Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

12 Μαθήματα Σύγχρονης Οικονομικής Θεωρίας για Μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου


Του Σπύρου Στάλια
Οικονομολόγου PhD

Τα 12 Μαθήματα Σύγχρονης Οικονομίας  απευθύνονται κυρίως σε παιδιά του Δημοτικού και εφήβους του Γυμνασίου. Επειδή ακριβώς απευθύνονται σε αυτούς, που εξ αντικειμένου  δεν έχουν καμία παιδεία σε θέματα οικονομίας, το κάθε θέμα είναι γραμμένο με πολύ απλό και ξεκάθαρο τρόπο, έτσι ώστε κάθε οικονομική έννοια να γίνεται άμεσα κατανοητή, και εύκολα να απορροφάται.  Ταυτοχρόνως, επειδή οι έννοιες συνδέονται, προσπάθησα να καταδείξω με ευκρινή τρόπο, πως η σύνδεση των οικονομικών εννοιών μας οδηγεί σε ολοκληρωμένα και ασφαλή συμπεράσματα που δεν αντιφάσκουν προς την κοινή λογική.

Θα ήθελα να σας δώσω δυο παραδείγματα του τι εννοώ. Για τους νεοφιλελεύθερους του ευρώ,  οικονομία είναι η μελέτη της διανομής των σπανίων πόρων ενώ οι επιθυμίες μας είναι απεριόριστες. Με βάση αυτό τον ορισμό πολλές επιθυμίες θα παραμένουν ανεκπλήρωτες. Αυτό σημάνει ότι αν θέλουμε πιο πολύ ψωμί θα πρέπει να έχουμε λιγότερη παιδεία ή αν θέλουμε να ζήσει ο Λευτέρης καλύτερα θα πρέπει να ρίξουμε το επίπεδο ζωής της Γιώτας. 

Με βάση αυτό τον ορισμό καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι από την οικονομία παίρνεις ανάλογα με αυτό που συνεισφέρεις και αυτό που παίρνεις είναι δίκαιο. Για ότι σου συμβαίνει εσύ φταις. Τέλεια ζούγκλα. Άλλα αν ορίσουμε την οικονομία ως την επιστήμη που μελετά την κοινωνική παραγωγή των πόρων και την κοινωνική τους διανομή από την ζούγκλα της ατομικότητας καταλήγουμε στον πολιτισμό της συνύπαρξης.

Σκοπιανό: Ασκήσεις «διπλης ονομασίας» σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.


Του Νίκου Μελέτη

Προσπάθειες για προώθηση μορφής «διπλής ονομασίας» για την ΠΓΔΜ είναι σε εξέλιξη, καθώς η ήπια εικόνα που εκπέμπει η νέα σκοπιανή κυβέρνηση, διευκολύνει τους παράγοντες εκείνους που θέλουν να παρακάμψουν τις ελληνικές ενστάσεις  για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., χωρίς την προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας. 

Οι πραγματικές προθέσεις  της νέας σκοπιανής κυβέρνησης θα διερευνηθούν πάντως στην πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Ν. Δημητροφ στην Αθηνά για συνομιλίες με τον Ν. Κοτζιά.

Ο Ζ. Ζαεφ επισκέπτεται αύριο την έδρα της Συμμαχίας με βασικό στόχο να δώσει μήνυμα αλλαγής κλίματος και στάσης εκ μέρους της ΠΓΔΜ, ώστε να προωθήσει την θέση για παράκαμψη της απόφασης του Βουκουρεστίου και ένταξη στο ΝΑΤΟ έστω και με την προσωρινή ονομασία «FYROM».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στολτενμπεργκ απαντώντας στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο νέος σκοπιανός πρόεδρος Ζ. Ζαεφ για να επισκεφθεί τα Σκόπια παρέπεμψε στην απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις Συνόδους Κορυφής που ακολούθησαν,  βάσει της  οποίας η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα γίνει μετά την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Ημερίδα Πανηπειρωτικής: Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία στην Σύγχρονη εποχή


"Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία την Σύγχρονη Εποχή".
Hμερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, ώρα 19.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών,Κλεισθένους 15, Αθήνα.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, ώρα 19.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια, εξετάζει σε ενημερωτική ημερίδα με προσδιορισμένη έδρα τεσσάρων (4) εξειδικευμένων εισηγητών – ομιλητών το θέμα με τίτλο " Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία την Σύγχρονη Εποχή".

Η επίδειξη ενδιαφέροντος με την πραγματοποίηση της ενημερωτικής ημερίδας συζητήθηκε στις τακτικές συνεδριάσεις των ΔΣ της ΠΣΕ, για την σημασία μιας επίκαιρης εξέτασης του θέματος της επίσημα αναγνωρισμένης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ΕΕΜ στην Αλβανία.

Ο σχεδιασμός του πλαισίου όπως περιγράφεται παρακάτω έγινε με επεξεργασία της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού και Βορειοηπειρωτικού της ΠΣΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του (Άρθρου 2 παράγραφος ε) του καταστατικού της Πανηπειρωτικης Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Η παρουσίαση του θέματος αντίστοιχα κατανέμεται σε έδρα (4) επιλεγμένων εισηγητών, με ισόποσο χρονικό περιθώριο 15λεπτα και αντίστοιχη κατανομή ενοτήτων επεξεργασίας, προκειμένου να εξεταστούν-ερμηνευτούν, τα παρακάτω:

1) Εισηγητής :Dr.Κωνσταντινος Φίλης Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Ευρωπαϊκή Προοπτική της Αλβανίας – Γεωπολιτική Βαλκανική Επισκόπηση.

2) Εισηγητής :Κος Σταύρος Λυγερός Δημοσιογράφος Συγγραφέας Ερευνητής.

Οι σχέσεις Ελλάδος Αλβανίας και η ΕΕΜ.

3) Εισηγητής : Κος Αλέξανδρος Μαλλιάς Πρέσβης επί τιμή Πρώην Πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Τίρανα, Σκόπια

Ελλάδα – Αλβανια : κοιτάζοντας στο μέλλον.

4) Εισηγητής : Κος Βαγγελης Ντουλες Πρόεδρος ΚΕΑΔ, Βουλευτής Κ.Ε.Α.Δ- ΟΜΟΝΟΙΑ.

Η σημερινή κατάσταση στην Αλβανια, η ΕΕΜ και η οικονομική της ανάπτυξη.

Η ΠΣΕ θα διευθύνει, συντονίσει χρονικά και θα καταγράψει την όλη διαδικασία της ημερίδας με σκοπό την δημιουργία ενός Φακέλου με τα δεδομένα της δομημένα, έτσι ώστε να κατατεθούν- παραδοθούν προς τους άμεσα εμπλεκομένους οργανισμούς και φορείς.