε η κυβέρνηση, ανάβει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας που τίθεται πλέον επίσημα σε εφαρμογή.

Η δημοσίευση του Κώδικα Δεοντολογίας στο ΦΕΚ λύνει σε σημαντικό βαθμό τα χέρια στις τράπεζες να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της «ενεργητικής διαχείρισης» των κόκκινων δανείων. Θεσπίζει μεν, πλήθος απαραίτητων γραφειοκρατικών υποχρεώσεων ως προς τα στάδια ενημέρωσης και διαπραγμάτευσης με τους δανειολήπτες, αλλά επί της ουσίας εισάγει ελάχιστους περιορισμούς ως προς τις τελικές αποφάσεις οι οποίες θα λαμβάνονται αποκλειστικά από τις τράπεζες με γνώμονα την ανάγκη ταχείας μείωσης του όγκου των 108 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων και μη επισφαλών ανοιγμάτων, σε συνδυασμό με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των δανειοληπτών και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός εκάστου.

Το πνεύμα από το οποίο διαπνέεται ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και αυτές γνωρίζουν πως θα το αντιμετωπίσουν καλύτερα.