Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (14) : Anouar Brahem - Leila Au Pays Du Carrousel - Live at Cully Jazz Festival

Η Γαλλία ζητάει υποτίμηση του Ευρώ

ΘΕΤΕΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΣΧΟΛΙΟ ΓΜ: ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μέσω συνέντευξής του ζήτησε την αποδυνάμωση του ευρώ ώστε να βρεθεί το νόμισμα σε «ένα επίπεδο πιο φυσιολογικό».

«Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και πρέπει να εφαρμοστούν έως το τέλος, προκειμένου το ευρώ να διαμορφωθεί σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, τα οποία αντιστοιχούν περισσότερο στην πραγματική του αξία στις διεθνείς αγορές», δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Σαπέν καλώντας την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μέτρα για την αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ευθύνες και ανάμεσα σε αυτές τις ευθύνες είναι το νομισματικό ερώτημα», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΡΤΑΙΟΥ

Η Γαλλία εδώ και καιρό περνάει περίοδο βαθιάς οικονομικής στασιμότητας, η οποία στο β' τρίμηνο του 2014 μετετράπη σε ύφεση, στην οποία βρέθηκε στο ίδιο διάστημα και η γερμανική οικονομία. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών να θέσει θέμα υποτίμησης του ευρώ, προκειμένου να βρει τρόπο να τονώσει τις εξαγωγικές επιδόσεις της Γαλλίας. Στο σημείο αυτό μοιάζουν να αποκλίνουν οι επιθυμίες της Γαλλίας με τη Γερμανία, αφού η τελευταία, βρέξει-χιονίσει, έχει ως δόγμα το σκληρό ευρώ, που το θεωρεί ως το θεμέλιο λίθο για μια μακροπρόθεσμη επιτυχημένη εξαγωγική πολιτική. Δεν ξέρουμε αν οι επιθυμίες της Γαλλίας θα βρουν αντίκρυσμα.

Τρέχοντας στα σκαλοπάτια


Kι έρχεται Γερμανία - Βραζιλία επτά - ένα, σε ημιτελικό μουντιάλ μέσα στη Βραζιλία, και δεν γράφεις τίποτα, κι αυτοκτονεί κοτζάμ Ρόμπιν Ουίλιαμς και δεν γράφεις τίποτα, κι αν δεν γράψεις γι' αυτά για τί θα γράψεις δηλαδή, για άλλα που δεν ξέρεις, στον μισό πλανήτη σφάζονται κι ούτε γι' αυτά γράφεις τίποτα, κι όχι δεν φταίει ότι είναι καλοκαίρι, αλλά κάτι πρέπει να γραφτεί, έστω κάτι να επαναληφθεί, οι λέξεις πρέπει να συνεχίσουν να φτύνονται, ποτέ η σιωπή δεν είναι όντως μεταβατική, η μετάβαση της σιωπής είναι συνήθως μετάβαση προς τα κάτω, προς το τίποτα, προς το μηδέν, κάτι πρέπει πάντα να γράφεται ως αντίδραση στη δράση, ως ανταπόκριση στο ερέθισμα, ως συνομιλία με το συμβάν, ως δεν ξέρω τι, ξέρω πως δεν είναι καλύτερη η σιωπή κι ας παριστάνει την ωριμότητα, οπότε ας γράψω τουλάχιστον για εκείνη τη φράση που λέει στον Ουίλιαμς ο Ντε Νίρο στο "Αwakenings", όταν έχει ξυπνήσει από κώμα δεκαετιών και τώρα ζητά απ' αυτόν, τον γιατρό και ξυπνητή του, να βγαίνει έξω μόνος του, κι εκείνος τον ρωτάει τι θα έκανες αν έβγαινες έξω μόνος σου, κι αυτός του δίνει έναν ορισμό της ελευθερίας απροσδόκητο, ότι στη βόλτα του θα αποφάσιζε αν θα έστριβε από την μία ή την άλλη πλευρά, ή αν θα συνέχιζε να πηγαίνει ευθεία, αυτό είναι η ελευθερία τελικά και τίποτα περισσότερο, μια ψευδαίσθηση θεωρητικής δυνατότητας να πας μπροστά, δεξιά, αριστερά ή πίσω, για τα υπόλοιπα είμαστε πολύ περισσότερο προγραμματισμένοι απ΄ό,τι νομίζουμε, και εδώ φτάσαμε στο σημείο της επανάληψης που λέγαμε νωρίτερα, το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ "Μan on Wire" μιλά για το εγχείρημα του Γάλλου σχοινοβάτη...

Η «οργή» του Noam Chomsky


Ο διάσημος Αμερικάνος φιλόσοφος, πολιτικός αναλυτής και ακτιβιστής Noam Chomsky δημοσίευσε στο περιοδικό Znet ένα εκτενές κείμενο για την υποκρισία των ΗΠΑ -και της δύσης γενικότερα- σε σχέση με τις περιπτώσεις της Ουκρανίας και της Γάζας, αναφέροντας μια σειρά από περιστατικά που δεν είναι γνωστά στην ευρύτερη κοινή γνώμη. Θεωρήσαμε ότι η αξία του κειμένου είναι μεγάλη και πήραμε την άδεια του περιοδικού να το μεταφράσουμε για το ελληνικό κοινό:

Σχεδόν κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες νέων φοβερών εγκλημάτων αλλά μερικά από αυτά είναι τόσο ειδεχθή, φριχτά και κακόβουλα που καλύπτουν όλα τα άλλα. Ένα από αυτά τα σπάνια γεγονότα έλαβαν χώρα στις 17 Ιουλίου, όταν η πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας 298 ανθρώπους.

Οι «υπερασπιστές της αρετής» στον Λευκό Οίκο εξέφρασαν την «οργή τους για την αδιανόητη αυτή πράξη» στην οποία απέδωσαν «Ρωσική υποστήριξη». Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ άστραψε και βρόντηξε λέγοντας ότι «όταν 298 πολίτες σκοτώνονται» μετά από μια «τρομακτική κατάρριψη» πολιτικού αεροσκάφους «δεν πρέπει να σταματήσουμε μέχρι ο ένοχος να βρεθεί και να προσαχθεί στη δικαιοσύνη». Κάλεσε επίσης τον Putin να δώσει ένα τέλος στην ντροπιαστική προσπάθεια να αποφύγει τις σαφέστατες ευθύνες του.

Τι αλήθεια συμβαίνει στην Ουκρανία


Μια συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία, τον αποκλεισμό και το δράμα των κατοίκων στις ανατολικές περιοχές της χώρας, τους νεοναζί στην νέα κυβέρνηση και το ρόλο ΗΠΑ και ΕΕ σε αυτή τη κρίση, στην εκπομπή "Δύο στο Κόκκινο", με την Ντίνα Μπατζιά και καλεσμένο τον δημοσιογράφο - μεταφραστή Ρωσικών Βασίλη Μακρίδη.

Πηγή:http://stokokkino.gr/article/10841/Anatoliki-Oukrania

Τα κωλόπαιδα της εύφορης κοιλάδας...


Του Τάσου Θεοδωρόπουλου

Το χυδαίο πορνό του πλουσιόβλαχου με τη σαμπάνια στην παραλία

Χυδαίο πορνό δεν είναι αυτό με τα παρτουζώματα και τα ξεκωλίκια. Αυτό έχει πλάκα, κάβλα και σε χαλαρώνει. Χυδαίο πορνό είναι να βλέπεις κροίσους κωλόπαιδα να εκτοξεύουν για επίδειξη στις παραλίες της Μυκόνου κι όχι μόνο, πανάκριβες σαμπάνιες που είναι φτιαγμένες για εκλεπτυσμένη απόλαυση κι όχι για να βρέξεις σαν πλουσιόβλαχος, κωλαράκια wanna be βιζιτούδων. Που δεν έχουν καν την αξιοπρέπεια να παραδεχτούν ότι είναι πουτάνες, αλλά δηλώνουν κοσμικές. Και να ζηλεύεις σαν θεατής που δεν είσαι εκεί. Kριτικάροντας ταυτόχρονα την Τζούλια Αλεξανδράτου που αν μη τι άλλο το μπουκάλι της σαμπάνιας το αξιοποίησε δημιουργικά και έδωσε χαρά σε όλους μας.

Yπάρχει μια αριστουργηματική σκηνή στο βιβλίο «Αμερικάνικη Ψύχωση» του Μπρετ Ίστον Έλις. Mε τον ήρωα, έναν σούπερ γιάπι της κοινωνίας των εκλεκτών και ταυτόχρονα ψυχοπαθή δολοφόνο, να βγάζει κοροϊδευτικά εκατοδόλαρα και  να τα κουνάει επιδεικτικά μπροστά στους ζητιάνους. Εκείνοι να χαίρονται ότι πρόκειται να τους τα δώσει κι αυτός σαρκαστικά να τους κλωτσάει βάζοντάς τα ξανά στην τσέπη του.

Δεν έχω πρόβλημα με τους πλούσιους. Αν και λογικά θα έπρεπε γιατί μαθηματικά, στην πλειοψηφία τους, ο πλούτος τους έχει δημιουργηθεί πάνω στην εκμετάλλευση του εργάτη, την κομπίνα και τη διαφθορά. Το θέμα είναι ταξικό κι εκεί πάνω δεν σηκώνει κουβέντα. Έχω όμως πρόβλημα με την χυδαία επίδειξη της ανωτερότητας τους, μέσα από την επίδειξη του χρήματος.

Η σκλαβιά που γίνεται συνήθεια

Του Κώστα Βασιλάκη

Η λύτρωση του Ελληνικού λαού απ’ όσα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, με κυριότερο την απαξίωσή του ως ατόμου και την πλήρη υποβάθμιση της αξιοπρέπειάς του, περνάει από το χέρι του. Με όσα έχουν γίνει και εκείνα που αναμένονται, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για την πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας.
Μπορεί να υπάρχει ένα κατεστημένο εκδοτών και καναλαρχών, οι οποίοι κέρδιζαν δισεκατομμύρια και κερδίζουν από την διαπλοκή τους με την εξουσία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τότε που τα δύο κόμματα είχαν αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά και τώρα που είναι μια αγκαλιά, που παραπλανούν εσκεμμένα και με προκλητικό τρόπο τον κόσμο, όμως είναι αδιανόητο με όσα έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, ένα σημαντικό ποσοστό όσων έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα να ψηφίζουν ή να υποστηρίζουν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο σύστημα εκδοτών και καναλαρχών προσπαθεί τις τελευταίες μέρες, μετά την οργή από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, να πωλήσει, ξανά, φρούδες ελπίδες. Γράφουν στις εφημερίδες τους και κρώζουν στα κανάλια και τα ραδιόφωνά τους, για την «παρέμβαση Σαμαρά», για την «εντολή Σαμαρά», να γίνουν βελτιώσεις στο φόρο μέσα στο Σεπτέμβριο. Δεν μας λένε όμως τι έκανε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος όταν ψηφιζόταν ο νόμος, θέτοντας μάλιστα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για όσους βουλευτές δεν υπάκουαν.

ΙΤΑΛΙΑ:Τρόικα, διαγραφή ή λιρέτα...


Η οικονομία της Ιταλίας είναι βυθισμένη στην ύφεση για περίπου έξι χρόνια - παρά το ότι το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασε μία «αναλαμπή ανάκαμψης». Η βιομηχανική παραγωγή της είναι κάτω από τα επίπεδα του 1980, τα τραπεζικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να μειώνονται με ρυθμό 4,5%, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, ενώ ο μέσος χρόνος, ο οποίος απαιτείται για την πώληση ενός σπιτιού, αυξήθηκε στους 9,4 μήνες, από 8,8 προηγουμένως (γράφημα).


Ο πρόεδρος του επιχειρηματικού συνδέσμου της Ιταλίας, σε μία ανοιχτή επιστολή του προς τον ηγέτη της χώρας, δήλωσε πως ο κλάδος δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο - πως η περιοχή μετατρέπεται σε μία βιομηχανική έρημο, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ευρίσκονται στα πρόθυρα των μαζικών χρεοκοπιών, συνοδευόμενων από αντίστοιχες απολύσεις εργαζομένων.

Αρκετοί δε παρομοιάζουν την κατάσταση της με αυτήν της δεκαετίας 1929-1939 (ύφεση της τάξης του -20%), συγκρίνοντας την υιοθέτηση του ευρώ με την τότε σύνδεση του νομίσματος της με το χρυσό - λέγοντας χαρακτηριστικά πως ούτε ο Μουσολίνι δεν ήταν τόσο τρελός, ώστε να επιμένει στη διατήρηση του κανόνα του χρυσού, μέχρι τελικής πτώσης.

Συμβολαιακή γεωργία: Μοιάζει με τυρί, στο βάθος όμως είναι η φάκα!


Ο τραπεζικός όμιλος της Πειραιώς, και ό,τι αυτός εκπροσωπεί στο ελληνικό κεφαλαιοκρατικό σύστημα, φιλοδοξεί μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων να αποκτήσει ρόλο καθοριστικό, να γίνει ο τραπεζικός κρίκος-διαμεσολαβητής ανάμεσα στην παραγωγή και στα μονοπώλια του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος. Ουσιαστικά να ελέγξει το αγροτοδιατροφικό.

Του Τάσου Κανταρά*

Τριάντα και πάνω χρόνια σταδιακής συρρίκνωσης του τομέα αγροτικής παραγωγής της χώρας είχε αποτέλεσμα τη μείωση της συμμετοχής του σε επίπεδα κάτω του 4% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Είχε συνέπεια τη μείωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, από το 29% του ενεργού πληθυσμού στην προ της ένταξης στην ΕΟΚ περίοδο σε ποσοστά κάτω του 10% σήμερα. Τη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 20% μόνο την τελευταία 4ετία. Το έλλειμμα αγροτικών συναλλαγών, που έφτασε τα 4 δισ. την τελευταία διετία. Ακούγεται απίστευτο και όμως είναι αληθινό! 

Την τελευταία 10ετία το 25% των γεωργικών εκτάσεων εγκαταλείφθηκαν! Η ανυπαρξία στοιχειώδους εθνικού σχεδιασμού, η πολιτική παθητικής προσαρμογής στην Κοινή Αγροτική Πολιτική των κυβερνήσεων του λεγόμενου δικομματισμού, οι οποίες απλώς παρίσταναν και παριστάνουν τον τροχονόμο των όποιων κοινοτικών επιδοτήσεων, οδήγησαν σε βαθιά κρίση τον αγροτικό τομέα. Η συνολική φθίνουσα πορεία δυστυχώς είναι «εξασφαλισμένη»! Αποτυπώνεται έτσι κι αλλιώς και στο περιεχόμενο της νέας ΚΑΠ.

Αυτό που μας σώνει


Του Αλέξανδρου Ντερπούλη

Υπάρχει μια ηλικιωμένη γυναίκα στην περιοχή που μένω τα καλοκαίρια στην Εύβοια, μικρόσωμη, και αρκετά κοντή. Ντυμένη με τα κλασικά ρούχα μιας επαρχιώτισσας αγρότισσας, με μακρύ σκούρο φόρεμα, ποδιά μακριά και μαντίλι στα μαλλιά.

Κάθε μέρα αυτή η γυναίκα ξεκινάει από το σπίτι της, που είναι κοντά στο δικό μου, και προχωράει με τα πόδια μέχρι το κοντινό χωριό, που απέχει γύρω στα 4 χιλιόμετρα. Κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πηγαίνει και έρχεται χωρίς σταματημό. Τη βρίσκω μπροστά μου κάθε φορά που πηγαίνω στο χωριό ή στην παραλία πιο κάτω και την ξαναβλέπω μετά όταν γυρνάω, ακόμα κι αν έχουν μεσολαβήσει πολλές ώρες.

Προχωράει ανεξαρτήτως καιρού. Την έχω δει με καύσωνα, κάτω από τον καυτό ήλιο. Την έχω δει με αέρα να προσπαθεί να κρατηθεί όρθια για να μην πέσει! Με βροχές και καταιγίδες χωρίς καμιά ομπρέλα και κανένα προστατευτικό! Προχωράει συνέχεια και συνέχεια σα να μην υπάρχει αύριο.

Πολλές φορές προσπάθησα να σταματήσω και να την πάρω με το αυτοκίνητο για να την πάω στον προορισμό της, αν φυσικά έχει κάποιον προορισμό. Όλες τις φορές μου αρνήθηκε ευγενικά και δεν θέλησε να τη διευκολύνω.

Δεν είναι μια γυναίκα που ζητιανεύει, δεν έχει ζητήσει ποτέ τίποτα, ούτε την έχω δει να ζητάει κάτι από κάποιον και ούτε κρατάει ποτέ κάτι στα χέρια της. Απλώς προχωράει χειμώνα καλοκαίρι χωρίς σταματημό.

Ο Χρυσός Δολοφονεί το Περιβάλλον!

Περιβαλλοντικός εφιάλτης στον Καναδά από διαρροή αποβλήτων μεταλλείου Χαλκού-Χρυσού!

Απαγόρευση χρήσης ύδατος από λίμνες και ποτάμια

Κανένα από τα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης δεν είπε λέξη γι’ αυτή την μεγάλη καταστροφή!

Τη Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014, ένα φράγμα συγκράτησης αποβλήτων του μεταλλείου χαλκού-χρυσού Mount Polley στη Βρετανική Κολομβία (Καναδάς) κατέρρευσε. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης κατέληξαν στη διπλανή λίμνη Polley, από εκεί στο ρέμα Hazeltine Creek και τελικά στη μεγάλη λίμνη Quesnel, κοντά στην πόλη Likely, σε μια απ” τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έπληξαν ποτέ την περιοχή. Έσπασε το φράγμα στο μεταλλείο Mount Polley, της εταιρείας Imperial Metals. Το ρέμα … διαπλατύνθηκε από 1,2 σε 46μ. και η λίμνη γέμισε παρασυρμένα δέντρα. Τη σχετική είδηση μπορείτε να δείτε στον Καναδικό τύπο, μαζί μεπολλές φωτογραφίες και από αέρος βίντεο της καταστροφής.

Οι αρχές επέβαλαν απόλυτη απαγόρευση χρήσης του νερού από τις λίμνες και τα ποτάμια της περιοχής, που είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Οι κάτοικοι που φωτογράφισαν νεκρά ψάρια να επιπλέουν στη λίμνη τα νερά της οποίας έχουν πάρει χρώμα «γαλακτώδες πράσινο» κάνουν λόγο για απίστευτη καταστροφή. Ο πρόεδρος της εταιρείας Imperial Metals ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για το ατύχημα του οποίου τα αίτια «δεν γνωρίζει». Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βρετανικής Κολομβίας, η Imperial Metals είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένως ότι η στάθμη του νερού πίσω από το φράγμα ήταν επικίνδυνα υψηλή. Άρα η κατάρρευση δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», η εταιρεία είχε γνώση της επικινδυνότητας του φράγματος και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Στο ΕΤΕΑ και τα επικουρικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών

Η ενοποίηση προχωρά εν μέσω καλοκαιριού. Στο ΕΤΕΑ (ΙΚΑ) το επικουρικό του ΤΣΜΕΔΕ

Ενα χρόνο κερδίζει η κυβέρνηση στην υπόθεση των «ευγενών» επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

Στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, «πέρασε» –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή– διάταξη που προβλέπει την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), των Ταμείων των μηχανικών, δικηγόρων, μερίδας δημοσιογράφων, αρτοποιών, συμβολαιογράφων, εργαζομένων στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ναυτικών πρακτόρων και όσων άλλων ελεύθερων επαγγελματιών είχαν μέχρι σήμερα μείνει εκτός, για το σκέλος της επικούρησης. Ωστόσο –κι αυτό είναι κρίσιμο– τους δίνει χρονικό περιθώριο 12 μηνών, ώστε αν θέλουν, να μετατραπούν σε επαγγελματικά και έτσι να αποφύγουν το ΕΤΕΑ έως τον Ιούλιο του 2015.

Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Πάντως, εφόσον τα συγκεκριμένα Ταμεία ενταχθούν στο επικουρικό των μισθωτών, θα ακολουθούν την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, με ό,τι βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται (π.χ. ακόμα και μειώσεις). Ως γνωστόν, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να δοθούν τα προβλεπόμενα, από τη στιγμή που υφίσταται έλλειμμα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι μηδενικό, για να συνεχίσει απρόσκοπτα το Ταμείο την απόδοση των οφειλομένων.

Το απόλυτο εγχειρίδιο προπαγάνδας του Ισραήλ.


Tου Άρη Χατζηστεφάνου

Οι οδηγίες που ετοίμασαν Αμερικανοί σύμβουλοι για την συγκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπούσε για μια ακόμη φορά τη Γάζα, στα τέλη του 2008 και τις πρώτες εβδομάδες του 2009, αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι έλαβαν ένα απόρρητο έγγραφο στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Γραμμένο από τον Αμερικανό πολιτικό αναλυτή και σύμβουλο του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Φρανκ Λουντζ, το κείμενο αποτελούσε το απόλυτο εγχειρίδιο προπαγάνδας που θα έπρεπε να χρησιμοποιεί κάθε αξιωματούχος «που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επικοινωνιακού πολέμου». Το συγκεκριμένο αρχείο, που διέρρευσε αρχικά από την ηλεκτρονική σελίδα του Newsweek και στη συνέχεια αναλύθηκε διεξοδικά από τον βρετανικό Independent, εκτός από γενικές κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνει ακόμη και έτοιμες λέξεις και φράσεις που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συνεντεύξεων και δημόσιων εκδηλώσεων.

Το πρόβλημα φυσικά δεν εντοπίζεται στο ότι ένας κρατικός μηχανισμός ζητά βοήθεια από το εξωτερικό για να ωραιοποιήσει επικοινωνιακά την εικόνα του αλλά ότι τα δελτία ειδήσεων των μεγαλύτερων διεθνών μέσων ενημέρωσης (και αρκετών Ελληνικών) φαίνεται να αντιγράφουν σελίδες από το συγκεκριμένο εγχειρίδιο προπαγάνδας. Δεν έχουν περάσει άλλωστε και αρκετά χρόνια από τη στιγμή που μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει αυτούσια αποσπάσματα από κείμενα της ισραηλινής κυβέρνησης, εναντίον της αποστολής ανθρωπιστικής από την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα». Αξίζει λοιπόν να ξεφυλλίσουμε το εγχειρίδιο που συνέταξε ο Φρανκ Λουντζ και να το συγκρίνουμε με τον κυρίαρχο λόγο των ΜΜΕ για το μεσανατολικό.

Ενενήντα μέρες αγωνίας

Δύση και Ρωσία τραβάνε το τεντωμένο σχοινί όσο μπορούν, με τις συνέπειες της κόντρας να είναι απρόβλεπτες αν χαθεί ο έλεγχος. Οι δυο πλευρές επιτίθενται με εκατέρωθεν κυρώσεις, τις συνέπειες των οποίων βιώνουν εδώ και λίγες μέρες και οι Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφοι κι έμποροι, λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. Είναι ορατός ο κίνδυνος αυτό το παιχνίδι «τιμωρίας» και κόντρα «τιμωρίας», με φόντο την Ουκρανία, να «εκπυρσοκροτήσει», τελικά, στις διεθνείς αγορές. Υπάρχει, δηλαδή, πιθανότητα οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που αυτές θα προκαλέσουν, να τραβήξουν την παγκόσμια οικονομία πίσω στην ύφεση! Μάλιστα, ειδικοί θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ρίσκο για ντόμινο είναι σημαντικό.

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε καταστροφικές συνέπειες ειδικά για την Ευρώπη, που προσπαθεί μετά κόπων και βασάνων να ορθοποδήσει πρώτη φορά μετά το 2008. Συνέπειες, όμως, θα υπάρχουν και για τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, αλλά και για τις δυνατές οικονομίες της Ασίας.

Από τον ΦΜΑΠ στον ΕΝΦΙΑ: 17 χρόνια φόροι ακινήτων...

Η «τιμωρητική» μανία του ελληνικού κράτους απέναντι στους ιδιοκτήτες ακινήτων ακόμα και σε αυτούς που έχουν ένα μικρό κομμάτι γης ή ένα μικρό σπιτάκι, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολλά χρόνια πριν από την έλευση της τρόικας η επίσημη ελληνική πολιτεία προσπάθησε να «ξεζουμίσει» τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να βγάλει – όπως λέμε επί το λαϊκότερον – τα σπασμένα και να βουλώσει τις τρύπες των προϋπολογισμών.

Η ιστορία με την φορολογία των ακινήτων μετράει ήδη 17 χρόνια στην Ελλάδα από τον περίφημο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) εμπνεύσεως Κώστα Σημίτη από το 1997. Ο ΦΜΑΠ προέκυπτε μέσα από κλίμακες, ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και διατηρήθηκε έως το 2008.

Τότε, ήταν η σειρά της κυβέρνησης Καραμανλή, που ανακοίνωσε την εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ).
Το 2009 τη θέση του πήρε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), που αρχικά είχε όριο τα 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω. Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

Το φθινόπωρο του 2011, εν μέσω κρίσης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, θεσμοθετήθηκε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), γνωστό και ως χαράτσι της ΔΕΗ, αφού επιβλήθηκε μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μετονομάστηκε σε Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το 2013 για να δώσει τη θέση του τώρα στον ΕΝΦΙΑ.