Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η Ευρώπη θωρακίζεται κατά της τρομοκρατίας


Τα μέτρα που πήραν οι 28

Στον απόηχο του μακελειού των Βρυξελλών, οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως στη βελγική πρωτεύουσα κατέληξαν σε αποφάσεις.

Σε κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και αποφάσισαν:
  • Να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως.
  • Να ολοκληρωθεί ταχέως η νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ό,τι αφορά:
  • Τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν,
  • Τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων,
  • Την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών,
  • Την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, Την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων,
  • Την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών
  • Την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι 28 υπουργοί υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται «κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας».

Να και οι...καθυστερήσεις μισθών και συντάξεων


«Η γενική εικόνα που έχουμε είναι ότι η διαπραγμάτευση είναι μία δύσκολη υπόθεση, δεν είναι μία εύκολη...», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με το αν το ΔΝΤ συνέστησε στην κυβέρνηση να αφήσει απλήρωτους μισθούς και συντάξεις.




Σόιμπλε προς Αθήνα: Κόψτε συντάξεις αλλιώς βρείτε εναλλακτικές

Σκληρή γλώσσα κατά της Ελλάδας χρησιμοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ασκώντας ξανά ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει υποσχεθεί το περασμένο καλοκαίρι στους πιστωτές της με αντάλλαγμα τα κεφάλαια διάσωσης, εκφράζοντας ωστόσο αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μία λύση.

«Γνωρίζουμε ότι η πίεση του χρόνου είναι μεγάλη και κάνουμε τα πάντα για να λάβουμε γρήγορες αποφάσεις. Αλλά οι τρεις θεσμοί συμφωνούν ότι δεν έχουν εφαρμοστεί πολλά από αυτά που το περασμένο καλοκαίρι συμφωνήθηκε να γίνουν μέχρι τώρα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

«Αν για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις θεσμοί πρέπει - μαζί με την ελληνική κυβέρνηση - να δουλέψουν, ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ' αυτού», δήλωσε αναφορικά με τις συντάξεις.

Βρυξέλλες, η τζιχάντ πρωτεύουσα της Ευρώπης


Του Αλέξη Ζακυνθινού

Όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Μ. Ανατολή, όσο ληστεύονται οι αδύναμες χώρες, όσο βαθαίνει η φτώχεια, η εξαθλίωση των ανθρώπων και η περιθωριοποίηση τους, τόσο θα αυξάνονται οι τρομοκρατικές ενέργειες
«Το τελικό στάδιο μίας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, καθώς επίσης οι εγχώριοι και παγκόσμιοι θρησκευτικοί πόλεμοι» (πηγή).

Άποψη

Για να είναι πραγματικά σε θέση να κρίνει κανείς τα γεγονότα, πρέπει να γνωρίζει κάποιες λεπτομέρειες – οι οποίες συνήθως δίνουν μία πιο καθαρή εικόνα. Ειδικά όσον αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες θεωρούμε σημαντικό το ότι, ο μουσουλμανικός πληθυσμός του Βελγίου αναμένεται να φτάσει στα 700.000 άτομα προς τα τέλη του 2016 ή στο περίπου 6,2% του συνολικού – κάτι που σημαίνει πως η χώρα ανήκει σε εκείνα τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά μουσουλμάνων.
Το ήμισυ τώρα αυτών των μουσουλμάνων, δηλαδή πάνω από 300.000 άτομα, ζουν στις Βρυξέλλες, αποτελώντας το 25% του συνολικού πληθυσμού της πόλης – οπότε πρόκειται για μία από τις πλέον ισλαμικές στην Ευρώπη. Από αυτόν τον αριθμό, οι 100.000 κατοικούν σε μία μόνο περιοχή, στο Molenbeek – με αποτέλεσμα να έχει αναδειχθεί ως το κέντρο της βελγικής τζιχάντ.

Τελικά ποιός είναι ο ρατσιστής και από ποιόν κινδυνεύουμε;


Του Δημήτρη Καζάκη

"Οι ορδές των μουσουλμάνων έρχονται, κρυφτείτε!..." 
Αυτό είναι το μήνυμα που με σύστημα διακινείται από το επίσημα μέσα προπαγάνδας στους πληθυσμούς της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Ποτέ άλλοτε - τουλάχιστον από την εποχή της ανόδου του ναζισμού στην Ευρώπη - δεν υπήρξε μια τόσο οργανωμένη και πλατειά εκστρατεία μαζικής υστερίας.

Τελικά από ποιούς κινδυνεύουμε; Από τους μουσουλμάνους, ή από τους Ευρωπαίους; 
Ποιοί είναι εκείνοι που διαλύουν με σύστημα ολόκληρη την Ανατολή κι όχι μόνο; Ποιοί είναι εκείνοι που δημιούργησαν τους τζιχαδιστές και τους επιτρέπουν ακόμη και τώρα να κατέχουν σημαντικό μέρος της Συρίας και του Ιράκ; Ποιοί είναι εκείνοι που στήνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τα θύματά τους, δηλαδή για τα εκατομμύρια προσφύγων που οι ίδιοι και οι πόλεμοι που διεξάγουν, δημιούργησαν;
Αλήθεια :
  • οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε κέντρο κράτησης προσφύγων για ολόκληρη την Ευρώπη; 
  • οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που αρνούνται στην πατρίδα μας κάθε κυριαρχικό δικαίωμα; 
  • οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα να μην αναγνωρίζει την προσφυγική ιδιότητα στους πρόσφυγες, προκειμένου να εγκλωβίζονται εδώ; 
  • οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που κρατάνε σκόπιμα τις μάζες των εγκλωβισμένων προσφύγων σε συνθήκες τραγικής εξαθλίωσης, προκειμένου να τους εξωθήσουν σε εξέγερση ώστε να την καταστείλουν με αίμα;

Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία επέστρεψε δια της βίας 30 Αφγανούς στη χώρα τους...


...παρά τον φόβο επίθεσης από Ταλιμπάν...

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την Τουρκία, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι επέστρεψε διά της βίας περίπου 30 Αφγανούς που ζητούσαν άσυλο, στη χώρα τους, παρότι φοβούνταν επιθέσεις από Ταλιμπάν.

Αυτό, σύμφωνα με τον οργανισμό, έγινε λίγο μετά από την ενεργοποίηση της συμφωνίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
«Η Τουρκία επέστρεψε με τη βία περίπου 30 Αφγανούς αιτούντες άσυλο, μόλις λίγες ώρες μετά από τη στιγμή που η συμφωνία με την Ε.Ε. τέθηκε σε εφαρμογή. Αυτό δείχνει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των προσφύγων από την πρώτη στιγμή», 
τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο οργανισμός ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι η Τουρκία παραβίασε το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, επιστρέφοντας διά της βίας αιτούντες άσυλο, που φοβούνταν επιθέσεις από τους Ταλιμπάν, στην Καμπούλ, δίχως να τους δώσει πρόσβαση στη διαδικασία για το άσυλο.

"Αξιολογώ": μια νέα ερμηνεία της λέξης


Μήπως κάποιος από σας έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτή η περιβόητη "αξιολόγηση", να μου το εξηγήσει κι εμένα; Σύμφωνα με τα δικά μου φτωχά ελληνικά, το ουσιαστικό αξιολόγηση προέρχεται από το ρήμα αξιολογώ, που σημαίνει (α) προσδιορίζω την αξία ενός προσώπου ή πράγματος, με βάση κάποια δεδομένα κριτήρια και (β) εκτιμώ την σημασία και την σοβαρότητα μιας κατάστασης, με βάση είτε αντικειμενικά είτε υποκειμενικά κριτήρια. Τουλάχιστον, αυτά λένε τα λεξικά.

Όμως, απ' όσα διαβάζω, φαίνεται πως στις μέρες μας αυτός ο όρος σημαίνει και κάτι άλλο. Για παράδειγμα, σε δημοσίευμα με τίτλο "Φορολογικό τσουνάμι για να κλείσει η αξιολόγηση", διαβάζω ότι, για να μας αξιολογήσει το κουαρτέτο, πρέπει να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα μέχρι το 2018 ενώ σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο "Οι συντάξεις θυσία για την αξιολόγηση", αναφέρεται ότι, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πρέπει να κουρευτούν οι συντάξεις με την ψιλή. Επίσης, εκτός από το ασφαλιστικό, η αξιολόγηση κρίνεται και από την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με ένα τρίτο δημοσίευμα. Όλα αυτά με πείθουν ότι πρέπει να προστεθεί στο λεξικό μια νέα ερμηνεία για το ρήμα αξιολογώ: (γ) καθοδηγώ εκλεγμένη κυβέρνηση με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δανειστών της.